ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η κατοχή σκοτώνει τον παλαιστινιακό λαό

ΡΑΜΑΛΑ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Οι συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων και η οικονομική κατάσταση στα αυτόνομα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, της Δυτικής Οχθης αλλά και στην Ιερουσαλήμ έχουν επιδεινωθεί δραματικά και ραγδαία εξαιτίας της ισραηλινής κατοχής. Αυτό διαπιστώνει η ετήσια έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τη Δυτική Ασία του ΟΗΕ, που παρουσιάστηκε χτες.

Το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων που παρουσιάζονται στην έρευνα της Επιτροπής του ΟΗΕ αφορούν στο διάστημα μέχρι το Μάρτη του 2003. Σύμφωνα με αυτά, μέχρι τότε, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Παλαιστινίων ζούσαν, ημερησίως, με λιγότερα από 2,1 δολάρια. Το 53% του παλαιστινιακού πληθυσμού ζούσε κάτω από τα όρια της φτώχειας και το 42% των οικογενειών εξαρτούσαν πλήρως την επιβίωσή τους από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Υπογραμμίζεται ότι, όπως διαπιστώνει και η Παγκόσμια Τράπεζα, «η οικονομική ύφεση, των τελευταίων χρόνων, στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη είναι μία από τις χειρότερες στη σύγχρονη ιστορία». Επισημαίνεται, επίσης, ότι τα κυριότερα θύματα αυτής της κατάστασης είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, με τον υποσιτισμό να αυξάνεται με καλπάζοντες ρυθμούς.

Η έκθεση αναφέρεται, επίσης, στις δολοφονίες ακριβείας του ισραηλινού στρατού, σημειώνοντας ότι έχουν, πλέον, φθάσει τις 349 από τον Οκτώβρη του 2000 και καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη κράτηση 8.000 Παλαιστινίων σε ισραηλινές φυλακές, όπου συχνά υπόκεινται σε βασανιστήρια. Οι συγγραφείς της έκθεσης εκτιμούν ότι από τα μέσα του 2003 μέχρι σήμερα η κατάσταση των Παλαιστινίων έχει παρουσιάσει ραγδαία και κλιμακούμενη επιδείνωση και ονομάζει ως βασική αιτία την παρατεταμένη ισραηλινή κατοχή.

Ενώ αυτά τα στοιχεία δίνονταν στη δημοσιότητα, 4 Παλαιστίνιοι έπεφταν νεκροί από ισραηλινά πυρά, στη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ, καθώς, όπως υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός, «επρόκειτο για τρομοκρατικό πυρήνα που προετοίμαζε επίθεση κατά ισραηλινών στόχων»...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΟΥΔΑΝ
Ψηφίστηκε απόφαση για το Νταρφούρ

Επιπλέον, ο προεδρεύων της Αφρικανικής Ενωσης προτείνει αύξηση του αριθμού της ένοπλης αποστολής του Οργανισμού στο Νταρφούρ...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ- ΑΚΚΡΑ.--

Με 13 ψήφους υπέρ και δύο αποχές (Κίνα, Πακιστάν), το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επικύρωσε χτες το αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Νταρφούρ του Σουδάν, επιβάλλοντας εμπάργκο όπλων έναντι κάθε μη κυβερνητικής ένοπλης ομάδας στη σουδανική δυτική επαρχία και επισείοντας την άσκηση οικονομικών και διπλωματικών μέτρων κατά του Χαρτούμ, όταν και εφ' όσον κριθεί απαραίτητο απ' την έκθεση που θα υποβάλει στο Σώμα κάθε 30 μέρες ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν...

Η αναμενόμενη εξέλιξη, που δρομολογήθηκε μετά την τελευταία τροπολογία στο προσχέδιο απόφασης (λόγω επιφυλάξεων και αντιδράσεων από μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας), χαιρετίστηκε απ' την κυβέρνηση του Σουδάν, που φάνηκε ευχαριστημένη για το γεγονός πως δεν καταγράφεται σαφώς το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο εις βάρος της...

Απ' την άλλη, δε σταμάτησαν οι επιφυλάξεις του Αραβικού Συνδέσμου (μέλος του οποίου είναι και το Σουδάν) που χτες, για πολλοστή φορά, απαίτησε την παράταση περισσότερου χρόνου στη σουδανική κυβέρνηση «η οποία προχωρεί» (όπως σημειώνεται σε δήλωση εκπροσώπου του Αραβικού Συνδέσμου) «στον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών» αραβικών ομάδων των Τζαντζαγούιντ που λεηλατούν καιρό το Νταρφούρ....

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στην πρωτεύουσα της Γκάνα, Ακκρα, ο προεδρεύων του οργανισμού Νιγηριανός πρόεδρος Ολουσενγκούν Ομπασάντζο πρότεινε στο Σώμα την αποστολή «επιπρόσθετων μονάδων Αφρικανών στρατιωτών», επειδή στην τελευταία της έκθεση, η ομάδα πραγματογνωμόνων της ΑΕ κατέγραψε «σαφή επιδείνωση της κατάστασης στο Νταρφούρ». Ο Ομπασάντζο διαβεβαίωσε τους άλλους Αφρικανούς ομολόγους του πως «το Σουδάν δεν αντιτίθεται στην αύξηση του αριθμού της αποστολής Αφρικανών στρατιωτών» που (με καθυστέρηση) αναμένεται να αναπτυχθεί στην περιοχή μάλλον την ερχόμενη βδομάδα. Οσον αφορά στην αποστολή περίπου 300 στρατιωτών και 150 παρατηρητών της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ, χτες, γνωστοποιήθηκε πως τη μεταφορά της δύναμης θα αναλάβουν ολλανδικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη και πως την κατασκευή των στρατώνων και των λοιπών εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν την αποστολή της ΑΕ στο Νταρφούρ έχει αναλάβει η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρία «Pacific Architecture and Engineering»...

ΒΕΛΓΙΟ
Πολύνεκρη έκρηξη

Associated Press

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν και περίπου 200 τραυματίστηκαν χτες έπειτα από ισχυρή έκρηξη που προκλήθηκε από διαρροή φυσικού αερίου στη βιομηχανική ζώνη Γκίσλενγκιεν στο νότιο τμήμα του Βελγίου (κοντά στην πόλη Ατ, 30 χλμ. νοτιοανατολικά των Βρυξελλών). Από τους 200 τραυματίες, οι 100 έφεραν εγκαύματα και αρκετοί (περίπου 40) νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα βιομηχανικά δυστυχήματα στην πρόσφατη ιστορία του Βελγίου.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 8.30 το πρωί (τοπική ώρα) σε υπόγειο αγωγό του δικτύου, που μεταφέρει το φυσικό αέριο από το λιμάνι του Ζέμπρουγκε στη Βόρεια Γαλλία. Από την έκρηξη καταστράφηκαν δύο εργοστάσια, ενώ συντρίμμια και πτώματα εκτινάχτηκαν σε απόσταση 200 μέτρων. Μεταξύ των θυμάτων είναι και πυροσβέστες όπως και τεχνικό προσωπικό που είχαν σπεύσει στην περιοχή μετά τον εντοπισμό της διαρροής. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφστατ, επέστρεψε στη χώρα εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Ιταλία, ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς και αντιμετώπισης της κρίσης συμμετείχαν και δυνάμεις του στρατού. Ο υπουργός Αμυνας, Αντρέ Φλαό, δήλωσε στον Τύπο ότι «κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για δυστύχημα»...

ΓΑΛΛΙΑ
Στους ασθενείς... . ο λογαριασμός

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εγκρίθηκε με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας τόσο στη Γερουσία όσο και στην Εθνοσυνέλευση, το νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων στο σύστημα δημόσιας Υγείας, που απεργάστηκε η γαλλική Προεδρία. Το νομοσχέδιο προβλέπει, ανάμεσα στα άλλα, πληρωμή των γιατρών των δημοσίων νοσοκομείων από τους ασθενείς και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε όλων των ειδών τις δαπάνες περίθαλψής τους. Στόχος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Σιράκ, είναι «να αποτραπεί ευρεία κλίμακα πτωχεύσεων που θα προκαλέσει, σταδιακά, πλήρη κατάρρευση του δημοσίου συστήματος Υγείας».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΒΑΣΕΙΣ
Ακόμα πιο κοντά

ΣΟΦΙΑ.--

Η Βουλγαρία και οι ΗΠΑ βρίσκονται ουσιαστικά στο τελικό στάδιο των συζητήσεων για την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στη χώρα, ανέφεραν χτες τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έπειτα από τις δηλώσεις των ανώτερων στρατιωτικών παραγόντων των δύο χωρών Νικόλα Κόλεφ και Ρίτσαρντ Μάγιερς. «Συζητήσαμε σε βάθος τη δυνητική εγκατάστασης βάσεων, αλλά δεν καταλήξαμε σε καμία απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το πέρας της διήμερης επίσκεψής του στη Σόφια ο στρατηγός Μάγιερς.

ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ
Τραγικός ο απολογισμός των πλημμυρών

ΝΤΑΚΑ.--

Οι αριθμοί των θυμάτων και των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Νοτιοανατολική Ασία συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ διασώστες και νοσηλευτές προσπαθούσαν να μεταφέρουν κατεπειγόντως φάρμακα και τρόφιμα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που νοσούν από μολυσματικές ασθένειες.

Σύμφωνα με -επίσημα- στοιχεία που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι νεκροί έχουν φθάσει συνολικά τους 1.293 σε Μπαγκλαντές, Ινδία και Νεπάλ από την 10η Ιούνη. Ωστόσο, κατά ανεπίσημες εκτιμήσεις, τα θύματα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα.

Οι εκτιμήσεις όσον αφορά τις ζημιές μόνο στο Μπαγκλαντές κάνουν λόγο για 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην Ινδία, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι αναφέρεται ότι πάσχουν από μολυσματικές ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό. Στο Μπαγκλαντές, είχαν καταγραφεί 90.000 τέτοια περιστατικά ως την Πέμπτη.

Η στάθμη των νερών στους ποταμούς της πρωτεύουσας Ντάκα έχει αρχίσει να πέφτει για πρώτη φορά εδώ και δύο εβδομάδες. Ωστόσο, σε όλη την υπόλοιπη χώρα η στάθμη εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ η απορροή των υδάτων στον Κόλπο της Βεγγάλης γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, εξαιτίας της πλημμυρίδας.

Ο ΟΗΕ έχει κάνει γνωστό ότι θα ζητήσει από δωρήτριες χώρες αρκετά εκατομμύρια δολάρια για την αναζήτηση των πληγέντων.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν βοήθεια 210 εκατ. δολαρίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 3,6 εκατ. δολάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ