ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Πρωτιά στις ακυρώσεις

Ο Ρώσος Μπερέστοφ πανηγυρίζει τη νίκη του

Eurokinissi

Ο Ρώσος Μπερέστοφ πανηγυρίζει τη νίκη του
Ως η κατηγορία της ακύρωσης, μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν τα 105 κιλά των ανδρών. Από τους 11 αθλητές που ξεκίνησαν στο Α` γκρουπ, μόνον οι έξι κατάφεραν να τερματίσουν, καθώς οι υπόλοιποι «έμειναν» στο μέσο της διαδρομής από άκυρες προσπάθειες! Πάντως, από την εναπομείνασα εξάδα, το χρυσό πήγε στον κατά τεκμήριο καλύτερο. Τον Ρώσο Ντμίτρι Μπερέστοφ. Ο 24χρονος σήκωσε 195 κιλά στο αρασέ, 230 στο ζετέ και με 425 κ. στο σύνολο, αναδείχτηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης. Τον ακολούθησαν ο Ούγγρος Φέρεντς Γκιούρκοβιτς, με 420 κιλά σύνολο (195 κ. - 225 κ.) και ο Ουκρανός, Ιγκόρ Ραζορένοφ, που είχε το ίδιο σύνολο (190 κ. - 230 κ.), αλλά μεγαλύτερο σωματικό βάρος.

O μεγάλος νικητής δήλωσε ότι δεν περίμενε την επιτυχία του: «Πριν από τέσσερις μήνες δε γνώριζα καν ότι θα αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα βρίσκομαι εδώ, κρατώντας το χρυσό μετάλλιο, υπογράφω αυτόγραφα και φωτογραφίζομαι με τον κόσμο. Δεν περίμενα ότι θα συνέβαινε αυτό. Τι μπορώ να πω; Είναι μερικά συναισθήματα που δεν περιγράφονται. Είμαι τόσο χαρούμενος μ' αυτήν την επιτυχία. Οσο καιρό ήμουν στο Ολυμπιακό Χωριό, η σκέψη και μόνον ότι θα μπορούσα να κατακτήσω ένα μετάλλιο έκανε την καρδιά μου να χτυπά πιο γρήγορα». Ο «ασημένιος» Ούγγρος ανέφερε: «Αυτό το μετάλλιο είναι για μένα ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα έπαιξε το ζετέ. Πήγα πολύ καλά στο αρασέ, αλλά αποσυντονίστηκα στην ανάπαυλα για το ζετέ. Στις δύο πρώτες προσπάθειες, μου κόπηκε η ανάσα. Ηξερα πόσο σημαντικό ήταν να πετύχω στην τρίτη. Με τον προπονητή μου, αποφασίσαμε να ρισκάρουμε, βάζοντας περισσότερα κιλά (225) στην μπάρα και δικαιωθήκαμε. Ευτυχώς, τα κατάφερα και τώρα είμαι πολύ χαρούμενος».

ΜΠΑΣΚΕΤ
Στην ενδέκατη θέση οι «πλάβι»

Με την παρηγοριά της ενδέκατης θέσης έμειναν οι Σέρβοι

Eurokinissi

Με την παρηγοριά της ενδέκατης θέσης έμειναν οι Σέρβοι
Στην κατάκτηση της 11ης θέσης, περιορίστηκε η Σερβία/Μαυροβούνιο. Στον αγώνα κατάταξης κέρδισε την Αγγόλα με 85-62 (34-25), χωρίς αυτό να μετριάσει την απογοήτευση των πάλαι ποτέ ισχυρών «πλάβι». Το παιχνίδι ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα και έγινε επειδή το επιβάλλουν οι κανονισμοί. Η διαφορά κλάσης, πάντως, ήταν εμφανής και οι νικητές δε δυσκολεύτηκαν να πάρουν το ροζ φύλλο.

Την 9η θέση κατέλαβε η Αυστραλία που κέρδισε τη Νέα Ζηλανδία με 98 - 80 (48 - 34). Το παιχνίδι ήταν το τελευταίο για τον αρχηγό των «καγκουρό», Σέιν Χιλ, που ολοκλήρωσε τη διεθνή του καριέρα με 30 πόντους. Οι δύο προπονητές έδωσαν χρόνο συμμετοχής σε όλους ανεξαιρέτως τους παίκτες τους, προκειμένου να αποχαιρετήσουν ...ενεργά τη διοργάνωση.

ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στο ασιατικό ντέρμπι, για τις θέσεις 9-10, νικήτρια αναδείχτηκε η Κίνα. Επικράτησε της Ιαπωνίας με 63 - 82 (30 - 29). Κινητήριος μοχλός στην επίθεση της Κίνας η Φεϊφέι Σούι με συγκομιδή 25 πόντων, ενώ από την Ιαπωνία ξεχώρισαν οι Χαμαγκούσι και Κουσούντα με 13 η κάθε μια. Η Νιγηρία, για τις θέσεις 11 - 12, κέρδισε την Κορέα με 68 - 64 (29-32). Κορυφαία από πλευράς νικητών η Ουντόκα με 21 πόντους, ενώ από τις ηττημένες ξεχώρισε η Κιμ Γιονγκ με 19π.

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
Οι Αμερικανοί το χρυσό

Αμερικάνικη υπόθεση ήταν τα δύο από τα τρία μετάλλια στο μπιτς βόλεϊ. Στον τελικό οι Κέρι Γουόλς/Μίστι Μέι επικράτησαν του βραζιλιάνικου διδύμου Αντριάνα Μπέαρ/Σέλντα Μπέντε εύκολα με 2-0 σετ (21-17, 21-11). Ανάλογο αποτέλεσμα (κατάκτηση του μεταλλίου), με διαφορετικό όμως τρόπο (πολύ πιο δύσκολα) πέτυχαν οι ΗΠΑ και στον «μικρό τελικό». Οι Χόλι Μακ Πικ/Ελέιν Γιανγκς κόπιασαν αρκετά για να επικρατήσουν των Νάταλι Κουκ/Νικόλ Σάντερσον (Αυστραλία). Πάντως το κατάφεραν, συνεπικουρούμενες και από την τύχη, και με το τελικό 2-1 (21-18, 15-21, 15-9) πήραν την τρίτη θέση. Στο δεύτερο σετ η Κουκ χτύπησε τον τραυματισμένο της ώμο, με αποτέλεσμα ο αγώνας να διακοπεί για δέκα λεπτά περίπου, ώστε να παρασχεθούν στην παίκτρια οι πρώτες βοήθειες.

Διαμαρτυρία Ρώσων

Eurokinissi

Οι Ρώσοι σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν στη ΔΟΕ για τις χαμηλές βαθμολογίες των αθλητών τους στη γυμναστική, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας, Γκενάντι Σβετς. Μετά τη χαμηλή βαθμολογία των κριτών στον Αλεξέι Νέμοφ (φωτό) (9,762) - για το μονόζυγο - ο Σβετς δήλωσε χτες ότι η Επιτροπή επιβεβαιώνεται για τις υποψίες σχετικά με τις προθέσεις των κριτών και ότι η διαμαρτυρία που θα γίνει, είναι για το καλό του αθλήματος.

«Αντίο» από Φρέντερικς

Το όνειρο που ζούσαν πάνω από δύο δεκαετίες οι κάτοικοι της Ναμίμπια τελειώνει σύντομα. Ενας από τους ανθρώπους που τους έκανε να αισθάνονται υπερήφανοι, ο Φρανκ Φρέντερικς αποφάσισε να αφιερωθεί πλέον στην οικογένειά του. «Αυτό είναι το τέλος της καριέρας μου. Τώρα θέλω να αποσυρθώ και να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου», δήλωσε ο διάσημος σπρίντερ. Ο Φρέντερικς είναι ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης του 1992 και του 1996 στα 200 μέτρα. Εχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στα 200 μέτρα με χρόνο 19.68, ενώ έχει πετύχει και παγκόσμιο ρεκόρ τόσο στα 200μ όσο και στα 100 μέτρα. Των 200μ το ρεκόρ το κατέρριψε αργότερα ο Μάικλ Τζόνσον, ενώ αυτό των 100μ ο Ντόνονβαν Μπέιλι. Ο πλέον 36χρονος σπρίντερ εδώ και 20 χρόνια βρίσκεται στους κορυφαίους του κόσμου. Ανάλογη θέλει να είναι και η αυλαία στην καριέρα του, γι' αυτό στοχεύει σε ένα μετάλλιο και στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ