ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Προκλητική η ισραηλινή κυβέρνηση

Αποφασισμένος να μην επιτρέψει τη μεταφορά απεργών πείνας, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, σε ισραηλινά νοσοκομεία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Σαρόν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Οι πόρτες των ισραηλινών νοσοκομείων είναι κλειστές για τους Παλαιστινίους απεργούς πείνας, σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς παρουσιάσει προβλήματα υγείας». Αυτό δήλωνε, χτες, με αποστομωτική κυνικότητα και προκλητικότητα ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας, Ντάνι Ναβέχ, μία μόλις εβδομάδα μετά την πρώτη σχετική δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου, του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας, Τσάχι Χανεγκμπί, ο οποίος διευκρίνιζε ότι «ακόμη και αν πεθάνουν όλοι οι απεργοί πείνας, τα αιτήματά τους δε θα γίνουν δεκτά».

Ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι οι απεργοί πείνας δε θα μεταφερθούν σε δημόσια νοσοκομεία «για λόγους ασφαλείας καθώς δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια των Ισραηλινών γιατρών και νοσοκόμων από ορισμένους δολοφόνους». Κατά την άποψη του Ναβέχ, ό,τι και αν παρουσιαστεί μπορεί να αντιμετωπιστεί σε πρόχειρα ιατρεία που θα στηθούν εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, με τον αρμόδιο υπουργό Χίσαμ Αμπντέλ Ραζέκ να μιλά για «απάνθρωπες και αλαζονικές συμπεριφορές» και να κατηγορεί το Ισραήλ ότι «συμπεριφέρεται ως ένα κράτος που βρίσκεται υπεράνω του νόμου και του διεθνούς δικαίου». Βέβαια, οι διαπιστώσεις του Αμπντέλ Ραζέκ δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. Η απεργία πείνας περίπου 7.500 Παλαιστινίων κρατουμένων (που έχουν συλληφθεί όλοι ανεξαιρέτως για αντι-ισραηλινές ενέργειες, όχι για ποινικά αδικήματα) έχει συμπληρώσει πλέον τις πρώτες δέκα ημέρες, αλλά κανείς δε φαίνεται να αντιδρά σε διεθνές επίπεδο, ούτε καν τυπικά, για τη στάση της ισραηλινής ηγεσίας που προκλητικά ποδοπατά τις συνθήκες της Γενεύης και όλες τις διεθνείς συμβάσεις.

ΣΟΥΔΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Το Λονδίνο πετά το μπαλάκι της επέμβασης στην Αφρικανική Ενωση...

Ο πόνος των προσφύγων χρησιμοποιείται άλλη μια φορά σαν άλλοθι για επέμβαση

Associated Press

Ο πόνος των προσφύγων χρησιμοποιείται άλλη μια φορά σαν άλλοθι για επέμβαση
ΧΑΡΤΟΥΜ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Το Λονδίνο «δε σχεδιάζει» την αποστολή Βρετανών στρατιωτών στο Νταρφούρ, αλλά στηρίζει την αποστολή στρατιωτικής δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης στην περιοχή, δήλωσε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε καταυλισμό Σουδανών προσφύγων στο Αλ Φάσερ του Νταρφούρ. Δεν παρέλειψε να ζητήσει απ' τη σουδανική κυβέρνηση του Ομάρ αλ Μπασίρ «να κάνει περισσότερα για να επιτραπεί ο ασφαλής επαναπατρισμός των προσφύγων», αποφεύγοντας ωστόσο τις επικριτικές αιχμές έναντι του καθεστώτος στο Χαρτούμ. Ο δε Σουδανός ομόλογός του, Μοχάμεντ Οσμάν Ισμαήλ, λίγο πριν συναντηθεί με τον Τζ. Στρο φρόντισε να διαμηνύσει (σε συνέντευξή του προς τη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ») πως «καλά θα κάνει η διεθνής κοινότητα να σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του Σουδάν».

Αργότερα χτες βράδυ ο Βρετανός υπουργός αναμενόταν να συναντηθεί με το Σουδανό στρατηγό και επικεφαλής της σουδανικής ισλαμικής κυβέρνησης Ομάρ αλ Μπασίρ...

Καρκινοβατούν οι συνομιλίες...

Το ίδιο 24ωρο, στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, οι συνομιλίες μεταξύ της σουδανικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δύο ανταρτικών οργανώσεων του Νταρφούρ φαίνονταν να καρκινοβατούν. Παρά τις πιέσεις του Νιγηριανού Προέδρου Ολουσενγκούν Ομπασάντζο (και προεδρεύοντος της Αφρικανικής Ενωσης) προς τις δύο πλευρές να συμβιβαστούν, οι συνομιλίες φάνηκε χτες (για δεύτερη μέρα) να σκοντάφτουν στην άρνηση της σουδανικής κυβέρνησης να συναινέσει στην πρόταση της Αφρικανικής Ενότητας για την «ειρηνευτική αποστολή» περίπου 2.000 στρατιωτών του οργανισμού στο Νταρφούρ. Επιπλέον, οι αντάρτες ξεκαθάρισαν χτες πως αρνούνται να αφοπλιστούν «για όσο τουλάχιστον οι παραστρατιωτικές ομάδες συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά αυτοχθόνων» του Δυτικού Σουδάν. Κατηγόρησαν επιπλέον τη σουδανική κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής στρατηγικής που να αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αιτιών που υποδαυλίζουν την κρίση στην περιοχή...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Απορρίπτουν οι FARC την ανταλλαγή αιχμαλώτων

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Τις ελπίδες της διατηρεί - όπως διαμήνυσε - η κολομβιανή κυβέρνηση του Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες, σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, παρά την απόρριψη εκ μέρους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (Farc) της πρότασης και του σχεδίου ανταλλαγής κρατουμένων με την «ευγενική χορηγία» και της Γαλλίας.

«Είναι μία απάντηση που λέει όχι αλλά επίσης και ναι» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σάμπας Πρετέλτ... αναφερόμενος στην απάντηση στην πρόταση Ουρίμπε για ανταλλαγή ομήρων - στρατιωτικών, πολιτικών αλλά και 3 Αμερικανών εργολάβων - με 50 αντάρτες που είναι στη φυλακή. Βέβαια, ο υπουργός Εσωτερικών ξέχασε ότι η ανακοίνωση των Farc απέρριψε την πρόταση χαρακτηρίζοντάς της μάλιστα «βλακώδη» και «ουτοπιστική», αφού είναι πρόταση που, όπως τονίζεται, δε δίνει τη δυνατότητα στους Farc να διπραγματευτούν ούτε τον αριθμό των ομήρων ούτε τον τρόπο ανταλλαγής. Τονίζεται επίσης, ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει μόνο εάν δοθεί η δυνατότητα στους κρατούμενους αντάρτες να επιστρέψουν στις τάξεις των ανταρτικών ομάδων τους, απορρίπτοντας φυσικά τον όρο ότι οι αντάρτες που θα απελευθερωθούν έχουν δύο και μόνο δυνατότητες: είτε να φύγουν στο εξωτερικό είτε να παραμείνουν στην Κολομβία και να ενταχθούν σε ειδικό κυβερνητικό πρόγραμμα «επανένταξης».

ΚΕΝΥΑ
Βίαιη καταστολή διαδήλωσης των Μασάι

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Με δακρυγόνα και γκλομπς, Κενυάτες αστυνομικοί διέλυσαν χτες διαδήλωση δεκάδων μελών της φυλής των Μασάι που διαμαρτύρονταν για την άρνηση της κυβέρνησης να τιμήσει τους όρους μιας - προ εκατονταετίας - συμφωνίας που είχε γίνει μεταξύ του τότε αρχηγού της φυλής και των Βρετανών αποικιοκρατών σχετικά με την παραχώρηση (για δέκα δεκαετίες) έκτασης ενός εκατομμυρίου εκταρίων στην τοποθεσία Ριφτ Βάλεϊ (που παραδοσιακά ανήκε στη γνωστή αφρικανική φυλή). Κατά τη βίαιη επέμβαση των αστυνομικών αρχών (που η κυβέρνηση τη δικαιολόγησε λέγοντας πως ήταν «επιβεβλημένη»... γιατί η διαδήλωση ήταν «παράνομη») τραυματίστηκαν αρκετοί διαδηλωτές και τουλάχιστον 10 συνελήφθησαν.

Η χτεσινή επεισοδιακή διαδήλωση σημειώθηκε λίγες μέρες μετά το θάνατο 70χρονου βοσκού της φυλής των Μασάι από τις σφαίρες αστυνομικού, επειδή ο πρώτος επιχείρησε να βοσκήσει το κοπάδι του στη διαφιλονικούμενη περιοχή...

Πάντως, δικηγόρος που εκπροσωπεί τα δικαιώματα των Μασάι ανακοίνωσε χτες πως η φυλή θα προσφύγει τόσο στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας όσο και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε μία προσπάθεια να τους επιστραφεί η γόνιμη έκταση στο Ριφτ Βάλεϊ...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
Ανησυχίες για επιδημία πολιομυελίτιδας

ΓΕΝΕΥΗ.- Στα πρόθυρα επανεμφάνισης επιδημιών πολιομυελίτιδας βρίσκονται τουλάχιστον δέκα αφρικανικές χώρες (ανάμεσά τους η Νιγηρία, το Μαλί, του Σουδάν και η Γουινέα) ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΠΟΥ, έχουν ήδη καταρτιστεί προγράμματα για την πραγματοποίηση τριών εκστρατειών εμβολιασμού παιδιών σε 22 αφρικανικές χώρες μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αλλά ενδέχεται πολλά απ' τα προγράμματα να μείνουν στα χαρτιά λόγω έλλειψης κονδυλίων! Η ΠΟΥ υπολογίζει πως απαιτούνται τουλάχιστον 50 εκατ. δολάρια έως το τέλος του τρέχοντος έτους και χτες απηύθυνε διεθνώς έκκληση για τη συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού.

Ωστόσο, η επανεμφάνιση της νόσου δεν οφείλεται μόνο στην αδυναμία χρηματοδότησης των προγραμμάτων μαζικών εμβολιασμών στην Αφρική, αλλά και στις τοπικές δεισιδαιμονίες ή επιφυλάξεις που εγείρουν διάφορες ομάδες πληθυσμού, όπως π.χ. μουσουλμάνοι ιερωμένοι σε πολιτείες της Βόρειας Νιγηρίας (όπου επικρατεί θρησκευτικός νόμος, Σαρία). Οι τελευταίοι έκαναν προ μηνών μαχητικές εκστρατείες ενάντια στα προγράμματα μαζικών εμβολιασμών από οργανισμούς όπως η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, προπαγανδίζοντας πως απώτερος στόχος ήταν η... στείρωση μουσουλμάνων γυναικών από αμερικανικό δάκτυλο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ