ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΜΗΣ - ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΑΝΙΔΗΣ
Ενα «χρυσό» που ανέδειξε την έλλειψη χώρων άθλησης

Στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν από την έλλειψη χώρων άθλησης και σε μια σειρά άλλων προβλημάτων εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους, αναφέρθηκαν οι δυο χρυσοί Ολυμπιονίκες της χώρας μας Θωμάς Μπίμης και Νίκος Συρανίδης.

Οι νεαροί αθλητές που αιφνιδίασαν τους πάντες κατακτώντας την πρώτη θέση στο άθλημα της συγχρονισμένης κατάδυσης, το οποίο μέχρι τη Δευτέρα παρέμενε αδιάφορο για τους περισσότερους Ελληνες φιλάθλους, χτες μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία φάνηκε ότι ακόμα δεν έχουν... συνέλθει από τη μεγάλη επιτυχία.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Θωμάς Μπίμης. Φανερά συγκινημένος, όπως και ο συναθλητής του, δεν μπορούσε να κρύψει τόσο την ικανοποίηση, όσο και τον αιφνιδιασμό του: «Δεν κοιμηθήκαμε το βράδυ. Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται. Δεν ξέρω τι να πω. Προσπαθούμε κάθε λεπτό που περνά να το συνειδητοποιήσουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Νίκος Συρανίδης, ο οποίος μίλησε για το μέλλον. «Τι να πω. Εντάξει. Ηταν μία δύσκολη νύχτα, με χαρά, γέλιο, κλάμα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν τελείωσαν, καθώς έχουμε τα ατομικά. Και θέλουμε τη συμπαράσταση του κόσμου για την καλύτερη δυνατή εμφάνιση. Επόμενοι στόχοι, είναι το Παγκόσμιο του 2005, που θα γίνει στο Μόντρεαλ του Καναδά και γιατί όχι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου».

«Δύσκολα χρόνια»

Πολλά ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πριν την επιτυχία οι Μπίμης και Συρανίδης

Sportidea

Πολλά ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πριν την επιτυχία οι Μπίμης και Συρανίδης
Ο προπονητής των δυο αθλητών Πέτρος Φυρίγος, (σ.σ. γυμνάζει τους αθλητές με τον Γιούρι Αρταμόνοφ) δε δίστασε να εκφράσει τα συναισθήματά του: «Μέσα από την καρδιά μου, σας λέω, ότι το πιστεύαμε. Και αυτό το μετάλλιο ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Τα συναισθήματα είναι πολλά. Περάσαμε δύσκολα χρόνια, χωρίς στέγη. Ομως με μία τέτοια επιτυχία, ξεχνιούνται όλα. Πριν από μόλις έξι μήνες καταφέραμε να μπούμε στο καταδυτήριο του Αγίου Κοσμά. Με σκληρή δουλιά, καταφέραμε να καλύψουμε τέσσερα χρόνια προετοιμασίας. Οι καταδύσεις είναι ένα άθλημα που κρίνεται στις λεπτομέρειες. Είναι πολύ σημαντικό, ότι είμαστε μία οικογένεια».

«Ηταν τσιγγάνοι»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος, τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά και τους προπονητές τους, που μας χάρισαν ό,τι περιμέναμε 20 χρόνια. Η προσπάθεια πάντα δικαιώνεται. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο άθλημα, με το οποίο ασχολείται κανείς από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι καταδύσεις πέρασαν πέτρινα χρόνια. Στην Ελλάδα ό,τι έλαμπε ήταν χρυσός, αντίθετα με τη λαϊκή ρήση. Τώρα λάμπουν και οι καταδύσεις. Ημασταν τσιγγάνοι για δύο χρόνια και κάναμε αγώνα για το δικό μας σπίτι. Υπήρχε μόνο ένα καταδυτήριο, στην Πάτρα, όπου τα παιδιά πηγαινοερχόντουσαν. Οι Ελληνες καταδύτες έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες. Μέσα σε έξι μήνες έφτασαν στο χρυσό μετάλλιο».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΑΜΠΑΝΗΣ
«Το καλύτερο από τα τρία μετάλλια»

Ο Λεωνίδας Σαμπάνης πανηγυρίζει την επιτυχία

Sportidea

Ο Λεωνίδας Σαμπάνης πανηγυρίζει την επιτυχία
Το καλύτερο μετάλλιο απ' όσα έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα, θεωρεί ότι είναι αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ο Λεωνίδας Σαμπάνης. Ο Ελληνας αρσιβαρίστας τόνισε ότι η επιτυχία ήρθε μετά από σκληρή δουλιά. «Χαίρομαι πάνω απ' όλα γιατί η σκληρή δουλιά ετών, έφερε αποτέλεσμα. Ηταν ένας δύσκολος αγώνας. Πιστεύω ότι μπορούσαμε λίγο καλύτερα. Ομως δεν πειράζει. Ηταν το καλύτερο από τα τρία μετάλλια που έχω κατακτήσει. Ηταν δώρο Θεού».

Ο Χρήστος Ιακώβου, απένειμε τα εύσημα στους νέους Ολυμπιονίκες των καταδύσεων, αφήνοντας σε... δεύτερη μοίρα τον συνηθισμένο στα μετάλλια Σαμπάνη: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους χρυσούς Ολυμπιονίκες και στους προπονητές τους. Δε γνωρίζαμε τι δουλιά γίνεται στις καταδύσεις και αυτό το μετάλλιο, αποδεικνύει ότι οι Ελληνες προπονητές μπορούν να δουλέψουν παντού. Με τον Σαμπάνη έχουμε κάνει μία μεγάλη διαδρομή. Ηθελε πολύ να αγωνιστεί στην Αθήνα και το κατάφερε με επιτυχία. Για λίγα γραμμάρια χάσαμε το αργυρό μετάλλιο. Ομως δεν πειράζει. Μας έδωσε μεγάλη χαρά και εύχομαι καλή συνέχεια στους υπόλοιπους αθλητές μας».

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Πλώρη για πρωτιά

Τίποτα δε φαίνεται ότι μπορεί να σταματήσει την πορεία των Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά προς το χρυσό μετάλλιο. Το ελληνικό πλήρωμα κατέλαβε την πρώτη θέση στην πέμπτη ιστιοδρομία και παρέμεινε στην κορυφή της γενικής κατάταξης διατηρώντας 11 βαθμούς διαφορά από τις Γαλλίδες Ινγκριντ Πετιγιάν και Ναντίζ Ντουρού.

Τη θέση τους στη γενική κατάταξη βελτίωσαν η Αντωνία Φράι και η Βιργινία Κραβαριώτη μετά τις πρώτες ιστιοδρομίες της Τρίτης. Η Φράι τερμάτισε στην τέταρτη θέση της τρίτης ιστιοδρομίας στα «Μιστράλ» και βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης με 28 βαθμούς ποινής, ενώ η Κραβαριώτη κατέλαβε την έκτη θέση στην τρίτη ιστιοδρομία της κλάσης των «Γιούροπ» και «σκαρφάλωσε» στην 14η θέση της γενικής. Σε σύνολο 19 συμμετοχών, οι Θανάσης Παχούμας και Βασίλης Προτοσάλτε τερμάτισαν στη 17η θέση της πρώτης ιστιοδρομίας στην κλάση «49er». Στην 36η θέση της 3ης ιστιοδρομίας στα «Λέιζερ» τερμάτισε ο Βαγγέλης Χειμώνας κι έπεσε στην 26η της γενικής.

Ενσταση ΕΟΕ

Η ΕΟΕ διά στόματος Λάμπη Νικολάου θα καταφύγει στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο για το θέμα της ακύρωσης της πρώτης ιστιοδρομίας στα «Μιστράλ» Ανδρών, όπου ο Κακλαμανάκης είχε τερματίσει πρώτος.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
Στοχεύει προημιτελικά η Ψάρα

Εκπληκτική εμφάνιση πραγματοποίησε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της τοξοβολίας Ευαγγελία Ψάρα, η οποία κατάφερε να προκριθεί στη φάση των 16, στο ατομικό αγώνισμα, επικρατώντας της Σατίρ Κεσκίν, από την Τουρκία, με 163-161. Οι δύο αθλήτριες πήγαιναν πόντο πόντο, όμως τα τρία τελευταία βέλη της Ελληνίδας βρήκαν διάνα και κατάφερε να πάρει την πρόκριση.

Η προσεχής αντίπαλος της Ψάρα, για την πρόκριση στα προημιτελικά, είναι η Ισπανίδα Αλμουντένα Γκαλάρντο. Δεν κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση του αγωνίσματος της τοξοβολίας η Ελπίδα Ρομάντζη. Παρά την πολύ καλή εμφάνισή της, η Ελληνίδα τοξοβόλος αποκλείστηκε από την Κορεάτισσα Σουνγκ Τζιν Λι, με 166-146. Η Λι είναι το νούμερο δύο της κατάταξης και υποψήφια για μια θέση στο βάθρο.

Οι Ελληνες φίλαθλοι έδωσαν για ακόμη μια φορά βροντερό «παρών», εμψυχώνοντας την Ελληνίδα αθλήτρια. Μάλιστα η Κορεάτισσα τοξοβόλος προκρίθηκε στη φάση των 16, νικώντας τη Γιαπωνέζα Σαγιάμι Ματσουσίτα, με 173-149, ισοφαρίζοντας παράλληλα το Ολυμπιακό Ρεκόρ που κατείχε η ίδια και είχε πετύχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ