ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
Στα 7 δισ. ευρώ και ... βλέπουμε

Στο ιδιωτικό κεφάλαιο οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και υποδομές. «Μεγαλύτερη ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας

Σε αστρονομικά επίπεδα έχει φτάσει και επίσημα το οικονομικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, γεγονός που η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει, προκειμένου να στρώσει το χαλί σε νέα αντιλαϊκά μέτρα. Επίσημα ομολογούνται πλέον και οι δρομολογημένες κυβερνητικές αποφάσεις για το ξεπούλημα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και υποδομών στο μεγάλο κεφάλαιο. Παρά το γεγονός ότι το ολυμπιακό κόστος και τα πανωπροίκια είναι «γέννημα - θρέμμα» της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, οι κυβερνώντες επιχειρούν να φορτώσουν τα βάρη στα λαϊκά στρώματα της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκας μέσα σε 15 μέρες ανέβασε το ολυμπιακό κόστος κατά 1 δισ. ευρώ από τα 6 δισ. σε περισσότερα από 7 δισ. ευρώ και ...βλέπουμε. Κυνικά και απροκάλυπτα κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις. Με απύθμενο θράσος «ζητάνε και τα ρέστα», ισχυριζόμενοι ότι τα εργατικά σωματεία, θα βάλουν πλάτη στην πολιτική τους και πως θα δεχτούν «με πολύ μεγαλύτερη ευκολία τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίο να γίνουν». Τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Π. Δούκα, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Athens Busines Club ενώπιον επιχειρηματικού ακροατηρίου. Είναι φανερό το γεγονός ότι η «λυπητερή» βρίσκεται ήδη στα σκαριά και σχεδόν έτοιμη για ξεφούρνισμα μετά τη λήξη των Αγώνων.

Ο Π. Δούκας στην παρέμβασή του προανήγγειλε τις διαδικασίες για το ξεπούλημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που θα ξεκινήσουν από το Σεπτέμβρη, δηλαδή αμέσως μετά, ενδεχομένως, πριν καν τελειώσουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες! Κατηγορηματικός υπήρξε και για τις προθέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «θα υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις, πωλήσεις μετοχών εταιριών του Δημοσίου και ιδιωτικοποιήσεις ολυμπιακών έργων». Πρόσθεσε πως θα υπάρξει «προσέλκυση ιδιωτών και στη διαχείριση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων». Ο υφυπουργός και οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επανεκτίμησαν το ολυμπιακό κόστος στα 7 δισ. ευρώ, όταν πριν από δυο μόνο βδομάδες το υπολόγιζαν σε 6 δισ. ευρώ. Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «εκτιμούσε» το συγκεκριμένο σε 4,6 δισ. ευρώ έναντι αρχικού κόστους 1,5 δισ. ευρώ. Για την ώρα δηλαδή η... υπέρβαση πλησιάζει το 500%, ενώ τίποτα δεν αποκλείει και νέα προς τα πάνω «επανεκτίμηση». Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα ποσά δεν είναι «απολύτως σαφή», καθώς στο κόστος περιλαμβάνονται και δαπάνες έργων υποδομής που θα «κατασκευάζονταν ούτως ή άλλως». Ετσι κι αλλιώς η κυβέρνηση αξιοποιεί κόστος και πανωπροίκια και ενόψει της κατάρτισης ενός νέου προϋπολογισμού λιτότητας για το 2005.

Ο κυβερνητικός παράγοντας υποστήριξε επίσης την ανάγκη και νέων παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας, στην κατεύθυνση της «μεγαλύτερης ελαστικότητας» των εργασιακών σχέσεων, ώστε «η ζήτηση να συναντήσει την προσφορά». Το περιβάλλον του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη επιχείρησε να «υποβαθμίσει» τη συγκεκριμένη αναφορά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα εργασιακών σχέσεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Τρεις διαγωνισμοί για αντίστοιχες μελέτες

Την απαξίωση του δημόσιου τομέα μέσα από την εκχώρηση ακόμα και αρμοδιοτήτων και έργων σε ιδιώτες, υλοποιεί η κυβέρνηση και σε τομείς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Σ' αυτό το πλαίσιο, μέσα στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης θα προκηρύξει τρεις διαγωνισμούς. Πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε χτες, για την επέκταση του παρατηρητηρίου, για την οποία ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχτεί στα μέσα του Οκτώβρη, καθώς και για δύο χαρτογραφήσεις κλάδων, των οπωροκηπευτικών και του κρέατος.

Οσον αφορά στον πρώτο διαγωνισμό, εκείνο του παρατηρητηρίου τιμών, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2,4 εκατ. ευρώ και αφορά στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

  • Κατηγοριοποίηση και κωδικοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών που επηρεάζουν το δείκτη τιμών καταναλωτή και είναι μετρήσιμα.
  • Ανάπτυξη ενός πανελλήνιου δικτύου συλλογής τιμών λιανικής, χονδρικής, παραγωγού σε πραγματικούς χρόνους.
  • Ανάπτυξη ενός συστήματος υποβολής παραπόνων καταναλωτών.

Το κόστος της καθεμιάς από τις μελέτες για τη χαρτογράφηση της αγοράς των οπωροκηπευτικών και κρέατος και αυτής της ανταγωνιστικής κατάστασης των αγορών αυτών προϋπολογίζεται σε 70 χιλ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, ζητείται να περιλαμβάνει:

  • Καταγραφή των εμπορικών επιχειρήσεων κατά δραστηριότητα και ειδικότερα στον κάθε κλάδο και συναφείς αγορές όπως καταστήματα υπεραγορών.
  • Καταγραφή των συντελεστών κόστους στην παραγωγή - διακίνηση - αποθήκευση - εμπορία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
  • Προτάσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις «για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας» στον κάθε κλάδο.
ΕΛΓΑ
Αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους

Ξεκινά από αύριο Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004 η χορήγηση από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεων ύψους 370.054 ευρώ, για εκτιμήσεις στη ζωική παραγωγή, σε 386 κτηνοτρόφους 36 νομών της χώρας, που είχαν υποβάλει από την 1η του έτους Δήλωση Εκτροφής.

Οι παραπάνω αποζημιώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο το πρώτο τρίμηνο του 2004 και δίνονται για ζημιές που προκλήθηκαν στους κτηνοτρόφους είτε λόγω κακοκαιρίας είτε ασθενειών που πλήττουν τα ζώα. Οι αποζημιώσεις δίνονται σε κτηνοτρόφους των νομών, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρτας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορίνθου, Λακωνίας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σερρών, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας και Χανίων.

Ολα τα ποσά θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΑΤΕ των δικαιούχων κτηνοτρόφων.

ΔΣ ΕΑΣ ΛΗΜΝΟΥ
Ξεπουλά την περιουσία του Συνεταιρισμού

Ανακοίνωση - καταγγελία της Αχτιδικής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ

Το σταδιακό ξεπούλημα της περιουσίας της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, από την πλειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η πλειοψηφία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, με την πρόσφατη απόφασή της για ξεπούλημα τεσσάρων αποθηκών στη Μύρινα, στο Μούδρο, στην Ατσική και στο Κοντοπούλι, επιβεβαίωσε την πολιτική σταδιακού ξεπουλήματος της περιουσίας δηλαδή των αγροτών και κτηνοτρόφων του νησιού μας, στο όνομα της αποπληρωμής χρεών προς την ΑΤΕ».

Η Αχτιδική του ΚΚΕ, υπογραμμίζει ότι «η τακτική αυτή της ΕΑΣ Λήμνου είναι σύμφωνα με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που στοχεύει στη μείωση των αγροτικών νοικοκυριών της χώρας μας και τη συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων, με ταυτόχρονο χτύπημα της κτηνοτροφίας, βασικού στηρίγματος της αγροτικής οικονομίας του νησιού μας και της χώρας μας. Που στοχεύει επίσης στη μετατροπή των συνεταιριστικών οργανώσεων σε υπηρέτες των μεγαλοκτηματιών και των πολυεθνικών που σχετίζονται με τη διακίνηση τροφίμων».

Τέλος, τονίζονται οι ευθύνες που έχουν όλες οι μέχρι τώρα πλειοψηφίες των διοικήσεων στην ΕΑΣ, και καλείται ο αγροτικός κόσμος του νησιού να συσπειρωθεί στις γραμμές της ΠΑΣΥ και με την παρέμβασή του στους συνεταιρισμούς να τους οδηγήσει σε μια άλλη αγωνιστική κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ