ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
Πατριδογνωμόνιο
Ο Πέτρος είναι οινόπνευμα!

Χάος πληροφοριών σύντροφοι. Ντόπες. Λούπες, Λούφες και παραλλαγές. Οι καθαροί (;), οι... ακάθαρτοι κι οι ανέγγιχτοι όλοι μαζί. Σαν την τελετή λήξης της κτηνώδους εμποροπανηγύρεως φέρουσας τον τίτλο Ολυμπιακοί Αγώνες. Νιόνιος, λένε, με Σάκις μαζί. Χαβαλές και τσιρλίντερς και ζουμ στους κώλους των κοριτσιών στο μπιτς βόλεϊ με άλλοθι το... σήμα τεχνικής. Μια στις χίλιες δείχνουν και αντρικά πισινά για να μην κατηγορηθούν για φύλου μεροληψία και παρενόχληση.

Κι όμως, το θέαμα θέαμα. Καθόμαστε, βλέπουμε, σαρκάζουμε, βγάζουμε ανέκδοτα για την ντόπα, αλλά βλέπουμε. Μέχρι που θυμήθηκα, σχεδόν ασυνείδητα όλες εκείνες τις χουντικές «επικοινωνίες». Γιατί άραγε, ακούγοντας όλα αυτά τα άθλια των ημερών να ξυπνάω με διαφημίσεις που άκουγα στα δώδεκα και τα δεκατρία μου «τρώτε νόστιμο και φθηνό χοιρινό», «κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο». Κι ύστερα εκείνο το πασοκικό «αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη».

Αθήνα 2004. Κάθε μεγαλοεργολάβος και η μίζα του, κάθε αθλητής κι ο Τζέκος του. Αγαπάς την Ελλάδα; Φέρε απόδειξη χορηγού κι έλα με το δικηγόρο σου.

Κι ύστερα είναι τα παιδιά. Αυτά είναι το πρόβλημά μας. Γιατί αυτά έχουν το πρόβλημά μας στις πλατούλες και τα μυαλουδάκια τους. Πεθαίνω κάθε φορά που ο μικρός μου κι ανιψιός μου κι οι φίλοι τους, με ρωτάνε τι είναι η τεστοστερόνη, τι είναι το έιτζ (!) τι είναι τα αναβολικά και τι η πύρρειος νίκη. Πεθαίνω από αγωνία. Κι εκεί που προσπαθούσα να τον πείσω να βλέπει αγώνες κι όχι επαναλήψεις ελληνικών κωμωδιών - σίριαλ τα μεσημέρια, τώρα δεν ξέρω τι είναι χειρότερο.

Το μυαλό μου το χτυπάει, όπως όλων, κάθε μέρα ολυμπιακή μια πληροφοριακή σφαίρα. Σε ήδη γνωστό πεδίο χειραγώγησης και μάχης. Ομως χειρότερο απ' όλα είναι που τις τελευταίες μέρες ελικόπτερα πετούν πάνω απ' το σπίτι, στα 50-100 μέτρα πάνω απ' τα κεφάλια μας μ' έναν αφόρητο σαματά κι αργή ταχύτητα. Τι είναι αυτό; Ρωτάνε τα παιδιά. Και μου ξέφυγε η απάντηση πως «αυτό» θα μείνει και μετά την Ολυμπιάδα και μπερδεύτηκαν τα μικρά. Αγριεύτηκαν. Δηλαδή, θα περνάει και πάνω από το σχολείο; Το χειμώνα; Απορία κεραυνός. Το αθλητικό ιδεώδες στρεβλωμένο σε τέτοιο χαοτικό τέμπο που δεν ξέρεις από πού να φυλαχτείς.

Πόλεμος. Αυτή η απάντηση, με έσωσε απέναντι στα παιδιά, έστω προσωρινά σύντροφοι. Ηταν η μόνη που κατάλαβαν. Πόλεμος. Για τα συμφέροντα. Με το χρήμα. Με το μήνυμα. Με τη διαφήμιση. Τάξη. Εργατική. Και Νέα Τάξη Πραγμάτων. Και η τάξη του σχολείου. Η γλώσσα σώζει όταν και λανθάνουσα γιατί αλήθεια λέει. Κι ύστερα ο ένας πιτσιρίκος αναρωτήθηκε αν υπάρχει μαγιό που σε κάνει καρχαρία κι ο άλλος, ο λίγο μεγαλύτερος, αν μπορείς με το τάε-κβο-ντο να δείρεις καλύτερα και να γλιτώσεις. Χάος. Οπως χούντα ξανά. Με στρατούς κι ασφάλεια. Να μείνουμε όλοι μαντρωμένοι στη δυσωδία του μιντιακού στρατοπέδου. Θανατηφόρα αναίμακτη μέθοδος. Η ντόπα του αίματος είναι καλά κρατημένη έξω από τα καθαρά Ολυμπιακά σύνορα, στη Νατζάφ, στη Ραμάλα, στο Τσαντ, στα Νησιά του Σολομώντα.

Τζακούζι βάλανε λέει στο Πάντειο κι αγόρασαν «Φεράρι» με τα λεφτά του υπουργείου Παιδείας. Το κόμμα τα είπε όλα νωρίς νωρίς. Κι οι μιντιάδες φώναζαν «πλην λακεδαιμονίων». Και τώρα που η πατρίδα έγινε χαμένη παρτίδα, όλοι λένε πως το ζήτημα είναι κυρίως πολιτικό και ιδεολογικό.

Αν έψαχνα παρηγοριά στη λογική για ν' απαντήσω στα παιδιά, τη βρήκα στην παιδική διαστρεβλωτική λογική, πίσω στα θρανία της αθωότητάς μου. Τότε που μαθαίναμε ολίγον αριστοτέλεια σκέψη. Και στα διαλείμματα κοροϊδεύαμε τα αιώνια αξιώματα: Α=Β, Γ=Β άρα Α=Γ. Δηλαδή: το οινόπνευμα είναι σπίρτο. Ο Πέτρος είναι σπίρτο. Αρα ο Πέτρος είναι οινόπνευμα!... Ολυμπιάδα. Σχήμα λόγου. Απλώς.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ