ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Πλέουν σε «πελάγη» κερδοφορίας!

Τρελά υπερκέρδη εξακολουθούν να συσσωρεύουν τα τρία ακτοπλοϊκά εταιρικά μεγαθήρια που λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, την ίδια ώρα που οι ναυτεργάτες αντιμετωπίζουν την άγρια εκμετάλλευση και οι επιβάτες τις απανωτές αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Η εταιρία «Blue Star Ναυτιλιακή ΑΕ» (πρώην Γραμμές Στρίντζη) ανακοίνωσε χτες τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2004 από τα οποία προκύπτει ότι τα καθαρά της κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 10,4 εκατομμύρια ευρώ έναντι των 8 εκατομμυρίων ευρώ που είχε κερδίσει το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε ποσοστά η αύξηση των κερδών που καταγράφεται, για αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας, είναι 30%.

Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 58,7 εκατ. ευρώ, από 52,9 κατ. ευρώ στο εξάμηνο του 2003, σημειώνοντας αύξηση 11%.

Η εταιρία δραστηριοποιείται στη γραμμή των Κυκλάδων με τα με τα 3 πλοία «Blue Star», το «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ ΙΙ» και το «Seajet 2», στη γραμμή των Δωδεκανήσεων με το «Blue Star 1» και στη γραμμή της Κρήτης με το «Blue Star 2». Με τα πλοία αυτά μεταφέρθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2004 1.706.227 επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση του επιβατικού μεταφορικού έργου κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Κατά 10% ήταν αυξημένη η κίνηση στη μεταφορά αυτοκινήτων και κατά 20% στη μεταφορά φορτηγών οχημάτων.

Να σημειωθεί ότι η εταιρία αυτή ανήκει στον Ομιλο της «Attica» (πρώην Επιχειρήσεις Αττικής) του μεγαλοεφοπλιστή Π. Παναγόπουλου. Τα κέρδη του Ομίλου προ τόκων και αποσβέσεων το πρώτο εξάμηνο του 2004 αυξήθηκαν κατά 20% και έφτασαν τα 35,6 εκατ. έναντι 29,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα συνολικά του έσοδα, το πρώτο εξάμηνο του 2004 ανήλθαν σε 167,8 εκατ. ευρώ, από 166,2 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του 2003. Να σημειωθεί ότι το 2003 σημείωσε αύξηση καθαρών κερδών προ φόρων κατά 417% (!), 28,3 εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. ευρώ το 2002!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κρύβουν» το κόστος της Ολυμπιάδας

Η κυβέρνηση επιμένει στην παρελκυστική τακτική ως προς τη γνωστοποίηση του πραγματικού κόστους της Ολυμπιάδας. Προχτές, ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας αναφέρθηκε σε κόστος πάνω 7 από δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό κατά ένα δισεκατομμύριο μεγαλύτερο από τις εκτιμήσεις που ο ίδιος διατύπωσε την προηγούμενη βδομάδα. Ομως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, ερωτηθείς χτες σχετικά, απάντησε ότι η κυβέρνηση «θα δώσει πλήρη οικονομική ανάλυση για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων σε εύλογο χρονικό διάστημα, μετά το τέλος των Αγώνων».

Ετσι, συνεχίζεται μια απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση, με στόχο την επιβολή οικονομικής πολιτικής σκληρής λιτότητας στο όνομα του υψηλού κόστους της Ολυμπιάδας. Απ' τη μια πλευρά, κυβερνητικοί παράγοντες να παρουσιάζουν διάφορες εκτιμήσεις, προφανώς για να προϊδεάζεται η κοινή γνώμη, απ' την άλλη, η κυβέρνηση επισήμως να παραπέμπει σε εύλογο χρόνο, μετά τους Αγώνες, την ανακοίνωση του πραγματικού κόστους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να επιβεβαιώσει ευθέως τη δήλωση του Π. Δούκα, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για νομοθετική παρέμβαση με σκοπό την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή την κατάργηση θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων. «Πολιτική μας είναι η αύξηση της απασχόλησης με περισσότερες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος, δήλωση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αντεργατικής ρύθμισης στην αγορά εργασίας.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Πλησιάζει τα 50 δολάρια το βαρέλι

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η τιμή του πετρελαίου, καθώς χτες το αμερικανικό αργό ξεπέρασε ένα ακόμη όριο και έφτασε τα 49,29 δολάρια το βαρέλι. Λίγες μόνο ώρες πριν, αναλυτές εκτιμούσαν ότι η τιμή του μπορεί να σπάσει το «φράγμα» των 50 δολαρίων το βαρέλι και το νέο όριο να διαμορφωθεί πλέον στα 60 δολάρια. Ανήσυχοι εμφανίζονται και παράγοντες του ΟΠΕΚ, ωστόσο σύμφωνα με τα λεγόμενά τους δεν πρόκειται να παρέμβουν πριν το Σεπτέμβρη, οπότε και είναι προγραμματισμένη μια ακόμη σύνοδος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που τον απαρτίζουν.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης επιδίδεται σε κινήσεις εντυπώσεων. Η κυβέρνηση, αν και εργάζεται για την προστασία των υπερκερδών τους, εμφανίζεται να ζητά από τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών συγκράτηση των τιμών, κάτι που στην πράξη ευνοείται και από την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ταυτόχρονα ζητά από τους βενζινοπώλες συγκράτηση των τιμών. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Δ. Μακρυβέλιος απέστειλε εγκύκλιο στα μέλη της με την οποία καλεί τους πρατηριούχους να συμβάλουν στη συγκράτηση των τιμών λιανικής προσέχοντας τα ποσοστά μέσου κέρδους.

Η συνεργασιμότητα του προέδρου των βενζινοπωλών με την κυβέρνηση έχει να κάνει όμως με την αντίστοιχη απαίτηση διατήρησης του σημερινού φορολογικού καθεστώτος, καθώς στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η Ομοσπονδία προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση «ότι δεν πρέπει να αλλάξει το καθεστώς φορολόγησης των πρατηρίων και ο τρόπος απόδοσης του ΦΠΑ».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα οι Κοινοτικοί ελεγκτές

Προϋπολογισμός λιτότητας με τη «βούλα» της ΕΕ

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ και η γενικότερη κατάσταση στην οικονομία ήταν στην «ατζέντα» της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

Η «κατάσταση της οικονομίας» θα αποτυπωθεί στα αναθεωρημένα στοιχεία της «δημοσιονομικής απογραφής», τα οποία θα τεθούν στα «υπόψη» της «Γιούροστατ» και θα δώσουν το άλλοθι για έναν ακόμη προϋπολογισμό λιτότητας με τη «βούλα» και τις άνωθεν κατευθύνσεις της ΕΕ. Κεντρικά ζήτημα προβάλλουν επίσης το «ολυμπιακό κόστος» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το νέο προϋπολογισμό του 2005 και η εκποίηση νέων μετοχικών πακέτων δημόσιας περιουσίας. Σε αυτή τη φάση το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επεξεργάζεται τα σχέδια για το νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νόμο, οι οποίοι, στις βασικές κατευθύνσεις τους, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Πλάτες σε έναν ακόμη προϋπολογισμό λιτότητας είναι βέβαιο ότι θα βάλουν η «Γιούροστατ» και η ΕΕ, με πρόσχημα τα αναθεωρημένα στοιχεία που θα βγάλει η λεγόμενη δημοσιονομική απογραφή. Τα τελικά στοιχεία θα παραδοθούν στους Κοινοτικούς εκπροσώπους που θα επισκεφτούν την Αθήνα στις 6 και 7 του Σεπτέμβρη και θα αποτελέσουν τη βάση για τις «φθινοπωρινές προβλέψεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ημερομηνία της επίσκεψης των Κοινοτικών εκπροσώπων και οι αναμενόμενες «συστάσεις» για τα «υψηλά ελλείμματα» κ.ά. συμπίπτουν χρονικά με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, αλλά και με τις ενδοκυβερνητικές διεργασίες για την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ