ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η λογοκρισία χτύπησε τον Αριστοφάνη!

Με παρέμβαση του μητροπολίτη Σερρών, που υιοθέτησε ο δήμαρχος της πόλης, αναβλήθηκαν παραστάσεις δύο τουλάχιστον θιάσων με έργα του σπουδαίου ποιητή

Ο Αριστοφάνης, 2.500 χρόνια μετά, διώκεται! Ο σπουδαίος αυτός ποιητής - ανατόμος της ανθρώπινης κοινωνίας «βρίσκεται» αντιμέτωπος με τη Μητρόπολη Σερρών και το δήμαρχο της πόλης, που αρνήθηκε την παραχώρηση χώρου για την πραγματοποίηση προγραμματισμένων θεατρικών παραστάσεων με έργα του μεγάλου κωμωδού, υιοθετώντας τις αιτιάσεις του μητροπολίτη Σερρών, ότι τα έργα αυτά περιέχουν βωμολοχίες...

Ο χώρος για τον οποίο γίνεται λόγος, το ανοιχτό θέατρο στην ακρόπολη των Σερρών, στην περιοχή Κουλά, βρίσκεται μπροστά από τη βυζαντινή εκκλησία του Αϊ - Νικόλα. Λειτουργεί από το 1990 και φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Κάτοικοι και φορείς της περιοχής θεωρούν ακατανόητη τη συμπεριφορά του δημάρχου Σερρών, Γ. Μωϋσιάδη, που ανήκει στο χώρο της ΝΔ, ο οποίος έσπευσε να ικανοποιήσει τις συμβουλές του μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας Θεολόγου. Ο νέος μητροπολίτης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πέρσι, σύμφωνα με δηλώσεις του, «συμβούλευσε» πως θα ήταν καλό να μη λέγονται βωμολοχίες στο χώρο, ώστε να μην προσβάλλονται τα χρηστά ήθη. Και από την άλλη σημείωσε πως ο ίδιος δεν είναι δυνατόν ούτε να επιτρέψει ούτε να απαγορεύσει την τέλεση θεατρικών παραστάσεων και άλλων εκδηλώσεων.

Οι παραστάσεις που εξοστρακίστηκαν, με τις «ευλογίες» και του δημάρχου Σερρών, είναι: Ο «Πλούτος», με τον Λάκη Λαζόπουλο - σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, στίχους Λίνας Νικολακοπούλου - και οι «Εκκλησιάζουσες», που με σύγχρονη ματιά ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου - Βασίλη Μυριανθόπουλου, μετάφραση Μίνου Βολανάκη, με τους ηθοποιούς Μάρθα Καραγιάννη, Τάσο Χαλκιά, Ελένη Γερασιμίδου κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο είχε προγραμματιστεί και τελικά δεν ανέβηκε η παράσταση «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου που παίχτηκε τελικά στο Α' Γυμνάσιο.

Ο Μεσαίωνας επιστρέφει!

«Βρισκόμαστε ξανά στο μεσαίωνα», δήλωσε μεταξύ άλλων σε τηλεοπτικό σταθμό ο Λάκης Λαζόπουλος, θεωρώντας υπεύθυνους για τη ματαίωση της παράστασης το μητροπολίτη αλλά και το δήμαρχο της πόλης: «Βγαίνει ο δήμαρχος των Σερρών και μιλά για τα όρια του επιτρεπτού και του μη επιτρεπτού. Θέτει τον εαυτό του θεματοφύλακα και λογοκριτή του Αριστοφάνη και των εκδηλώσεων που αυτός νομίζει ή που ο μητροπολίτης νομίζει ή που τον ενοχλούνε ή που δεν του αρέσουν», και συνεχίζει: «είναι δυνατόν να ανακατεύεται η Εκκλησία και στον Πολιτισμό; Να το ξέρουμε και αυτό. Να μας πει ο αρχιεπίσκοπος: θα στέλνουμε τις παραστάσεις να τις εγκρίνουν οι μητροπολίτες, τι θα παίξουμε σε αυτή τη ζωή και μιλάμε σήμερα για τα όρια του επιτρεπτού και του μη επιτρεπτού. Και τι είναι; Ο Πολιτισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία στις Σέρρες συγκεκριμένα;».

Σε επικοινωνία του «Ρ» με τον Σταμάτη Κραουνάκη, μεταξύ άλλων ο τελευταίος δήλωσε: «Είπαν ΟΧΙ στον Αριστοφάνη, τα έργα του οποίου βρίθουν από τέτοιους χαρακτήρες. Η Εκκλησία ακόμα μας τυραννά. Αυτό είναι τραγικό. Δυστυχώς το τραγικότερο είναι ότι τέτοιοι άνθρωποι (σ.σ. δήμαρχος) εκλέγονται. Με απόφασή του ο μητροπολίτης Σερρών θέλει να εγκρίνει τα έργα που παίζονται στην πόλη. Αυτό ο δήμαρχος το αποδέχτηκε. Είναι ντροπή αυτό, το καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων, που κάποιοι ανακαλύπτουν πάλι τη χώρα που γέννησε την ποίηση και το θέατρο, να έχουν άποψη τέτοιοι άνθρωποι».

«Η παράστασή μας, σε μετάφραση Μ. Βολανάκη δεν έχει χυδαίες λέξεις», δήλωσε στο «Ρ» η Ελένη Γερασιμίδου. «Αλλά ακόμα και να είχε, δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις, αλλά χυδαίες πράξεις. Αυτό που έγινε μου θυμίζει το "Ονομα του Ρόδου", είναι πράξη μεσαιωνική. Το γέλιο και η σάτιρα διώχνουν το φόβο. Ομως κάποιοι θέλουν να ζούμε μέσα στο φόβο».

Η Νανά Νικολάου ανέφερε μεταξύ άλλων στο «Ρ»: «Είναι προτιμότερο να ακούσει ο κόσμος έναν σπουδαίο ποιητή και να δει μια από τις καλύτερες παραστάσεις - και ας ακουστούν και δύο ισχνές βωμολοχίες - από το να χάσει ο κόσμος της επαρχίας αυτά που προσφέρει το έργο του Αριστοφάνη. Επρεπε να μετρήσουν τι προσφέρει αυτός ο μεγάλος αναλυτής της κοινωνίας».

Λογοκριτής δημοτική αρχή

Την ευθύνη της δημοτικής αρχής, που λειτουργεί σύμφωνα με τις «παραινέσεις» της Εκκλησίας, λογοκρίνοντας και εμποδίζοντας την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καταγγέλλει με δήλωσή του στο «Ρ» ο Γιώργος Σιδέρης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» Σερρών, που επί 20 χρόνια υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου.

«Να ασχοληθεί η Εκκλησία με τα του οίκου της. Η πολιτεία έχει δικούς της κανόνες. Ο δήμος δεν έχει καμία δουλιά να υλοποιεί τις "συμβουλές", για να μην πούμε εντολές, του εκάστοτε δεσπότη», σημείωσε ο Γ. Σιδέρης, και πρόσθεσε: «Ποιος είναι ο δήμαρχος που θα κάνει λογοκρισία σε θεατρικά έργα και μάλιστα αρχαίων κωμωδών; Ποιος θα παίξει το ρόλο του κριτή; Με αυτή την πρακτική μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια. Και εν τέλει ας αποφασίσει ο δήμαρχος, αν είναι δήμαρχος όλων των Σερραίων ή μερίδας εκκλησιαστικών παραγόντων;».

Σε ανακοίνωση της η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ σημειώνει: «Είναι άκρως επικίνδυνο για τα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού να αναγορεύονται σε κριτές με αυθαίρετο και προκλητικό τρόπο η Εκκλησία και οι πολιτικοί άρχοντες», και συμπληρώνει: «το ΚΚΕ καταγγέλλει τη στάση αυτή και δικαιώνεται για την επιμονή στη θέση διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας και θα αγωνίζεται σταθερά για τα δικαιώματα του λαού και τον πολιτισμό του».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, σχετικά με το θέμα της παράστασης του «Πλούτου» του Αριστοφάνη δήλωσε:

«Σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία, οι απαγορεύσεις στο χώρο του Πολιτισμού και οι όποιες παρακωλύσεις δεν έχουν καμία θέση. Ο Πολιτισμός δεν οξύνει τα πνεύματα. Αντιθέτως, δημιουργεί ισχυρές δομές και προϋποθέσεις, ώστε να συνεχιστεί αδιατάρακτα η πορεία της κοινωνίας προς ένα καλύτερο αύριο».

«Ηλιοδρόμια» πολιτισμού

Μια διαδρομή στην τέχνη και στον ελληνικό πολιτισμό επιχειρούν οι εκδηλώσεις «Ηλιοδρόμια 2004» που διοργανώνει το Πνευματικό Ιδρυμα «Κρητική Εστία». Εικαστικές εκθέσεις και άλλες με ιστορικό ενδιαφέρον, πλαισιώνονται με συναυλίες κλασικής μουσικής, θεατρικές παραστάσεις και διαλέξεις. Σταθμός πρώτος, το Αττικό Αλσος στην Αθήνα (31 Ιούλη - 13 Αυγούστου). Ακολουθεί η Αρχαία Ολυμπία (14-24 Αυγούστου, κτίριο υπουργείου Πολιτισμού, πρώην Ξενία), και το Ρέθυμνο (25 Αυγούστου - 6 Σεπτέμβρη, Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κρήτης και «Δελφίνι»). Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τις εκθέσεις: «Ολυμπιονίκης Ερως». Εβδομήντα έργα γλυπτικής του Αριστείδη Πατσόγλου και της Αγγέλικας Κοροβέση (επιμελητής: Μιχάλης Δουλγερίδης). «Περίπλους Νήσων»: περιλαμβάνει 65 ναυτικούς χάρτες από τον 16ο έως το 19ο αιώνα (επιμελητές: Ρούλα Χάιδου, Χάρης Τορτορέλης). «Θεών Επαθλα»: Εκθεση ζωγραφικής, μικρογλυπτικής και κοσμήματος. «Λαϊκά αγωνίσματα σε εθιμικές εκδηλώσεις. Από το Βυζάντιο έως σήμερα»: Φωτογραφική έκθεση. Ακόμη: Συναυλία κλασικής μουσικής με σολίστ την 15χρονη Αγάπη Τριανταφυλλίδη. «Η αρπαγή της Ευρώπης»: Θεατρική παράσταση, σε σκηνοθεσία Γ. Χατζηδάκη. Επίσης, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν κύκλους ομιλιών, μουσική, χορό και κρητικό γλέντι.

Εργα Γ. Μαρκόπουλου στο Ηρώδειο

Η μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου θα πλημμυρίσει το Ηρώδειο, στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Αυγούστου υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και με τη συμμετοχή αξιόλογων ερμηνευτών. Διευθύνοντας τη 45μελή ορχήστρα «Παλίντονο Αρμονία» ο Γ. Μαρκόπουλος παρουσιάζει συνθέσεις του πάνω σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και το έργο «Who Pays the Ferryman» - τη μουσική, δηλαδή, της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς του BBC (συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου). Για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε όλα της τα μέρη, ενορχηστρωμένη ξανά από τον Γιάννη Μαρκόπουλο για συμφωνική ορχήστρα με τη σύμπραξη ελληνικών μουσικών οργάνων. Επίσης, θ' ακουστούν δύο χορικά από τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη και τέσσερα τραγούδια - αποσπάσματα για φωνές, χορωδία και ορχήστρα. Ερμηνεύουν οι Κώστας Μακεδόνας, Μάνος Ξυδούς, Αντώνης Κορωναίος, Κούλης Θεοδώρου, Βασιλική Λαβίνα, Σοφία Μιχαηλίδη. Συμπράττουν το 20μελές συγκρότημα του «Χοροθεάτρου Ροές» της Σοφίας Σπυράτου και η χορωδία της ΔΕΗ «Οι Αρχιτραγουδιστές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ