ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Βόμβα» Γιααλόν

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Αν καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Συρία, μπορούμε να εγκαταλείψουμε τα υψώματα του Γκολάν χωρίς να υπάρξει πρόβλημα από πλευράς ασφάλειας του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός μπορεί να υπερασπίσει τα σύνορα της χώρας, όποια και αν είναι αυτά». Με αυτή τη δήλωση - βόμβα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», ο επικεφαλής του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, τάραξε τα νερά των πάγιων διπλωματικών θέσεων των ισραηλινών ηγεσιών.

Εμμέσως, πλην σαφώς, ο Γιααλόν ανέτρεψε το γνωστό και επαναλαμβανόμενο επιχείρημα του Τελ Αβίβ, ότι η διατήρηση της κατοχής στα υψώματα του Γκολάν (που καταλήφθηκαν το 1967 και προσαρτήθηκαν το 1981), είναι θεμελιώδους σημασίας για την άμυνα του Ισραήλ, το οποίο θα είναι ευάλωτο σε περίπτωση εγκατάλειψής τους. Ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ προσπάθησε να μετριάσει τις τυχόν αντιδράσεις, συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν, η Συρία παραμένει απειλή αφού δε «διακόπτει την υποστήριξη που παρέχει προς τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως είναι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ή η παλαιστινιακή Χαμάς».

Ο Γιααλόν, για να ισορροπήσει πλήρως τα πράγματα, δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο οι δύο χώρες (Συρία - Ισραήλ) να βρεθούν σε πολεμική κρίση, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ένταση στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα και οι σχέσεις τους παραμένουν ως έχουν. Η συνέντευξη Γιααλόν δημοσιεύτηκε μία μέρα μετά τις δηλώσεις του ισραηλινού αντιπροέδρου, Εχούντ Ολμερτ, ο οποίος εκτίμησε ότι «πιθανότατα θα χρειαστεί, μετά την ολική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και από την εκκένωση ορισμένων εποικισμών στη Δυτική Οχθη, να εγκαταλείψουμε, σε διάστημα κάποιου χρόνου, σχεδόν όλους τους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης, για να υπάρξει βελτίωση των σχέσεών μας με τη διεθνή κοινότητα».

Προς το παρόν, πάντως, οι εποικισμοί παραμένουν στη θέση τους. Χτες, ένας Παλαιστίνιος ένοπλος σκοτώθηκε από τα πυρά Ισραηλινών φρουρών, έξω από τον εποικισμό Ιταμάρ, κοντά στη Νάμπλους, αφού άνοιξε πυρ και τραυμάτισε θανάσιμα έναν εβραίο έποικο. Ο τραυματίας υπέκυψε ενώ ένας δεύτερος έποικος νοσηλευόταν τραυματισμένος.


ΚΙΝΑ - ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο έλεος των καιρικών φαινομένων

ΣΑΝΓΚΑΗ - ΑΒΑΝΑ - ΜΟΝΑΧΟ.--

Το ξέσπασμα της οργής της φύσης πιο θανατηφόρα και από «οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια»... Περισσότερους από 115 νεκρούς και 1.800 τραυματίες άφησε πίσω του ο ισχυρός ο τυφώνας Ρανανίμ, ο οποίος έπληξε τις παραθαλάσσιες επαρχίες Ζεϊτζάνγκ και Γουενλίνγκ στην Κίνα.

Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 415.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες του, προκειμένου να βρουν καταφύγιο σε ασφαλέστερα μέρη από εκείνα που έπληξαν με τη μανία τους οι άνεμοι και τα κύματα. Οι περισσότεροι νεκροί προέρχονται από καταρρεύσεις κτιρίων. Περισσότερα από 40.000 σπίτια θεωρούνται πλέον μη κατοικήσιμα, ενώ άλλα 90.000 έχουν υποστεί ζημιές.

Το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο της Ζεϊτζάνγκ θεωρεί ότι ο τυφώνας Ρανανίμ ήταν ο χειρότερος που έπληξε την περιοχή από το 1997, όταν 236 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε ανάλογη θεομηνία. Το κινεζικό υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει την άμεση οικονομική ζημία σε 1,85 δισ. δολάρια. Επιπλέον, περισσότερα από 270.000 εκτάρια καλλιεργειών έχουν καταστραφεί. Πάνω από 650 Κινέζοι έχουν σκοτωθεί εφέτος από φυσικές καταστροφές, οι οποίες έχουν προξενήσει ζημιές που υπολογίζονται σε 4 δισ. δολάρια, όπως μεταδίδει το BBC.

Την ίδια στιγμή, ο τυφώνας Τσάρλι έπληξε δριμύτατα την Κούβα. Καταστροφικές θύελλες έπληξαν τη νότια ακτή της Κούβας και κατευθύνθηκαν προς την πρωτεύουσα, Αβάνα, εξαναγκάζοντας περίπου 200.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι τουρίστες που βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα σε πιο ασφαλή μέρη. Υπήρξαν διακοπές του ηλεκτρικού, ενώ οι δρόμοι της κουβανικής πρωτεύουσας για πολλές ώρες ήταν απολύτως έρημοι. Εντούτοις, δεν υπήρξε κανένα θύμα, ούτε τραυματισμός.

Ο τυφώνας Τσάρλι, που προκάλεσε τις σφοδρές θύελλες, κατόπιν κατευθύνθηκε προς την πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, Φλόριντα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη Γερμανία, τέλος, 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια καταιγίδας που έπληξε τη Βαυαρία και ήταν τόσο σφοδρή, ώστε στο αεροδρόμιο του Μονάχου ένα σταθμευμένο Μπόινγκ 737 που εκείνη την ώρα ήταν άδειο, παρασύρθηκε από τους ανέμους και προσέκρουσε σε μία εξέδρα. Στη Βάδη - Βιρτεμβέργη της νοτιοδυτικής Γερμανίας σφοδρές καταιγίδες προκάλεσαν δύο τραυματισμούς και σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ