ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Πρωταγωνιστές οι «επίσημοι» των πολυεθνικών και το ντόπινγκ

Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε κάτω από την «ομπρέλα» ηλεκτρονικών και μη χαφιέδων και μέσα στα σύννεφα του «Ολυμπιακού ιδεώδους» του ντόπινγκ

Sportidea

Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε κάτω από την «ομπρέλα» ηλεκτρονικών και μη χαφιέδων και μέσα στα σύννεφα του «Ολυμπιακού ιδεώδους» του ντόπινγκ
Οι 28οι Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν, λοιπόν, και επισήμως. Η χτεσινή τελετή έναρξης που, σύμφωνα με τους διοργανωτές παρακολούθησαν πάνω από 4 δισ. πολίτες από όλο τον κόσμο, εμφάνισε καλή εικαστική παρουσία αλλά με περιεχόμενο ανάλογο των ιδεωδών και αξιών των κυρίαρχων τάξεων που άλλωστε οι εκπρώσωποί τους ως «επίσημοι» παρευρίσκονται στους αγώνες έχοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αντίθεση με αυτούς που θα έπρεπε να είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, οι αθλητές. Και ήταν όλοι αυτοί οι επίσημοι - βαρόνοι, πρίγκιπες, πρώην βασιλείς, πρωθυπουργοί και πρόεδροι - δολοφόνοι των λαών - ήταν όλοι αυτοί που απομυζούν τον ιδρώτα των λαών και κλέβουν τον πλούτο της ανθρώπινης κοινωνίας, που έκαναν τη χτεσινή τελετή έναρξης να βρίσκεται σε αρμονία με την ποιότητα του Ολυμπιακού ιδεώδους, έτσι όπως το κατάντησε ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των πολυεθνικών εταιριών και του διεθνικού μονοπωλιακού κεφαλαίου. Ενα ιδεώδες που η σαπίλα του αναδείχτηκε περίτρανα ένα εικοσιτερτράωρο πριν την τελετή έναρξης με όσα διαδραματίστηκαν, με αφορμή το πρόβλημα που προέκυψε με τους δύο Ελληνες πρωταθλητές.

Ετσι, το περίφημο «νους υγιής εν σώματι υγιή» έχει μεταλλαχτεί σε μυαλά αποχαυνωμένα, ανήμπορα να σκεφθούν και να προβάλλουν την παραμικρή αντίσταση στο δρόμο του ολέθρου που τα οδηγούν και κορμιά πανίσχυρα μεν, ικανά να προσφέρουν τα μέγιστα δυνατά κέρδη στους χορηγούς, άρρωστα δε, σε τέτοιο βαθμό που να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε οδυνηρές καταστάσεις, ακόμη και στο θάνατο, ελάχιστα χρόνια μετά από την περίοδο της μεγάλης δόξας.


ICON

Ιδιαίτερο, βέβαια, μερίδιο ευθύνης για την παραπάνω μετάλλαξη του Ολυμπιακού ιδεώδους έχουν αυτοί που αποτελούν το διευθυντήριο των πολυεθνικών που αρμέγουν το χώρο του αθλητισμού, οι «αθάνατοι». Ενα σώμα, αποτελούμενο από εκπροσώπους της παγκόσμιας ολιγαρχίας και αριστοκρατίας, διεφθαρμένους μέχρι το μεδούλι, που επιβάλλουν την παντοκρατορία των «χορηγών» και το, με κάθε τρόπο, κυνήγι της πρώτης θέσης.

Τα όσα συνέβησαν χτες, μέσα και έξω από το ΟΑΚΑ, επιβεβαιώνουν πέρα για πέρα τις εκτιμήσεις, τις προβλέψεις και τις θέσεις του ΚΚΕ για την ανάγκη ανάπτυξης μαζικού λαϊκού αθλητισμού, μακριά από χορηγούς και οικονομικά συμφέροντα. Προβληματίζουν, όμως, έντονα και τους εργαζόμενους της χώρας μας, αλλά και πολλούς προοδευτικούς διανοούμενους, όπως και ανθρώπους του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Ολοι αυτοί νιώθουν πλέον μπουχτισμένοι από την άκριτη εμπορευματοποίηση, τα ντόπινγκ, τον απάνθρωπο πρωταθλητισμό, που φθάνει στο σημείο να απαιτεί αθλητές εξωγήινους. Εξοργίζονται με την αστυνομοκρατία και τη στρατοκρατία που έχει επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία, στραβώνουν τα μούτρα τους όταν βλέπουν το «Ζέπελιν» και τα «Αβακς» πάνω από τα κεφάλια τους, τα ΝΑΤΟικά πλοία στο Σαρωνικό, τα χλιδάτα κρουαζιερόπλοια στον Πειραιά. «Παθαίνουν» όταν υπολογίζουν πόσα πρέπει να πληρώσει ο κάθε Ελληνας πολίτης για να μείνουν εντυπωσιασμένοι και να μας πουν «μπράβο» οι δυνάστες των λαών που πλασάρονται σαν επίσημοι προσκεκλημένοι σ' αυτή την Ολυμπιάδα.

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι η συντονισμένη λαϊκή αντίδραση για να βγει ο αθλητισμός από το τέλμα που οι σπόνσορες, οι χορηγοί και τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντά τους τον έχουν οδηγήσει.

Είναι και αυτό ένα μέτωπο που πρέπει σοβαρά να απασχολήσει όλους όσοι θεωρούν τον εαυτό τους προοδευτικό, από την επόμενη μέρα της λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενα μέτωπο που πρέπει να πάρει τη θέση του δίπλα στα μέτωπα που πρέπει να ορθώσει ο λαός μας


Associated Press

- για να μην πληρώσει αυτός τα σπασμένα της Ολυμπιάδας των πολυεθνικών,

- για να περάσουν στη δική του χρήση οι εγκαταστάσεις και να μη πωληθούν στους ιδιώτες,

- για να ξηλωθούν όλοι οι χαφιέδικοι μηχανισμοί παρακολούθησης,

- για να συνδυαστούν όλα τα παραπάνω με στόχους πάλης και αιτήματα, όπως: αυξήσεις μισθών, κοινωνικές παροχές, απόκρουση των νέων αντιλαϊκών μέτρων που οι κυβερνώντες ετοιμάζονται να βγάλουν από τα συρτάρια τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ