ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 14 Ιούνη 2004 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνικές ταινίες «εκτός πυλών»

Σε μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου «ταξιδεύουν» ελληνικές ταινίες αυτό το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, στα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Troia της Πορτογαλίας (4-13/6) και του Κάρλοβι Βάρι (2-10/7) η ταινία της Ελισάβετ Χρονοπούλου «Ενα τραγούδι δε φτάνει». Στα φεστιβάλ της Σαγκάης (5-13/6) και της Βαλένθια (15-24/7) η ταινία του Δημήτρη Ινδαρέ «Γαμήλια νάρκη». Στο φεστιβάλ της Μόσχας (18-27/6) θα προβληθεί η ταινία του Αντώνη Παπαδόπουλου «Βαρέα ανθυγιεινά». Στο φεστιβάλ της Αγίας Πετρούπολης (23-29/6) θα προβληθεί η ταινία της Πένυς Παναγιωτοπούλου «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου», η οποία θα προβληθεί και στην 6η διοργάνωση της «Κληρονομιάς του ευρωπαϊκού κινηματογράφου» στο Στρασβούργο (23/6-13/7). Στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Αγίας Πετρούπολης (15-22/6) θα προβληθούν οι ταινίες «Το εκκρεμές» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, «Skipper Straad» της Ειρήνης Βαχλιώτη και «Τι κολυμπάει και γελάει» της Μανουέλας Φραγκιαδάκη. Οι ταινίες «Skipper Straad» της Ειρήνης Βαχλιώτη και «Οχι πια ιστορίες αγάπης» της Στρατούλας Θεοδωράτου, πουλήθηκαν και θα προβληθούν σε γαλλικά κανάλια.

Τέλος, η ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Αυτή η νύχτα μένει» θα προβληθεί στο φεστιβάλ της Πίζας, όπου θα τιμηθεί η πρωταγωνίστρια Αθηνά Μαξίμου.

Εγκαίνια χρωμάτων

Εργο του Γ. Ψυχοπαίδη
Εργο του Γ. Ψυχοπαίδη
Εγκαινιάζεται στις 16/6 (8.30μ.μ.) στον Πολυχώρο Αθηναΐς (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός), η πολυφωνική έκθεση «Οι γείτονές μας». Παράλληλα, θα πρωτοπαρουσιαστεί ομότιτλη έκδοση, με την τεχνική της μεταξοτυπίας, σε λίγα αντίτυπα, υπογεγραμμένα από τους δημιουργούς της. Η έκθεση βασίζεται στο διάλογο δέκα διακεκριμένων καλλιτεχνών από χώρες γειτονικές. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Σβ. Ρούσσεβ, Β. Ιότοφ (Βουλγαρία), Ν. Μπακάλλι (από Αλβανία, ζει μόνιμα στην Ιταλία), Φ. Γκατζατάι (Τουρκία), Σ. Αντρέεφσκι (FYROM), Ν. Χαραλαμπίδης (Κύπρος), Α. Φασιανός, Γ. Ψυχοπαίδης, Γ. Αδαμάκος, Γ. Σταθόπουλος από την Ελλάδα. Την έκθεση (διάρκεια έως τις 30/6) επιμελήθηκε ο Τάκης Μαυρωτάς.

«Εικόνες βεράντας» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής του Λέανδρου Αρβανιτάκη που θα παρουσιαστεί (15-24/6) στην γκαλερί «αγκάθι» (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου, πλ. Αμερικής). Η έκθεση περιλαμβάνει 29 έργα (λάδια σε καμβά), με θέμα τοπία και αντικείμενα που ο καλλιτέχνης βλέπει από τη βεράντα του, αλλά και απόψεις της βεράντας, σε διάφορες εποχές και ώρες της ημέρας. Διάρκεια έκθεσης έως τις 24/6.

«Αθλοφόροι και έπαθλα» τιτλοφορείται η ομαδική έκθεση αυθεντικών λιθογραφιών, που θα παρουσιάσει (15/6-6/7) στην γκαλερί «Ατριον» (Τσιμισκή 94, Θεσσαλονίκη). Συμμετέχουν οι: Χριστόδουλος Γκαλτέμης, Αχιλλέας Δρούγκας, Σπύρος Κουρσάρης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Κώστας Σπυρόπουλος, Αλέκος Φασιανός.

Την πρώτη του ατομική έκθεση παρουσιάζει ο Ιταλός Νίνο Τρικαρίκο στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη). Τίτλος της «Πορεία αφαίρεσης». Παρουσιάζεται 40 ακουαρέλες που αντιπροσωπεύουν τα χρόνια 1984 - 2004, στις οποίες καταγράφεται η πορεία του από το τελάρο και το γλυπτό, στις εγκαταστάσεις και στα πολυμέσα. Διάρκεια έκθεσης έως τις 26/6.

Δημιούργημα παιδιών

«Ο Ερμής, στο τρένο της χαράς», τιτλοφορείται το όμορφο παιδικό βιβλίο που δημιούργησαν τα παιδιά των σιδηροδρομικών και το οποίο είναι το πρώτο που κυκλοφόρησε το Πολιτιστικό -Μορφωτικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Νομού Αττικής (Αγ. Κωνσταντίνου 59, ΤΚ 10437, 210-5241676). Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Νομού Αττικής, στις 19/6 (8μμ) στο Σιδηροδρομικό Μουσείο (Σιώκου 4, Αθήνα).

Τα παιδιά-δημιουργούς του βιβλίου βοήθησαν οι συγγραφείς Πόλυ Βασιλάκη και Βαγγέλης Ηλιόπουλος. Τα παιδιά με τις ζωγραφιές τους μεταβάλουν ένα παλιό, εγκαταλειμμένο τρένο, σε παιδότοπο, σε «εστία» της χαράς και της δικής τους δημιουργίας. Το βάφουν, το στολίζουν, του δίνουν το όνομα «Ερμής», και ξεκινούν μαζί του ένα μεγάλο ταξίδι σε ουρανό και γη. Τα παιδιά και ο «Ερμής» βλέποντας τα βάσανα των ανθρώπων - πείνα, δίψα, πολέμους - κλείσανε και ασφαλίσανε όλα τα βάσανα σε ένα μαύρο βαγόνι, το οποίο το βάψανε σαν ουράνιο τόξο, το εξαπέλυσαν στο Διάστημα, με το δικό τους μήνυμα για έναν κόσμο χωρίς πόλεμο, πείνα και εξαθλίωση των ανθρώπων.

Ρεσιτάλ πιάνου

Ρεσιτάλ πιάνου θα πραγματοποιήσει ο Γιώργος Λαζαρίδης στις 16/6 (9μ.μ.), στο κεντρικό αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Ο πολυβραβευμένος πιανίστας θα ερμηνεύσει έργα Σούμαν, Λιστ και Παγκανίνι. Ο Γ. Λαζαρίδης πήρε το δίπλωμά του από το Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης με χρυσό μετάλλιο εξαιρετικής ιδιοφυΐας και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Βασιλικό Κολέγιο στο Λονδίνο, όπου απέσπασε περισσότερες από είκοσι τιμητικές διακρίσεις και εννέα πρώτα βραβεία σε διάστημα τριών ετών. Ως σολίστας έχει εμφανιστεί σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους (Royal Albert Hall, Wigmore Hall, Οπερα της Βιέννης, Salle Cortot, Επίδαυρος, Ηρώδειο κ.α.). Ο πρόσφατος δίσκος του με έργα Ρόμπερτ Σούμαν απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και επιλέχθηκε ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες ηχογραφήσεις από το «BBC Music Magazine».

Μολιερικός «Ασυλλόγιστος»

Το «Θεατρικό Σανίδι» παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι το έργο «Ο ασυλλόγιστος», το πρώτο έργο που έγραψε ο Μολιέρος. Την παράσταση, σε μετάφραση - διασκευή Κώστα Γεωργουσόπουλου, σκηνοθετεί ο Γιάννης Καραχισαρίδης, με σκηνικά Γιάννη Ματαράγκα. Στον «Ασυλλόγιστο» ο Μολιέρος υμνεί τη δύναμη του έρωτα με εξαιρετικό τρόπο. Πρόκειται για ένα παιχνίδι αγάπης, εξουσίας και αποκαλύψεων, όπου πρωταγωνιστούν η ανατροπή και ο ρυθμός. Λύση στην αβάσταχτη επιπολαιότητα του «Ασυλλόγιστου» προσπαθεί να δώσει ο πιστός του υπηρέτης, αλλά μάταια.

Παίζουν: Βασίλης Τσιβιλίκας, Θάνος Καληώρας, Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Ματαράγκας, Μπάμπης Κλαλιώτης, Θεώνη Σκαλέρη, Μάκης Αρβανιτάκης, Γιάννης Κατσάμπας, Γιάννης Ματαράγκας, Μαρία Κάππα κ.ά.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 16 Ιουνίου, στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου και ακολουθούν παραστάσεις σε Λάρισα (17/6), Τρίκαλα (18/6), Γιαννιτσά (19/6), Εδεσσα (20/6), στο θέατρο «Κήπου» στη Θεσσαλονίκη (22-24/6), Σέρρες (25/6), Κομοτηνή 26/6), Δράμα - Πετρούσα (27/6), Βέροια (30/6) κ.α.

«Φωνή των απόντων»

Η ομάδα «Κενός χώρος» παρουσιάζει το έργο «Η φωνή των απόντων», στο θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση» για τρεις μόνο παραστάσεις (16,17,18/6).

Η παράσταση - performance αποτελεί μια σύνθεση των κειμένων «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή και «Αξιον Εστί»του Ελύτη. Τα κείμενα και τα ηχητικά ντοκουμέντα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που ακούγονται στη διάρκεια του δρώμενου έχουν ως κοινό θεματικό άξονα την ελευθερία του λόγου. Σύνθεση κειμένων - σκηνοθεσία Ευαγγελίας Χαζάκη, δραματουργική ανάλυση Λέανδρου Πολενάκη. Μουσική Τάσου Στάβερη. Παίζουν: Ευαγγελία Χαζάκη, Γιάννης Στάβερης (ζωντανή μουσική με λύρα και κρουστά). Φωτισμοί - επιμέλεια οπτικού ντοκουμέντου από το Πολυτεχνείο του Φίλιππου Βέρνερ. Η κινησιολογία εμπνέεται από τη διδασκαλία του Ιάπωνα δασκάλου του χορού «Μπούτο» Μασάκι Ιουάνα (Masaki Iwanna).

«Ελαίας εγκώμιον» τιτλοφορείται η έκθεση που θα παρουσιάσει (15/6-15/10) η Ακαδημία Αθηνών (Πανεπιστημίου 28). Η έκθεση περιλαμβάνει θεματικές ενότητες από τη μυθολογία και την ιστορία της ελιάς στη Μεσόγειο και τη σχέση της με τους Ελληνες, τη σημασία της για την οικονομία, τη διατροφή, την υγεία, τη λατρεία, την τέχνη, την αναγωγή της σε σύμβολο κ.ά. Παράλληλα με την έκθεση κυκλοφορεί ο τόμος «Ωδή στην ελιά» (έκδοση του Κέντρου Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ