ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Νέο ξέσπασμα βίας

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

Τρεις σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις συγκλόνισαν χτες το απόγευμα (5 μ.μ. τοπική ώρα) την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 2 ατόμων και τον τραυματισμό ακόμα 9. Οι εκρήξεις είχαν ως στόχους τις πρεσβείες του Ισραήλ και των ΗΠΑ, όπως και το κτίριο της γενικής εισαγγελίας και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ήταν αποτέλεσμα επιθέσεων αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ του Ουζμπεκιστάν, Ιλκχόμ Ζακίροφ, νεκροί έπεσαν δύο Ουζμπέκοι φρουροί της πρεσβείας του Ισραήλ. Εφτά άτομα τραυματίστηκαν από την έκρηξη στο γραφείο της εισαγγελίας και ακόμα δύο έξω από την αμερικανική πρεσβεία (οι δύο ήταν Ουζμπέκοι αστυνομικοί). Ακόμη, σύμφωνα με τον Ζακίροφ και οι τρεις «καμικάζι» ήταν άντρες, ενώ τουλάχιστον ο ένας ήταν Ουζμπέκος. Ο πρόεδρος της χώρας Ισλάμ Καρίμοφ επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα από την Ουκρανία.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή οι νεκροί είναι περισσότεροι, αφού περισυνελέγησαν τρία ακόμη πτώματα έξω από την αμερικανική πρεσβεία και άλλα από το χώρο κοντά στην αιγυπτιακή πρεσβεία (ακριβώς απέναντι από την αμερικανική).

Οι επιθέσεις συνέπεσαν χρονικά με τη δίκη 15 υπόπτων για σχέσεις με τρομοκρατικά δίκτυα και φυσικά με την «Αλ-Κάιντα». Οι 15 είχαν συλληφθεί νωρίτερα φέτος (Μάρτιο - Απρίλιο) έπειτα από το κύμα βίας (συμπεριλαμβανομένων και των πρώτων επιθέσεων αυτοκτονίας στην Κεντρική Ασία) που είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 47 ατόμων. Οι 15 υποτίθεται ότι έχουν ομολογήσει τη συμμετοχή τους σε ισλαμική «τρομοκρατική» οργάνωση. Χτες, ακόμη αναφέρθηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα ότι την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η μέχρι πρότινος άγνωστη οργάνωση «Ομάδα Ισλαμικού Ιερού Πολέμου στο Ουζμπεκιστάν».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΟΣΤΩΝΗ.-- «Είναι 97 ημέρες, ας το κάνουμε!» δήλωσε ο Τζον Κέρι, κηρύσσοντας την έναρξη της μεγάλης περιοδείας του μετά και το συνέδριο των Δημοκρατικών, όπου και επισήμως έλαβε το χρίσμα και εμμέσως -φυσικά- τάχθηκε εν μέρει κατά του πολέμου στο Ιράκ. Στο έτερο στρατόπεδο, ο Τζορτζ Ου. Μπους δε μένει βέβαια με... σταυρωμένα χέρια. Ξεκίνησε από χτες περιοδεία σε Μισούρι και Μίσιγκαν, με κεντρικό σύνθημα προς τους ψηφοφόρους πως όταν είναι να διαλέξουν πρόεδρο «το αποτέλεσμα μετράει», προσπαθώντας να αποδείξει ότι είναι καλύτερος του αντιπάλου του στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και ότι μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ επιτυχώς σε πόλεμο...

ΑΓΚΥΡΑ.-- Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες πηδώντας από μπαλκόνια και παράθυρα στη διάρκεια σεισμού μεγέθους 4,6 Ρίχτερ στην τουρκική επαρχία Ντογκουμπαγιαζίτ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, μετέδωσε το πρακτορείο «Ανατολή». Στις 2 Ιούλη σε σεισμό σχεδόν ίδιου μεγέθους είχαν σκοτωθεί 18 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί 27.

Εξάλλου, πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε χτες στην τουρκική επαρχία Ερζιντζάν, όταν λεωφορείο συγκρούστηκε με δύο φορτηγά. Ο απολογισμός, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή» και το «Γαλλικό Πρακτορείο», είναι 26 νεκροί και 30 τραυματίες.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι αναμενόμενες εμπορικές συμφωνίες ακυρώθηκαν, ωστόσο Τουρκία και Ιράν υπέγραψαν χτες διμερή συμφωνία για την «ασφάλεια», συμφωνώντας να καταδιώξουν τα ΡΚΚ/Congra-Gel και ΜΚΟ - αντάρτικες οργανώσεις που δρουν σε διασυνοριακό επίπεδο - στην ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στο Ιράν.

ΠΕΚΙΝΟ/ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σκληρή προειδοποίηση προς τον πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσεν Σούι-μπιαν, ότι αν προωθήσει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις με απώτερο στόχο την ανεξαρτητοποίησή της νήσου η Κίνα επιφυλάσσεται ακόμη και για στρατιωτική επέμβαση, απηύθυνε χτες ο Κινέζος υφυπουργός, με αρμοδιότητα ζητήματα Ταϊβάν, Γουάνγκ Ζαϊξί. Στο μεταξύ, χτες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας, Μπους και Χου, για «ευρύ φάσμα θεμάτων».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τρεις Αμερικανοί και δύο Αφγανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από επίθεση αγνώστων εναντίον οχηματοπομπής. Την Πέμπτη, είχε σημειωθεί επίθεση με ρουκέτα στην Καμπούλ, κοντά στην πρεσβεία της Κίνας.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Το κύμα καύσωνα που έχει ενσκήψει στην Ισπανία έχει στοιχίσει τη ζωή 22 ανθρώπων τις δύο τελευταίες εβδομάδες, κατά τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΧΑΓΗ.-- Η Ολλανδή υπουργός Μετανάστευσης, Ρίτα Φέρντονκ, εγκαινίασε χτες το πρώτο «κέντρο απελάσεων», στο Φλαγκτβέντε, 180 χλμ. βορειοανατολικά του Αμστερνταμ. Τα κέντρα θα χρησιμεύσουν προκειμένου να απελαθούν περίπου 26.000 μετανάστες, όπως προβλέπει το «Σχέδιο: Επιστροφή στο Σπίτι»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την αποστρατιωτικοποίηση και μετατροπή των δήμων της Νότιας Σερβίας Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέγια σε «αυτόνομη κοιλάδα του Πρέσεβο», την απαλλαγή των Αλβανών της περιοχής από τη στρατιωτική θητεία και τη συμμετοχή εκπροσώπων αυτών στις όποιες μελλοντικές συνομιλίες για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου απαίτησαν χτες σε κοινή διακήρυξή τους τρεις πολιτικές παρατάξεις της εκεί αλβανικής κοινότητας, πλην του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης.

ΚΑΜΠΑΛΑ/ ΧΑΡΤΟΥΜ.-- «Ισχυρό πλήγμα» κατά της αμφιλεγόμενης ένοπλης οργάνωσης «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» (που τρομοκρατεί επί χρόνια τον πληθυσμό της Βόρειας Ουγκάντας) υποστήριξαν χτες πως κατάφεραν οι αρχές της Ουγκάντα σε κρησφύγετα της οργάνωσης στο Νότιο Σουδάν. Σύμφωνα με ανακοινωθέν, κατά τις επιχειρήσεις του στρατού της Ουγκάντα (που έγιναν εν γνώσει των σουδανικών αρχών) «σκοτώθηκαν τουλάχιστον 120 ένοπλα μέλη της», όχι όμως και ο αρχηγός, Τζόζεφ Κόνι, που διέφυγε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ