ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Οι «αθάνατοι» κουκουλώνουν τις ευθύνες τους!

Ο Κ. Κεντέρης και η Κ. Θάνου μετά την απολογία τους στην Πειθαρχική Επιτροπή

ICON

Ο Κ. Κεντέρης και η Κ. Θάνου μετά την απολογία τους στην Πειθαρχική Επιτροπή
Οι κεφαλές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) που - όπως έγραφε χτες ο «Ρ» - είχαν πάρει εντολή από τους προϊστάμενους τους εκπροσώπους πολυεθνικών να «κλείσει» γρήγορα η υπόθεση Κεντέρη - Θάνου και να αντιστραφεί άμεσα το «κλίμα», για να προστατευτεί το προϊόν των Ολυμπιακών Αγώνων, έκαναν ακριβώς αυτό που έπρεπε.

Με τη χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, να θέσει εκτός αγώνων τους δύο αθλητές και τον προπονητή τους, λίγη ώρα αφού οι Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου είχαν δηλώσει ότι αποσύρονται, καθώς και το γεγονός ότι το όργανο της ΔΟΕ «πέταξε το μπαλάκι» για την περαιτέρω εξέταση του θέματος στη Διεθνής Ενωση Ομοσπονδιών Στίβου (τη γνωστή και ως IAAF), αποδεικνύουν ότι η ΔΟΕ στοχεύει στο κουκούλωμα της υπόθεσης. Κυρίως αυτό που επιδιώκει είναι το κουκούλωμα των κύριων υπευθύνων για την υπόθεση που είναι το ιερατείο των «αθανάτων» οι πολυεθνικές χορηγοί τους, και όλοι όσοι εμπορεύονται τον αθλητισμό.

Πολλά ερωτήματα προκαλεί η δήλωση του Κ. Κεντέρη αμέσως μετά την απολογία του ότι σταματά η συνεργασία του με τον προπονητή Κ. Τζέκο, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική της τήρησης αποστάσεων από την όλη υπόθεση διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου και με κορόνες περί «εξυγίανσης του αθλητισμού» επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού για τις πραγματικές αιτίες που έχουν μετατρέψει τον αθλητισμό σε προϊόν και τους αθλητές σε εμπορεύματα.

Ρεσιτάλ υποκρισίας και από το ΠΑΣΟΚ με τον εκπρόσωπο του κόμματος Σπ. Βούγια να δηλώνει ότι «επιθυμούμε η συζήτηση αυτή να ξεκινήσει αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος».

Η απολογία

ICON

Χτες το πρωί, οι δύο αθλητές παρουσιάστηκαν ενώπιον της τριμελούς πειθαρχικής επιτροπής της ΔΟΕ, για να απολογηθούν για την απουσία τους από τον έλεγχο αντιντόπινγκ της περασμένης Πέμπτης, αν και είχαν κληθεί από την Υγειονομική Επιτροπή της ΔΟΕ.

Οι Κ. Κεντέρης και Κ. Θάνου αφού αρνήθηκαν ότι έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών δήλωσαν προς τα μέλη της επιτροπής ότι καταθέτουν τις διαπιστεύσεις τους. «Αποχωρούμε από τους αγώνες τόσο για το καλό της Ελλάδας όσο και για το καλό των ιδίων των αγώνων», είπαν. Οπως εξήγησαν, αυτό γίνεται γιατί ούτε οι ίδιοι δεν είχαν καταλάβει τις μέρες παρουσίας τους στο ΚΑΤ (σ.σ. έπειτα από το ατύχημα με μηχανή που είχαν τα ξημερώματα της Παρασκευής) τις διαστάσεις που πήρε το θέμα και μονοπωλεί το ενδιαφέρον σε σχέση με τα άλλα θέματα που έπρεπε να είναι στο προσκήνιο.

Τέλος με Τζέκο

Στις δηλώσεις του μετά την απολογία του, ο Κ. Κεντέρης έκανε γνωστό ότι σταματά τη συνεργασία του με τον Χρήστο Τζέκο, χωρίς όμως να αναφέρει τους λόγους. Απόφαση που προκαλεί πολλά ερωτήματα και για την οποία ο αθλητής δεν έδωσε καμία περαιτέρω διευκρίνιση.

Παράλληλα, ο Ελληνας σπρίντερ έριξε ευθύνες σε παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού για το θέμα που δημιουργήθηκε χωρίς όμως να τους κατονομάσει. «Δηλώνω κατηγορηματικά - είπε - ότι ουδέποτε ενημερώθηκα, ούτε κλήθηκα να περάσω από ντόπινγκ κοντρόλ στο Ολυμπιακό Χωριό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχω περάσει περισσότερους από 30 ελέγχους, χωρίς κανένα πρόβλημα. Η χώρα μου διοργανώνει μια πολύ μεγάλη γιορτή. Περιμέναμε 108 χρόνια για να επιστρέψουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη γενέτειρά τους. Με αίσθημα ευθύνης και εθνικού συμφέροντος, αποσύρομαι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γι' αυτό ευθύνονται φορείς και αθλητικοί παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους Ελληνες αθλητές. Θα ήθελα ακόμη να σας ανακοινώσω το τέλος της συνεργασίας μου με τον Χρήστο Τζέκο».

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Θάνου τόνισε: «Ουδέποτε έκανα χρήση απαγορευμένων ουσιών. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όπλο την αγάπη του κόσμου».

Οσο για τον προπονητή των δύο αθλητών Χρήστο Τζέκο επισήμανε τις διαστάσεις που πήρε το θέμα ενώ κανονικά, σύμφωνα με τον ίδιο, δε θα έπρεπε. «Εχετε αναγάγει ένα απλό, διαδικαστικό θέμα, σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Αυτό κάνει κακό στους αθλητές και μόνο. Παρέδωσα τη διαπίστευση μου, όπως και ο Κεντέρης με τη Θάνου. Εχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες και πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς και όχι άλλα θέματα».

Πώς η ΔΟΕ «έκλεισε» το θέμα

Τα στελέχη της ΔΟΕ ανακοινώνουν την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Στη φωτό οι Φρ. Καράρ και Ζ. Ντέιβις
Τα στελέχη της ΔΟΕ ανακοινώνουν την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Στη φωτό οι Φρ. Καράρ και Ζ. Ντέιβις
Οταν ολοκληρώθηκε η απολογία των αθλητών στην Πειθαρχική Επιτροπή, ξεκίνησε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, η οποία και αποφάσισε να θέσει τους αθλητές και τον προπονητή τους εκτός Αγώνων, εξαιτίας της άρνησης στον έλεγχο ντόπινγκ, ανακαλώντας ταυτόχρονα τις διαπιστεύσεις τους.

Οπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας της Πειθαρχικής Επιτροπής Φρανσουά Καράρ σε συνέντευξη Τύπου, το θέμα για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή προς το παρόν «κλείνει», αλλά επί της ουσίας θα παραμείνει ανοιχτό για την ίδια και θα ανακαινιστεί σε ενδεχόμενη αίτηση συμμετοχής των δυο αθλητών σε επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παρ' όλα αυτά όμως, πέρα από την ανάκληση των διαπιστεύσεων των αθλητών και όσον αφορά τη συνέχεια του θέματος, η ΔΟΕ δίνει τη σκυτάλη στη Διεθνή Συνομοσπονδία Στίβου (IAAF) που θα συνεδριάσει στα τέλη Αυγούστου στην Αθήνα, προκειμένου να αποφασίσει για την τύχη των δυο αθλητών.

Η ΙΑΑF εκείνο που είναι υποχρεωμένη να κάνει είναι να ερευνήσει και να αποφασίσει τελικά για το πόσες φορές αρνήθηκαν τον έλεγχο ντόπινγκ οι δυο αθλητές. Εάν οι υπεύθυνοι της IAAF εκτιμήσουν ότι τα περιστατικά στο Σικάγο και στο Ισραήλ (σ.σ. όπου φέρεται πως γιατροί της υγειονομικής επιτροπής έψαξαν τους Κεντέρη - Θάνου και δεν τους βρήκαν) θεωρούνται αρνήσεις ελέγχου, τότε με το περιστατικό της Πέμπτης έχουμε τρεις αρνήσεις και άρα η ποινή του αποκλεισμού για δυο χρόνια θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη.

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κορόνες για εξυγίανση...

Η κυβέρνηση συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει στο θέμα Κεντέρη - Θάνου - Τζέκου, επικαλούμενη τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη «στα πλαίσια των νόμων και των κανόνων της πολιτείας». Αρνείται λοιπόν, όπως ανέφερε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, να πει και να κάνει οτιδήποτε μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες. Ο ίδιος δεν παρέλειψε και χτες να αναφερθεί - δε στοιχίζει τίποτε άλλωστε - στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης για «εξυγίανση στο χώρο του αθλητισμού».

Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε σχετική ερώτηση στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ήταν η παρακάτω:

«Εως ότου ολοκληρωθεί η όποια διαδικασία - η οποία κινείται στο πλαίσιο των κανόνων και των νόμων της Πολιτείας - δε θα πω τίποτε περισσότερο και δε θα κάνουμε τίποτε περισσότερο. Το έχω πει πολλές φορές: Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες και εν συνεχεία να ληφθούν οι αποφάσεις. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει σταθερή: Εξυγίανση του χώρου του αθλητισμού. Επαναλαμβάνω, για τρίτη φορά στην αίθουσα, ότι αποδείχτηκε αυτή η πολιτική βούληση με τις ενέργειες που έγιναν, ήδη, σε δύο τομείς: Ο πρώτος είναι ο χώρος του ποδοσφαίρου και η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη. Ο δεύτερος είναι ο τομέας του αντιντόπινγκ κοντρόλ. Σας είπα, χτες, λεπτομέρειες, που δεν ήταν γνωστές μέχρι τώρα, για το τι έκανε η παρούσα κυβέρνηση στους μόλις πέντε μήνες της θητείας της, προωθώντας, ουσιαστικά, στην πράξη ένα νομοθετικό πλαίσιο που είχε μείνει ανενεργό από το 1999».

ΠΑΣΟΚ
Ντόπινγκ εσωκομματικής κατανάλωσης

Διάσταση απόψεων στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε με αφορμή το θέμα Κεντέρη - Θάνου και το γενικότερο πρόβλημα του ντόπινγκ. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην υπόθεση αυτή, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία και τόνισε ότι «ζήτημα είναι κατ' εξοχήν πολιτικό, γιατί προσβάλλεται η χώρα, ένα τέτοιο ζήτημα συνεπάγεται ανάληψη ευθύνης και την ευθύνη αυτή την έχει η κυβέρνηση και δεν την αναλαμβάνει».

Σε άλλο «μήκος κύματος» ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας, επέμεινε ότι η συζήτηση για το θέμα πρέπει να γίνει σε βάθος μετά τους Αγώνες για να μη σκιαστεί περισσότερο το τεράστιας σημασίας για τη χώρα γεγονός της Ολυμπιάδας, αλλά και για «να φθάσουμε στη ρίζα του προβλήματος». Τη δήλωση Βούγια σχολίασε ο Ευαγ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «εκ των υστέρων επιλαμβάνονται οι ιστορικοί».

Πέραν των συνενοχικών συμπλεγμάτων τα οποία ούτως η άλλως χαρακτηρίζουν τη στάση του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Κεντέρη - Θάνου, φαίνεται ότι αυτή η δημόσια διάσταση απόψεων εξυπηρετεί περισσότερο την εσωκομματική κατανάλωση σε μια περίοδο γενικότερης αμφισβήτησης εκ μέρους σειράς στελεχών του κόμματος (μεταξύ των οποίων και ο κ. Βενιζέλος) για την αντιπολιτευτική τακτική της ηγεσίας και προσωπικά του Γ. Παπανδρέου.

Πού είναι οι Αμερικάνοι;

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΟΕ Φρ. Καράρ, στη συνέντευξη Τύπου, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το εάν γνωρίζουν οι αρμόδιοι πού βρίσκεται ο Αμερικανός σπρίντερ Μορίς Γκριν και το περιστατικό με τους γιατρούς της WADA, που πήγαν για έλεγχο στην αμερικανική αποστολή στίβου και κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα σαν ...τρομοκράτες.

Παράλληλα, αρνήθηκε τις φήμες, που θέλουν την Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή να έχει ασκήσει πίεση προς τη ΔΟΕ για έλεγχο ντόπινγκ στους δυο Ελληνες αθλητές. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», ο Μορίς Γκριν, που κάποιοι αρμόδιοι τον ψάχνουν στην Κρήτη, βρίσκονταν το μεσημέρι στο Κολέγιο Αθηνών, όπου συνεχίζει την προετοιμασία του... και το βραδάκι πέρασε και μια βόλτα από το Ολυμπιακό Χωριό...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ