ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ»
Τα «φέσια» στην ημερήσια διάταξη

Αύξηση 12% της αξίας των ακάλυπτων επιταγών και 9,6% για τις απλήρωτες συναλλαγματικές

Λόγια χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα αποδείχνονται οι κυβερνητικές ρυθμίσεις για τα «πανωτόκια» και για το χρόνο παραμονής επιχειρήσεων και επαγγελματιών στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία». Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία, τα κανόνια και τα φέσια συνεχίζουν να αυξάνονται με αμείωτη ένταση. Οπως προκύπτει, οι «δείκτες ασφυξίας» σφίγγουν ακόμη περισσότερο γύρω από τις μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες και σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Είναι φανερό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί συνήθως αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες όμως επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τους οικονομικά ανίσχυρους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρίας «Τειρεσίας», που αφορούν στο 5μηνο Γενάρη - Ιούνη 2004, η αξία των ακάλυπτων επιταγών αυξήθηκε σε ποσοστό 12% και των απλήρωτων συναλλαγματικών 9,6%. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναγκάζει εκατοντάδες, κατά κύριο λόγο, μικρές επιχειρήσεις να βάλουν οριστικά λουκέτο. Να σημειωθεί πως η «Τειρεσίας» και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών έχουν σταματήσει, εδώ και πολύ καιρό, να δίνουν τα στοιχεία για τις πτωχεύσεις και τις αιτήσεις πτώχευσης που υποβάλλονται στα Πρωτοδικεία της χώρας...

Από τα επίσημα στοιχεία - 5μηνο Γενάρης - Ιούνης 2004 - προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Τα «φέσια» εκτινάχτηκαν φέτος στα 428,4 εκατ. ευρώ από 384 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2003. Η ποσοστιαία αύξηση διαμορφώνεται σε 11,9%. Σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν στις 41.090 (από 39.216 πέρσι) και αυξήθηκαν κατά 4,8%
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Η αξία τους έφτασε σε 81,3 εκατ. ευρώ (74,15 εκατ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 9,6%. Ο αριθμός των τεμαχίων εμφανίζει μείωση 6,6%, γεγονός που δεν αλλοιώνει τη γενική εικόνα.
ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ ΕΒΡΟΥ
«Κόκκινη» κάρτα στην εξόρυξη χρυσού

Απορρίφθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης η προσφυγή της «ΑΕ Χρυσωρυχεία Θράκης» κατά της άρνησης του νομάρχη Εβρου Ν. Ζαμπουνίδη να εκδώσει προκήρυξη οριστικής παραχώρησης μεταλλευτικού χώρου για εξόρυξη χρυσού στην περιοχή της Μεσημβρίας. Η σχετική προσφυγή των «Χρυσωρυχείων Θράκης» είχε εκδικαστεί στις 12 Γενάρη 2004 και η απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα. Θετικό δεδικασμένο για τον παραπέρα αγώνα που έχουν μπροστά τους κόντρα στους χρυσοθήρες χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου η Διανομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα Ροδόπης Εβρου κατά των «Χρυσωρυχείων». Καλεί όμως το λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση και αγωνιστική εγρήγορση, αφού όπως σημειώνει η μάχη κατά της πολιτικής που επιτρέπει την εκποίηση του ορυκτού και φυσικού πλούτου της περιοχής δεν έχει τελειώσει.

Η εξέλιξη εκτιμάται ότι αποτελεί μήνυμα με αποδέκτες, από τη μία, την ίδια την εταιρία που η προσφυγή της σε ένδικα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την άρνηση του λαού απέναντι στα σχέδιά της, εξουδετερώθηκε, και, από την άλλη, την κυβέρνηση, η οποία οφείλει να σεβαστεί το παλλαϊκό αίτημα για την οριστική απομάκρυνση των χρυσωρυχείων από την περιοχή. Βέβαια ο λαός της περιοχής πρέπει να γνωρίζει πως ο κίνδυνος των κερδοσκόπων χρυσοθηρών, θα παραμένει να τους απειλεί όσο παραμένει αυτή η πολιτική εκποίησης του ορυκτού πλούτου του τόπου. Για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας του και να ανατραπεί οριστικά η εξόρυξη χρυσού, πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε ο ορυκτός πλούτος της χώρας να γίνει πραγματικά λαϊκή περιουσία.

ΕΦΟΡΙΑ
Παράταση για τα ληξιπρόθεσμα

Παράταση για ένα μήνα έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σε όσους θελήσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε στις Εφορίες και τις αρμόδιες αρχές, η σχετική προθεσμία μετατίθεται για τις 31 Αυγούστου 2004 (αντί για τις 30 Ιούλη που προβλεπόταν στο αρχικό νομοσχέδιο).

Οσοι υπαχθούν στη ρύθμιση, μέχρι τις 30 Ιουλίου 2004, πρέπει να καταβάλουν τη δεύτερη δόση μέχρι τέλος Αυγούστου του ιδίου έτους.

Ο Στέγγος... . αλλάζει όνομα.

Ο γνωστός από την τροπολογία Πάχτα, επιχειρηματίας Κ.Στέγγος, ανακοίνωσε την αλλαγή της επωνυμίας της επιχείρησής του...

Ο γνωστός στο πανελλήνιο από την περιβόητη τροπολογία Πάχτα, παραμονές των εκλογών, επιχειρηματίας Κ.Στέγγος, αποφάσισε να αλλάξει την επωνυμία των επιχειρήσεών του. Με ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει γνωστό, ότι, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης η εταιρία «ΕΝΕΡΓΟΣ HOLDING ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» μετονομάζεται σε «ΚΑΖΙΝΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ».

Με την περιβόητη τροπολογία - σκάνδαλο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μια βδομάδα πριν από τις εκλογές στις 7 του Μάρτη, επιχείρησε να αλλάξει τις χρήσεις γης σε μεγάλη δασώδη έκταση που περιστοιχίζει το ξενοδοχειακό συγκρότημα «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ», ώστε να επιτραπεί η οικοδόμηση 5.000 πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία, στη συνέχεια είτε θα ενοικίαζε, είτε και θα πωλούσε σε αγοραστές, κυρίως από το εξωτερικό.

Επειδή ο συνδεόμενος με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρηματίας, θεωρούσε τη... δουλιά «τελειωμένη», δηλαδή την αλλαγή της χρήσης γης, είχε ξεκινήσει μεγάλη διαφημιστική καμπάνια σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, με την οποία καλούσε τους υποψήφιους αγοραστές, να αγοράσουν παραθεριστικές κατοικίες μέσα το δάσος και δίπλα στη θάλασσα...

Με την έκταση που πήρε το θέμα, το οποίο η νυν κυβέρνηση το εκμεταλλεύτηκε προεκλογικά, το έγκλημα της καταστροφής του δάσους, προς το παρόν απετράπη.... Με δεδομένο όμως ότι και η σημερινή κυβέρνηση έχει διακηρύξει τις προθέσεις της για εκποίηση σε ιδιώτες της δημόσιας γης, η επαγρύπνηση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, είναι πάντα αναγκαία...

Να παγώσει η εξόρυξη χαλαζία στο Κιλκίς

Το ΚΚΕ ζητά την ανάκληση της άδειας, που δόθηκε στην ΕΛΒΙΟΡ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής

Να ανακληθεί άμεσα η άδεια εξόρυξης χαλαζία στην περιοχή Πλαγιοχωρίου - Αναβρυτού του Δήμου Κρουσσών του Νομού Κιλκίς που δόθηκε στην εταιρία ΜΕΛΒΙΟΡ, ζητεί το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης. Στην Ερώτηση των δύο βουλευτών επισημαίνεται πως οι κάτοικοι της περιοχής είναι αντίθετοι και η συγκεκριμένη ενέργεια θα επιφέρει μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον.

Στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Με πρόσφατη απόφασή του το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στην εταιρία ΜΕΛΒΙΟΡ άδεια εξόρυξης χαλαζία στην περιοχή Πλαγιοχωρίου - Αναβρυτού στο Δήμο Κρουσσών του Νομού Κιλκίς.

Η άδεια δόθηκε χωρίς να ενημερωθεί η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση που κατά το παρελθόν είχε εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις. Η περιοχή στηρίζεται στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης του αγροτουρισμού και άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, με τη δημιουργία του μοναδικού βαλκανικού Βοτανικού Κήπου με την ανάδειξη αρχαιολογικών ενδιαφερόντων της περιοχής.

Η εξόρυξη χαλαζία στις παραπάνω περιοχές θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες διαταράσσοντας την ισορροπία της φύσης και επιφέροντας περιβαλλοντική καταστροφή με δυσάρεστα αποτελέσματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι της περιοχής, με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν αυτή την απόφαση του υπουργείου και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην ανεχθούν ενέργειες και πράξεις που θα αποβούν σε βάρος της περιοχής τους του μέλλοντος των παιδιών τους.

Υπεύθυνη για την αναστάτωση που έχει προκληθεί στους κατοίκους της περιοχής είναι η κυβέρνηση, η οποία με την απόφασή της να χορηγήσει άδεια εξόρυξης χαλαζία στην εταιρία ΜΕΛΒΙΟΡ βρίσκεται σε αντίθεση με την εκφρασμένη θέλησή τους.

Ερωτάται ο κ.υπουργός ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να ανακληθεί άμεσα η άδεια εξόρυξης χαλαζία στην περιοχή Πλαγιοχωρίου - Αναβρυτού του Δήμου Κρουσσών του Νομού Κιλκίς που δόθηκε στην εταιρία ΜΕΛΒΙΟΡ;»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ