ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η απάντηση του λαού...

Από τους πανηγυρισμούς για τη λαϊκή νίκη

Associated Press

Από τους πανηγυρισμούς για τη λαϊκή νίκη
ΚΑΡΑΚΑΣ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΒΑΤΙΚΑΝΟ.-

Μεθυσμένη πολιτεία είναι από χτες το πρωί το Καράκας... Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν τη μεγάλη νίκη των δυνάμεων που στηρίζουν την «μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία» και ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής «Οχι» στην αποπομπή του προέδρου Ούγο Τσάβες από το προεδρικό αξίωμα, δημοψήφισμα που με πολλούς κόπους, θυσίες, μαγειρέματα, απειλές και πιέσεις κυρίως εκ μέρους των ΗΠΑ, είχε προκαλέσει η «αντιπολίτευση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής-(CNE) το «Οχι» συγκεντρώνει το 58,25% των ψήφων, με καταμετρημένο το 94% των ψηφοδελτίων. Η αντιπολίτευση που στήριξε το «Ναι» συγκέντρωσε μόλις το 41,74% των ψήφων. Επίσης, η προσέλευση ψηφοφόρων ήταν τόσο μεγάλη που ανάγκασε την κεντρική εφορευτική επιτροπή να δώσει συνεχείς παρατάσεις, με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να διαρκέσει έως και μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα.

«Ηταν μια καθαρή, διάφανη νίκη των δημοκρατικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και πάνω απ' όλα η νίκη του Συντάγματος» δήλωσε ο πρόεδρος Τσάβες μιλώντας σε χιλιάδες συγκεντρωμένους που βρέθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των σχεδόν τελικών και μη-αναστρέψιμων αποτελεσμάτων για το δημοψήφισμα. «Είναι ένα δώρο για τον Μπους» συνέχισε ο Ούγο Τσάβες, προσθέτοντας: «Ας ελπίσουμε ότι από σήμερα οι ΗΠΑ θα σεβαστούν το λαό της Βενεζουέλας και την κυβέρνησή του» ενώ οι συγκεντρωμένοι τραγουδούσαν με σηκωμένη τη γροθιά τον εθνικό ύμνο. Οσο για την ηττημένη για 8η φορά μέσα σε 6 χρόνια αντιπολίτευση (εκλογές, δημοψηφίσματα και άλλες εκλογικές διαδικασίες), σε νόμιμο επίπεδο, ήταν η 4η και πιο ηχηρή ήττα της τα τελευταία 2 χρόνια που έχει ξεκινήσει την ολομέτωπη επίθεση για την ανατροπή της κυβέρνησης Τσάβες, με το αποτυχημένο πραξικόπημα, την αποτυχημένη απεργία λοκ-άουτ, την εισαγωγή Κολομβιανών παραστρατιωτικών.

Ετσι, ενώ η αντιπολίτευση εμφανιζόταν τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα ιδιαιτέρως «γενναιόδωρη» έναντι των δυνάμεων της «μπολιβαριανής διαδικασίας» δηλώνοντας ότι δε θα «τις καταδιώξει μετά την ήττα τους» και ότι θα δεχόταν και θα σεβόταν το αποτέλεσμα, από χτες ανακηρύσσει «νοθεία». Δύο μέλη της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην εφορευτική επιτροπή αρνήθηκαν να επικυρώσουν τα επίσημα αποτελέσματα. Χτες, ο εκπρόσωπός της Χένρι Ράμος Αγιούπ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αντιπολίτευση αρνείται «κατηγορηματικά» τα αποτελέσματα, καταγγέλλοντας «εκλογική νοθεία» και «χονδροειδή χειραγώγηση». Στο πλευρό τους μέχρι στιγμής, μόνο το Βατικανό: «είναι γιγαντιαία απάτη», δήλωσε ο καρδινάλιος Χοσέ Καστίγιο Λάρα, στον επίσημο ραδιοσταθμό της Αγίας Εδρας.

Αντιθέτως, ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, επικεφαλής του Κέντρου Κάρτερ, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών και οι περίπου 600 ξένοι παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής, δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ΝΙΚΗ του Τσάβες. Χτες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνια Μοσάν, δήλωσε πως πρόκειται για «μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία» δίχως να σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μέχρι στιγμής - αργά το βράδυ της Δευτέρας - ουδεμία αντίδραση υπήρξε εκ μέρους των ΗΠΑ. Μάλλον σκέφτονται τις επόμενες κινήσεις, καθώς σύμφωνα με την ισπανική El Mundo, η CIA σκοπεύει να αναλάβει δράση καθώς φοβάται μήπως «μολυνθούν» και άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες με αριστερές και αντιαμερικανικές ιδέες...

Τέλος, η αγορά έδειξε να ανακουφίστηκε, καθώς η ανακοίνωση της νίκης του Ούγο Τσάβες προκάλεσε τη μικρή πτώση στις τιμές του πετρελαίου εξαιτίας των ελπίδων για μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας στη Βενεζουέλα, πέμπτης στον κόσμο εξαγωγέα του μαύρου χρυσού.

«Μεγάλη νίκη των λαϊκών δυνάμεων»

Δήλωση του Θ. Παφίλη ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης που βρίσκεται στη Βενεζουέλα

«Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των λαϊκών δυνάμεων της Βενεζουέλας, των λαϊκών αντιιμπεριαλιστικών και δημοκρατικών δυνάμεων, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες», δήλωσε προς το «Ρ» ο Θανάσης Παφίλης ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που βρίσκεται στη Βενεζουέλα, παρακολουθώντας τη διαδικασία και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Η αθρόα συμμετοχή του λαού της Βενεζουέλας είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο αυτής της αναμέτρησης», θα συνεχίσει ο Θανάσης Παφίλης και θα προσθέσει ότι «παρά τις απίστευτες πιέσεις, τις απειλές και τον πακτωλό χρημάτων που διοχετεύτηκαν και από τις ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρξει το επιθυμητό για την αντιπολίτευση αποτέλεσμα ο λαός της Βενεζουέλας με τη συμμετοχή του αλλά και στηρίζοντας την παραμονή του Προέδρου Τσάβες στην εξουσία όχι μόνο ενέκρινε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται αλλά ουσιαστικά απαίτησε περισσότερες και πιο ριζικές αλλαγές». Και ο Θανάσης Παφίλης κατέληξε: «Αναμένουμε η κατάσταση και η ταξική πάλη να οξυνθεί μετά τη νίκη των δυνάμεων που στηρίζουν τον Ούγο Τσάβες, γι' αυτό κρίσιμο και επείγον είναι να διευρυνθεί και να μεγαλώσει η διεθνής αλληλεγγύη προς το λαό της Βενεζουέλας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ