ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΠΑΛΗ
Στον ημιτελικό ο Κουρεγκιάν

Ο Κώστας Αρκουδέας έχασε από τον Γερμανό ...Γ. Ζαμαντουρίδη. Αποκλείστηκε ο Κουτσιούμπας.

Ο Αρτιομ Κιουρεγκιάν εξασφάλισε, ήδη, το χάλκινο μετάλλιο για τη χώρα μας στην πάλη

ICON

Ο Αρτιομ Κιουρεγκιάν εξασφάλισε, ήδη, το χάλκινο μετάλλιο για τη χώρα μας στην πάλη
Το διεθνές φαινόμενο των ομογενοποιήσεων εκφράστηκε χτες στο αγώνισμα της πάλης με έναν ...περίεργο τρόπο. Ο Ελληνας Κ. Αρκουδέας ηττήθηκε στην κατηγορία των 66 κιλών από τον Γερμανό ...Γιάννη Ζαμαντουρίδη.

Ο Αρ. Κουρεγκιάν προκρίθηκε με χαρακτηριστική ευκολία στα ημιτελικά της κατηγορίας των 55 κιλών του Ολυμπιακού τουρνουά ελληνορωμαϊκής πάλης και ετοιμάζεται να προσθέσει ένα ακόμη μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα.

Κι αυτό γιατί η πρόκριση στα ημιτελικά στο συγκεκριμένο άθλημα ισοδυναμεί ήδη με το χάλκινο μετάλλιο (όπου το παίρνουν και οι δυο χαμένοι των ημιτελικών, αφού δεν υπάρχει μικρός τελικός). Ο 28χρονος παλαιστής, πραγματοποιώντας μία εντυπωσιακή εμφάνιση στον προημιτελικό, επικράτησε με 8-0 επί του Κινέζου Γιανγκ Σενγκ, ο οποίος ήταν το τρίτο κατά σειρά «θύμα» του μετά τους Νίμπλομ (Δανία) και Καλίλοφ (Κιργιζία). «Προχωράω δυνατά για ένα μετάλλιο. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κόσμο που βρίσκεται απόψε εδώ. Είναι η πρώτη φορά που παίζω μπροστά σε τόσο κόσμο», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Ελληνα παλαιστή. Αντίπαλός του στον κρίσιμο ημιτελικό, που θα διεξαχθεί σήμερα, Τετάρτη, θα είναι ο νικητής του ζευγαριού Ιμ (Κορέα) και Μαμανταλίεφ (Κιργιζία).

Το δρόμο που χάραξε ο Κουρεγκιάν δεν κατάφερε να ακολουθήσει και ο Δημήτρης Αβράμης, ο οποίος ηττήθηκε 5-2 στα σημεία από τον Ρώσο Αλεξέι Μίτσιν και αποκλείστηκε από τα ημιτελικά της κατηγορίας των 81 κιλών.

Αποκλείστηκε ο Κουτσιούμπας

Ο Ξενοφών Κουτσιούμπας, παρά τη νίκη του, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πρόκριση στα ημιτελικά. Συγκεκριμένα, ο Κουτσιούμπας νίκησε τον Γεωργιανό Μίριαν Γκεοργκάτζε με 4-0 στον τρίτο αγώνα της κατηγορίας των 120 κιλών, αλλά όμως παρέμεινε στη 2η θέση του 5ου προκριματικού ομίλου και κατά συνέπεια εκτός εξάδας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο αθλητής Γκεόργκι Τσουρτσούμια από το Καζαχστάν κατά τη διάρκεια του αγώνα του ομίλου με τον Μίριαν Γκεοργκάτζε έκανε άσεμνες χειρονομίες, τόσο στον διαιτητή της αναμέτρησης, όσο και σε μια από τις εθελόντριες που τον οδήγησαν στα αποδυτήρια του γυμναστηρίου. Παρ' όλα αυτά, δεν υπέστη καμιά τιμωρία, γεγονός που, αν γινόταν, θα εδινε την πρόκριση στον Ελληνα παλαιστή.

Εκτός ο Αρκουδέας

Εκτός προημιτελικών έμεινε ο Κώστας Αρκουδέας. Ο παλαιστής του Εθνικού, στον τρίτο αγώνα του για το 6ο προκριματικό γκρουπ της κατηγορίας των 66 κιλών, νίκησε 3-2 στην παράταση (6:08) τον Γερμανό, με ελληνικές ρίζες, Γιάννη Ζαμαντουρίδη, ωστόσο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στην εξάδα, αφού ο Μανουκιάν λίγο αργότερα «καθήλωσε» τον Αμερικανό Γκόρντον Γουντ με τεχνική πτώση (11-1) σε 2 λεπτά 23 δευτερόλεπτα.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ (Α)
Δεν τα κατάφερε η Εθνική

Παρά τις προσπάθειες των Ελλήνων παικτών η εθνική μας δεν τα κατάφερε απέναντι στην Κροατία

Eurokinissi

Παρά τις προσπάθειες των Ελλήνων παικτών η εθνική μας δεν τα κατάφερε απέναντι στην Κροατία
Οσον κι αν προσπάθησε η Εθνική Ομάδα Χάντμπολ των ανδρών, η ήττα από το αντίστοιχο συγκρότημα της Κροατίας δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Η ελληνική ομάδα έχασε με 33-27 (ημ. 19-11) από τους πανίσχυρους Κροάτες και την Παρασκευή στο Ελληνικό θα παίξει με την Κορέα για μια θέση στην εξάδα. Από την πλευρά τους, οι πρωταθλητές κόσμου προκρίθηκαν στα ημιτελικά, όπου την ίδια μέρα θα αντιμετωπίσουν την Ουγγαρία.

Τα δεκάλεπτα: 7-4, 14-7, 19-11, 23-14, 27-21, 33-27

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λόσερτ, Σόλα, Κάλεμπ 3, Μπάλιτς 8, Λάκοβιτς 2, Ζρνιτς, Βόρι 5, Ντομινίκοβιτς 1, Τζόμπα 11, Βούκοβιτς, Γκόλουζα, Σπρεμ, Σπόλιαριτς, Μέτλισιτς 3. ΕΛΛΑΔΑ: Καφάτος, Χρυσόπουλος, Βόγλης, Τζιμούρτος 2, Ζαραβίνας, Χατσατουριάν 2, Μπαλωμένος 6, Κοκολοδημητράκης 1, Γραμματικός 4, Ζιβούλοβιτς 1, Τρουπής, Χαλκίδης 2, Αλβανός 6, Καρυπίδης 3.

Ιστορίες παπουτσιών...

Στην Ολυμπιάδα του Λος Αντζελες (1984) τον όρκο του αθλητή έδωσε - αν δεν απατά η μνήμη - ο Εντουιν Μόουζες, αθλητής στα 400 μ. εμπόδια τρεις φορές Ολυμπιονίκης (1ος σε Μόντρεαλ και Λος Αντζελες και 3ος στη Σεούλ).

Κι όταν ο Μόουζες έφτασε στο σημείο του όρκου που αναφέρεται στο «πνεύμα των αγώνων», έχασε τα λόγια του και σταμάτησε. Συνέχισε, επαναλαμβάνοντας σχεδόν συλλαβιστά το «πνεύμα των αγώνων».

Η αρχική εντύπωση ήταν πως το τραύλισμα του αθλητή ήταν από συγκίνηση...

Την επόμενη όμως μέρα που ο αθλητής κρέμασε το χρυσό μετάλλιο στο λαιμό, γέμισε η υφήλιος με γιγαντοαφίσες της εταιρίας - μιας απ' τις μεγάλες - που ήταν χορηγός του αθλητή που τραύλισε. Η γιγαντοαφίσα έδειχνε τον αθλητή στην προσπάθειά του για το μετάλλιο και είχε - με μεγάλα γράμματα - τον τίτλο: «Το πνεύμα των αγώνων»!

Κι έπειτα από χρόνια ο ίδιος ο αθλητής ομολόγησε ότι όλα ήταν προμελετημένα και σκηνοθετημένα. Και το τραύλισμα και οι γιγαντοαφίσες και το διαφημιστικό σλόγκαν. Δε θα μπορούσε να γίνει καλύτερη επιβολή του προϊόντος της εταιρίας στα εκατομμύρια ανθρώπων, που απ' την τελετή έναρξης των αγώνων είχαν εντυπωμένη στο υποσυνείδητό τους την υποδοχή για το «πνεύμα των αγώνων».

* * *

Οι συνειρμοί εκείνου του «πνεύματος των αγώνων» λειτούργησαν διαβάζοντας για τη συμβολική κίνηση του Πύρρου Δήμα, όταν ολοκλήρωσε τις προσπάθειές του το περασμένο Σάββατο. Εβγαλε τα παπούτσια του, για να δείξει ότι ολοκληρώνει την καριέρα του. Αυτό, δηλαδή, που δήλωσε ο ίδιος, αμέσως μετά την απονομή των μεταλλίων.

Και δυο μέρες αργότερα σε εκδήλωση της «Αντίντας», που είναι χορηγός του Π. Δήμα, προς τιμήν του αθλητή, λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση, τα παπούτσια αποτέλεσαν κεντρικό θέμα των δηλώσεων του Πύρρου...


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ
Συνεχίζεται η κόντρα

Συνέχεια στο σίριαλ με τις περίφημες ελληνοποιήσεις αθλητών από τις ΗΠΑ προκειμένου να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν μέλη της Εθνικής ομάδας μπέιζμπολ είχαμε χτες. Δυο αθλητές του Μαρούσι 2004, οι Γιάννης Σαραντίδης και Κασκάνης Μοδεστός κατέθεσαν μηνυτήριες αναφορές προς την Ομοσπονδία Μπέιζμπολ που αφορούν, πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες των δυο αθλητών, στην παράνομη διάθεση διαβατηρίων στους παίκτες που αποτελούσαν την Εθνική ομάδα που συμμετείχε στο Ολυμπιακό τουρνουά. Οι μηνύσεις των Μόδεστου και Σαραντίδη αφορούν όμως και άλλα παραπτώματα στα οποία έχει υποπέσει η Ελληνική Ομοσπονδία. Αμφότεροι οι αθλητές διεκδικούν χρήματα τα οποία τους οφείλονται από τη συμμετοχή τους στις προ ολυμπιακές ομάδες καθώς η διάθεση των χρημάτων τα οποία με προκήρυξη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής χορηγήθηκαν στην Ομοσπονδία με σκοπό, εκείνη με τη σειρά της, να τα διαθέσει στους αθλητές που συμμετείχαν στις προ ολυμπιακές ομάδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ