ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
Στο τζούντο τα 4 χάλκινα της Κούβας

Η Γκονζάλεζ με την Σλοβένα Ούρσκα Ζόλνιερ
Η Γκονζάλεζ με την Σλοβένα Ούρσκα Ζόλνιερ
Με αξιώσεις συμμετέχει στους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας η αποστολή της Κούβας. Οι 152 αθλητές της που τελικά συμμετέχουν, σε ποσοστό 70% παίρνουν πρώτη φορά μέρος σε τέτοιους αγώνες και προέρχονται από τη σπουδαία αθλητική υποδομή του Νησιού της Επανάστασης, τα αθλητικά σχολεία, τις Ακαδημίες Αθλητισμού και την Ανώτατη Σχολή Αθλητισμού Υψηλών Προδιαγραφών, ενώ σχεδόν όλοι τους είναι δευτεροετείς φοιτητές, οι περισσότεροι στη φυσική αγωγή, υπάρχουν όμως και φοιτητές από άλλες σχολές.

Προέρχονται επίσης από ένα κοινωνικό σύστημα που η φιλοσοφία του δεν είναι να φτιάχνει εργοστάσια παραγωγής πρωταθλητών αλλά να δημιουργεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες, άνδρες και γυναίκες, έτοιμους για τη ζωή. Που ο αθλητισμός δεν είναι μέσο ατομικού πλουτισμού αλλά εργαλείο για τη γενικευμένη καλυτέρευση της ζωής όλου του πληθυσμού και δικαίωμα εξασφαλισμένο για όλους.

Αυτή η μικρή αλλά υπερήφανη χώρα φιγουράρει ήδη στον πίνακα μεταλλίων των Ολυμπιακών με 4 χάλκινα, όλα στο τζούντο. Οι τέσσερις Ολυμπιονίκες είναι ο Γιορντάνις Αρενσιμπία, η Αμαριλίς Σαβόν, η Γιουρισλέιντι Λουπετέι και η Ντρούλιους Γκονζάλεζ.

Στα 52 κιλά η Κουβανέζα Σαβόν την Κυριακή το βράδυ αντιμετώπισε την Γιαπωνέζα Γιούκι Γιοκοσάβα σε ένα συναρπαστικό αγώνα, που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα. Πρόκειται για μια αθλήτρια που τερματίζει την αθλητική της καριέρα με μια πλούσια συλλογή διακρίσεων: Τρία χάλκινα Ολυμπιακά μετάλλια, ένας παγκόσμιος τίτλος πέρσι, δύο αργυρά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, το 1997 και το 1999, ένα χάλκινο το 1995. Είναι χαρακτηριστικό ότι αφιέρωσε το μετάλλιο στη μικρή της κόρη Λορένα και σε όλο το λαό της Κούβας.

Ο Γιορντάνις Αρενσιμπία στα 66 κιλά πήρε το χάλκινο μετάλλιο επίσης την Κυριακή, ενώ η τρίτη Ολυμπιονίκης, η Γιουρισλέιντι Λουπετέι, στην κατηγορία των 57 κιλών τη Δευτέρα, και χτες στέφθηκε επίσης χάλκινη Ολυμπιονίκης η Ντρούλιους Γκονζάλεζ στα 63 κιλά.

Η Αμαριλίς Σαβόν

Eurokinissi

Η Αμαριλίς Σαβόν
Ο Γιορντάνις Αρενσιμπία
Ο Γιορντάνις Αρενσιμπία
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Τα πληρώματα που προκρίθηκαν στα ημιτελικά είναι:

Από το σκιφ γυναικών (8 σκάφη): Μεξικό, Χιλή, Νέα Ζηλανδία, Ισπανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ολλανδία

Από το σκιφ ανδρών (12 σκάφη): Βουλγαρία, Ολλανδία, Κούβα, Βραζιλία, Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Ελβετία, Κίνα, Σλοβενία, Αυστρία, Βρετανία, Αίγυπτος

Από τη δίκωπο ανδρών (3 σκάφη): Γερμανία, Αργεντινή, Σλοβενία

Από το διπλό σκιφ ανδρών (3 σκάφη): Ουγγαρία, Κούβα, Γερμανία

Από την τετράκωπο ανδρών (3 σκάφη): Ρωσία, ΗΠΑ, Κροατία

Από το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών (9 σκάφη): Κίνα, Βρετανία, Ισπανία, Πολωνία, ΗΠΑ, Δανία, Ολλανδία, Καναδάς, ΕΛΛΑΔΑ

Διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών (8 σκάφη): Ιαπωνία, ΗΠΑ, Πολωνία, Ισπανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Ιταλία

Από την τετράκωπο ελαφρών βαρών ανδρών (3 σκάφη): Ρωσία, ΗΠΑ, Κροατία

Από το τετραπλό σκιφ ανδρών (3 σκάφη): Ρωσία, Σερβία, Ισπανία.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

Η Κορεάτισσα, Μι Τζιν Γιουν, επικράτησε της Γιαπωνέζας, Σαγιάμι Ματσουσίτα, με 173-149 και προκρίθηκε στη φάση των «16», ισοφαρίζοντας παράλληλα το Ολυμπιακό ρεκόρ που ανήκε στην ίδια και είχε σημειώσει πριν τέσσερα χρόνια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

ΣΟΦΤΜΠΟΛ

Ακάθεκτες συνεχίζουν οι Αμερικανίδες, που πέτυχαν την τέταρτη νίκη τους. Μετά από τις Ιταλία, Αυστραλία, Ιαπωνία, κέρδισαν και την Κίνα με 4-0. Ο Καναδάς νίκησε, στην παράταση, την Ιαπωνία με 1-0, ενώ η Ιταλία συνέτριψε την Αυστραλία με 8-0.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (Γ)

Την πρωτιά στον Α΄ όμιλο εξασφάλισαν οι ΗΠΑ που μαζί με την Αυστραλία πήραν την πρόκριση στη φάση των προημιτελικών του ποδοσφαιρικού τουρνουά. Για τις Αμερικανίδες σκόραρε η Λίλι στο 19΄, ενώ η ισοφάριση για τις Αυστραλές σημειώθηκε οκτώ λεπτά πριν το τέλος του αγώνα με την Πίτερς.

Οι Σουηδέζες εξασφάλισαν την πρόκριση από τον Α΄ όμιλο καθώς επικράτησαν στο «Πανθεσσαλικό» του Βόλου με 2-1 της Νιγηρίας, χάρη στα γκολ της Μάρκλουντ (68΄) και της Μαλίν (77΄). Οι Αφρικανές είχαν προηγηθεί από το 25ο λεπτό με την Ακίντε.

Ανετη νίκη που σφράγισε και τυπικά την πρόκριση στην επόμενη φάση του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου πέτυχε και η γυναικεία ομάδα της Γερμανίας. Επικράτησε του Μεξικού με 2-0, χάρη στα τέρματα που σημείωσαν οι Βιμπέρσκι (20΄) και Πριντζ (79΄).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ