ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Αυγούστου 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με την άσβεστη φλόγα της ζωγραφικής

Εργο του Γ. Μαυροΐδη
Εργο του Γ. Μαυροΐδη
Εναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα, τον Γιώργο Μαυροΐδη (1912 - 2003), τιμά η έκθεση «Ενα γίγνεσθαι κεραυνοβόλου καταφάσεως», που παρουσιάζεται στο Μουσείο της Υδρας (έως 31/10), σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση, που πραγματοποιείται με την πολύτιμη βοήθεια του σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου, περιλαμβάνει 60 περίπου έργα από όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής του δημιουργίας: Ξεκινά από τη δεκαετία του '20 με τα πρώτα του σχέδια, ακολουθεί η πορεία του από το '40 και πέρα, με σχέδια και λάδια, για να φτάσουμε μέχρι τις τελευταίες του καλλιτεχνικές δημιουργίες. Παράλληλα εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του ζωγράφου, αλληλογραφία με φίλους του και καλλιτέχνες και λοιπά προσωπικά του ενθυμήματα, καθώς και η πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή γλυπτών του σε πηλό. Στόχος της ενδιαφέρουσας αυτής παρουσίασης είναι να σκιαγραφήσει μια εκρηκτική και ανήσυχη προσωπικότητα, που κατά τον τεχνοκριτικό Α. Ξύδη, «διήνυσε τον αιώνα με το ασίγαστο πάθος και την άσβεστη φλόγα ενός εραστή της ζωγραφικής».

Λέξεις - κλειδιά στο έργο του Γιώργου Μαυροΐδη είναι το χρώμα και το φως. Ζωγραφίζει με το χρώμα, για να γεννήσει από το σκοτάδι φως. Η γόνιμη ενασχόλησή του με ζητήματα της αφηρημένης τέχνης και η μακρά θητεία του στον εξπρεσιονισμό, καθορίζουν τις αισθητικές κατευθύνσεις του έργου του, ενώ η επιμονή του στην απόδοση του φωτός και οι διαρκείς πειραματισμοί αποτύπωσης της ανθρώπινης μορφής και του σώματος, αποτελούν τα κεντρικά ζητήματα της δημιουργίας του. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται περιοδικά, σε ημέρες και ώρες που θα μπορεί ο επισκέπτης να πληροφορείται από τους υπευθύνους του χώρου, η πολύ ενδιαφέρουσα ταινία, την οποία επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Σταύρος Στρατηγάκος, με θέμα τη ζωή του Γιώργου Μαυροΐδη μέσω προσωπικών του αφηγήσεων.


Κυριακή 8/8
  • Βασίλης Παπακωνσταντίνου
    Βασίλης Παπακωνσταντίνου
    Συναυλία (σήμερα και αύριο) της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, στο Ηρώδειο.
  • Συνεχίζοντας το μεγάλο μουσικό οδοιπορικό και έχοντας στις «αποσκευές» του αγαπημένα τραγούδια, ο Παντελής Θαλασσινός θα δώσει συναυλία στο Ξυλόκαστρο.
  • Ο Νίκος Πορτοκάλογλου θα δώσει συναυλία στην Αιανή Κοζάνης. Μαζί του η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Οδυσσέας Τσάκαλος.
  • Στη Βόνιτσα θα βρίσκεται, σήμερα, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.
  • Στο Βελβεντό, στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη.
Δευτέρα 9/8
  • Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, συνεχίζοντας τις καλοκαιρινές εμφανίσεις του, θα προσφέρει μια ξεχωριστή συναυλία, στην Κατερίνη.
  • Στάση στο Δημοτικό Στάδιο της Πάρου κάνει η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η οποία εκτός από τα καινούρια της τραγούδια «Ολα στο φως», μας υπόσχεται ένα πρόγραμμα με δυνατές ερμηνείες και διασκευές από το σύνολο του ρεπερτορίου της. Μαζί της η Μελίνα Ασλανίδου και ο Ησαΐας Ματιάμπα.
  • Στη Φλώρινα θα βρίσκεται με το πλούσιο πρόγραμμά του ο Παντελής Θαλασσινός.
Τρίτη 10/8
  • «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στη Σιάτιστα, αύλειος χώρος Γυμνασίου - Λυκείου.
  • Συναυλία του Γεράσιμου Ανδρεάτου, στην Πάτρα.
  • Διονύσης Τσακνής
    Διονύσης Τσακνής
    Συναυλία στη Νέα Πέραμο της Κορινθίας δίνει σήμερα ο Παντελής Θαλασσινός.
  • Συναυλία Διονύση Σαββόπουλου, «40 χρόνια στη σκηνή και 60 στη ζωή», στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο της Σπάρτης.
Τετάρτη 11/8
  • Τραγούδια από τη σαραντάχρονη πορεία του Νότη Μαυρουδή παρουσιάζονται στο Ηρώδειο, από τους Γλυκερία, Παντελή Θαλασσινό, Νίκο Κουρουπάκη, Ελλη Πασπαλά. Μαζί τους η σοπράνο Νόα Ντόρι και ο σολίστ κιθάρας Παναγιώτης Μάργαρης.
  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης, στην Πάτρα, μας ταξιδεύει στο μαγικό του κόσμο με τη φωνή και την κιθάρα του, με την ευαισθησία και τον ποιοτικό του στίχο.
  • Η ορχήστρα ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ με ερμηνευτές τον Χρίστο Τσιαμούλη, τη Λιζέτα Καλημέρη, τη Σοφία Παπάζογλου και τον Παναγιώτη Λάλεζα στο αρχαίο Θέατρο Δίου, στο πλαίσιο του 33ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
  • Τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας στο Νεοχώρι Μεσολογγίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Οινιάδων.
Πέμπτη 12/8
  • Μια ξεχωριστή συναυλία από δύο ξεχωριστούς καλλιτέχνες, τον Πάνο Κατσιμίχα και τον Διονύση Τσακνή, θα δοθεί στην Κύμη.
  • Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, συνεχίζοντας τις συναυλιακές του διαδρομές, θα βρίσκεται στη Σαλαμίνα.
  • Στην Πάτρα το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας παρουσιάζει τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή.
Σάββατο 14/8
  • Η Αννα Συνοδινού επιστρέφει μετά από χρόνια στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζοντας τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου, στις 14-15 Αυγούστου. Παίζουν επίσης: Πέπη Μεταλλείδου, Μάνια Τεχριτζόγλου, Κώστας Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος κ.ά.
  • Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Χρήστος Θηβαίος, μετά από τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους στο Θέατρο Τραγουδιών «Μετρό» στην Αθήνα, συνεχίζουν την πορεία τους, σταθμεύοντας, σήμερα, στο Λόφο Σάνης.

Πάνος Κατσιμίχας
Πάνος Κατσιμίχας

«Φιλοκτήτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας
«Φιλοκτήτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας

«Εκκλησιάζουσες» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
«Εκκλησιάζουσες» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ