ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
ΚΟΣΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Υπέρογκο, απροσδιόριστο και διαρκές

Στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων η εξαργύρωση πολλών ακόμη «γραμματίων» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε χρήμα και σε ελευθερίες

Το κλειστό γυμναστήριο του τάε κβο ντο

Eurokinissi

Το κλειστό γυμναστήριο του τάε κβο ντο
Μία μέρα πριν από την επίσημη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και ενώ οι αρμόδιοι «καμαρώνουν» για το έργο που επιτεύχθηκε, κανείς δεν είναι σίγουρος για το ακριβές οικονομικό κόστος αυτών των Αγώνων. Ολοι όμως είναι σίγουροι, αρμόδιοι και απλός κόσμος, ότι αυτό το κόστος είναι μεγάλο, δυσβάσταχτο για τους εργαζόμενους, εξαιρετικά προσοδοφόρο για τους ντόπιους και ξένους εργολάβους που αναμείχθηκαν και «ιδανικό» ως πρόσχημα για την εφαρμογή μιας ακόμη σκληρότερης πολιτικής λιτότητας. Οι μέχρι τώρα υπολογισμοί μιλούν για περισσότερα από 3,5 τρισ. δραχμές, ενώ μόνο το κόστος της «ασφάλειας» αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ!

Ωστόσο, το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πολύπλευρο, ξεφεύγει από τα οικονομικά δεδομένα, από τις τεράστιες δαπάνες για την ασφάλεια των Αγώνων στη βάση ξένων απαιτήσεων και σχεδιασμών, καθώς και από τις απροσδιόριστες δαπάνες για τα παντός είδους έργα. Γιατί, παράλληλα, το «κόστος» των Αγώνων πρέπει να προσμετρηθεί σε περιβαλλοντικές ανεπανόρθωτες απώλειες, στη συρρίκνωση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές, αυτές των εργατών που θυσιάστηκαν για να βγουν τα πλάνα, για να συντελεστεί το «ελληνικό θαύμα», για να είμαστε έτοιμοι και «εθνικά υπερήφανοι» γι' αυτό που «καταφέραμε».

«Ολα τα έργα έπρεπε να γίνουν μέσα σε τρία χρόνια. Γι' αυτό κόστισαν παραπάνω», δήλωσε χτες η πρόεδρος της «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, αναφερόμενη μόνο στην οικονομική πλευρά της υπόθεσης, αυτή που έχει και την αποκλειστική σημασία για την οικονομική ολιγαρχία, η οποία υπερτράφηκε από τις σύγχρονες επιταγές του αθάνατου «Ολυμπιακού πνεύματος». «Τίποτα δεν έγινε στην τύχη», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, που σε άρθρο του στο περιοδικό «Διπλωματία» προσπαθεί να υποτιμήσει το οικονομικό κόστος των Αγώνων και δηλώνει ότι οι σχετικές δαπάνες αντιστοιχούν μόλις στο 8% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 1998-2004. Είναι δεδομένο ότι οι δαπάνες είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που υποστηρίζει ο Γ. Παπανδρέου και ότι πολλά από τα έργα που έγιναν ακόμη και σε επίπεδο μη αθλητικών υποδομών καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αυτό δεν τον εμποδίζει να τονίσει ταυτόχρονα: «Είμαστε όμως και περήφανοι για το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

Το «έργο» αυτό αντιστοιχεί σε μια σταδιακή αύξηση του προβλεπόμενου κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων κατά 600%, που μεταφράζεται σε επταπλάσια υπέρβαση του αρχικού κόστους των 500 δισ. δραχμών το οποίο αναφερόταν στο Φάκελο Διεκδίκησης των Αγώνων, το 1996. Ενα μόλις χρόνο μετά, το 1997, γίνεται και η πρώτη αναπροσαρμογή στα 850 δισ. δραχμές. Δύο χρόνια αργότερα, το 1999, το επίσημο προϋπολογιζόμενο κόστος φτάνει το 1 τρισ. δραχμές. Η αυξητική πορεία συνεχίζεται ακάθεκτη. Το 2000 αναλαμβάνει την «Αθήνα 2004» η Γ. Αγγελοπούλου, ενώ ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται στο 1,35 τρισ. δρχ. και μόλις ένα χρόνο μετά, τον Ιούνη του 2001, ανακοινώνεται μετά από συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, ότι το κόστος θα φτάσει το 1,5 τρισ. δραχμές. Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβρη του 2001, περίπου την ίδια εποχή που αρχίζει η τρίχρονη περίοδος που ανέφερε χτες η Γ. Αγγελοπούλου, το κόστος διαμορφώνεται στα 2,3 τρισ. δραχμές.

  • Τα ποσά αυτά δεν είναι όμως τα μόνα, καθώς δεν υπολογίζονται σε αυτόν τον προϋπολογισμό: Τα 670 δισ. δρχ. του προϋπολογισμού της «Αθήνα 2004», που τουλάχιστον σε ποσοστό 14% καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Τα 130 δισ. δρχ. που κόστισε στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας το Ολυμπιακό Χωριό
  • Τα 100 δισ. δρχ. του Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, που βαρύνουν τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών.

Αλλά, όπως λέει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «ο σχεδιασμός μας δεν εξαντλήθηκε στις 17 ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά στόχευσε στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν». Πολύ καιρό πριν έχουν ολοκληρωθεί οι πολιτικοί σχεδιασμοί για την «αξιοποίηση» των Ολυμπιακών έργων μετά τους Αγώνες. Με την παραχώρησή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που θα επιδοθεί σε ένα νέο κερδοφόρο γύρο με την περιουσία που φτιάχτηκε με στερήσεις και αίμα. Η μετατροπή του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε ένα τσιμεντένιο έκτρωμα-βάση κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων με πράσινο τόσο ώστε να καλοπουληθούν πολυτελείς κατοικίες, δείχνει το δρόμο της μετα-Ολυμπιακής «αξιοποίησης».

ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΑΡΑΤΤΕ

Στην τέταρτη θέση της λίστας των υπογραφόντων υπέρ της «Ολυμπιακής Εκεχειρίας» φιγουράρει το όνομα του Μπιλ Κλίντον. Κάποιοι θέλουν να παραμείνει γνωστός για την υπόθεση Λεβίνσκι. Τα Βαλκάνια, πάντως, σίγουρα θα τον θυμούνται ως τον επικεφαλής του βομβαρδισμού των αμάχων της Γιουγκοσλαβίας...

Στη θέση 21 βρίσκεται το όνομα Β. Βίκε - Φραϊμπέργκα. Πρόεδρος της Λετονίας. Στη συγκεκριμένη χώρα, με τη νέα πολιτική τάξη που αναδείχτηκε μετά τις ανατροπές του 1989 - '90, χτίζονται μνημεία υπέρ των συνεργατών των Ες-Ες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου...

Λίγο πιο κάτω, στη θέση 30, βρίσκουμε το όνομα Σ. Σαμάρ. Δηλώνει αντιπρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Στην πραγματικότητα εκπροσωπεί τα ανδρείκελα των Αμερικανών, σε μια χώρα που τα σύγχρονα «Ες-Ες» βασανίζουν ανθρώπους στις φυλακές.

Παρακάτω βρίσκουμε το όνομα Σιμόν Πέρες, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ. Είναι ίσως το πιο ανώδυνο όνομα για να εκφράσει το κράτος - τρομοκράτης την υποκρισία του περί «εκεχειρίας», την ώρα που ο Σαρόν δολοφονεί παιδιά στην Παλαιστίνη.

Οσο για τη θέση 154, βρίσκουμε ένα ακόμα γνωστό «αγωνιστή» υπέρ της... ειρήνης. Το όνομά του Χαβιέ Σολάνα. Ο πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ και νυν θεματοφύλακας της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ.

* * *

Θα πει κάποιος ότι τα πρόσωπα αυτά, που αυτοχρήμα με την παρουσία τους διακωμωδούν την έννοια της εκεχειρίας, δεν αποτελούν ίσως ένα τυπικό δείγμα συμμετεχόντων, καθώς υπάρχουν δεκάδες άλλοι που περιλαμβάνονται στους συνυπογράφοντες και πράγματι νιώθουν την ανάγκη της ειρήνης στον κόσμο. Προφανώς και είναι έτσι. Ομως η παρουσία των προηγούμενων - χωρίς να ακυρώνει το γνήσιο ενδιαφέρον των άλλων - πιστοποιεί την υποκρισία και την καπηλεία που κρύβεται, συνολικά, πίσω από την υπόθεση «Ολυμπιακή Εκεχειρία». Οπως το γνήσιο ενδιαφέρον κάποιων να συμμετάσχουν στη λαμπαδηδρομία, δεν αναιρεί την ουσία του θέματος, ότι δηλαδή αποτελεί μια εκδήλωση που συνιστά μια παγκόσμια διαφημιστική εκστρατεία εκ μέρους των χορηγών της λαμπαδηδρομίας, της «Κόκα - Κόλα» και της «Σάμσουνγκ»...

* * *

Αντί άλλης απόδειξης αρκεί να αναφερθεί κανείς στο ομόφωνο ψήφισμα του ΟΗΕ, το οποίο από το 1992 - όταν και αναβίωσε η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας - ανανεώνεται κάθε διετία. Από το 1992, δηλαδή, και κάθε δυο χρόνια, οι ΗΠΑ (που έκτοτε έχουν επέμβει σε Σομαλία, Κόσσοβο, Βοσνία, Αφγανιστάν, Ιράκ), η ΕΕ (που κράτη - μέλη της έσφαξαν τη Γιουγκοσλαβία και συμμετέχουν στη συμμαχία των «προθύμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν), το Ισραήλ (που στέλνει ελικόπτερα για να πλήξει με πυραύλους άμαχους διαδηλωτές), η Τουρκία (που κατέχει τη μισή Κύπρο), δηλώνουν πίστη» στην «εκεχειρία»...

* * *

Η αλήθεια είναι, τελικά, ότι η ιδέα της εκεχειρίας ποτέ δε νίκησε. Ούτε το 1916, ή το 1940 και 1944, που οι Ολυμπιάδες δεν έγιναν λόγω των Παγκόσμιων Πολέμων. Ούτε καν στην αρχαία Ελλάδα, που το 420 π.Χ. και το 404 π.Χ. οι Σπαρτιάτες εισέβαλαν στην Ολυμπία, ούτε όταν οι Συβαρίτες αφανίστηκαν από τους Κροτωνιάτες, που είχαν για επικεφαλής τον Ολυμπιονίκη Μίλωνα, ούτε όταν ο Θεμιστοκλής έλεγε (σαν «Μπους» της εποχής) ότι δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς όποιος δε συμμαχεί στο πλευρό των Αθηναίων...

Η αλήθεια, τελικά, είναι ότι η εκεχειρία είναι μια ιδέα που την καπηλεύονται όσοι προκαλούν πολέμους. Και οι χορηγοί τους...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Βαθιά το χέρι στην τσέπη»

Ούτε οι ίδιοι οι αρμόδιοι δεν μπορούν να ...το κρύψουν πλέον. Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων που ξέφυγε πέρα από κάθε προγραμματισμό είναι υπέρογκο και φυσικά όλο αυτό θα κληθεί να το πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Στη χτεσινή καθιερωμένη ενημέρωση της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» ακόμα και η πρόεδρός της Γιάννα Αγγελοπούλου παραδέχτηκε την υπέρβαση στο κόστος της διοργάνωσης και όπως είπε χαρακτηριστικά, σε τέτοιου είδους διοργανώσεις η κάθε χώρα που αναλαμβάνει «βάζει το χέρι στην τσέπη».

Η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» παραδέχτηκε ευθέως ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων καταβλήθηκε τέτοιο κόστος για την ασφάλεια των αγώνων κάτι που αποτελεί ρεκόρ.

«Πετύχαμε να αλλάξουμε την πόλη και τη χώρα μας. Για πρώτη φορά στην ιστορία καταβλήθηκε τέτοιο κόστος για την ασφάλεια. Η χώρα μας απέκτησε υποδομές στις μεταφορές και υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Ολα τα έργα έπρεπε να γίνουν μέσα σε τρία χρόνια. Γι' αυτό κόστισαν παραπάνω. Κάποιες μελέτες ξεχάστηκαν, δεν ξέρουμε εάν θα γίνουν στο μέλλον». Αυτή ήταν η χαρακτηριστική και ιδιαίτερα «διαφωτιστική» απάντηση της Γ. Αγγελοπούλου για το οικονομικό βάρος που θα έχει η Ελλάδα μετά το τέλος των Αγώνων και τι θα βαρύνει τις πλάτες των εργαζομένων.

Η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» δήλωσε ευχαριστημένη από τη βοήθεια που πρόσφεραν οι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ, όσον αφορά την ασφάλεια των Αγώνων, καθώς, όπως είπε, τα μέτρα ασφαλείας «κάνουν όλους να αισθάνονται άνετα».

Κατά τα άλλα, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου έγινε ενημέρωση από τον καλλιτεχνικό διευθυντή και υπεύθυνο των Τελετών Εναρξης και Λήξης των Αγώνων Δημήτρη Παπαϊωάννου σχετικά με τη θεματογραφία της τελετής έναρξης που θα διαρκέσει 3,5 ώρες. Σε αυτήν θα μετέχουν περίπου 4.000 από τους 70.000 θεατές που θα βρίσκονται στο ΟΑΚΑ την Παρασκευή το βράδυ.

Ολυμπιακή... τρομοκρατία στα νοσοκομεία

Δεν έφτασε που έκοψαν τις άδειες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και τους καλούν να δουλέψουν σε συνθήκες υπεραεντατικοποίησης, για να καλύψουν τα τρομακτικά κενά που δημιουργεί η πολιτική τους, διενεργούν σε βάρος τους προκαταρκτικές εξετάσεις, επειδή αντιδρούν στις αυθαιρεσίες και τους απαγορεύουν ακόμα και να... μιλάνε!

Σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) αρχίζει η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του Θέμη Φραγκιαδάκη, γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο και στελέχους του ΠΑΜΕ, ο οποίος υπερασπίστηκε τους συναδέλφους του που αντέδρασαν στις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν, επειδή το νοσοκομείο είναι Ολυμπιακό και η εφαρμογή των απαγορεύσεων ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρία σεκιουριτάδων. Επίσης, ο διοικητής του Τζανείου Νοσοκομείου, με έγγραφό του, προς τους προϊσταμένους των διευθύνσεων απαγορεύει να δίνουν στα ΜΜΕ οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το νοσοκομείο.

Τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για την αυταρχική της στάση απέναντι στους εργαζόμενους και για την πειθαρχική δίωξη του Θ. Φραγκιαδάκη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Οπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΑΓΝΗ Ι. Καναβάκης αποφασίζει και «αναθέτει στην τομεάρχη Ρογδάκη Αγγελική τη διενέργεια προανάκρισης για τα περιστατικά που συνέβησαν στην κεντρική πύλη του ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με την αναφορά της εταιρίας Wackenhut Control Security». Η τελευταία ελέγχει ασφυκτικά κάθε κίνηση εργαζομένων, ασθενών και επισκεπτών του νοσοκομείου και ο Θ. Φραγκιαδάκης διώκεται γιατί διαμαρτυρήθηκε γι' αυτό το καθεστώς ελέγχου και φακελώματος από την εταιρία σεκιούριτι... και κάλεσε τους συναδέλφους του να αντισταθούν και να ακυρώσουν στην πράξη τα αυταρχικά μέτρα που έχουν παρθεί.

Η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν και να αντισταθούν στην πολιτική των συνδικαλιστικών διώξεων και του κυβερνητικού - εργοδοτικού αυταρχισμού. Υπογραμμίζει την απαίτηση να σταματήσει αμέσως η δίωξη του συνδικαλιστή, η διοίκηση να πάρει πίσω τα μέτρα παρακολούθησης και να σταματήσει η παράδοση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών του νοσοκομείου σε ιδιωτικές εταιρίες (φύλαξη, καθαρισμός κ.λπ.)

Την πειθαρχική δίωξη του συνδικαλιστή καταδικάζει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΕΣΥΠ Κρήτης, υπογραμμίζοντας ότι η διοίκηση όφειλε να εξαντλήσει την αυστηρότητά της εδώ και πολλά χρόνια στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του νοσοκομείου.

Ερώτηση του ΚΚΕ για αστυνομοκρατία - αυταρχισμό

Την άμεση λήψη μέτρων για τα κρούσματα αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού σε βάρος του λαϊκού κινήματος με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ζήτησαν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι με «πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων πληθαίνουν επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού. Καλλιεργείται κλίμα εκφοβισμού των εργαζομένων και παραβιάζονται στοιχειώδη δικαιώματά τους. Τα κρούσματα είναι πλέον καθημερινά».

Στην Ερώτηση παραθέτονται ορισμένα περιστατικά. «Στις 27/7 αστυνομικός με πολιτικά "ζητούσε στοιχεία" για γιατρό συνδικαλιστή, Ελληνα πολίτη παλαιστινιακής καταγωγής που εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Στις 28/7 τέσσερις αστυνομικοί παρακολουθούσαν σύσκεψη των συμβασιούχων της Ολυμπιακής, στην οδό Ζαν Μωρεάς στην Αθήνα. Στις 29/7 ιδιωτικοί αστυνομικοί του Δήμου Μυτιλήνης φωτογράφιζαν νεολαίους επειδή κολλούσαν αφίσες. Στις 30/7 αστυνομικός με πολιτικά παρακολουθούσε συνδικαλιστική σύσκεψη οικοδόμων στο Εργατικό Κέντρο Ηλείας. Στις 2/8 δημοσιογράφος στο Ηράκλειο της Κρήτης οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα επειδή φωτογράφιζε το χώρο αυτό. Στις 3/8 δύο μέλη της ΚΝΕ συνελήφθησαν στο κέντρο της Αθήνας επειδή μοίραζαν ανακοινώσεις του Κόμματος. Στις 4/8 οι κάμερες παρακολούθησης εστίασαν, κατόπιν διαταγής των αστυνομικών αρχών, προς τους συγκεντρωμένους απεργούς ξενοδοχοϋπαλλήλους. Στις 9/8 πολίτης ξυλοκοπήθηκε απρόκλητα από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια ελέγχου για εξακρίβωση στοιχείων. Στις 9/8 συνελήφθη από ειδικό φρουρό στέλεχος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας επειδή μοίραζε ανακοινώσεις του συνδικάτου που καλούσαν σε συγκέντρωση. Στις 10/8 συνελήφθησαν στο Ναύπλιο τρία μέλη της ΚΝΕ επειδή ανάρτησαν πανό για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ».

Ετσι, ρωτούν τον υπουργό «τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να σταματήσουν άμεσα τα κρούσματα αυταρχισμού σε βάρος του λαϊκού κινήματος;».

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
«Κόβονται» οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι

Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χτες τους δημοσιογράφους τους διαπιστευμένους στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αν και είχαν ήδη προμηθευτεί τις ειδικές διαπιστεύσεις για τη δεξίωση, που αύριο πρόκειται να δώσει η Προεδρία προς τιμήν των αρχηγών κρατών και άλλων επίσημων προσκεκλημένων στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ειδοποιήθηκαν από το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας πως οι διαπιστεύσεις δε θα ισχύσουν και η δεξίωση θα καλυφθεί μόνο από την ΕΡΤ και από 4 φωτογράφους. Είναι προφανές πως ασκήθηκαν πιέσεις (από ποιους, όμως;) για να βρίσκονται στη δεξίωση όσο το δυνατόν λιγότεροι «αλλότριοι». Και σαν τέτοιοι θεωρήθηκαν, πρώτοι απ' όλους, οι διαπιστευμένοι συνάδελφοι. Το θέμα απασχόλησε και την ΕΣΗΕΑ, η οποία αναμένεται σήμερα να εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Σχολιάζοντας τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε το γεγονός απαράδεκτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ