ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΙΣ»
Δεν τους τρομάζουν οι απειλές!

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν χτες οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων της «ΒΙΣ», στο Βόλο

Με μεγάλη επιτυχία έγινε και χτες η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο εργοστάσιο συσκευασίας «ΒΙΣ», στο Βόλο, του μεγαλοεπιχειρηματία Φιλίππου, οι οποίοι διεκδικούν την υπογραφή διμερούς Σύμβασης Εργασίας, με ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς και μια σειρά άλλων αιτημάτων. Το 95% των εργαζομένων απέργησε και χτες παρά τις νέες απειλές που εκτόξευσε εναντίον τους η εργοδοσία για να πάνε στη δουλιά. Τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους δε δίστασαν ακόμα και να καλέσουν την αστυνομία στην πύλη του εργοστασίου, όπου περιφρουρούσαν την απεργία τους, καθώς και να κόψουν το συρματόπλεγμα της περίφραξης του χώρου για να μπουν μέσα! Ασκώντας δε ψυχολογική βία σε βάρος τους έπαιρναν τηλέφωνα και στα σπίτια τους για να σταματήσουν την απεργία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο στόχαστρο της εργοδοσίας βρέθηκαν ιδιαίτερα τα στελέχη του ΠΑΜΕ που είναι εκλεγμένα στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, τα οποία βρίσκονταν εκεί για να συμπαρασταθούν στους εργαζομένους, καταδεικνύοντάς τα στους άνδρες της αστυνομίας ως υπεύθυνους για την απεργιακή κινητοποίηση, ώστε να τους συλλάβουν!!!

Οι εργαζόμενοι, όμως, όχι μόνο δεν τρομοκρατήθηκαν αλλά διαμήνυσαν στην εργοδοσία ότι είναι αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και ότι οι εκβιασμοί της όχι μόνο δεν τους φοβίζουν, αλλά τους πεισμώνουν ακόμα περισσότερο για να συνεχίσουν πιο δυναμικά.

Υπενθυμίζουμε ότι οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στο εργοστάσιο «ΒΙΣ» αποφασίστηκαν ύστερα από τις συναντήσεις που είχε το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης με εκπροσώπους της εργοδοσίας, η οποία αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους και έκανε λόγο για αυξήσεις που θα δίνονται επιλεκτικά, ανάλογα με την αξιολόγηση των εργαζομένων!

Συμπαράσταση από την Ομοσπονδία

Τη συμπαράσταση στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων εκφράζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου και δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό τους με κάθε μέσο. Η άρνηση της εταιρίας ΒΙΣ, σημειώνει η Ομοσπονδία, να υπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση και η αδιάλλακτη στάση της έχουν να κάνουν πρώτα και κύρια με την επιδίωξη του κεφαλαίου και των καπιταλιστών να μειώνουν συνεχώς το κόστος εργασίας, δηλαδή τους μισθούς και τα ημερομίσθια των εργαζομένων, και να αυξάνουν τα κέρδη τους, στο όνομα πάντα της ανταγωνιστικότητας. Σ' αυτή την τακτική βρίσκουν συμμάχους, υποστηριχτές και συνένοχους την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες, καθώς και τη συμβιβαστική τακτική της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ.

Αναβρασμός στο χώρο της Υγείας

Επίσχεση εργασίας άρχισαν από χτες οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, στις 16.6.2004
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, στις 16.6.2004
Επίσχεση εργασίας άρχισαν από χτες οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ενώ σήμερα κάνουν εξάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά.

Οι γιατροί διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων των εφημεριών. Ηδη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας οι ειδικευόμενοι γιατροί στα νοσοκομεία «Αγλαΐα Κυριακού» και «Ασκληπιείο».

Στη διάρκεια της στάσης εργασίας θα γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Σωτηρία», ώρα 11 π.μ..

Χτες οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ αποφάσισαν ομόφωνα στην έκτακτη γενική συνέλευσή τους να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας μέχρις ότου τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται. Η επίσχεση εργασίας ξεκίνησε από χτες για τα δεδουλευμένα των μηνών Απρίλη, Μάη, Ιούνη και Ιούλη. Συνολικά σε κάθε εργαζόμενο οφείλονται 800-1.000 ευρώ για τους τέσσερις μήνες.

Χτες έγινε συνάντηση των εργαζομένων με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΕΚΑΒ Χρ. Ρέσσο, όπου όμως δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική δέσμευση. Οι επιλογές της κυβέρνησης για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε λάστιχο ενώ απ' την άλλη μεριά έρχεται και η Διεύθυνση Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και χαρακτηρίζει ανεπιθύμητους στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις κοντά στους 15 εργαζόμενους του ΕΚΑΒ.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ζητούν να μην εργάζονται χωρίς ρεπό, χωρίς αργίες και χωρίς κανονική άδεια «ώστε να μπορούν να ξεκουραστούν από τους εξοντωτικούς ρυθμούς που έχει επιβάλει η υπηρεσία». Ηδη προχτές έγινε συνάντηση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Π. Μπουχώρη, όπου πήραν την απάντηση για «εξτρά αποζημίωση» στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και επίδομα ετοιμότητας - δηλαδή κοντά στα 30 ευρώ το μήνα - απ' το Σεπτέμβρη του 2004.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΜΑΤΑΚΗ»
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Με μια πολύωρη κινητοποίηση έξω από το εργοτάξιο της εταιρίας στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στην κατασκευαστική «Καματάκης ΑΤΕΕ», απαίτησαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει ο εργοδότης τους εδώ και 4 μήνες και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Σήμερα μεταφέρουν τον αγώνα τους μέσα στην πόλη. Αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στο χώρο μπροστά από το Αγαλμα του Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Χτες, οι εργαζόμενοι από τις 8 το πρωί είχαν παρατάξει στην ακριανή λωρίδα του δρόμου τα φορτηγά και τους φορτωτές της επιχείρησης. Στη διάρκεια της κινητοποίησης οξύνθηκαν τα πνεύματα όταν με τη λήξη του συμβολικού 15λεπτου αποκλεισμού της περιφερειακής οδού εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ και ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης κ. Κόνιαρος απειλούσε τους εργαζόμενους με συλλήψεις. Οι εργαζόμενοι απάντησαν «είμαστε εργάτες και όχι τρομοκράτες» και απαίτησαν να αποχωρήσουν αμέσως τα ΜΑΤ, σε διαφορετική περίπτωση δήλωσαν πως θα αποκλείσουν το δρόμο παρατάσσοντας σε όλες τις λωρίδες τα βαρέα οχήματα της εταιρίας. Τελικά μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποχώρησαν. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.

Οι 500 εργαζόμενοι του «Καματάκη» εδώ και περίπου ένα μήνα βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια. Ο εργοδότης εκβιάζοντας προνόμια από την κυβέρνηση ζητά την υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 44, δηλαδή την παραγραφή μεγάλου μέρους των χρεών του και τη ρύθμιση των υπολοίπων. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με πτώχευση, δηλαδή πως θα πετάξει στο δρόμο της ανεργίας 500 εργαζόμενους (αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται λίγο πριν τη σύνταξη) και θα καταδικάσει στη φτώχεια τις οικογένειές τους.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Σήμερα οι αρχαιρεσίες

Διεξάγονται σήμερα από τις οκτώ το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου οι αρχαιρεσίες του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ για την ανάδειξη του νέου ΔΣ και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Σε ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (την οποία στηρίζει και η ΕΣΑΚ) καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τις δυνάμεις του αγώνα, να παραμερίσουν τα «γαλαζοπράσινα» ψηφοδέλτια και να συνεχίσουν την πάλη τους για αιτήματα που να ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους. Επίσης, η ΕΣΑΚ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η ενίσχυση της «Ενωτική Αγωνιστικής Κίνησης» θα δώσει μήνυμα καταδίκης της γραμμής του συμβιβασμού και ενδυνάμωσης του αγώνα.

Στην Αθήνα οι εκλογές θα διεξαχθούν στο Εργατικό Κέντρο (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β & Μάρνη).

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ολυμπιακό «φάγωμα» εργασιακών κατακτήσεων

Με τη γενικόλογη διατύπωση, ότι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας (ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ και ΤΡΑΜ) θα «αμειφθούν με τρόπο δίκαιο και ανταποδοτικό για την παρεχόμενη εργασία τους», ανακοίνωσε χτες την επίτευξη συμφωνίας, με τα αντίστοιχα σωματεία του κλάδου, το υπουργείο Μεταφορών. «Καταστρατηγούνται οι νόμοι για τα εργασιακά δικαιώματα και κυρίως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ ανοίγουν κερκόπορτες για μελλοντικές παραβιάσεις και αφαίρεση κατακτήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ρ» ο Γ. Μαστραγγελής, στέλεχος της ΔΑΣ ΟΑΣΑ.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν χτες, ενώ δεν υπήρξαν σχετικές ανακοινώσεις από τα σωματεία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπονται διαφορετικές αποζημιώσεις ανάλογα με την εργασία και τα δικαιώματα που θα εξαναγκαστούν να εκχωρήσουν οι εργαζόμενοι. Η αμοιβή θα εξαρτηθεί εάν κάποιος εργαζόμενος εργαστεί στα ρεπό του, εάν κάνει νυχτερινά, εάν εργαστεί κατά την άδειά του, εάν κάνει υπερωρίες. Συνολικά το ποσό που μπορεί να εισπράξει ένας εργαζόμενος αποδεχόμενος την εντατικοποίηση της εργασίας - που στη συγκεκριμένη περίπτωση εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για το επιβατικό κοινό - μπορεί να φτάσει τα 1.800 ευρώ μεικτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Το πόσο αυτό, με τις κρατήσεις και τη φορολογία μπορεί να μειωθεί στην πράξη σημαντικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ