ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διογκώνεται η απεργία πείνας

Τα παιδιά που ακόμα αντιστέκονται

Associated Press

Τα παιδιά που ακόμα αντιστέκονται
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Διογκώνεται το κύμα απεργίας πείνας των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, μέρα με τη μέρα. Χτες, οι ισραηλινές αρχές επιβεβαίωσαν ότι στην απεργία πείνας συμμετέχουν οι 2.264 από τους 3.800 Παλαιστινίους κρατουμένους που βρίσκονται σε πολιτικές φυλακές. Οι υπόλοιποι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, δηλαδή περισσότεροι από 4.000, κρατούνται σε στρατιωτικές φυλακές, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η δημοσιοποίηση στοιχείων που τους αφορούν.

Η οργάνωση που εκπροσωπεί το σύνολο των Παλαιστινίων φυλακισμένων ανακοίνωσε, χτες, ότι μέχρι στιγμής περισσότεροι από τους μισούς Παλαιστινίους φυλακισμένους έπαιρναν μέρος στην απεργία πείνας, και συμπλήρωνε ότι μέχρι την Κυριακή ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Σε πολλές παλαιστινιακές πόλεις έγιναν, χτες, ογκώδεις διαδηλώσεις συμπαράστασης στους απεργούς πείνας, ενώ ο Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε την αλληλεγγύη του και κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να πραγματοποιήσει μια συμβολική 24ωρη απεργία πείνας στο πλευρό των κρατουμένων.

Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στη σκληρή στάση που χάραξε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Τσάχι Χανεγκμπί, ο οποίος δήλωνε, την πρώτη ημέρα, ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τα αιτήματα των απεργών «ακόμη και αν πεθάνουν όλοι από την πείνα». Μετά, μάλιστα, από την «εκπληκτική» ιδέα να στηθούν ψησταριές στα προαύλια των φυλακών προκειμένου να δελεάζονται οι απεργοί, χτες, οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν σε άλλον έναν «πλάγιο» τρόπο «να τους πείσουν να φάνε», όπως διατείνονται.

Ατελείωτα τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Ατελείωτα τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού
Μετέδωσαν ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται αχνά ένας άνδρας που φέρεται να βρίσκεται σε ένα κελί, ο οποίος εμφανίζεται να τρώει κανονικά. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τον φυλακισμένο ηγέτη της «Φατάχ» Μαρουάν Μπαργκούτι, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι συμμετέχει στην απεργία πείνας. Ο συνήγορος και η οικογένειά του μίλησαν για «απάτες», διευκρινίζοντας ότι ο Μπαργκούτι έχει καταγραφεί σε ένα ανάλογο βίντεο, πριν από 2 χρόνια.

Επιθέσεις και πολιτικές μάχες

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 5 τραυματίστηκαν από την επίθεση, με ρουκέτες, που εξαπέλυσε, αργά το βράδυ της Τρίτης, στη συνοικία αλ Σιζάγια, της πόλης της Γάζας, ισραηλινό ελικόπτερο. Στόχος της επίθεσης ανακοινώθηκε από τον ισραηλινό στρατό ότι ήταν το στέλεχος της «Χαμάς», Αχμάντ αλ Ζαμπάρι, ο οποίος διέφυγε ελαφρά τραυματισμένος. Αργά το βράδυ, ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν νέα διπλή πυραυλική επίθεση στη συνοικία Ζαϊτούν της πόλης της Γάζας. Στόχος ήταν δύο κτίρια, που ανήκουν στην οικογένεια της Ριμ Ραγιάσι, της μοναδικής γυναίκας - καμικάζι που ανατινάχθηκε στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ. Δεν ήταν γνωστό, αρχικώς, αν υπάρχουν θύματα.

Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης μιλούσε στο κοινοβούλιο στη Ραμάλα και παραδεχόταν ότι «έχουν γίνει απαράδεκτα λάθη από Παλαιστινίους κυβερνητικούς αξιωματούχους, στον τομέα της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας». Ο Γιάσερ Αραφάτ παραδέχτηκε επίσης, συμπεριλαμβάνοντας τον εαυτό του, ότι «δεν έγιναν μεγάλες προσπάθειες να καταπολεμηθούν αυτά τα φαινόμενα, όπως θα έπρεπε». Τέλος, δεσμεύτηκε να στηρίξει τον πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι στο στόχο της ενοποίησης των σωμάτων ασφαλείας, τα οποία «αναλαμβάνουν την ευθύνη της τήρησης της τάξης και του νόμου».

Κρίσιμη πολιτική μάχη δίνει, από την πλευρά του, και ο Αριέλ Σαρόν, καθώς χτες πραγματοποιούνταν το Εθνικό Συμβούλιο του «Λικούντ», με τη συμμετοχή 3.000 αντιπροσώπων, με αποκλειστικό θέμα την αποδοχή ή όχι της πρότασης του Σαρόν να προχωρήσει σε συγκυβέρνηση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζητά την εξουσιοδότηση του Σώματος, για να διαπραγματευτεί μια «κυβερνητική συνεργασία με κάθε σιωνιστικό κόμμα», συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού, προοπτική που δεν αρέσει σε αρκετά στελέχη του «Λικούντ».

ΓΕΩΡΓΙΑ
Επικίνδυνη στασιμότητα

ΤΙΦΛΙΔΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Τρεις Γεωργιανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν χτες σε συγκρούσεις στη Νότια Οσετία. Οι αρχές της Γεωργίας και της Νότιας Οσετίας κατηγόρησαν εκ νέου η μια την άλλη για την παραβίαση της εκεχειρίας.

Στο μεταξύ, χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε την πρόταση του Γεωργιανού Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Νότια Οσετία, όπως και την πρόταση για την αντικατάσταση της ρωσικής «ειρηνευτικής δύναμης» με στρατιώτες από τη Δύση. Πάντως ο Πρόεδρος Πούτιν με χτεσινές δηλώσεις του υποστήριξε ότι η Μόσχα θα κάνει «τα πάντα» προκειμένου να βρεθεί μια ειρηνική λύση και πως η κυβέρνησή του επιθυμεί να «συμβάλει στην αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας».

ΜΑΛΑΙΣΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Νέα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ - ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-Κρούσματα της γρίπης των πουλερικών εντοπίζονται τις τελευταίες μέρες σε πτηνοτροφικές μονάδες της Μαλαισίας και της Νότιας Αφρικής.

Τα πρώτα κρούσματα της γρίπης εντοπίστηκαν χτες από τις μαλαισιανές αρχές σε κοτέτσια αγροκτήματος κοντά στη μεθόριο της χώρας με την Ταϊλάνδη, γεγονός που οδήγησε στην (για προληπτικούς λόγους) απαγόρευση όλων των εξαγωγών πουλερικών προς τρίτες χώρες και τη θανάτωση δεκάδων «ύποπτων» πουλερικών.

Η γρίπη των πουλερικών χτυπά το τελευταίο διήμερο και εκτροφεία στρουθοκαμήλων σε μεγάλες φάρμες της Νότιας Αφρικής (ως επί το πλείστον στο Ανατολικό Ακρωτήρι), με αποτέλεσμα ήδη τη θανάτωση περίπου 10.000 πουλερικών, επειδή ήρθαν σε επαφή με τον ιό γρίπης τύπου H5N2. Αυτός ο τύπος ιού μπορεί, υπό ορισμένες συνθήκες, να προκαλέσει στον άνθρωπο το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS).

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους αγωνιστές

Την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους φυλακισμένους Παλαιστίνιους αγωνιστές που πραγματοποιούν απεργία πείνας στις ισραηλινές φυλακές, διαμαρτυρόμενοι για την κακοποίησή τους από τους Ισραηλινούς και για την κατοχή του Ισραήλ στη χώρα τους, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της χώρας μας, σημειώνει ειδικότερα, εκφράζοντας τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη, καταδικάζουν και καταγγέλλουν την ισραηλινή κυβέρνηση και τον πάτρωνά της, τις ΗΠΑ, που από κοινού συμπράττουν στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης και εγκληματούν σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Η εργατική τάξη και όλος ο λαός της χώρας μας, καταλήγει, απαιτεί την άμεση αποφυλάκιση των Παλαιστινίων αγωνιστών από τις ισραηλινές φυλακές, καθώς και την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τα παλαιστινιακά εδάφη.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Λήψη έκτακτων μέτρων προκαλεί η αύξηση της έντασης...

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΝΤΑΡ ΕΛ ΣΑΛΑΜ.--

Στη λήψη εκτάκτων μέτρων ασφαλείας και γενικής επιφυλακής του κογκολέζικου στρατού στα σύνορα της χώρας με το Μπουρούντι και τη Ρουάντα προχώρησε χτες η κυβέρνηση του Κογκολέζου μεταβατικού Προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα. Παράλληλα, ο τελευταίος είχε συνομιλίες με τον Μπουρουντιανό ομόλογό του Ντομιτιέν Νταγιζέγε στο περιθώριο αφρικανικής συνάντησης στην Τανζανία, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή μετά το αιματοκύλισμα 160 προσφύγων της φυλής των Τούτσι από ενόπλους της μπουρουντιανής οργάνωσης «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» (NLF).

Η λήψη εκτάκτων μέτρων στα σύνορα της ΛΔ Κονγκό (ιδιαίτερα στη μεθοριακή πόλη Μπουκάβου) αποφασίστηκε μετά τις προχτεσινές απειλές υπουργών της Ρουάντα και του Μπουρούντι πως μελετούν το ενδεχόμενο εισβολής των στρατευμάτων τους στη ΛΔ Κονγκό «για να εξαρθρώσουν» την οργάνωση «NLF», που ανέλαβε την ευθύνη για τις σφαγές της 13ης Αυγούστου στον καταυλισμό Γκατούμπα του Μπουρούντι. Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές του Μπουρούντι εξέδωσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη και τον εκπρόσωπο του NLF, Αγάθωνα Ρουάσα και Πάστερ Χαμπιμάνα. Η δε νοτιοαφρικανική κυβέρνηση του Προέδρου Τάμπο Μπέκι ανακοίνωσε πως προτίθεται να χαρακτηρίσει την οργάνωση NLF «τρομοκρατική οργάνωση» εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία πως η κλιμάκωση της έντασης που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάλων Λιμνών δε θα εκτροχιάσει την ειρηνευτική διαδικασία στο Μπουρούντι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ