ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τελεσίγραφο τελικής αναμέτρησης

«Λίγες ώρες» έδινε, χτες, η ιρακινή δοτή κυβέρνηση στους σιίτες μαχητές του Μουκτάντα Σαντρ να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στη Νατζάφ, απειλώντας τους με «ολική εκκαθάριση»

Βομβαρδισμός στην κεντρική Νατζάφ από κατοχικά ελικόπτερα

Associated Press

Βομβαρδισμός στην κεντρική Νατζάφ από κατοχικά ελικόπτερα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.-

Θέσεις στην περίμετρο του ιερού μαυσωλείου του ιμάμη Αλί έλαβαν, χθες το απόγευμα, οι πρώτες ιρακινές δυνάμεις που εμφανίστηκαν στη ζώνη των μαχών στη Νατζάφ. Οι, περίπου, 500 Ιρακινοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το τέμενος, ενώ υποστηρίζονται από δεκάδες αμερικανικά άρματα μάχης που ξαναέκαναν την εμφάνισή τους στην παλιά πόλη της Νατζάφ.

Κατά τη νύχτα, αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις των σιιτών μαχητών, ενώ νωρίς το πρωί σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν, τόσο γύρω από το τέμενος, όσο και στο αρχαίο νεκροταφείο της πόλης. Ιατρικές πηγές από τη Νατζάφ υποστήριζαν ότι οι νεκροί είναι δεκάδες, όπως και οι τραυματίες, αλλά λόγω των συνεχόμενων συγκρούσεων δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα ασθενοφόρα τις ζώνες των μαχών, με αποτέλεσμα να κείτονται σώματα στους δρόμους και άνθρωποι να ξεψυχούν αβοήθητοι.

Ο υπουργός Αμυνας της δοτής κυβέρνησης, Χάζεμ Σααλάνε, απηύθυνε μια «τελευταία έκκληση - προειδοποίηση», όπως είπε, προς τους σιίτες μαχητές να «παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν το τέμενος, την περιοχή και την πόλη εντός των επομένων ωρών». Ο Σααλάνε υποστήριξε ότι «ο Μουκτάντα Σαντρ αν παραδοθεί θα γίνει σεβαστός και θα είναι ασφαλής, αλλά αν δεν παραδοθεί, τότε τον περιμένει μόνον ο θάνατος ή η φυλακή». Ιρακινές πηγές ισχυρίζονταν ότι μια τελική επιδρομή είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ενταση σε όλα τα μέτωπα

Η έκρυθμη κατάσταση στη Νατζάφ έχει πυροδοτήσει νέο κύκλο επιθέσεων και οργής σε μια σειρά από άλλες ιρακινές πόλεις. Στην Αμάρα, κατά τη διάρκεια πολύωρων συγκρούσεων ανάμεσα σε σιίτες μαχητές και σε Βρετανούς στρατιώτες, σκοτώθηκαν 3 πολίτες και τραυματίστηκαν 15. Στη Βασόρα, σιίτες ένοπλοι έχουν κατακλύσει τους δρόμους, στήνοντας οδοφράγματα και ζητώντας την άμεση απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων από τη Νατζάφ.

Στη Βαγδάτη, με διαφορά λίγων ωρών, εκδηλώθηκαν δύο επιθέσεις δολοφονίας, η πρώτη με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά της υπουργού Περιβάλλοντος, Μισκάτ Μουμίν, και η δεύτερη με νάρκη κατά του υπουργού Παιδείας, Σάμι αλ Μουνταφάρ. Κανένας από τους δύο δεν έπαθε τίποτε, αλλά σκοτώθηκαν 5 σωματοφύλακες, ενώ τραυματίστηκε 6 ακόμη άτομα. Πριν το ξημέρωμα, από επίθεση ανταρτών, σκοτώθηκε 1 ακόμη Αμερικανός στρατιώτης, ενώ τραυματίστηκαν 2.

Στόχος επίθεσης αγνώστων έγινε και ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού με κατεύθυνση τη Νατζάφ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 άνθρωποι. Τέλος, αμερικανικά αεροσκάφη, για πολλοστή φορά, εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή κατά στόχων μέσα στη Φαλούτζα, χωρίς να γίνει γνωστό αν προκλήθηκαν θύματα.

Επιμονή και απειλές

Διορία 48 ωρών έδωσε στην ιταλική κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ μια οργάνωση υπό την επωνυμία «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ», απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα σκοτώσει τον Ιταλό δημοσιογράφο, Εντζο Μπαλντόνι, τον οποίο κρατά όμηρο. Η Ρώμη διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της.

Παράλληλα, δεν υπάρχει τίποτε νεότερο για τους 2 Γάλλους δημοσιογράφους που αγνοούνται από την περασμένη βδομάδα, ενώ δε φαίνεται ούτε να έχουν απαχθεί. Τέλος, επίσκεψη - αστραπή πραγματοποίησε, χθες, στο Ιράκ ο Σλοβάκος υπουργός Αμυνας, σε μια προσπάθεια να εμψυχώσει τους 105 στρατιώτες της χώρας του που συμμετέχουν στις κατοχικές δυνάμεις.

ΗΠΑ - ΑΜΠΟΥ ΓΡΑΪΜΠ
Ευθύνες και... στο Πεντάγωνο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΝΧΑΪΜ.-

Η έκθεση της επιτροπής που διερεύνησε τις φρικαλεότητες και τα βασανιστήρια εναντίον Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γράιμπ και την οποία με «αγωνία» ανέμενε ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ, επιρρίπτει εν μέρει την ευθύνη στο Πεντάγωνο και την αμερικανική διοίκηση, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Πάντως, το αμερικανικό δίκτυο διευκρινίζει πως η επιτροπή δεν ανακάλυψε τεκμήρια για άμεση ανάμειξη ανώτερων αξιωματικών της στρατονομίας ή των υπηρεσιών πληροφόρησης στους βασανισμούς. Ωστόσο, η έκθεση κατηγορεί τη διοίκηση ότι δεν αντιλήφθηκε την αποκτήνωση των μεθόδων ανάκρισης στις φυλακές. Στην έκθεση εκτιμάται επίσης πως η στρατονομία, που είχε επιφορτιστεί με τις ανακρίσεις, δεν είχε λάβει επαρκή εκπαίδευση και δεν μπορούσε να χειριστεί τον πληθυσμό της φυλακής που αυξανόταν.

Η έκθεση τονίζει ιδιαίτερα πως η στρατηγός Τζάνις Καρπίνσκι, διοικητής της στρατονομίας, και ο συνταγματάρχης Τόμας Πάπας, διοικητής της 205ης ταξιαρχίας στρατιωτικών πληροφοριών, γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν τι συμβαίνει στις φυλακές.

Επίσης, σύμφωνα με την «Washington Post», ο 37χρονος λοχίας Ιβάν Φρέντερικ, που κατηγορείται για κακομεταχείριση και απρεπείς πράξεις κατά των κρατουμένων, κατά την απολογία του χτες στην αμερικανική βάση του Μανχάιμ σε προδικαστική ακρόαση πριν τη δίκη του σε στρατοδικείο της Βαγδάτης, αποδέχτηκε την υπαιτιότητα των πράξεών του και δήλωσε ένοχος για ορισμένες εκ του συνόλου των κατηγοριών που αντιμετωπίζει.

Πάντως, οι γερμανικές εφημερίδες ασχολούνται εκτενώς με την ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στο αμερικανικό στρατοδικείο στο Μανχάιμ. Μάλιστα η «Die Welt» αναφέρει ότι το Αμπού Γράιμπ «θα παραμείνει για πολύ καιρό συνώνυμο με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις του αμερικανικού στρατού», ενώ η «Sueddeutsche Zeitung» υποστηρίζει ότι το σκάνδαλο στο Αμπού Γράιμπ και στο Γκουαντάναμο θα «μείνουν συνυφασμένα με τον Πρόεδρο Μπους».

Οσον αφορά λοιπόν στο Γκουαντάναμο, απαγγέλθηκε χτες και επισήμως η κατηγορία συνωμοσίας για τη διάπραξη ανθρωποκτονίας στον 34χρονο Υεμενίτη Αχμέντ Χαμντάν. Εντούτοις, η σύγκληση της πρώτης ειδικής ανακριτικής επιτροπής για εγκλήματα πολέμου από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήρθε εν μέσω καταγγελιών των διορισθέντων από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ συνηγόρων υπεράσπισης των κρατουμένων για την εγκυρότητα των ειδικών στρατοδικείων, επισημαίνουν «Reuters» και BBC.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Αρνήθηκαν το πολιτικό άσυλο στον Μπόμπι Φίσερ

ΤΟΚΙΟ.--

Οι ιαπωνικές αρχές αρνήθηκαν χτες τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού Μπόμπι Φίσερ δίνοντας αυτόματα εντολή για την απέλασή του. Ωστόσο, άγνωστο ήταν ως χτες βράδυ εάν είχε κινηθεί η διαδικασία απέλασης του Αμερικανού σκακιστή στις ΗΠΑ...

Ο Φίσερ τέθηκε υπό κράτηση στις 13 Ιούλη από τις ιαπωνικές αρχές με το πρόσχημα πως ταξίδευε με άκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα. Καταζητείται από τις ΗΠΑ και απειλείται με 10ετή φυλάκιση επειδή παραβίασε προ 12 ετών το διεθνές εμπάργκο κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας συμμετέχοντας σε τουρνουά σκακιού.

ΡΩΣΙΑ
Συνετρίβησαν δύο «Τουπόλεφ»

ΜΟΣΧΑ.--

Ένα αεροσκάφος που μετέφερε 62 επιβάτες συνετρίβη στην περιοχή Τούλα της Ρωσίας, όπως μετέδωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας. Το αεροπλάνο, με 54 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα, κατέπεσε κοντά στο χωριό Μπουτσάλκι, σε απόσταση 180 χιλιομέτρων νότια της Μόσχας.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Ρωσίας ανέφεραν ότι έχασαν την επαφή και με δεύτερο επιβατικό αεροσκάφος, ένα «Τουπόλεφ 154», που εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Μόσχα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ενώ βρισκόταν σε απόσταση 140 χιλιομέτρων από την πόλη Ροστόφ-ον-Ντον. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το αεροπλάνο αυτό μετέφερε 34 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Βροχή» αυγών κατά Σρέντερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εξοπλισμένοι με οργή και... αυγά υποδέχτηκαν τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ εκατοντάδες διαδηλωτές στο περιθώριο των εγκαινίων ενός ανακαινισμένου σιδηροδρομικού σταθμού στο Βίτενμπεργκ, στην ανατολική Γερμανία. Η συγκέντρωση αποτελούσε ουσιαστικά μία ακόμη κινητοποίηση στο πλαίσιο των διαδηλώσεων της Δευτέρας, εναντίον του «Hartz IV», του τελευταίου πακέτου κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπει τη συγχώνευση της κοινωνικής πρόνοιας και του επιδόματος ανεργίας μακράς διάρκειας από τον ερχόμενο Γενάρη, κάτι που μεταφράζεται για πολλούς ανέργους σε μείωση της βοήθειας που παίρνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ