ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ασφάλεια χάρη στο ΝΑΤΟ και τη CIA!

Υπόθεση του ΝΑΤΟ και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ είναι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κυβέρνηση έκανε το «καθήκον» της αφ' ενός ζητώντας την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και αφ' ετέρου πληρώνοντας πανάκριβα τα συστήματα ασφαλείας των ΗΠΑ και της CIA για «προστασία». Αυτό παραδέχεται ουσιαστικά ο Κ. Καραμανλής, στηρίζοντας στους παραπάνω παράγοντες τη βεβαιότητά του για ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ο πρωθυπουργός εξηγεί τους λόγους για τους οποίους «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι έτοιμοι και ασφαλείς». Πρώτον, επειδή «δαπανήσαμε για την ασφάλεια τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι το Σίδνεϊ». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που η διοργανώτρια χώρα διαθέτει 1,2 δισ. δολάρια, καυχιέται. Δεύτερον, η ανάθεση της ασφάλειας στο ΝΑΤΟ και τις «συνεργαζόμενες χώρες». Με το πρόσχημα ότι «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια μόνο με τις δικές του δυνάμεις», ο Κ. Καραμανλής δικαιολογεί τη «συνεργασία» με τους «συμμάχους και εταίρους» (τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ), η οποία, όπως λέει, θα «εγγυηθεί ένα πιο αποτελεσματικό δίκτυο ασφάλειας». Επιπλέον καυχάται γιατί «ένα από τα πρώτα βήματα της κυβέρνησής μου ήταν να ζητήσει επίσημα τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ», το οποίο «θα περιπολεί τον εναέριο χώρο, τα λιμάνια και θα είναι έτοιμο να παρέμβει σε περίπτωση χημικής ή βιολογικής επίθεσης». Ο Κ. Καραμανλής αποφεύγει να μιλήσει για το δεύτερο «κρυφό» αίτημα που υπέβαλε στο ΝΑΤΟ, για την αποστολή της ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας, τουλάχιστον 400 ράμπο, για επιπρόσθετη συνδρομή στην ασφάλεια των αγώνων. Τρίτον, «προετοιμάσαμε και εκπαιδεύσαμε περισσότερους από 70.000 ανθρώπους σε όλους τους τομείς της ελληνικής ασφάλειας». Καταλήγοντας, επαναλαμβάνει ότι «έγινε ό,τι ήταν δυνατό» για την ασφάλεια των αγώνων.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Κ. Καραμανλής διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν ξένοι ένοπλοι φρουροί για την προστασία των αθλητών. «Δε θα είναι για τους αθλητές. Θα είναι για τους ηγέτες, όπως προβλέπει ο νόμος», δηλώνει. Δεν είναι όμως εξίσου κατηγορηματικός όσον αφορά την τελική λειτουργία του αμερικανικού συστήματος C4I, παραπέμποντας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης! «Θα έπρεπε να ρωτήσετε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Δεν είμαι ειδικός, αλλά πριν από δύο ημέρες με διαβεβαίωσαν ότι το σύστημα εγκαταστάθηκε», απαντά στην ερώτηση αν θα εγκατασταθεί και λειτουργήσει το software του αμερικανικού ηλεκτρονικού συστήματος. Στην ερώτηση αν οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει από την Ιορδανία και την Αίγυπτο να διεισδύσουν σε ορισμένες ισλαμικές οργανώσεις στην Ελλάδα, ενώ το Ισραήλ κρατά υπό έλεγχο τις αραβικές πρεσβείες, όπως έγραψαν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», απαντά ότι δεν το γνωρίζει και προσθέτει ότι «δε θα του έδινα υπερβολική σημασία».

Αποκλείει το ενδεχόμενο επανάληψης ενός «μπλακ άουτ» κατά τη διάρκεια των αγώνων «γιατί έχουμε επαρκή ενέργεια και γιατί το ατύχημα προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος».

Ο Κ. Καραμανλής αποφεύγει να μιλήσει για τις επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων στην ελληνική οικονομία ούτε αποκαλύπτει το μέγεθος της υπέρβασης του αρχικού προϋπολογισμού των αγώνων, προφανώς για να μη χαλάσει το κλίμα ευφορίας και «ομοψυχίας». «Είναι αλήθεια ότι ξεπεράστηκε ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για τους Αγώνες, αλλά δεν πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έχουν μια αρνητική επίπτωση στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει, εναποθέτοντας τις ελπίδες για ανάπτυξη «στην αύξηση των μεγάλων έργων σε άλλες περιοχές της χώρας».

Αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ο Κ. Καραμανλής δηλώνει ότι δεν ξέρει αν θα λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων το Δεκέμβρη, αλλά προσθέτει «η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα υποστηριχτεί. Είναι μια στρατηγική επιλογή. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν εκφράζει τις δυνάμεις της αλλαγής έναντι του "βαθέος κράτους", δηλαδή του κράτους του παρελθόντος». Χαρακτηρίζει παράδοξο το ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, για δεκαετίες, θεωρούνταν η άγκυρα για να συνδεθεί η Τουρκία με τη Δύση. Ταυτόχρονα, όμως, οι στρατιωτικοί αποτελούσαν το εμπόδιο για το δημοκρατικό μετασχηματισμό της τουρκικής κοινωνίας».

Οσον αφορά το μέλλον της ΕΕ τάσσεται σαφώς υπέρ των «δύο ταχυτήτων» ευελπιστώντας ότι η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη. «Είναι σαφές πως η Ευρώπη των "15" δε θα είναι η ίδια με την Ευρώπη των "25", ούτε και με την Ευρώπη των "30". Εγώ πιστεύω πως είναι αναγκαία μια εμπροσθοφυλακή, αποτελούμενη από χώρες με μεγαλύτερες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία. Αλλά όπως και η Ελλάδα», είναι η απάντησή του στην ερώτηση αν η διεύρυνση της ΕΕ θα επιταχύνει ή φρενάρει την πορεία της.

  • Εξίσου καθησυχαστικός για την ασφάλεια των αγώνων εμφανίζεται και σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μετρό»: «Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση όμως, πιστεύω ότι κανείς δε θα σκεφθεί να πλήξει τους Αγώνες, μια γιορτή της ειρήνης, του πολιτισμού, της κατανόησης των λαών».
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Συναντήσεις για τα δικαιώματα

Αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» συναντάται σήμερα, Τετάρτη, στις 10 το πρωί, με την πρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη. Ακολούθως στη 1 το μεσημέρι, με τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκη, αρμόδιο για ζητήματα Ολυμπιακής ασφάλειας και τέλος, στις 7 το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα.

Θα συζητήσει μαζί τους τα σοβαρότατα προβλήματα (κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος της χώρας, τρομοκρατία - αστυνομοκρατία, απαγόρευση λαϊκών κινητοποιήσεων, καταγραφή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων κ.ά.), που με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή τις «ανάγκες» των επιχειρήσεων, δημιουργούνται για τους πολίτες στη χώρα μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ