ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι «χοροί» του Σκαλκώτα

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Σκαλκώτα και υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, θα ερμηνεύσει, στο Ηρώδειο, το Σάββατο, τους «36 Ελληνικούς Χορούς», το γνωστότερο έργο του, που επιβεβαιώνει την άποψη του Σκαλκώτα ότι τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια πρέπει και μπορεί να γίνονται αντικείμενα θεματικής ανάπτυξης.

Χάρη στις έρευνες των Κώστα Δεμερτζή, Γιάννη Γ. Παπαϊωάννου και Μάρκου Δραγούμη, σήμερα γνωρίζουμε αρκετά καλά το ιστορικό της σύνθεσης των Χορών.

Ο «Πελοποννησιακός» χρονολογείται από το Γενάρη του 1931, ενώ τρεις ακόμη χοροί δημιουργήθηκαν το 1933, τη χρονιά της οριστικής εγκατάστασης του συνθέτη στην Αθήνα. Τον Ιούνιο του 1934 η προϊσταμένη του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπω Μερλιέ ανέθεσε στον Σκαλκώτα να καταγράψει σε πεντάγραμμο το περιεχόμενο 15 δίσκων των 78 στροφών με ηχογραφήσεις ελληνικής δημοτικής μουσικής. Προϊόν αυτής της ανάθεσης ήταν η καταγραφή 43 χορών και σκοπών, που παραδόθηκαν στο Αρχείο στις 31 του Γενάρη 1935. Στη συνέχεια ο Σκαλκώτας συνέθεσε τρεις ακόμη χορούς, βασισμένους σε τρεις από τις καταγραφές του, οι οποίοι προστέθηκαν στους υπάρχοντες τέσσερις. Η πρώτη σειρά 12 χορών συμπληρώθηκε πριν από το τέλος του 1935, ενώ η δεύτερη και τρίτη σειρά (από 12 χορούς η καθεμιά) χρονολογούνται από το 1936. Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του ο συνθέτης αναθεωρεί την ενορχήστρωση του έργου, ενώ στο ενδιάμεσο μεταγράφει πολλούς από τους χορούς για μπάντα, για κουαρτέτο ή ορχήστρα εγχόρδων, για βιολί και πιάνο και για σόλο πιάνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «36 Ελληνικοί Χοροί» δισκογραφήθηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους, μόλις το 1990 από την Κρατική Φιλαρμονική Ορχήστρα Ουραλίων, με μαέστρο τον Β. Φιδετζή, ο οποίος και διηύθυνε την ΚΟΑ στην πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του κύκλου, στη Θεσσαλονίκη (28/1/1997).

Ετοιμάζονται για χειμώνα

Την «Κοπεγχάγη» του Μάικλ Φρέιν θα παρουσιάσει το θέατρο «Εξαρχείων», τον προσεχή χειμώνα, σε σκηνοθεσία του Τάκη Βουτέρη, μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλλα, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Βαφιά και μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Τη μουσική (τσέλο) παίζει «ζωντανά» στη σκηνή η Γιούλη Σούλα. Τους ρόλους ερμηνεύουν: η Αννίτα Δεκαβάλλα τη Μαργκρέτε Μπορ, ο Στέφανος Κυριακίδης τον Νιλς Μπορ και ο Τάκης Βουτέρης τον Βέρνερ Χάιζεμπεργκ.

Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα, στο Θέατρο «Καρέζη», σε συμπαραγωγή του Θεάτρου «Εξαρχείων» και του Κ. Καζάκου, τον Νοέμβρη του 2002, σε σκηνοθεσία του Τάκη Βουτέρη.

1941. Η αφρόκρεμα των φυσικών της εποχής είναι συγκεντρωμένη στις ΗΠΑ και προσπαθεί να κατασκευάσει την ατομική βόμβα. Η Δανία βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή. Ο Γερμανός Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, νομπελίστας πυρηνικός φυσικός, επικεφαλής της ομάδας που έχει συστήσει ο Χίτλερ για να κατασκευάσει τη δική του ατομική βόμβα, φεύγει από το Βερολίνο και επισκέπτεται μια βραδιά τον πρώην φίλο και μέντορά του, Δανοεβραίο Νιλς Μπορ, επίσης νομπελίστα πυρηνικό φυσικό, στο σπίτι του στην Κοπεγχάγη, που είναι γεμάτο μικρόφωνα.

Οι δύο τους κάνουν ένα σύντομο περίπατο για να συζητήσουν. Οταν επιστρέφουν, ο Μπορ είναι έξαλλος. Τι ειπώθηκε σ' αυτήν την κρίσιμη συνάντηση που υπήρξε τόσο καθοριστική για το μέλλον της ανθρωπότητας;

Πυρηνική φυσική, ζητήματα ηθικής, ανθρώπινα πάθη, πίστη και προδοσία, έχθρα και αγάπη είναι τα στοιχεία που απαρτίζουν το γοητευτικό έργο του Φρέιν, που χαρακτηρίζεται από γοργούς ρυθμούς και εκρηκτικές εντάσεις.

Δικτύου διαγωνισμός φωτογραφίας

Η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το «FOTO ART MAGAZINE» (διαδικτυακό περιοδικό «για τη φωτογραφία και την τέχνη»), στα πλαίσια του 6ου Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών φιλμ και βίντεο (που θα διεξαχθεί από τις 1-9 Οκτωβρίου του 2004) διοργανώνουν τον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα: «Φωτογραφίζοντας σαν Σινεμά».

Μια φωτογραφική περιπλάνηση, μια σκηνοθετημένη ιστορία ή άποψη, μια σειρά φωτογραφιών με κάποια συνέχεια, σαν μια ταινία, σαν ένα σενάριο, μια μικρή ή μεγαλύτερη σειρά περιγράφοντας μια ιστορία σαν ΣΙΝΕΜΑ. Με 2 έως 8 φωτογραφίες περιγράψτε την ιστορία σας, αληθινή ή φανταστική.

Ο Διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στις 14 του Σεπτέμβρη 2004 (τελευταία ημερομηνία υποβολής συμμετοχών). Η εμπρόθεσμη συμμετοχή αποδεικνύεται βάσει σφραγίδας ταχυδρομείου και ημερομηνίας αποστολής email.

Για τη συμμετοχή και περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στις ιστοσελίδες της Λέσχης Κινηματογράφου του ΕΚΘ www.cineek.gr και του Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών www.independent.gr καθώς και στην ιστοσελίδα του Foto Art Magazine www.fotoartmagazine.gr.

Θα βραβευτούν οι 6 καλύτερες σειρές φωτογραφιών, από πενταμελή κριτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από ένα μέλος του «Foto Art Magazine», τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών και τρεις επαγγελματίες φωτογράφους.

Με τα γεμάτα δυναμισμό ηλεκτρικά τραγούδια του, στις «αποσκευές» του, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Αύριο, θα μας συντροφεύσει, στο Ελληνικό, με τις τρυφερές μπαλάντες του, που μιλούν στα βάθη της ψυχής, με τραγούδια καταξιωμένων ή νεότερων δημιουργών, με «αιχμηρά» παρεμβατικό στίχο, που είναι «γέφυρες» συνάντησης παλιότερων και νεότερων ακροατών, αλλά και τραγούδια του νέου δίσκου του «Φρέσκο Χιόνι».

Ο Καραγκιόζης στον Κορυδαλλό

Αγαπημένος ήρωας, ο Καραγκιόζης, «φορτωμένος» από τις απίθανες ιστορίες του, επισκέπτεται φέτος το καλοκαίρι τον Κορυδαλλό για να κρατήσει συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους στις γειτονιές του Δήμου, με δέκα παραστάσεις που πραγματοποιούνται στις πλατείες του Κορυδαλλού, από τις 20 μέχρι και τις 29 Αυγούστου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής: 20 Αυγούστου: Πλατεία Σχιστού. 21 Αυγούστου: Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου. 22 Αυγούστου: Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Κανάρια). 23 Αυγούστου: Πεζόδρομος οδού Επτανήσου. 24 Αυγούστου: Πλατεία Αγ. Γεωργίου. 25 Αυγούστου: Πλατεία Μερκάτη. 26 Αυγούστου: Πλατεία Αλέκου Παναγούλη. 27 Αυγούστου: Πλατεία Αλησμόνητων Πατρίδων (παλιό Νεκροταφείο). 28 Αυγούστου: Πλατεία Ελληνα Δασκάλου. 29 Αυγούστου: Πλατεία Παγκόσμιας Ειρήνης (πλ. Μέμου).

Μουσική, χορός παντού

Γύρω από τρεις άξονες κινείται το πολύπτυχο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον γενικό τίτλο «Ολη η Πόλη μια Γιορτή» που ετοίμασε ο Δήμος και ο Πολιτισμικός Οργανισμός της Αθήνας σε συνεργασία με 34 πρεσβείες και μορφωτικά ιδρύματα. Οι μουσικο-χορευτικο-θεατρικές παραστάσεις ξεκινούν στις 20:30 κάθε βράδυ και τελειώνουν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, κάθε μέρα, μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη.

Στο Πνευματικό Κέντρο: Σήμερα στις 21:00-21:45 Χορευτική Ομάδα Περιορισμένης Ευθύνης και 22:00-22:45 Ομάδα Χορού «Μετ' εμποδίων». Αύριο: 20:00-20:45 Παρέλαση με εθνικές στολές, κρουστά και ακροβάτες από την Κορέα. Στις 21:00-21:45 Πρεσβεία Ουζμπεκιστάν, 22:00-22:45 Καίτη Χωματά και 23:00-23:45 Θέατρο Δρόμου «Μήλον της έριδος».

Στην Πλατεία «Αυδή» στο Μεταξουργείο: 21:00-21:45 Ομάδα Χορού «Ιμερος», 22:00-22:45 Ομάδα Χορού «Εννιάμορφο», 23:00-23:45 Ομάδα Χορού ΑΚΙΝ. Αύριο: 21:00-21:45 Θέατρο Δρόμου «Πράσσειν Αλογα», 22:00-22:45 Εταιρία Ορχηστρικής Τέχνης «Χορευτές», 23:00-23:45 Ομάδα Χορού Εννιάμορφο.

Στο Θησείο: Σήμερα, 21:00-21:45 Τάκης Μπαρμπέρης, 22:00-22:45 Mode Plagal και 23:00-23:45 Μαριώ. Αύριο: 21:00-21:45 Human Touch (Σταύρος Λάντσιας, David Lynch & Γιώτης Κιουρτσόγλου), 22:00-22:45 Βασίλης Ρακόπουλος και 23:00-23:45 Μαριώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ