ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
Ντόπα με ... πολιτικές πλάτες
  • Νέα στοιχεία έρχονται στο φως με την έρευνα στα μαγαζιά του Χρήστου Τζέκου
  • Υστερα από έφοδο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και της Αστυνομίας βρέθηκαν σε αποθήκη τα χάπια που είχαν ...κατασχεθεί και έπρεπε να είχαν καταστραφεί!

Χρυσές δουλιές με τα χάπια έκανε ο Τζέκος έχοντας ισχυρές πλάτες. Χτες έγινε έφοδος της αστυνομίας στην αποθήκη του στο Μπραχάμι

ICON

Χρυσές δουλιές με τα χάπια έκανε ο Τζέκος έχοντας ισχυρές πλάτες. Χτες έγινε έφοδος της αστυνομίας στην αποθήκη του στο Μπραχάμι
Η σαπίλα του ντόπινγκ στον αθλητισμό έχει βαθιές ρίζες στη χώρα μας. Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες προκαλούν στο λαό οργή και αγανάκτηση για όσους καλλιεργούν, συντηρούν και προστατεύουν το κύκλωμα, για να κάνουν τις «δουλιές» τους, να πλουτίζουν και να εξυπηρετούν τις όποιες επιδιώξεις τους. Τις πολυεθνικές - χορηγούς, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τους ποικιλώνυμους διεθνείς αθλητικούς παράγοντες και, μαζί τους, το πολιτικό και αθλητικό κατεστημένο της χώρας μας.

Αυτόν τον κόσμο των χαπιών και της ντόπας, που συναντούν στα βήματά τους τα παιδιά μας, που θέλουν να διακριθούν μέσω του αθλητισμού, σκιαγραφούν τα στοιχεία της έρευνας για τη δραστηριότητα του Χρ. Τζέκου, όσον αφορά στην εισαγωγή και διάθεση ουσιών και σκευασμάτων επικίνδυνων για την υγεία. Ταυτόχρονα, δείχνει την ασυδοσία των πολυεθνικών στο χώρο του φαρμάκου, όπου η χώρα μας έχει παραδοθεί πλήρως στις επιδιώξεις τους για τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία.

Χτες, λοιπόν, το απόγευμα κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με αστυνομικούς και την παρουσία Εισαγγελέα πήγαν σε αποθήκη του Χρ. Τζέκου στο Μπραχάμι και παραβίασαν την πόρτα της αποθήκης του, όπου βρέθηκα 640 κουτιά με απαγορευμένες ουσίες που είχαν κατασχεθεί το Σεπτέμβρη του 2003 απ' το υπουργείο Υγείας και θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί. Είχαν προηγηθεί δυο ακόμη άκαρπες έφοδοι σε γραφεία της εταιρίας του Χρ. Τζέκου.


Eurokinissi

Η εκ των υστέρων εξέλιξη αποδεικνύει ότι στο υπουργείο Υγείας απλώς είχαν καταγράψει τον αριθμό των παρτίδων και ο Χρ. Τζέκος δεν μπορούσε να τα διαθέσει στην αγορά. Φαίνεται, όμως, ότι περίμενε ίσως την κατάλληλη στιγμή για να τα διαθέσει.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα, μετά την εξέλιξη της υπόθεσης των Κεντέρη - Θάνου, ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης ανέσυρε απ' τα αρχεία του ΕΟΦ το φάκελο με στοιχεία για τη δράση της εταιρίας του Χρ. Τζέκου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν μέχρι χτες το φως της δημοσιότητας ή προστέθηκαν από το χτεσινό ρεπορτάζ, η εταιρία του Χρ. Τζέκου έκανε εισαγωγή 1.200 κουτιών με απαγορευμένα χάπια, που ήταν συμπληρώματα διατροφής με την ουσία εφεδρίνη, η οποία ανήκει στους διεγερτικούς παράγοντες και έχει ενταχθεί στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών από την Παγκόσμια Υπηρεσία Αντι-ντόπινγκ. Η εφεδρίνη, όπως και άλλα διεγερτικά, χρησιμοποιείται για αύξηση του χρόνου απόδοσης, μείωση της κόπωσης καθώς και απώλεια βάρους.

Στις 31.10.2002 υπήρξε έγγραφη καταγγελία στον ΕΟΦ για τον έλεγχο του σκευάσματος που φέρει την κωδική ονομασία «fat bernes tempo» που χορηγήθηκε στον καταγγέλλοντα σε γυμναστήριο και του είχε προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μετά από έρευνα του ΕΟΦ τον Απρίλη του 2003 διατάχθηκε η κατάσχεση των 641 κουτιών, ενώ τα 559 είχαν διατεθεί σε 350 γυμναστήρια.

Από τον ΕΟΦ εκδόθηκε το σχετικό δελτίο κατάσχεσης και επιβλήθηκε πρόστιμο 14.800 ευρώ. Οπως προβλέπεται, την εντολή για την τύχη των κατασχεθέντων αποφασίζει το υπουργείο Υγείας. Ομως, το πρωτόκολλο καταστροφής δεν υπήρχε πουθενά, μέχρι χτες το απόγευμα που τα υπό κατάσχεση χάπια βρέθηκαν στην αποθήκη του Τζέκου.

Μέγιστες είναι οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης. Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό «Φλας» ο τέως υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, όταν ρωτήθηκε για το θέμα περιορίστηκε στη δήλωση ότι δε γνώριζε το θέμα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μετά τον έλεγχο του ΕΟΦ, ο Χ. Τζέκος είχε υποβάλει ένσταση στο υπουργείο Εμπορίου, η οποία όμως δεν έχει ακόμη εκδικαστεί. Πρόκειται, δηλαδή, για μια γραφειοκρατική διαδικασία που «νομιμοποιεί» κάθε δραστηριότητα της αγοράς.

Ευθύνονται και για θανάτους

Η εφεδρίνη, όπως και άλλα διεγερτικά, χρησιμοποιείται για αύξηση του χρόνου απόδοσης, μείωση της κόπωσης καθώς και απώλεια βάρους. Τον Απρίλιο του 2004 ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των συμπληρωμάτων διατροφής με εφεδρίνη, καθώς είχαν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες από τη χρήση τέτοιων προϊόντων, ακόμη και θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Οι έρευνες του Οργανισμού διαπίστωσαν πως τα τελευταία χρόνια, είχαν καταγραφεί 84 θάνατοι από τη χρήση τέτοιων διατροφικών συμπληρωμάτων διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες.


ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΝΤΕΡΗ - ΘΑΝΟΥ
Κουκούλωμα και... μπαλάκι για την απόφαση

Το κουκούλωμα - όπως είχε τονίσει ο «Ρ» - προκειμένου να σωθεί το προϊόν και να μη χαλάσει η εικόνα που εντέχνως προσπαθούν να περάσουν σαν ιδανική, αλλά παράλληλα και να εξιλεωθεί το ίδιο το σύστημα από περιπτώσεις που μπορούν να κλονίσουν την αξιοπιστία, φαίνεται να επιλέγουν οι αρμόδιοι διοικούντες του παγκόσμιου αθλητισμού όσον αφορά την υπόθεση των Κεντέρη - Θάνου. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», οι υπεύθυνοι της παγκόσμιας συνομοσπονδίας στίβου (ΙΑΑΦ) οι οποίοι πήραν το... μπαλάκι από την ΔΟΕ να χειριστούν την υπόθεση στα τέλη του Αυγούστου, δεν είναι ούτε αυτοί διατεθειμένοι να βάλουν τέλος. Οπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές από την ΙΑΑΦ, ο φάκελος της υπόθεσης ίσως επιστραφεί στην ελληνική ομοσπονδία στίβου (ΣΕΓΑΣ) προκειμένου έτσι οι αθλητές να μην υποστούν μια τιμωρία από διεθνή οργανισμό που θα έχει τις ανάλογες συνέπειες.

Επιφυλακτικοί οι χορηγοί

Αναμονή προκειμένου να δουν το τι συνέπειες θα έχουν οι δυο αθλητές και να εκτιμήσουν ανάλογα εάν το προϊόν τους θα συνεχίσει να πουλάει ή όχι, τηρούν οι χορηγοί των δυο αθλητών Κεντέρη - Θάνου. Οι δυο πολυεθνικές εταιρίες αθλητικών ειδών που σπονσοράρουν τους δυο σπρίντερ (PUMA για τον Κεντέρη, ADIDAS για την Θάνου) και μια σειρά άλλες εταιριών, που κάνουν το κασέ των δύο αθλητών να φτάνει σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο, αναμένουν την κατάληξη και να δουν αν θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στους αθλητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ