ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΗΠΑ
Πανικός λόγω πετρελαίου και απασχόλησης

Η χαλυβουργική βιομηχανία, ένας από τους τομείς που εργασιακά συνεχίζει να συρρικνώνεται

Associated Press

Η χαλυβουργική βιομηχανία, ένας από τους τομείς που εργασιακά συνεχίζει να συρρικνώνεται
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σοκ κατέλαβε τους οικονομικούς αναλυτές. Μόλις 32.000 νέες θέσεις εργασίας δημιούργησε η αμερικανική οικονομία τον Ιούλη, μόλις το 1/8 του προσδοκώμενου και μία ακόμη απόδειξη ότι η επιβράδυνση που παρατηρήθηκε το δεύτερο τρίμηνο θα συνεχιστεί και το τρίτο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Λιγότερα, μετά από αναθεώρηση προς τα κάτω, και τα μισθολόγια για τους δύο προηγούμενους μήνες: Στις 78.000 τον Ιούνη και στις 208.000 το Μάη, 61.000 λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με αναλυτές, η ασθενέστερη του αναμενομένου αγορά εργασίας μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει τη Federal Reserve να μην αυξήσει τα επιτόκια στην προσεχή συνάντησή της - την Τρίτη - αλλά να αναβάλει και άλλες μελλοντικές αυξήσεις.

Τα άσχημα αυτά νέα όσον αφορά στις νέες θέσεις εργασίας θα πρέπει να προστεθούν στη συνολικά «ζοφερή εικόνα» στον τομέα της απασχόλησης, όπου, σύμφωνα με άλλη πρόσφατη μελέτη του Γραφείου Στατιστικής της Εργασίας, καταδεικνύεται ότι το 57% των Αμερικανών που έχασαν τη δουλιά τους κατά την περίοδο 2001-2003 και βρήκαν μία άλλη, συμβιβάστηκαν με μικρότερες αποδοχές.

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: Στην προαναφερόμενη διετία 5,3 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι έχασαν μια θέση πλήρους απασχόλησης. Απ' αυτούς το 20% είναι ακόμα άνεργοι, το 15% βγήκαν στη σύνταξη και το 65% βρήκαν άλλη δουλιά, το 57% με χειρότερες προϋποθέσεις. Το 1/3 περίπου των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του ότι τώρα κερδίζει τουλάχιστον 20% λιγότερα απ' όσα κέρδιζε στην προηγούμενη δουλιά του.

Η κρίση απασχόλησης αφορά κυρίως στον τομέα της βιομηχανίας, που μέσα σε 2 χρόνια έχασε 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα πάντα με την BLS, κατά την περίοδο 2001-2003, περισσότεροι από 11,4 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι έχασαν την εργασία τους, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Οι τιμές πετρελαίου «τρομοκρατούν» την οικονομία

Τα νέα στοιχεία έρχονται σε στιγμή όπου η αμερικανική αγορά κλυδωνίζεται από την ξέφρενη πορεία της τιμής του πετρελαίου. Χτες, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε να καλπάζει και έκλεισε σχεδόν στα 45 δολάρια το βαρέλι, την υψηλότερη εδώ και 21 χρόνια. Η συνεχιζόμενη άνοδος επηρέασε αρνητικά τα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη, όπου ο δείκτης «Ντάου Τζόουνς» έπεσε για πρώτη φορά μετά από δύο βδομάδες κάτω από τις 10.000 μονάδες.

Δε στενάζει όμως μόνο η αμερικανική οικονομία. Οι υψηλές τιμές πετρελαίου απειλούν την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Τίποτα δε δείχνει να αναχαιτίζει προς το παρόν αυτή τη φρενήρη πορεία... Κατά τους αναλυτές, οι ανησυχίες για τρομοκρατικές ενέργειες που θα επηρέαζαν τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, αλλά και η απόφαση του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης να μην επιτρέψει τελικά στον πετρελαϊκό κολοσσό της Ρωσίας, «Γιούκος», να χρησιμοποιεί τραπεζικούς λογαριασμούς για τη συνέχιση της λειτουργίας του, είναι μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στην άνοδο των τιμών.

Παράλληλα, ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών της Κίνας και της Ινδίας και το γεγονός ότι τα αποθέματα σε πετρέλαιο πολλών χωρών είναι χαμηλά σημαίνουν ότι η ζήτηση για «μαύρο χρυσό» είναι αυξημένη.

Περισσότερο ευάλωτες είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, με εξαίρεση τη Νορβηγία και τη Βρετανία που εκμεταλλεύονται το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας, καθώς και οι αναπτυσσόμενες χώρες.

ΡΩΣΙΑ
Εξάγει πετρέλαιο - μέταλλα και εισάγει τρόφιμα!

Ολο και περισσότερο μεγαλώνει η διατροφική εξάρτηση της Ρωσίας από το εξωτερικό. Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Γέρμαν Γρεφ. Ετσι το 67% της εσωτερικής ζήτησης σε προϊόντα καλύπτεται πλέον από τις εισαγωγές. Μάλιστα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2004 κατά 24,5%. Ο Γ. Γρεφ, στηριζόμενος στις κλασικές καπιταλιστικές «συνταγές», θεωρεί ότι τα ρωσικά προϊόντα δεν είναι αρκετά «ανταγωνιστικά», σε σχέση με τα ξένα και απαιτεί από τη ρωσική κυβέρνηση νέα μέτρα για την αύξηση της «παραγωγικότητας της εργασίας».

Την ίδια ώρα και οι εξαγωγές αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 23,7%, όμως μόνο χάρη στις εξαγωγές πετρελαίου και μετάλλων.

Αυξάνει η απόσταση πλούσιων και φτωχών

Την ώρα που η Κρατική Δούμα, με ψήφους 309 έναντι 118, ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο της «ρευστοποίησης» των κοινωνικών προνομίων, που απολάμβαναν ακόμη, 13 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, διάφορες κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων, δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν νέα αύξηση της διαφοράς ανάμεσα στον πλούτο και τη φτώχεια. Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής κυβέρνησης που μεταδίδει το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, αν το 2003 η διαφορά των εισοδημάτων ανάμεσα στους πιο πλούσιους και τους πιο φτωχούς Ρώσους ήταν 14,3 φορές, το 2004 έφτασε τις 15,2 φορές. Μεγάλο μέρος του πλούτου, αφού συσσωρευτεί πρώτα σε λίγα χέρια, στη συνέχεια διαφεύγει στο εξωτερικό. Οχι τυχαία, λοιπόν, ο υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας υπολογίζει πως η διαφυγή κεφαλαίων από τη χώρα το 2004 θα ξεπεράσει 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΡΩΣΙΑ
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τους Τσετσένους αποσχιστές

Ως «ενέργειες που δεν ανταποκρίνονται στο πνεύμα των ρώσο-αμερικανικών σχέσεων κι ούτε προωθούν το καθήκον της κοινής αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας», χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την απόφαση των αμερικανικών αρχών να δώσουν πολιτικό άσυλο στον Ι. Αχμάντοφ, που παρουσιάζεται ως «υπουργός Εξωτερικών της Ιτσκερίας», δηλαδή της Τσετσενίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ευθέως κατηγορεί το αμερικάνικό υπουργείο Εξωτερικών, γιατί αυτό αναθεώρησε την αρχική του στάση στο ζήτημα κι έτσι επέτρεψε σε δικαστήριο του Μπόστον να δώσει πολιτικό άσυλο στον εκπρόσωπο των ένοπλων Τσετσένων αποσχιστών. Οπως, μεταξύ των άλλων, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ «δεν μπορούμε να μην θεωρήσουμε την παραχώρηση πολιτικού ασύλου στον Ι. Αχμάντοφ ως απροκάλυπτη εκδήλωση δύο μέτρων και σταθμών στα ζητήματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

ΓΕΩΡΓΙΑ
«Παραλήρημα» Σαακασβίλι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Νέα επίθεση εναντίον της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Γεωργιανός Πρόεδρος, Μιχαήλ Σαακασβίλι, από την Ουάσιγκτον, όπου είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ.

Ο Σαακασβίλι, αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση που έχει προκύψει μεταξύ της Τιφλίδας και των ανεξάρτητων επαρχιών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, δήλωσε ότι η Ρωσία στην ουσία καλλιεργεί την «αντιπαράθεση» στην περιοχή και παραβιάζει την «κυριαρχία» της χώρας του. Παράλληλα, πριν φτάσει στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος είχε προλάβει να πει ότι η Αμπχαζία είναι «πολεμική ζώνη» και διαμήνυσε στους Ρώσους τουρίστες να μην την επισκεφτούν. Από την πλευρά του ο Πάουελ υποστήριξε ότι έχει επαφές και με τις δύο πλευρές και ότι η κρίση δεν είναι και τόσο «επικίνδυνη όσο φαίνεται»...

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
«Νόμιμη» η επ' αόριστον φυλάκιση αιτούντων άσυλο!

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Με τέσσερις ψήφους υπέρ και τρεις κατά, το Ανώτατο Δικαστήριο της ομοσπονδίας της Αυστραλίας αποφάσισε χτες πως είναι «νόμιμη» η επ' αόριστον κράτηση μεταναστών και αιτούντων πολιτικό άσυλο στα προσφυγικά στρατόπεδα της χώρας!

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δίνει, ουσιαστικά, αέρα στα πανιά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Χάουαρντ, που έσπευσε να χαιρετίσει την εξέλιξη ως «πολύ σημαντική». Μάλιστα, η Αμάντα Βάνστοουν, υπουργός Μετανάστευσης, έσπευσε να ανακοινώσει πως θα αναθεωρηθεί η στάση των αρχών έναντι ορισμένων μεταναστών που αθωώθηκαν πρόσφατα από κατώτερο ομοσπονδιακό δικαστήριο, που είχε κρίνει ως παράνομη την επ' αόριστον κράτησή τους σε προσφυγικό στρατόπεδο δίχως την απαγγελία κατηγοριών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ