ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Της τελευταίας στιγμής...

Από τις διαδηλώσεις υποστήριξης του Ου. Τσάβες

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις υποστήριξης του Ου. Τσάβες
ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Ισως ήταν η μοναδική ευκαιρία να κλέψουν κάποιες εντυπώσεις της τελευταίας στιγμής και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ανάλογο κλίμα για αύριο, που διεξάγεται το δημοψήφισμα για την αποπομπή του προέδρου Ούγο Τσάβες από το προεδρικό αξίωμα...

Η προσπάθειά τους δεν έπεσε στο κενό. Η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν τα κόμματα της «αντιπολίτευσης» ήταν όντως μεγάλη και η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, που έσπευσαν να μεταδώσουν την είδηση με βαρύγδουπους τίτλους κάτι που είχαν αποφύγει επιμελώς να πράξουν στην ανάλογη συγκέντρωση που είχαν οργανώσει οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση Τσάβες, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι ίδιοι οι διοργανωτές της συγκέντρωσης υπέρ του «Ναι» στην αποπομπή, δηλώνουν αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της κάλπης και μιλούν... για τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της χώρας!

Πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ούγο Τσάβες θα παραμείνει στο προεδρικό μέγαρο και μάλιστα η νίκη του θα είναι συντριπτική... H εντύπωση είναι κοινή και για τον αμερικανικό Tύπο που σύσσωμος δηλώνει ότι ο Τσάβες έχει τις ψήφους και οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα ουσιαστικά θα αποτελεί έκπληξη. Και μάλιστα ύποπτη. Κοινό σημείο όλων των αναλύσεων είναι το τρίπτυχο: η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Τσάβες, το απεχθές πρόσωπο της «αντιπολίτευσης» και η έλλειψη της εναλλακτικής στον Ούγο Τσάβες πρότασηw και τέλος η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αναφορικά στο τελευταίο το οποίο έχει ίσως τη μείζονα σημασία, σύμφωνα με Aμερικανούς αναλυτές, είναι ότι η αντιπολίτευση αν και έχει προσπαθήσει πολλάκις μέσα στην απόγνωσή της από τη διαγραφόμενη ήττα να αποσπάσει την απόλυτη στήριξη της Ουάσιγκτον, σε κάθε της κίνηση - και κυρίως σε αυτές που μάλλον θα ακολουθήσουν εάν χάσει, δηλαδή βία - έχει αποτύχει. Οι λόγοι είναι ότι η Ουάσιγκτον τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δε θέλει να εμπλακεί άμεσα σε στρατιωτικές ή υπονομευτικές ενέργειες.

Η αποτυχία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι δυσκολίες συνολικά στη Μέση Ανατολή, η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ και η αβέβαιη ατμόσφαιρα όσον αφορά στο ποιος θα είναι ο εκλεκτός των συμφερόντων για να γίνει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου και κυρίως η εξασφάλιση της ροής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην αμερικανική αγορά, είναι οι αποτρεπτικοί παράγοντες - για τους Aμερικανούς αναλυτές πάντοτε - για την άμεση ανάμειξη του Λευκού Οίκου σε υπονομευτικές ενέργειες στη Βενεζουέλα...

ΝΟΤΙΑ ΟΣΕΤΙΑ
Καραδοκεί το ΝΑΤΟ

Για να επέμβει ενεργητικότερα στην περιοχή του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας

Με προπομπό την Τουρκία προωθείται η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ευαίσθητη περιοχή του Καυκάσου και της Μ. Θάλασσας, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ. Ερντογάν στην Τιφλίδα την Πέμπτη 12 Αυγούστου. Εκεί ο Tούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως η χώρα του «είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Γεωργία» στην επίλυση του προβλήματος της Νότιας Οσετίας, που έχει αυτομολήσει από τη σύνθεση της Γεωργίας από το 1992. Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει τη Γεωργία «στο ζήτημα της διεθνοποίησης της ειρηνευτικής επιχείρησης στις ζώνες της σύγκρουσης».

Οπως σημειώνει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα», «η χτεσινή δήλωση της Τουρκίας, του κράτους-κλειδιού στο νότιο τμήμα του ΝΑΤΟ, για την ετοιμότητά της να εμπλακεί στη διαδικασία "διεθνοποίησης των ειρηνευτικών δυνάμεων" στη Γεωργία, οδηγεί στη σταδιακή εισχώρηση του Βόρειο-ατλαντικού Συμφώνου στη σύγκρουση της Νότιας Οσετίας». Η ίδια εφημερίδα, στηριζόμενη σε πηγές της στην έδρα του ΝΑΤΟ, σημειώνει πως το θέμα της κρίσης στην περιοχή έχει ήδη συζητηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών των χωρών του ΝΑΤΟ, ενώ είναι πιθανό να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη συνάντηση κορυφής των χωρών-μελών του, το προσεχές φθινόπωρο.

Και ο Ράμσφελντ στην περιοχή!

Στο μεταξύ και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντ. Ράμσφελντ βρίσκεται στην εύφλεκτη αυτή περιοχή. Συγκεκριμένα πραγματοποίησε απρογραμμάτιστη επίσκεψη στο Μπακού, το πιθανότερο για να "τραβήξει το αυτί" του Προέδρου της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δέχτηκε στο Αζερμπαϊτζάν τον Πρόεδρο του Ιράν Μ. Χαταμί, ενώ αναπτύσσει στενότερες σχέσεις, σε στρατιωτικό επίπεδο με τη Ρωσία. Και τα δύο αυτά γεγονότα φαίνεται πως θορύβησαν τις ΗΠΑ, που πιθανόν να θεώρησαν ότι διακυβεύεται το μέλλον των στρατευμάτων που διαθέτουν σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν. Στη συνέχεια ο Ράμσφελντ αναχώρησε για το Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Λ. Κούτσμα. Η "Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα" πάντως δεν αποκλείει η εμφάνιση του Ράμσφελντ σ' αυτήν την εύφλεκτη περιοχή να συνδέεται περισσότερο με τις εξελίξεις στη Γεωργία και την αντιπαράθεση με τη Νότια Οσετία.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως στο φόντο όλων αυτών των εξελίξεων, καθόλου διφορούμενη δεν ακούστηκε η ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Ρωσίας το 2005 κατά 40%.

ΓΕΩΡΓΙΑ - Ν. ΟΣΕΤΙΑ
Σε αδιέξοδο...

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκαν χτες οι συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων της Ν. Οσετίας και στρατιωτών της Γεωργίας, στο έδαφος της πρώτης, χωρίς ωστόσο αυτή τη φορά να αναφερθούν θύματα. Παράλληλα, χτες ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ζουράμπ Ζβάνια, που επισκέφτηκε γεωργιανά χωριά στη Νότια Οσετία, υποστήριξε ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον της αυτοκινητοπομπής του. Οι αρχές της Οσετίας αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη.

Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών (με τη συμμετοχή αξιωματούχων από τη Ρωσία και τη Βόρεια Οσετία) στην πρωτεύουσα της Ν. Οσετίας, Τσχινβάλι, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Χτες επίσης, η Βουλή της Γεωργίας με απόφασή της κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή, αφού όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, «είναι απαράδεκτο να εμπιστευτούμε την ειρηνευτική αποστολή σε μια χώρα της οποίας τα πολιτικά συμφέροντα βρίσκονται σε αντίθεση με τη δίκαιη επίλυση του προβλήματος». Στην απόφαση επίσης γίνεται λόγος για αντικατάσταση της ρωσικής δύναμης με στρατιώτες από «δυτικές χώρες» (ίσως δύναμη του ΝΑΤΟ;). Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την απόφαση ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ...

ΡΩΣΙΑ
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μακελειό στον Καύκασο

Δηλώσεις του Γ. Ζιουγκάνοφ

Με συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Ηχώ της Μόσχας, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), παρεμβαίνει στις τελευταίες αιματηρές εξελίξεις στην περιοχή της Οσετίας. Αναφερόμενος στο πότε ξεκίνησαν τα συγκεκριμένα γεγονότα, ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ σημειώνει: «Αυτά άρχισαν από τη διάλυση του ενιαίου ενωσιακού κράτους, που έγινε παρά τη θέληση των λαών, που είχαν τοποθετηθεί υπέρ της συνύπαρξης στα πλαίσια μιας ενιαίας οικογένειας. Ολα αυτά ξεκίνησαν με την προδοσία του Σεβαρντνάτζε και των συμφερόντων της υπερδύναμης, που την έκοψαν σε κομματάκια. Κι όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ, τότε και η Γεωργία κατέρρευσε». Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ σημειώνει επίσης πως «οι προσπάθειες να επιλυθεί το ζήτημα, τόσο της Οσετίας, όσο και της Αμπχαζίας, με τη βία, είναι καταδικασμένες να οδηγήσουν στον πόλεμο και σε μεγάλη αιματοχυσία. Ο νέος Πρόεδρος της Γεωργίας δεν το καταλαβαίνει αυτό και συνεχίζει, καλυπτόμενος πίσω από την αμερικανική ασπίδα και ειδικούς, να προκαλεί μια μεγάλη σφαγή».

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ κατηγόρησε επίσης τον Πρόεδρο Πούτιν πως δεν έχει μια «ζυγισμένη και σοφή πολιτική για τον Καύκασο» και τον κάλεσε, στηριζόμενος στις ιστορικές συνθήκες, αρχής γενομένης από την ένταξη της Γεωργίας στη σύνθεση της ρωσικής αυτοκρατορίας, να διακηρύξει πως «ο Καύκασος είναι δική μας ζώνη γεωπολιτικών συμφερόντων και όχι των Αμερικανών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ