ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΤΙΤΛΟΙ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (Ιούνης 2002. Η νέα διεθνής κατάσταση μετά την 11η Σεπτεμβρίου)»

Η «Διεθνής Ενημέρωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων» είναι μια σειρά, που για πρώτη φορά κυκλοφορεί στη χώρα μας. Το πρώτο τεύχος περιέχει τις παρεμβάσεις 55 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, τα οποία συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση που οργάνωσε το ΚΚΕ (Ιούνιος 2002) και δίνει μια σφαιρική εικόνα για τις θέσεις και τη δράση των κομμουνιστών και του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Η Συνάντηση ανέδειξε πολλές μεθοδολογικές, θεωρητικές, ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις, αποσαφήνισε ιδεολογήματα και πρακτικά ζητήματα για το ρόλο των κομμουνιστών στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ «Μαρξισμός και Βιολογία (Ναρκωτικά)» (3η έκδοση)

«Η ενότητα επιμέρους επιστημών και φιλοσοφίας μπορεί να οδηγήσει στην επιστημονική αλήθεια, αν η γνώση στηρίζεται στην επιστημονική ποιότητα, και ολοκληρώνεται με την αλληλοδιείσδυση των επιμέρους επιστημών και τη διαλεκτική - υλιστική σύλληψη της πραγματικότητας και της κίνησής της», έγραφε ο Νίκος Νικολάου στην «Επιστημονική Σκέψη» (1984). Αυτήν την ενότητα εκφράζουν τα κείμενά του στο α` μέρος του βιβλίου. Στο δεύτερο μέρος, με τίτλο «Ναρκωτικά», διατυπώνονται τα κοινωνικά αίτια της ναρκω-μανίας, αλλά και οι βιολογικές και κοινωνικές συνέπειές της. Σε παράρτημα δίνονται διαφωτιστικά στοιχεία της έκθεσης για το 1984, της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου Ναρκωτικών.

«Το Σύνταγμα και το πολιτικό σύστημα της Δημοκρατίας της Κούβας»

Η Κούβα από το 1959 παραμένει στο στόχαστρο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Μετά την καταδίκη των δολιοφθορέων (2003), με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό συμπορεύεται και ο ευρωπαϊκός, για την πολιτική απομόνωση της Κούβας. Κόντρα σ' αυτές τις πολιτικές του ιμπεριαλισμού, η «Σύγχρονη Εποχή» εξέδωσε ένα βιβλίο, που περιέχει το λαογέννητο Σύνταγμα και, βάσει αυτού, το πολιτικό σύστημα της Κούβας, αποδεικνύοντας το δικαίωμα και το χρέος του κράτους της Κούβας να δικάσει και καταδικάσει όσους επιχειρούν να ανατρέψουν το Σύνταγμα και το σοσιαλιστικό σύστημα, που ο λαός της Κούβας επέλεξε για να ζήσει.

ΦΕΛΙΠΕ ΠΕΡΕΣ ΡΟΚΕ «Η κυριαρχία μας είναι αδιαπραγμάτευτη»

Το βιβλίο αυτό (συνέκδοση του «Ριζοσπάστη» και της «Σύγχρονης Εποχής») περιλαμβάνει τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας για τους μισθοφόρους των ΗΠΑ, που δικάστηκαν τον Απρίλη του 2003. Δίκη, η οποία ξεσήκωσε, με υποκίνηση των ΗΠΑ, μια αντικουβανική υστερία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ΗΠΑ για να επιτεθούν στην Κούβα στήνουν στο εσωτερικό της πληρωμένους πράκτορες, οργανώνουν προβοκάτσιες, διεγείρουν το δήθεν πρόβλημα «ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η συγκεκριμένη συνέντευξη αποκαλύπτει με τρανταχτές αποδείξεις την ιμπεριαλιστική σκευωρία, με όσα αποκαλύφτηκαν στις δίκες των αμερικανοκινούμενων πρακτόρων.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ «Η αρχαία δουλοκτητική δημοκρατία»

Ο συγγραφέας παρακολουθεί διαλεκτικά την ιστορική πορεία της δουλοκτητικής αρχαίας Αθήνας, με παρουσίαση νέων επιστημονικών στοιχείων. Αρχικά, η διάδοση των εμπορευματικών - νομισματικών σχέσεων συντελεί στη διάλυση της αρχαίας πατριαρχικής κοινωνίας, η οποία επιζεί στα καστικά χαρακτηριστικά του αθηναϊκού κράτους. Αυτά, αργότερα, συμπλέκονται με ταξικά χαρακτηριστικά. Η σχέση τάξης - κάστας στην αρχαία Αθήνα ήταν πολύπλοκη, καθώς η νομική κατοχύρωση του καστικού κράτους αποδείχτηκε ανθεκτικότερη από τη νομική κατοχύρωση του ταξικού του χαρακτήρα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ Α. ΓΕΡΟΖΗΣΗΣ «Επίλεκτο απόσπασμα της 1ης Μεραρχίας ΔΣΕ, Φλωράκη, Μπελογιάννη, Παπαγεωργίου (Γράμμος - Αγραφα - Μουργκάνα, Αύγουστος - Σεπτέμβρης 1949)»

Ο τόμος (με 34 έγχρωμα σχεδιαγράμματα) αναφέρεται στην «κάθοδο» του Επίλεκτου Αποσπάσματος της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, τον Αύγουστο - Σεπτέμβρη του 1949, στα Αγραφα. Την κάθοδό του, άλλοι τη χαρακτηρίζουν «αποστολή θανάτου», άλλοι «απελπισμένη προσπάθεια», άλλοι «τυχοδιωκτική ενέργεια», κάποιοι «λάθος» του Γενικού Αρχηγείου. Το απόσπασμα πάντως «νίκησε».

ΣΤ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗΣ «Η Ικαρία στη θύελλα»

Η κυβέρνηση, μετά την ήττα του ΔΣΕ, ενώ κατάργησε το στρατιωτικό νόμο πανελλαδικά, τον διατηρούσε σε ισχύ στην Ικαρία και την Κρήτη. Συγκρότησε χωροφύλακες σε αποσπάσματα και τους έστειλε στην Ικαρία για την εξόντωση των εννιά παράνομων αγωνιστών: Τσερμέγκα Γιάννη, Γκότζου Χαράλαμπου, Τσαμπή Στρατή, Λίτσα Κώστα, Καλαμπόγια Αντώνη, Μπάφα Μήτσου, Μουρίκη Φίλιππου, Φρούζε Βασίλη και Παπαγεωργάκη Στεφανή. Το βιβλίο εξιστορεί τους ηρωικούς άθλους των παράνομων Ικαριωτών και των συντρόφων τους εξορίστων, που δραπέτευσαν και εντάχθηκαν στο ΔΣ της Ικαρίας. Η δραπέτευση των παρανόμων από την Ικαρία μοιάζει μυθική. Ηταν, όμως, πραγματικότητα.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ «Αλέξανδρος Πούσκιν (Ο φιλέλληνας βάρδος του Εικοσιένα)»

Ιστορική μελέτη για τον κορυφαίο Ρώσο ποιητή Αλέξανδρο Πούσκιν. Την επανάσταση του ελληνικού λαού ενάντια στον οθωμανικό ζυγό ο Ρώσος ποιητής την ύμνησε με την πένα του. Ο Πούσκιν κατ' επανάληψη αναφέρθηκε στην ελληνική επανάσταση. Υπήρξε οπαδός της ηρωικής εξέγερσης των «Φιλικών» στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Με πολλά λυρικά, δραματικά και σατιρικά ποιήματα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Ελλήνων. Παρακολούθησε τον πολύχρονο ένοπλο αγώνα του λαού μας.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΖΗΣΗΣ ΣΚΑΡΟΣ «Διηγήματα» (Απαντα, τόμος Α`)

Με την έκδοση όλων των διηγημάτων του Ζήση Σκάρου σε δυο τόμους, η «Σύγχρονη Εποχή» τιμά τον μεγάλο λογοτέχνη κομμουνιστή, δίνει τη δυνατότητα στη νέα γενιά να γνωρίσει το έργο του. Η γνωριμία με το έργο του, εκτός της αισθητικής απόλαυσης, προσφέρει και γνώση για την ιστορία του λαού μας στον 20ό αιώνα, των ανθρώπων του λαού, τις κοινωνικές συγκρούσεις και τα λαϊκά ήθη μιας περασμένης εποχής, «φιλτραρισμένα» με λυρισμό, τρυφερότητα και δυναμική μυθοπλοκή.

ΤΑΣΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ «Το καραβάνι των γυμνών»

Στη δεκαετία του 1920, οχτώ χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρασία στοιβάζονται σε παραγκόσπιτα, στον Ξηρόκαμπο Βόλου. Παλεύουν με τη φτώχεια, τις αρρώστιες, τις τραγικές μνήμες τους, προσπαθώντας να ριζώσουν στην άγονη περιοχή, όπου τους πέταξε η «μάνα Ελλάδα». Τα δώδεκα διηγήματα της συλλογής αναπλάθουν εκείνη την εποχή και το σκληρό αγώνα των βασανισμένων Μικρασιατών για μια νέα ζωή, μακριά από την αλησμόνητη γη της Ιωνίας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ «Συμπτωματικές οι ομοιότητες»

Ενα ταξίδι από το πρόσφατο παρελθόν μέχρι το κοντινό μέλλον. Οι πορείες μιας γυναίκας, ενός άνδρα, της νόθας κόρης τους κι ενός ανιψιού του άνδρα. Η ιστορία τους πλάθεται με χρηματιστηριακές κομπίνες, ρεμούλες μεγάλων οικονομικών παραγόντων, ίντριγκες πολιτικών. Ενα μυθιστόρημα, σαν ρεπορτάζ για ανθρώπους που θυσίασαν πολλά για το χρήμα.

ΑΥΓΗ ΠΑΠΑΚΟΥ - ΛΑΓΟΥ «Κυνηγώντας τ' άπιαστο»

Συλλογή 12 διηγημάτων, με τα οποία η συγγραφέας αναπλάθει με κοινωνική ευαισθησία και τρυφερότητα καθημερινά περιστατικά και προβλήματα, όπως η καθημερινή βιοπάλη του εργαζόμενου λαού, η ανεργία, η μετανάστευση, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η διεκδίκηση λύσεων, τα λαϊκά έθιμα που χάνονται, η καθημερινή βιοπάλη του εργαζόμενου λαού.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΛΙΤΗ - ΜΕΛΑ «Στην Αθήνα του Αλκιβιάδη»

Το βιβλίο δεν είναι μυθολογία. Το ιστορικό γεγονός, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, είναι το κύριο θέμα. Παρουσιάζεται η έξαρση, αλλά και ο εγωκεντρισμός, η ταξική αλαζονεία των ολιγαρχικών και των δημοκρατών. Η αγριότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της πατριδοκαπηλίας. Η μυθοπλασία σχολιάζει εύστοχα την κοινωνική και ιδιωτική ζωή και τους κραδασμούς της δουλοκτητικής κοινωνίας.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ «Χάρτινες βαρκούλες στη Μακρόνησο»

Ο συγγραφέας, με το μυθιστόρημά του, ρίχνει νέο φως στη ζωή των Μακρονησιωτών. Η πραγματικότητα δένεται με την ανθρωπιά, το χιούμορ και τα χάρτινα καραβάκια της ελπίδας για λευτεριά των δεσμωτών, που φτιάχνει ένας Μακρονησιώτης. Στη Μακρόνησο, δεν ήταν όλοι οι δεσμοφύλακες τέρατα. Κάποιοι από αυτούς είχαν δικά τους βάσανα και από την ανθρωπιά, αξιοπρέπεια και το σθένος των δεσμωτών ξύπνησε και η δική τους ανθρωπιά.

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΠΑΝΟΥ «Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα των Πιγκουίνων»

Παιδικό βιβλίο, με θέμα τη «διεκδίκηση» των Ολυμπιακών Αγώνων από την Πιγκουινία, δοσμένη με τρυφερότητα και χιούμορ από τους πρωταγωνιστές πιγκουίνους, φώκιες, ψάρια και ένα καγκουρό. Πολύ όμορφες είναι οι ζωγραφιές της Χριστίνας Γαγγάδη.

Γιώργος Μαρίνος «Ο κλόουν»

Εικονογράφηση Ευάγγελος Αθανασίου. Παιδικό παραμύθι, με θέμα τις μεταμορφώσεις ενός κλόουν και την ενδυμασία του, που κι αυτή συμβάλλει στην ψυχαγωγία των παιδιών - θεατών μιας κλοουνίστικης παράστασης

@@@@@@@@@

NEAPXOΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ - ΤΑΝΙΑ ΡΑΧΜΑΤΟΥΛΙΝΑ «Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το μετεμφυλιακό τραγούδι»

Το βιβλίο αυτό βασίστηκε σε 10ωρης διάρκειας συνέντευξη του συνθέτη Θόδωρου Δερβενιώτη (Μάης 1999) στους συγγραφείς. Αναφέρεται στα ανθρώπινα και οικονομικά παρασκήνια των δισκογραφικών εταιριών και των υπηρεσιών της λογοκρισίας στα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα της εποχής του.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ «Στη γροθιά του Σούπερμαν»

Ο υπεράνθρωπος στα ΜΜΕ έχει πλέον χίλια πρόσωπα: Είναι ο Σούπερμαν, ο Μπάτμαν, ο Ράμπο, ο Τζέιμς Μποντ. Το θέμα δε μελετήθηκε ποτέ ολοκληρωμένα. Αυτήν την έλλειψη προσπαθεί να καλύψει το βιβλίο, εξετάζοντας τον κοινωνικό ρόλο των ΜΜΕ και την «αισθητική» αυτών των «έργων».


Α. Ε.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Μπορούμε να τις απολαύσουμε με ένα βιβλίο

Η «Σύγχρονη Εποχή» προτείνει βιβλία για όλα τα ενδιαφέροντα στους αναγνώστες του «Ρ»

Ολοι περιμένουμε τις διακοπές, για να ξεφύγουμε από το καθημερινό άγχος, να περάσουμε λίγο χρόνο ξέγνοιαστοι, χωρίς τις καθημερινές υποχρεώσεις και προβλήματα. Το 'χει ανάγκη ο εργαζόμενος άνθρωπος, όσο και αν κάποιοι και αυτό το δικαίωμα δύσκολα το απολαμβάνουν. Η ξεκούραση από τον κάματο της δουλιάς ενός ολόκληρου χρόνου χρειάζεται για να ανανεώσουμε τη δύναμη για τη συνέχεια. Και της δουλιάς και του αγώνα για όλα τα δικαιώματα. Μα, διακοπές και ξεκούραση δε σημαίνουν μόνο προσωρινή εγκατάλειψη του μεροκάματου. Είναι και διασκέδαση και ψυχαγωγία και άθληση, στο βαθμό που μπορούμε βεβαίως, προκειμένου να γεμίσει ευχάριστο περιεχόμενο η ξεγνοιασιά. Από πράγματα που το υπόλοιπο χρονικό διάστημα δε μας επιτρέπει η ζωή που μας έχουν επιβάλει να τα χαρούμε. Και κοντά σ' αυτές τις μικρές απολαύσεις, ένα καλό βιβλίο που μπορούμε να διαβάσουμε χωρίς την πίεση του σκλαβωμένου από τις υποχρεώσεις μας χρόνου, μια και τώρα τον έχουμε ελεύθερο, δικό μας, συμπληρώνει την ανάγκη της ξεκούρασης. Αλλωστε, το ενδιαφέρον για τη γνώση πάντα συνοδεύεται από την ευχαρίστηση ότι καθετί το καινούριο, που προσλαμβάνουμε με το διάβασμά μας, είναι ευπρόσδεκτο. Αλλά πρέπει να το φροντίσουμε εμείς. Για να το φροντίσουμε, λοιπόν, δημιουργικά, το εκδοτικό «Σύγχρονη Εποχή», μέσω του «Ρ», σαν μια συμβολή σ' αυτήν την ωραία και αναγκαία για όλους μας ενασχόληση, προτείνει στους φίλους αναγνώστες μια σειρά βιβλίων, από τα οποία οι σύντροφοι, οι φίλοι και αναγνώστες μας μπορούν να επιλέξουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Από την πολιτική και την ιστορία έως το διήγημα, τη λογοτεχνία, αλλά και το παιδικό βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, σήμερα ορισμένες απ' αυτές τις επιλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ