ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Μόνη λύση η οργανωμένη, συλλογική, αγωνιστική απάντηση

Ανακοίνωση προς όλους τους εργαζόμενους των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων

Να συνεχίσουν πιο δυναμικά τους αγώνες, γιατί μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων θα βρεθούν μπροστά σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση, καλεί με ανακοίνωση όλους τους εργαζόμενους στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η «επιτυχία» τους, επισημαίνει ειδικότερα στην ανακοίνωση, παρουσιάστηκαν στον ελληνικό λαό ως ύψιστος και πρωταρχικός εθνικός στόχος. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα, όμως, πως υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, των εταιριών και των χορηγών. Η βιομηχανία αθλητικού θεάματος και των κερδών που πηγάζουν απ' αυτήν, η εκμετάλλευση των αθλητικών εγκαταστάσεων, η οποία μετά τη λήξη των Αγώνων θα δοθεί σε ιδιώτες, το συνολικό κόστος των Αγώνων που θα το «πάρει στις πλάτες του» ο λαός και οι συνθήκες εργασίας, με την καταπάτηση ακόμα και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αποδεικνύουν για ποιους ήταν εθνικός στόχος οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

«Μας καλούν να εθελοτυφλούμε μπροστά στα προβλήματά μας», σημειώνει στη συνέχεια το Συνδικάτο, αναφερόμενο στις απόψεις που εκφράζονται, «να μη διαμαρτυρόμαστε και να μη διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, γιατί "δεν πρέπει να εκτεθεί η χώρα και χαθεί ο εθνικός στόχος"».

«Η κυβέρνηση καλύπτει την ασυδοσία των εταιριών και δίνει επιπλέον έδαφος στους επιχειρηματίες ώστε να μεγιστοποιήσουν τα ήδη υπέρογκα κέρδη τους, καταπατώντας κατακτήσεις, εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας», τονίζει το Συνδικάτο και επισημαίνει: Οι εταιρίες σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και τον Οργανισμό «Αθήνα 2004», ουσιαστικά απαιτούν: Δώδεκα ώρες δουλιά, να απολύουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό, να δουλεύουμε απλήρωτοι με μόνη εγγύηση τις ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα πληρώσουν μόλις τελειώσουν οι Αγώνες.

Απέναντι σε όλα αυτά, το Συνδικάτο κάνει ξεκάθαρο ότι η μόνη λύση είναι η οργανωμένη συλλογική αγωνιστική απάντηση. Αυτό έδειξαν μέχρι τώρα οι κινητοποιήσεις μέσα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (Ολυμπιακό Χωριό, ΟΑΚΑ), όπου οι εργαζόμενοι κατάφεραν να σπάσουν σε ένα βαθμό την εργοδοτική άκαμπτη και προκλητική στάση, να πληρωθούν σημαντικό κομμάτι δεδουλευμένων, να κατοχυρώσουν πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΔΑΝΕ
«Μάχη» για να πάρουν τα λεφτά τους

Σαφή προειδοποίηση ότι δε θα ανεχτούν άλλα παιχνίδια με το ψωμί των οικογενειών τους έστειλαν χτες οι ναυτεργάτες των πλοίων «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», «ΡΟΔΟΣ» και «ΠΑΤΜΟΣ» της εταιρίας ΔΑΝΕ, αποκλείοντας συμβολικά επί δύο περίπου ώρες την είσοδο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Με τη νέα τους δυναμική αγωνιστική κινητοποίηση οι ναυτεργάτες της δωδεκανησιακής εταιρίας κατάφεραν να επιβάλουν την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσαν εκπρόσωποί τους στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και σε άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, να καταβληθούν τελικά μισθοί τριών μηνών από την Εστία Ναυτικών.

Η πρόταση κατατέθηκε προκειμένου να προσπεραστούν τα διάφορα νομικίστικα εμπόδια που πρόβαλαν διάφορα «τρωκτικά» της ΔΑΝΕ και εφοπλιστικά συμφέροντα - όπως του Ι. Βαρδινογιάννη, μεγαλομετόχου των ΔΑΝΕ, ΑΝΕΚ - στην εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης που πήρε η διοίκηση του ΝΑΤ, να καταβάλει το Ταμείο τα τρία μηνιάτικα εφαρμόζοντας «κατ' εξαίρεση και κατ' επέκταση» το νόμο 1220/81 περί αφερέγγυων πλοιοκτητών, πράγμα που σήμαινε πρακτικά και τέλος στο «δράμα» της ΔΑΝΕ. Τώρα, με βάση την εναλλακτική πρόταση των ναυτεργατών, το ΝΑΤ θα δανείσει στην Εστία τα ποσά που χρειάζονται και αυτή με τη σειρά της θα τα καταβάλει στους ναυτεργάτες.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γ. Τούσσας, αμέσως μετά τη συνάντηση ξεκαθάρισε προς τους συγκεντρωμένους ναυτεργάτες: «Προωθείται μεν μία λύση στο θέμα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι το πρόβλημα της ΔΑΝΕ λύνεται και οριστικά. Εμείς απαιτούμε να δοθούν όλα τα χρήματα που οφείλονται στους ναυτεργάτες της εταιρίας (σ.σ. μισθοί από το Φλεβάρη, επιδόματα και δώρα του 2003). Αμφισβητούμε ότι η απόφαση του ΝΑΤ δεν καλύπτεται νομικά. Υπάρχει πίεση από τους εφοπλιστές και τους εντολοδόχους τους για να μην εφαρμοστεί. Από εδώ, μπροστά στο ΥΕΝ, λέμε στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, στην κυβέρνηση, στους εφοπλιστές ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε τυχοδιωκτισμούς, εκβιασμούς και παράταση του εμπαιγμού που γίνεται σε βάρος των ναυτεργατών με την κάλυψη του υπουργού. Να εξασφαλιστούν οι ελάχιστοι πόροι για να καταβληθούν τα τρία μηνιάτικα και το ΝΑΤ να ξεκινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να του καταβληθούν όλα όσα του οφείλει η ΔΑΝΕ».

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αποφασιστικά στο αυριανό συλλαλητήριο

Με εντατικούς ρυθμούς δίνουν τη μάχη για την επιτυχία του αυριανού συλλαλητηρίου των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αττικής, που έχει καθοριστεί για τις 6 το απόγευμα, στην Διονυσίου Αεροπαγίτου (απέναντι από τις Στήλες του Ολυμπίου Διός), οι δυνάμεις του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής. Μάλιστα για τη μαζική συμμετοχή του κλάδου στην αυριανή κινητοποίηση έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση 4ωρης στάσης εργασίας (5 μμ - 7 μμ). Χτες, πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε ξενοδοχεία στη Γλυφάδα και στο κέντρο της Αθήνας.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και με τη νέα κινητοποίηση στέλνουν σαφέστατο μήνυμα προς κυβέρνηση, ξενοδόχους και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι «δεν κάνουν βήμα πίσω» από την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Δίνουν τη μάχη για την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, πλήρη και σταθερή δουλιά για όλους, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, κλπ.

Ο Μπ. Ντότσικας, μέλος του Συντονιστικού Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής και γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στο «Λίδρα Μάριοτ», δήλωσε στο «Ρ»: «Οι εργαζόμενοι στην τελευταία γενική συνέλευση του κλαδικού σωματείου αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Μ' αυτόν τον τρόπο δίνουν ακόμα μια απάντηση σε όσους υπονόμευσαν και συνεχίζουν να υπονομεύουν τον αγώνα τους. Αυτή η έντονη αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων εκδηλώνεται καθημερινά στις εξορμήσεις και τις συζητήσεις που κάνει το συντονιστικό των σωματείων στα ξενοδοχεία. Με τον αγώνα μας εκτός από τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας στέλνουμε και το μήνυμα προς τους ξενοδόχους ότι δε θα ανεχτούμε, μετά την Ολυμπιακή περίοδο, οποιαδήποτε προσπάθεια αφαίρεσης κατακτήσεων, θέσεων εργασίας, κλπ. Οι εργαζόμενοι όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν ως μόνο ρεαλιστικό δρόμο αυτόν της ενότητας, του ανυποχώρητου αγώνα. Σ' αυτόν τον αγώνα έχουν στο πλευρό τους την αλληλεγγύη και τη στήριξη συνολικά της εργατικής τάξης».

«ΣΟΚΟΤΑΒ»
Να ανακληθούν οι τρομοκρατικές απολύσεις

Την άμεση ανάκληση της απόλυσης της Γιώτας Σιδηροπούλου, προέδρου του Σωματείου Καπνεργατών Καπνεργατριών Β. Ελλάδας «Παγκαπνεργατικό», καθώς και των άλλων τριών συναδέλφων της, απαίτησαν χτες συνδικαλιστές της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς που συναντήθηκαν με μέλη της διοίκησης του καπνεργοστασίου «Σοκοτάβ». Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών χαρακτήρισε τις απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές, που στοχεύουν στην τρομοκράτηση των εργαζομένων και ζήτησαν την άμεση επαναπρόσληψη των τεσσάρων εργατριών. Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης υπεραμύνθηκε των προνομίων που του δίνει η κυβερνητική πολιτική να «κόβει και να ράβει» ασύδοτα το προσωπικό του εργοστασίου και τα δικαιώματά των εργαζομένων και προανήγγειλε νέες απολύσεις.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Στο ρυθμό της κινητοποίησης

Ενόψει των κινητοποιήσεων του ερχόμενου Σαββατοκύριακου 28 και 29 Αυγούστου, οι ταξικές δυνάμεις του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, «χτενίζουν» τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας. Με έντυπο υλικό, ομιλίες επιτόπου, παρεμβάσεις για προβλήματα στους χώρους, συνεντεύξεις Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας Κέρκυρας, οι συνδικαλιστές κλιμακώνουν τον αγώνα τους. Ηδη έχουν επισκεφθεί και τα 50 ξενοδοχεία της Κέρκυρας, ενώ συνεχίζεται η προετοιμασία της κινητοποίησης.

Οι ταξικές δυνάμεις, αψηφώντας την εργοδοτική τρομοκρατία και διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μόνιμη δουλιά με πλήρη δικαιώματα, προχωρούν σε στάση εργασίας το Σάββατο 28/8, 7-11 το πρωί, και συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο «Elea Beach» στις 7 το πρωί για τα ξενοδοχεία της περιοχής Φαιάκων και Κασσωπαίων και την Κυριακή 29/8, τις ίδιες ώρες, έξω από το ξενοδοχείο «Μεσογγί» στις 7 το πρωί για τα ξενοδοχεία της περιοχής Μελιτειέων και Αχιλλείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από την προειδοποιητική κινητοποίηση της 8ης Αυγούστου στο «Ακτί Μεσογγί», που χρωστούσε δεδουλευμένα 2-5 μηνών, το εν λόγω ξενοδοχείο κατέβαλε δεδουλευμένα ενός μήνα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ