ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ
Με νέα ορμή στον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλιά
  • Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα κλωστήρια του Λαναρά
  • Συλλαλητήριο την ίδια μέρα, με τη συμμετοχή των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών της πόλης

Νέος γύρος αγωνιστικών κινητοποιήσεων ξεκινάει αυτή τη βδομάδα για τους 500 εργαζόμενους των κλωστηρίων του Λαναρά στη Νάουσα, καθώς αύριο λήγει η υποχρεωτική άδεια που τους επέβαλε η εργοδοσία από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, με πρόσχημα τη δήθεν οικονομική αδυναμία της να τροφοδοτήσει τα εργοστάσια με πρώτη ύλη (βαμβάκι). Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι στα τέσσερα κλωστήρια της «Κλωνατέξ» στη Νάουσα πραγματοποίησαν γενικές συνελεύσεις και αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης την Πέμπτη, 5 Αυγούστου, στην περίπτωση που επαληθευτούν οι φόβοι τους και τα εργοστάσια παραμείνουν κλειστά κατά την αυριανή πρώτη μέρα της προγραμματισμένης επαναλειτουργίας τους.

Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται και σε κινητοποιήσεις έξω από τα σύνορα της πόλης και του νομού, σε μια πορεία κλιμάκωσης του αγώνα τους για την προάσπιση των ελάχιστων θέσεων εργασίας που έχουν απομείνει στα εργοστάσια της πόλης. Από την πλευρά της εργοδοσίας, δεν υπήρξε μέχρι και χτες καμιά ενημέρωση για τις προθέσεις της ενόψει της λήξης της υποχρεωτικής αδειοδότησης. Ενισχύεται έτσι μέρα με τη μέρα η εκτίμηση των εργαζομένων ότι ο Λαναράς, στα πλαίσια των εσωτερικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί στην «Κλωνατέξ», επιχειρεί να ξεμπερδέψει με την κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα του ομίλου και αξιοποιεί σαν πρόσχημα τη δήθεν έλλειψη κεφαλαίων κίνησης για την αγορά πρώτης ύλης, εκβιάζοντας ταυτόχρονα για νέα προνόμια από την κυβέρνηση και δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες.

Στην περίπτωση που προχωρήσει ανεμπόδιστα στα σχέδιά του, το κλείσιμο των τεσσάρων κλωστηρίων της Νάουσας θα σημάνει και το τελειωτικό χτύπημα στην πόλη που ήδη «μετράει» άνεργο έναν στους δυο κατοίκους της. Ανάλογη διαγράφεται η κατάσταση και για την πόλη της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης, όπου επίσης λειτουργούν κλωστήρια του ομίλου. Οι μερικές μόνο εκατοντάδες θέσεις που έχουν απομείνει στην κλωστοϋφαντουργία στους νομούς Ημαθίας, Εβρου και Ροδόπης κινδυνεύουν άμεσα από την ακόρεστη δίψα του Λαναρά για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη και τις πολιτικές των κυβερνήσεων, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, που φρόντισαν να «προικίσουν» το μεγαλοεπιχειρηματία με επιδοτήσεις, προκειμένου να μετακομίσει τα εργοστάσιά του στα Βαλκάνια.

Στον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της Νάουσας έχουν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο της πόλης, που παλεύει για το συντονισμό των κινητοποιήσεων με όλους τους άλλους κλάδους και τους φορείς της Νάουσας. Τη συμμετοχή τους με στάσεις εργασίας στις προγραμματιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία και στην κλιμάκωση του αγώνα για τη σωτηρία των θέσεων εργασίας στη Νάουσα, ανακοίνωσαν και οι έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης, ύστερα από κοινή συνεδρίαση που πραγματοποίησαν τα Διοικητικά τους Συμβούλια την περασμένη Τετάρτη.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ «ΚΑΡΡΑ»
Επίσχεση εργασίας από σήμερα

Σε επίσχεση εργασίας αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι ενενήντα περίπου εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία «Καρρά» στο Πέραμα. Οι εργαζόμενοι ζητούν από τους ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Μέχρι στιγμής όμως και παρά το γεγονός ότι η εργοδοσία εδώ και μήνες δεν καταβάλλει τις πληρωμές, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει καμία απάντηση, αφού κανείς από την εργοδοσία δεν εμφανίζεται για να απαντήσει τι θα γίνει από δω και πέρα και ποιο θα είναι το μέλλον του Ναυπηγείου.

Η ζωή χειροτερεύει δραματικά

Την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να επιτρέψει στους φαρμακοβιομήχανους την αύξηση των τιμών των φαρμάκων, αλλά και τη γενικότερη αντιασφαλιστική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΕΒΕ στο νομό Ηρακλείου Κρήτης.

«Η ζωή μας κάθε μέρα που περνά χειροτερεύει δραματικά», σημειώνουν, εξαιτίας της ακρίβειας και των συντάξεων πείνας. Ενώ οι συνθήκες περίθαλψης είναι τέτοιες, ώστε «όποιος έχει λεφτά θα έχει και περίθαλψη, όποιος δεν έχει θα πεθάνει». Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, οι συνταξιούχου απαιτούν να ληφθούν μέτρα, ώστε να διοριστούν γιατροί στο ΙΚΑ και τα νοσοκομεία, να ανακληθεί η απόφαση για τις τιμές των φαρμάκων, να δοθούν αυξήσεις και τα κλεμμένα του ΛΑΦΚΑ κ.ά. Καταλήγοντας η Ενωση και ο Σύνδεσμος καλούς τους συνταξιούχους να οργανωθούν στα σωματεία για να «παλέψουμε δυναμικά για τη λύση των προβλημάτων μας και για να αντισταθούμε στις δύσκολες ημέρες που έρχονται».

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Ζητούν εφαρμογή της σύμβασης

Την αποστολή εξώδικων προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Επικρατείας με τα οποία τους καλούν να εφαρμόσουν του νόμους και να υπογράψουν την κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ορίζει τη ΣΣΕ για την Ιδιωτική Τηλεόραση, αποφάσισαν από κοινού τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής και Βόρειας Ελλάδας. Τα ΔΣ των δύο Ενώσεων δηλώνουν μάλιστα κατηγορηματικά ότι αν δεν εκδοθεί άμεσα η κοινή ΥΑ, θα καταφύγουν στην ελληνική Δικαιοσύνη για «παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας από τη διοίκηση».

Επίσης, όπως επισημαίνουν, έχει ήδη περάσει ένας μήνας από τη λήξη της προθεσμίας που ο νόμος έδινε στους δύο υπουργούς Απασχόλησης και Επικρατείας για να υπογράψουν την κοινή ΥΑ που πρέπει να εφαρμοστεί στην Ιδιωτική Τηλεόρασης. «Δυστυχώς όμως οι κύριοι Υπουργοί υποκύπτοντας στις πιέσεις των εργοδοτών μας, δεν τολμούν να προχωρήσουν στο αυτονόητο, την εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας, που αναγνωρίζοντας το ευαίσθητο του χώρου που εργαζόμαστε δίνει σαφέστατη και δίκαια διέξοδο στην περίπτωση που οι απευθείας διαπραγματεύσεις για σύναξη ΣΣΕ καταλήξουν σε αδιέξοδο», καταγγέλλουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι δύο Ενώσεις.

Μ. ΑΓΟΥΔΗΜΟΣ
Μειώνει τους θαλαμηπόλους

Τη συστηματική, οργανωμένη και μεθοδική επίθεση του πλοιοκτήτη της «G.A. FERRIES» Μ. Αγούδημου σε βάρος του Προσωπικού Γενικών Υπηρεσιών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού, επισημαίνοντας μάλιστα πως η επίθεση αυτή γίνεται με την ανοχή της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων του ΥΕΝ.

Ο πλοιοκτήτης, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση των Θαλαμηπόλων, αποκρύπτει σε διάφορα πλοία τον πραγματικό αριθμό των κρεβατιών από τα οποία βγαίνει ο αριθμός των απασχολούμενων θαλαμηπόλων, ή δίνει ψεύτικα στοιχεία στις αρχές.

Αποτέλεσμα αυτής της κομπίνας, όπως τη χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι, και η οποία γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στα περισσότερα πλοία της εταιρίας, είναι να παραβιάζεται η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία σύνθεση του προσωπικού γενικών υπηρεσιών, να εντατικοποιείται η εργασία και να παραβιάζονται οι προβλεπόμενες ώρες εργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών. Παράλληλα, το αντεργατικό πλαίσιο στον εργασιακό τομέα ολοκληρώνεται με την παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού η εταιρία δεν καταβάλλει τις δεδουλευμένες υπερωρίες σχεδόν σε κανέναν κλάδο ναυτικών.

Ταυτόχρονα, για να επιβάλλει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς που θυμίζει εποχή γαλέρας, έχει επιβάλει ένα σύστημα τρομοκρατίας με στόχο να υποτάξει τους ναυτεργάτες σε αυτό το καθεστώς της ασυδοσίας και να τους αποκόψει από τα σωματεία τους για να αποτελέσουν έτσι εύκολη λεία στα σχέδιά του.

Η Πανελλήνια Ενωση Θαλαμηπόλων καλεί όλους τους θαλαμηπόλους σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και συνδικαλιστική δράση. Παράλληλα, καταγγέλλει τον πλοιοκτήτη σε όλους τους ναυτεργάτες για αντεργατική συμπεριφορά που θέλει να γυρίσει τον κόσμο στην εποχή της γαλέρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ