ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
«Ολυμπιακή» αυγουστιάτικη άπνοια

Στο κενό κάθε ελπίδα που είχε καλλιεργηθεί προς διάφορες ομάδες επαγγελματιών ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έφερναν δουλιές με φούντες

...και στη Νέα Ιωνία
...και στη Νέα Ιωνία
Φρούδες αποδείχτηκαν οι ελπίδες που καλλιέργησαν οι διοργανωτές και οι γύρω από αυτούς θιασώτες των Ολυμπιακών Αγώνων, για την κίνηση που υποτίθεται ότι θα δημιουργούνταν για τα καταστήματα της Αθήνας, του Πειραιά και των άλλων «Ολυμπιακών πόλεων» την περίοδο αυτή. Στην πραγματικότητα η εικόνα που επικρατεί, λίγο-πολύ, θυμίζει την Αθήνα των άδειων δρόμων του Αυγούστου παλαιότερων εποχών. Εναν ιδιαίτερα «άδειο» Αύγουστο, που χρόνια είχε να «δει» αυτή η πόλη, καθώς χρόνο με το χρόνο και όσο οξύνεται η δραματική κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, ήταν όλο και περισσότεροι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας που δεν έφευγαν για διακοπές. Ετσι, ένα δεκαήμερο μετά το Δεκαπενταύγουστο, τίποτα δε θυμίζει το τέλος των καλοκαιρινών αδειών, αφού η πόλη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων εξακολουθεί να είναι άδεια.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι πολλοί εργαζόμενοι έσπευσαν, ανάλογα με το βαλάντιό τους, να εγκαταλείψουν την «Ολυμπιακή πόλη». Το κλίμα της αστυνομοκρατίας και του «Ζέπελιν», η δυσκολία στις μετακινήσεις, η από τους αρμόδιους καλλιεργούμενη φιλολογία για το πόσο δύσκολη θα γινόταν η ζωή μας αυτό το εικοσαήμερο «έπιασαν τόπο». Ο κόσμος έφυγε, η πόλη άδειασε, οι αναμενόμενοι ξένοι τουρίστες δεν ήρθαν ποτέ κι έτσι δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, που στήριξαν τις ελπίδες τους για μια προσωρινή ανάκαμψη στον τζίρο τους σ' αυτή την περίοδο, διαψεύστηκαν.

...στη Θεμιστοκλέους...
...στη Θεμιστοκλέους...
Ο «Ρ» έκανε μια μικρή περιήγηση στα καταστήματα γύρω από το κέντρο της Αθήνας. Με εξαίρεση την παραδοσιακά τουριστική Πλάκα και τους γύρω από αυτή δρόμους, όπου η κίνηση των τουριστών είναι λίγο έως πολύ κατευθυνόμενη και διοχετεύεται κυρίως σε τουριστικά είδη και εστιατόρια, οι πέρα από το Σύνταγμα δρόμοι και τα μαγαζιά όλες τις τελευταίες μέρες παραπέμπουν σε μέρες αργιών.

Αδεια καταστήματα και μαγαζάτορες σε απόγνωση. «Τέτοια άπνοια είχαμε χρόνια να δούμε», μας είπε έμπορος ειδών ταξιδίου στην πλατεία Κάνιγγος, ο οποίος, μάλιστα, υπακούοντας στις παραινέσεις συναδέλφων του, που, όπως φαίνεται, είχαν ανάλογες προσδοκίες, δεν έκλεισε το μαγαζί του τον Αύγουστο περιμένοντας τους ...πελάτες των ημερών αυτών, «που ποτέ δε φάνηκαν». «Εκτός από ορισμένα "Ολυμπιακά" είδη όλες τις τελευταίες εβδομάδες δεν κινείται "φύλλο"», λέει υπάλληλος σε κατάστημα αθλητικών ειδών, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι «περνούν και μέρες που ενώ είμαστε στημένοι εδώ από το πρωί μέχρι το βράδυ δεν κάνουμε καθόλου τζίρο». Χαρακτηριστικό των προσδοκιών που διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα είναι αυτό που μας είπε ιδιοκτήτρια ψησταριάς στην οδό Θεμιστοκλέους στην καρδιά της πόλης: «Δώσαμε άδεια στους υπαλλήλους τον Ιούνιο προκειμένου να είναι εδώ τον Αύγουστο περιμένοντας ότι θα είχαμε κίνηση και τελικά τζάμπα κρατάμε τώρα το μαγαζί ανοιχτό. Δεν πατάει ψυχή. Χρόνια είχαμε να δούμε τέτοιο χάλι». Ανάλογη εικόνα μάς μετέφερε άλλος ιδιοκτήτης μεζεδοπωλείου, ο οποίος με απόγνωση μας είπε ότι συντηρεί το κατάστημα από οικονομίες που είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα.

Στη Σόλωνος...
Στη Σόλωνος...
Μιλώντας στο «Ρ» ο Δ. Μπαλωμένος, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, είπε χαρακτηριστικά: «Οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και έμποροι από την αρχή δεν είχαν προσδοκίες. Αλλοι προσπάθησαν συστηματικά να τους τις καλλιεργήσουν, διατυμπανίζοντας ότι περιμένουμε αυξημένο τουρισμό και ζήτηση, προκειμένου να αποσπάσουν τη συναίνεσή τους για τον καθορισμό του περίφημου Ολυμπιακού ωραρίου. Την επέκταση, δηλαδή, του κανονικού ωραρίου με ανοιχτά μαγαζιά όλη τη μέρα μέχρι τις 9 το βράδυ και το Σάββατο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Είναι αυτοί οι ίδιοι που πήγαν να βάλουν ακόμα και ζήτημα λειτουργίας και τις Κυριακές. Στην ουσία είναι οι ίδιοι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων για μια πρόβα τζενεράλε για τη συνέχεια όσον αφορά στην παραπέρα επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με στόχο τη φυσική εξόντωση των μικρών αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Οι συνάδελφοι πρέπει να κατανοήσουν ότι από την αγορά δε λείπουν οι επιπλέον ώρες λειτουργίας, αλλά το εισόδημα που έχει ανάγκη να διαθέσουν οι εργαζόμενοι».

Ο ίδιος μετέφερε ανάγλυφα «από πρώτο χέρι» την εικόνα που επικρατεί στην αγορά: «Μέχρι στιγμής η εικόνα είναι ζοφερή. Η πτώση του τζίρου τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια, Κουκάκι, Καλλιθέα και άλλες εμπορικές συνοικίες, σε σχέση με πέρσι κυμαίνεται μεταξύ 10% και 35%. Οπως μου έλεγε ένας συνάδελφος τις προηγούμενες μέρες, λίγο πριν και μετά το Δεκαπενταύγουστο στην αγορά "δεν ακουγόταν τακούνι"! Οχι μόνο από ξένους αλλά ούτε από Ελληνες. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά; Και η κατάσταση αυτή που επικρατεί στην αγορά θα συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο, και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τότε θα αρχίσει ο αγώνας επιβίωσης και διεκδικήσεων. Τότε θα δει ο κόσμος αυτό που λέει το παραμύθι ότι "ο βασιλιάς ήταν γυμνός"».

Την ίδια στιγμή τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, πάνε από το κακό στο χειρότερο. Εκτός από τα ξενοδοχεία της Αθήνας, ούτε καν ολόκληρης της Αττικής, που έχουν υψηλά ποσοστά πληρότητας, η κατάσταση είναι διαμετρικά αντίθετη από τις προσδοκίες που υπήρχαν στον κλάδο και οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί από τους κυβερνώντες.


Μ. Ζ.


ΤΑΞΙ
Εκτός «Ολυμπιακών χώρων»

Και στα ταξί, όμως, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Πολλά είχαν ακούσει οι επαγγελματίες του κλάδου για «δουλιές με φούντες», που θα έφερναν από κοντά η αυξημένη προσέλευση ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, αλλά και οι αυξημένες μετακινήσεις, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τελικά, όσοι είχαν πιστέψει στα «λόγια τα μεγάλα», είδαν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται. Οπως επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές ταξί, το έργο τους όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά, αντίθετα, έχει μειωθεί κατακόρυφα. Εκπρόσωποι του κλάδου αποδίδουν τη δραστική μείωση της δουλιάς τους: Στην εκχώρηση του μεταφορικού ολυμπιακού έργου καθ' όλη την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών στην εταιρία αυτοκινήτων «Χιουντάι», που είναι ο αποκλειστικός χορηγός, καθώς και στα υπεραστικά ΚΤΕΛ, τα οποία έχει μισθώσει ο «Αθήνα 2004» για τις «ολυμπιακές μετακινήσεις». Σε αυτούς τους κύριους λόγους, προστίθεται και η απαγόρευση στα ταξί να προσεγγίσουν τους «Ολυμπιακούς χώρους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ