ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
«Αθάνατα» συμφέροντα και... κωλύματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το πρόβλημά μου δεν ήταν να πατήσω εγώ στο ταρτάν του Ολυμπιακού σταδίου. Αυτό που ήθελα, ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνονται στη χώρα μου, να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη μου στον παλαιστινιακό λαό, σε ένα λαό που βρίσκεται υπό κατοχή, που τα παιδιά του σκοτώνονται, που οι γονείς εκτελούνται ενώ προσπαθούν να τα προστατεύσουν...».

Οργισμένη, και δικαίως, η Σοφία Σακοράφα με την αιφνιδιαστική απόφαση της ΔΟΕ, λίγα μόλις 24ωρα, πριν από την έναρξη των Αγώνων. Μια απόφαση που ανατρέπει προηγούμενη θετική γνωμοδότηση των «αθανάτων», και της απαγορεύει, «λόγω τεχνικού κωλύματος», να αγωνιστεί με τα παλαιστινιακά χρώματα.

Η ίδια έδειξε με περηφάνια το παλαιστινιακό της διαβατήριο, και περιέγραψε τις ώρες εξευτελιστικού ελέγχου που υπέστη για να εισέλθει στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Και όπως είπε δεν πρόκειται να πτοηθεί, αλλά θα συνεχίσει να αγωνίζεται, εκτός ή εντός σταδίων, για τους λαούς του κόσμου που υποφέρουν.

Το σκεπτικό με το οποίο η Σοφία Σακοράφα ζήτησε να πάρει την παλαιστινιακή υπηκοότητα για να αγωνιστεί με την παλαιστινιακή ομάδα είναι ξεκάθαρο και γνωστό σε όλους. Φαίνεται, όμως, ότι το «Ολυμπιακό πνεύμα» των «αθανάτων», δηλαδή το «Ολυμπιακό πνεύμα» του «Ζέπελιν», των καμερών παρακολούθησης, της αστυνομοκρατίας, των πολυεθνικών και των υπέρογκων κερδών, δεν επιτρέπει τέτοιου είδους κινήσεις ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Και επειδή οι «αθάνατοι» δε φαίνεται να έχουν ούτε τα κότσια να υπερασπίσουν ξεκάθαρα αυτά τα συμφέροντα, αποφάσισαν με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής να αποκλείσουν από τις οθόνες του κόσμου μια χειρονομία υψίστης ανθρώπινης αξιοπρέπειας... Αχ, Ολυμπιακό πνεύμα... τι σου 'μελλε να πάθεις...

Προς κ. Σιδέρη - «Σκάι» (1)

Μάθημα πρώτοn: Στη δημοσιογραφία απαγορεύεται η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μάθημα δεύτεροn: Στη δημοσιογραφία απαγορεύεται η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ακόμα και όταν το πνευματικό προϊόν αποτελεί κατάφωρη παραβίαση και παραποίηση της αλήθειας.

Συστήνουμε στον κ. Γ. Σιδέρη, δημοσιογράφο του ραδιοσταθμού «Σκάι», να αρχίσει να μαθαίνει, έστω κι αν στην περίπτωσή του είναι αργά. Ειδάλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος να γελοιοποιείται. Οπως συνέβη χτες, όταν βγήκε στο «Σκάι», για να πει ότι το ΚΚΕ «απαγόρευσε στα μέλη του» (!) να πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να διανθίσει τις παραπάνω «πληροφορίες» του με κάποιες «εξυπνάδες» περί «μποϋκοτάζ» των Αγώνων, περί Σοβιετικής Ενωσης, περί Ολυμπιάδας της Μόσχας και περί «σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν» (τα οποία δεν του ανήκουν καν, καθώς όλα αυτά τα διάβασε σε ένα χτεσινό κείμενο του Γ. Τριάντη στην «Ελευθεροτυπία» ή πιθανότατα το προχτεσινό κείμενο του Πάσχου Μανδραβέλη στην «Απογευματινή» που επίσης πρώτος εξ όλων τα είχε γράψει... Φαίνεται ότι τόσο πολύ του άρεσαν που κατόπιν τα... υπέκλεψε)!

Προς κ. Σιδέρη και λοιπούς (2)

Ποια είναι η αλήθεια την οποία οφείλει να υπηρετεί ο δημοσιογράφος; Εν συντομία:

Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν απαγόρεψε στα μέλη του να πάνε στους Αγώνες, αλλά τόσο πολύ σέβεται το Ολυμπιακό ιδεώδες που τα χιλιάδες μέλη του που θα παρακολουθήσουν τους Aγώνες, θα είναι από εκείνες τις χιλιάδες που δεν πρόκειται να μετατραπούν ούτε για μια στιγμή σε διαφημιστές των χορηγών κουνώντας στις κερκίδες τα σημαιάκια της «Κόκα Kόλα» ή της «Σάμσουνγκ», όπως πιθανώς θα κάνει ο κ. Σιδέρης...

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι δε θα παρευρεθούν τα στελέχη του, οι βουλευτές του, στην τελετή έναρξης, αφού δεν εννοεί με μια τέτοια συμμετοχή να νομιμοποιήσει πολιτικά την παρουσία στις κερκίδες των «επισήμων» («επίσημες» κερκίδες που θα ξεχειλίζουν από φασίστες, δολοφόνους, μαφιόζους, εκπροσώπους πολυεθνικών κλπ.) όλων αυτών που καπηλεύονται την ουσία και το νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτή τη μέγιστη υπηρεσία στο νόημα των Αγώνων, με τη συμβολική κίνηση της μη νομιμοποίησης των καπήλων, προσφέρει το ΚΚΕ. Το τι καταλαβαίνουν τώρα ο κ. Σιδέρης (ή ο κ. Τριάντης) είναι δικό τους πρόβλημα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το ... μάρμαρο

Τα ποσά που αναφέρονται στο κόστος των Αγώνων και τα οποία με το πέρασμα των ημερών συνεχώς διογκώνονται, είναι σε κάθε περίπτωση τεράστια. Σύμφωνα με μια από τις τελευταίες σχετικές εκθέσεις θα ξεπεράσουν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας ανεβάζουν το σχετικό ποσό ακόμα και στα 7 δισ. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, το ποσό είναι κυριολεκτικά αστρονομικό σε σχέση με τις προβλέψεις που γίνονταν πριν μερικά χρόνια, ενώ είναι διπλάσιο από αυτό που προβλεπόταν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι μόνο και απλά ποσοτικό. Κανείς δε θα μπορούσε να πει κουβέντα, αν όλα αυτά ήταν κονδύλια που με τη σύμφωνη γνώμη του λαού αξιοποιούνταν για την ανάπτυξη του πραγματικά υγιούς αθλητισμού, συνδυάζονταν με έργα που θα προσέφεραν στα αλήθεια πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους σημερινούς και αυριανούς νέους, απέβλεπαν στη βελτίωση των αθλητικών υποδομών που σε κάθε περίπτωση θα είχαν προορισμό την άνευ όρων παράδοσή τους στο λαό. Ομως, τα πράγματα μόνο έτσι δεν είναι. Το κόστος, το υπέρογκο αυτό κόστος, το οποίο το μεν ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να υποβαθμίσει, η δε ΝΔ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί, για να «περάσουν» πιο εύκολα οι αντιλαϊκές της επιλογές, αφορά αποκλειστικά στο ροκάνισμα του δημόσιου χρήματος από το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές.

Οταν όλος ο κόσμος, σ' ολόκληρο τον κόσμο, μιλάει για Ολυμπιακούς της «Κόκα - Κόλα», ξέρει. Ξέρει ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει εξασφαλιστεί ένα απίθανο καθεστώς - σύστημα, βάσει του οποίου, για τη διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων καταβάλλονται όλο και μεγαλύτερα δημόσια κεφάλαια, τα οποία μαζί με όλα τα ποσά που θα ξοδευτούν από τους ιδιώτες πρέπει να εναποτεθούν στα θησαυροφυλάκια της οικονομικής ολιγαρχίας. Αυτοί είναι και οι κερδισμένοι της υπόθεσης «Ολυμπιακοί Αγώνες». Ξένοι και ντόπιοι μεγαλοεργολάβοι, οίκοι προώθησης κατασκοπευτικού και στρατιωτικού υλικού, εταιρίες τηλεπικοινωνιών, επιχειρηματικοί όμιλοι σε τομείς όπως τα τρόφιμα, τα ποτά, τα μεταφορικά μέσα κ.ο.κ. Ολοι αυτοί είναι που θα τσεπώσουν το χρήμα για το οποίο γίνεται τόσος λόγος. Ολοι αυτοί είναι που προβάλλουν τώρα επιπλέον την αξίωση να συνεχίσουν και στο μέλλον να ρουφάνε τον πλούτο που παράγει ο ελληνικός λαός, όπως με τον πλέον προκλητικό τρόπο απαίτησε, απευθυνόμενος από τη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου προς τους ξετσίπωτους «συνομιλητές» του, ο Γάλλος επικεφαλής της εταιρίας που κατασκεύασε το έργο.

Οι Καλατράβες, βέβαια, δε θα πληρωθούν από το πουγκί αυτών που φιγουράρουν ως πρωταγωνιστές της διοργάνωσης. Το μάρμαρο θα κληθούν να πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι. Κατά κύριο λόγο, δηλαδή, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου. Αυτό ήταν το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ όταν υπέγραφε τις συμφωνίες, αυτό σκοπεύει να επιβάλει και η ΝΔ, μετά τους Αγώνες. Το θέμα είναι κατά πόσον ο ελληνικός λαός, που τον θέλουν μόνιμο θύμα και υποζύγιο των αξιώσεων της πλουτοκρατίας, είναι διατεθειμένος να πληρώσει τη νύφη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ