ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΗΛΕΙΑΣ
Αγρια κακοποίηση πολιτών από αστυνομικούς

Διάβημα και ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Κλίμα τρομοκρατίας επιχειρείται από τις αστυνομικές και άλλες κατασταλτικές δυνάμεις στο νομό Ηλείας, καθώς, μόνο τις τελευταίες μέρες είχαμε δύο σοβαρά κρούσματα βάναυσης μεταχείρισης αθώων πολιτών στο νομό.

Συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες, στο Κατάκωλο, 4-5 Λιμενικοί «Ράμπο», πάνοπλοι χτύπησαν 17χρονο νέο, γιατί φοβήθηκε να σταματήσει για έλεγχο, μπροστά στα προτεταμένα όπλα τους. Ενώ, χτες τα μεσάνυχτα, αστυνομικοί της Ασφάλειας Πύργου, οπλισμένοι με όλα τα σχετικά(όπλα, ρόπαλα κλπ.), συνέλαβαν και χτυπούσαν σε δημόσιο χώρο (στην πλατεία) τον 20χρονο φοιτητή Γ. Ντινόπουλο. Πρώτα του πέρασαν χειροπέδες, γιατί στον έλεγχο εξακρίβωσης στοιχείων που του έκαναν τόλμησε να ρωτήσει γιατί γίνονται όλα αυτά. Το γεγονός αντιλήφθηκε ο πατέρας του Διον. Ντινόπουλος που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην πλατεία. Είδε να χτυπούν βάναυσα το γιο του οι αστυνομικοί και βεβαίως τους ρώτησε γιατί χτυπάνε το παιδί του, τι σας έκανε. Αντί άλλης απάντησης, όπως κατάγγειλε ο ίδιος, εισέπραξε την αγριότητα μιας δεκάδας «υπερασπιστών της ασφάλειάς μας». Το αποτέλεσμα ήταν, πατέρας και γιος να μεταφερθούν με ασθενοφόρο, αιμόφυρτοι, για νοσηλεία στο νοσοκομείο Πύργου, όπου παρέμεναν φρουρούμενοι από αστυνομικούς σαν κοινοί εγκληματίες...

Αξίζει να σημειωθεί πως, σε διάβημα της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ προς τον αστυνομικό διευθυντή, ο τελευταίος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτα τέτοια πράγματα, ωστόσο, πέραν των εντολών που έχουν δοθεί στα αστυνομικά όργανα για... «καλή συμπεριφορά» απέναντι στους πολίτες, απέφυγε να ανακοινώσει μέτρα για έλεγχο των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Με αφορμή τα τελευταία κρούσματα, η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ με ανακοίνωση της καταγγέλλει πως οι τρομονόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «καλά κρατούν» στον Πύργο Ηλείας. Τα όργανα της τάξης επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο στην εφαρμογή τους, θεωρώντας ότι κάθε νεολαίος που δεν εγκρίνουν την εμφάνισή του μπορεί να είναι ένας τρομοκράτης. Οι συγκεκριμένες ενέργειες, επισημαίνεται, δεν είναι μόνον αποτέλεσμα του «υπερβάλλοντος ζήλου» των κατασταλτικών μηχανισμών αλλά και του κλίματος «τρομοασφάλειας» που καλλιεργούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα. Κάτι που, βεβαίως, δεν αφορά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά στοχεύει στο λαϊκό παράγοντα που πρέπει να φοβηθεί, να πάψει να διεκδικεί και να αγωνίζεται.

Ομως, υπογραμμίζει η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, ο λαός μας, το ταξικό λαϊκό κίνημα έχει πείρα και δεν πρόκειται να υποκύψει στα «τρομοκρατικά» σχέδια και να αποδεχτεί τρομονόμους και εκδηλώσεις αστυνομικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας και περιορισμό των δημοκρατικών του δικαιωμάτων και ελευθεριών. Καλείται ο λαός της περιοχής με την πάλη του να βάλει τη σφραγίδα του, ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να ανατρέψει το σύστημα της εκμετάλλευσης και της τρομοκρατίας και να οικοδομήσει τη δική του κοινωνία με λαϊκή εξουσία. Τέλος, ο λαός και η νεολαία, καλούνται να αντιστέκονται σε κάθε είδους καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και να συσπειρωθούν σε μέτωπα πάλης, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και απειθαρχίας στις αντιλαϊκές επιλογές.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κινητικότητα Αμερικανών

Ιδιωτική επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δεν αποκλείεται, κατά την παραμονή του στο νησί, να έχει επαφές με διάφορους παράγοντες της κυπριακής κοινωνίας, ενόψει της κινητοποίησης της Ουάσιγκτον για μια νέα πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για την ιδιωτική επίσκεψη του Μπάουτσερ στην Κύπρο και δε ζητήθηκε οποιαδήποτε συνάντηση με υπουργούς ή αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία Κρέι Χιλ δε θέλησε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει τις πληροφορίες. Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ απάντησε «Κανένα σχόλιο».

Δηλώσεις Τουρκοκυπρίων

Ο Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε την ελπίδα «το σχέδιο Ανάν να αφεθεί στην ιστορία και να μην αναβιώσει, γιατί ικανοποιούσε τις απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων». Το σχέδιο Ανάν, είπε, ήταν παγίδα, αφού οι Ελληνοκύπριοι δε θέλουν να είναι ίσοι εταίροι με τους Τουρκοκυπρίους.

Ο Ρ. Ντενκτάς κατηγόρησε και πάλι τον Αλβαρο ντε Σότο ότι εξαπάτησε τον κόσμο για να προστατέψει το κύρος του, λέγοντας ότι οι πλευρές ήρθαν κοντά η μία στην άλλη και ότι σχεδόν όλα είχαν συμφωνηθεί.

Ο Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε όλα τα τουρκοκυπριακά κόμματα να συναντώνται και να συνεννοούνται και μεταξύ τους και όχι μόνο με τα ελληνοκυπριακά.

Στο μεταξύ αναληθή κατασκευάσματα Ελληνοκυπρίων δημοσιογράφων χαρακτήρισε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τις πληροφορίες για πρόταση που προτίθεται να προωθήσει το Σεπτέμβρη, η οποία διαλαμβάνει διενέργεια διεθνών πτήσεων από και προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, με αντάλλαγμα την παράδοση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη.

Ο κ. Ταλάτ είπε ότι δεν τίθεται θέμα παράδοσης είτε της πόλης, είτε του λιμανιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε υποβλήθηκε σχετικό αίτημα από τον διεθνή οργανισμό, «ο οποίος δεν είναι υπεύθυνος για λειτουργία λιμανιών». Βάσει των κανονισμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ο κ. Ταλάτ, θα πρέπει να αναβαθμιστεί τεχνικά και διοικητικά το λιμάνι της Αμμοχώστου. Η Ενωση, είπε, μπορεί να ορίσει ειδική ομάδα που να αναλάβει την αναβάθμιση του λιμανιού.

Στην Κύπρο αντιπροσωπεία του ΟΗΕ

Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών θα επισκεφθεί στις αρχές του επόμενου μήνα την Κύπρο, για να εξετάσει την κατάσταση στη γραμμή αντιπαράταξης, μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και τη λειτουργία της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί. Μετά το τέλος των ερευνών, οι τεχνοκράτες των Ηνωμένων Εθνών θα υποβάλουν έκθεση στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Κόφι Ανάν. Η έκθεση είναι συναφής με το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

ΙΚΑΡΙΑ
Συγκέντρωση του ΚΚΕ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ικαρίας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο, 21 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου. Θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ