ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δυναμική απεργιακή απάντηση στην πρόκληση των ξενοδόχων

Υψηλή συμμετοχή και στη δεύτερη απεργία χτες. Την ερχόμενη Τετάρτη η απόφαση για τη συνέχεια του αγώνα

Στη ναυαρχίδα των ξενοδοχείων, εκεί όπου προχτές απαγορεύτηκε η είσοδος συνδικαλιστών, στο «Μεγάλη Βρετανία», χτες απλά δεν πάτησε ξενοδοχοϋπάλληλος. Στο πρακτικό μέρος, σεντόνια στις μεγαλοκυράτσες άλλαξαν οι μπράβοι της ιδιωτικής ασφάλειας...
Στη ναυαρχίδα των ξενοδοχείων, εκεί όπου προχτές απαγορεύτηκε η είσοδος συνδικαλιστών, στο «Μεγάλη Βρετανία», χτες απλά δεν πάτησε ξενοδοχοϋπάλληλος. Στο πρακτικό μέρος, σεντόνια στις μεγαλοκυράτσες άλλαξαν οι μπράβοι της ιδιωτικής ασφάλειας...
Μήνυμα συνέχισης του αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν και να κερδίσουν αυτά που δικαιούνται έστειλαν χτες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής με τη χθεσινή 24ωρη απεργία τους, αλλά και τη μαχητική συγκέντρωση και πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας. Εκαναν ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους, ότι δεν κάνουν βήμα πίσω από την αιτήματά τους, παρά την αδιαλλαξία των εργοδοτών. Θα επιμείνουν αγωνιστικά να διεκδικούν: Υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, 1.100 ευρώ βασικό μισθό, πλήρη και σταθερή εργασία, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Η εργοδοσία συνεχίζοντας να προκαλεί έκανε και χτες ό,τι μπορούσε για να σπάσει την απεργία με διάφορους τρόπους. Ετσι, σε αρκετά ξενοδοχεία προχώρησε σε πρόσληψη ενοικιαζόμενων για μια μέρα, έδωσε ρεπό σε εργαζόμενους που είχαν απεργήσει την προηγούμενη φορά και κάλεσε πολλούς ακόμα να πάνε για δουλιά το απόγευμα. Δεν κατάφερε όμως ούτε με την τρομοκρατία ούτε με τον απεργοσπαστικό μηχανισμό να μειώσει τη μεγάλη συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην απεργία. Δεν τους εμπόδισε να φωνάξουν ότι «δεν πάει άλλο» με τους μισθούς μιζέριας που παίρνουν. Δεν αντέχουν άλλο να γίνονται «λάστιχο» για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι ξενοδόχοι. Κατήγγειλαν όμως και την κυβερνητική πολιτική που εξυπηρετεί προκλητικά τα ξενοδοχειακά συμφέροντα, αλλά και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της Ομοσπονδίας και της ΓΣΕΕ που έχουν φροντίσει να βάλουν «ταφόπλακα» στις διεκδικήσεις τους.

Στους δρόμους της Αθήνας δεν κυριάρχησε χτες το σκηνικό της «μεγάλης ιδέας του 2004», αλλά τα ταξικά αιτήματα των εργατών, από τη δουλιά των οποίων εξαρτώνται τα κέρδη των αφεντικών. Και έπεται συνέχεια...
Στους δρόμους της Αθήνας δεν κυριάρχησε χτες το σκηνικό της «μεγάλης ιδέας του 2004», αλλά τα ταξικά αιτήματα των εργατών, από τη δουλιά των οποίων εξαρτώνται τα κέρδη των αφεντικών. Και έπεται συνέχεια...
Αλλωστε στο πλευρό τους είχαν και χτες όπως και τις προηγούμενες ημέρες συνδικαλιστές και εργαζόμενους από δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας και της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ. Εδωσαν μαζί τη μάχη της προετοιμασίας, αλλά και της περιφρούρησης της απεργίας και δήλωσαν, ότι ο αγώνας είναι κοινός ενάντια στις πολιτικές που τους σπρώχνουν στη μιζέρια και εξασφαλίζουν κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η συνέχιση του αγώνα θα αποφασιστεί την ερχόμενη Τετάρτη, όπως συμφώνησαν χτες οι διοικήσεις των σωματείων του κλάδου που συνεδρίασαν και αφού πρώτα γίνουν συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλιάς για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι.

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων εξέφρασε στην πράξη για μια ακόμα φορά το ΚΚΕ και οι βουλευτές του Αντώνης Σκυλλάκος και Ελπίδα Παντελάκη βρέθηκαν από τα ξημερώματα στο πλευρό τους στις περιφρουρήσεις έξω από τα ξενοδοχεία. Στη συνέχεια στη συγκέντρωση και στην πορεία παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία στελεχών του Κόμματος, με επικεφαλής τον Μήτσο Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ΚΟΑ.

Ο αγώνας συνεχίζεται πιο αποφασιστικά

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Πάμε μπροστά για να σπάσουμε την αδιαλλαξία αυτών που μας θέλουν φτωχούς», τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου από το Συντονιστικό Σωματείων Αττικής ανοίγοντας την απεργιακή συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης ο Χρήστος Κατσώτης πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, κατήγγειλε τους ξενοδόχους ως κρατικοδίαιτους, που πήραν τσάμπα χρήμα από τους εργαζόμενους φορολογούμενους και συγκεκριμένα 275 εκατομμύρια ευρώ σε όλη την Ελλάδα και 85 εκατομμύρια ευρώ λίγοι στην Αττική, ενώ 15 εκατομμύρια ευρώ διεκδικούν οι ξενοδόχοι β' κατηγορίας και κάτω.

«Χρήμα υπάρχει και δίνεται αφειδώς. Για τους εργαζόμενους όμως δεν υπάρχει, δεν αντέχει η οικονομία. Για μας αρκούν, όπως λένε οι ξενοδόχοι στην ανακοίνωσή τους τα 0,92 λεπτά αύξηση και τα 500 ευρώ το μήνα. Τα τρία χρόνια όμως που πέρασαν, που όπως λένε δεν ήταν καλές χρονιές, αύξησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία κατά 30%, τον κύκλο εργασιών κατά 10% και αποκόμισαν πάνω από 140 εκατομμύρια ευρώ κέρδη», τόνισε ο συνδικαλιστής.

«Οι εργοδότες, συνέχισε, έχουν μετατρέψει τα ξενοδοχεία σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, με συμβάσεις μίας μέρας, με ενοικιασμένη εργασία, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αυτά είναι τα προβλήματα που υποκινούν τις κινητοποιήσεις και μας υποχρεώνουν πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά να οικοδομήσουμε την ενότητα, να συσπειρώσουμε τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία. Ο αγώνας μας συνεχίζεται πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά. Μόνο έτσι θα σπάσουμε την αδιαλλαξία των εργοδοτών».

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων εξέφρασε ο Δήμος Κουμπούρης χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Ο αγώνας σας, τόνισε, είναι και όλης της εργατικής τάξης που αντιμετωπίζει την ίδια επίθεση στα δικαιώματά της από το μεγάλο κεφάλαιο με τη στήριξη της κυβέρνησης και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Λύση στα προβλήματά τους οι εργαζόμενοι μπορούν βρουν μόνο με τη σύγκρουση και την ανατροπή αυτή της πολιτικής».

«1.100 βασικό μισθό κόντρα στη λιτότητα και το συμβιβασμό», «Σταθερή και πλήρη εργασία, όχι στη σύγχρονη δουλεία», βροντοφώναξαν στη συνέχεια οι απεργοί στη μαζική και δυναμική πορεία που έκαναν στο κέντρο της Αθήνας. Οταν μάλιστα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας παρατάχθηκαν μπροστά από την πορεία, ακούστηκε δυνατά το σύνθημα: «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους ξενοδόχους κάνετε τις πλάτες». Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας από τον οποίο απαίτησαν να πάρει η κυβέρνηση τις ευθύνες της για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Το μόνο που πήραν όμως σαν απάντηση ήταν η δέσμευση του υπουργού να αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση με τους ξενοδόχους.

Από τα χαράματα στην περιφρούρηση της απεργίας

Με απεργούς ξενοδοχοϋπαλλήλους γέμισαν χτες από τις 6 το πρωί οι πόρτες των «Μεγάλη Βρετανία», «Χίλτον», Κάραβελ», «Λήδρα Μάριοτ», «Τιτάνια»,, «Μετροπόλιταν», «Ιντερκοντινένταλ», «Αθενς Πλάζα» και πολλών ακόμα ξενοδοχείων. Εδωσαν από τα ξημερώματα τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας κλείνοντας τις πόρτες, παρά τις συνήθεις αντιδράσεις των διαφόρων ανθρώπων της εργοδοσίας.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι όμως δεν ήταν μόνοι τους. Στο πλευρό τους σε όλα τα ξενοδοχεία έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας συνδικαλιστές και εργαζόμενοι πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, όπως των Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων, Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργίας, Τύπου και Χάρτου, Λογιστών, Ποτών - Τροφίμων κ.ά. Εκεί στις εισόδους των ξενοδοχείων δήλωσαν, ότι ο αγώνας των ξενοδοχοϋπαλλήλων για καλύτερους μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς αφορά όλη την εργατική τάξη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, έξω από τις πόρτες των περισσότερων ξενοδοχείων, που επιστράτευσε και πάλι η κυβέρνηση στο πλευρό της εργοδοσίας, δεν τρομοκράτησαν τους απεργούς. Αποφασιστικά και δυναμικά τους αντιμετώπισαν και πάλι όπως στο «Μεγάλη Βρετανία». Μπροστά στην κεντρική είσοδο πέταξαν φέιγ βολάν που έγραφαν «Εσύ με 500 ευρώ ζεις;» και ενημέρωναν με την ντουντούκα τουρίστες και περαστικούς για την απεργία και το σύγχρονο δουλεμπόριο στα ξενοδοχεία. «Δεν πάει άλλο. Οι εξευτελιστικοί μισθοί που παίρνουμε είναι λιγότεροι από μία διανυκτέρευση στα χλιδάτα ξενοδοχεία τους», φώναζαν συνεχώς.

Μία ώρα περίπου πριν τη συγκέντρωση καταφτάνουν κι άλλοι απεργοί από τις πετυχημένες περιφρουρήσεις στα γύρω ξενοδοχεία. Ενώνονται και όλοι μαζί βροντοφωνάζοντας συνθήματα, όπως «1.100 ευρώ βασικό μισθό, γιατί αλλιώς τον Αύγουστο θα είμαστε εδώ» και «Αυτή η πολιτική η αντεργατική με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί» πήραν τον δρόμο για τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Γιατί τόση πολλή αστυνομία;

Από νωρίς χτες το πρωί η πλατεία Κλαυθμώνος όπου θα γινότανε η απεργιακή συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων είχε γεμίσει με δημοσιογράφους και κάμερες από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Η είδηση και μόνο ότι λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία απεργούν, τους κινητοποίησε και κατέφτασαν για ρεπορτάζ. Οι ξένοι δημοσιογράφοι έμειναν πραγματικά έκπληκτοι από την αποφασιστικότητα, μαχητικότητα και την αγωνιστικότητα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αυτό όμως που δεν μπορούσαν να πιστέψουν με τίποτα, ήταν όταν αντίκρισαν τις διμοιρίες της αστυνομίας και των ΜΑΤ που παρατάχθηκαν μπροστά από την πορεία των εργαζομένων. Ρωτούσαν συνεχώς γιατί τόσο μεγάλος αριθμός αστυνομικών για μια τόσο δυναμική αλλά ειρηνική εργατική κινητοποίηση. Φαίνεται τελικά, ότι στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο απ' ό,τι έχουμε αντιληφθεί, στα μέτρα αστυνόμευσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων και αποδεικνύεται ότι μόνο υπερβολικοί δεν είναι όσοι τα καταγγέλλουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ