ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κρίσιμες ώρες στη Νατζάφ

Στην ιερή σιιτική πόλη μεταβαίνει, σήμερα, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, καλώντας όλους τους Ιρακινούς να πορευτούν μαζί του για να τη σώσουν

Κατοχικοί περιπολούν στους δρόμους της Νατζάφ

Associated Press

Κατοχικοί περιπολούν στους δρόμους της Νατζάφ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.-

Εκκληση στους Ιρακινούς από όλες τις πόλεις, του σουνιτικού βορρά και του σιιτικού νότου, να πορευτούν προς τη Νατζάφ, σήμερα, για να τη σώσουν από την καταστροφή, απηύθυνε, διά μέσου εκπροσώπου του, ο Μεγάλος Αγιατολάχ των σιιτών του Ιράκ, που είναι σεβαστός από όλα τα δόγματα. Την ίδια ώρα, η ιερή πόλη φλεγόταν από τις συγκρούσεις, καθώς οι κατοχικές δυνάμεις μαζί με άνδρες του ιρακινού στρατού κέρδιζαν έδαφος γύρω από το τέμενος, το οποίο πλέον είναι πλήρως αποκλεισμένο.

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει τη μεγάλη του πορεία προς τη Νατζάφ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, ο οποίος επέστρεψε, χτες, από το Λονδίνο όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς. Ο Σιστάνι έφθασε στη Βασόρα, από όπου απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Ιρακινούς να σώσουν τη Νατζάφ, πραγματοποιώντας πορεία προς αυτήν. «Μόλις φτάσουμε στις πύλες της θα αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε» δήλωνε ο εκπρόσωπός του, ο οποίος κάλεσε, για άλλη μια φορά, τις κατοχικές δυνάμεις «να αποσυρθούν και να μην αναμειχθούν καθόλου. Αν δεν είχαν αναμειχθεί, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Σιστάνι, ζητώντας συγχώρεση από τον Ιμάμη Αλί για τη βεβήλωση του μαυσωλείου του.

Να ανταποκριθούν στην έκκληση του αλ Σιστάνι κάλεσε όλους τους Ιρακινούς και εκπρόσωπος του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, του οποίου οι μαχητές βρίσκονται στην περιοχή του τεμένους και του αρχαίου νεκροταφείου της Νατζάφ. Ο συνεργάτης του Σαντρ κάλεσε, επίσης, τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου με διαδηλώσεις να αποτρέψουν τη βεβήλωση ενός από τους ιερότερους τόπους των σιιτών, ενώ παραδέχτηκε ότι οι δυνάμεις του Σαντρ έχουν χάσει έδαφος τις τελευταίες ώρες απέναντι στα κατοχικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από τα ξημερώματα, αμερικανικά τανκς προωθήθηκαν σε απόσταση μόλις 20 μέτρων γύρω από το μαυσωλείο, ενώ από το απόγευμα Αμερικανοί ελεύθεροι σκοπευτές έπλητταν αδιακρίτως όποιον προσπαθούσε να εισέλθει ή να εξέλθει από το τέμενος, με αποτέλεσμα όσοι βρίσκονται μέσα να εγκλωβιστούν. Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, αμερικανικό αεροσκάφος, νωρίς το βράδυ, εκτόξευσε πύραυλο λίγα μόλις μέτρα από το μαυσωλείο. Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι ένοπλοι απήγαγαν τον γαμπρό του Ιρακινού υπουργού Αμυνας, ζητώντας την αποχώρηση των Αμερικανών από τη Νατζάφ.

Την ίδια ώρα, στη γειτονική Κούφα χιλιάδες Ιρακινοί πραγματοποιούσαν ειρηνική διαδήλωση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους μαχητές του Σαντρ, αλλά και στον Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι. Ξαφνικά οι διαδηλωτές δέχτηκαν πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 και να τραυματιστούν 5. Κανείς, επισήμως, δε γνώριζε από πού προήλθαν τα πυρά, αλλά ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι πυρ άνοιξαν Ιρακινοί εθνοφρουροί από το παρακείμενο φυλάκιό τους. Το συγκεκριμένο περιστατικό, αν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να κλιμακώσει κατακόρυφα την ένταση στη σιιτική κοινότητα, ενόψει και της σημερινής πορείας του Σιστάνι προς τη Νατζάφ.

Στο μεταξύ, στη Φαλούτζα, αμερικανικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν νέο γύρο βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 4, ενώ στη Βαγδάτη όλμοι έπληξαν την πρεσβεία της Πολωνίας, χωρίς να προκληθούν θύματα. Τέλος, χτες, ξεκαθαρίστηκε ότι στις συγκρούσεις, της Τρίτης, ανάμεσα σε σιίτες μαχητές και Βρετανούς στρατιώτες στην Αμάρα, σκοτώθηκαν 12 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 54.

Επιμένει ο Αλάουι

Σε «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις που θέλουν να ανακόψουν την πορεία του Ιράκ προς την επιτυχία» αποδίδει το κύμα βίας στο Ιράκ ο δοτός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι. Σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», ο Αλάουι χαρακτηρίζει την ανεργία και τη φτώχεια τις δύο μεγάλες πληγές της χώρας, οι οποίες προκαλούν και αύξηση της εγκληματικότητας, ενώ υποστηρίζει ότι ακόμη οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ «δεν είναι αρκετά δυνατές για να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά την κατάσταση».

ΚΟΥΒΑ - ΠΑΝΑΜΑΣ
Στα πρόθυρα διπλωματικής κρίσης

ΑΒΑΝΑ.--

Οι φήμες για πιθανή χορήγηση αμνηστίας σε τέσσερις κουβανικής καταγωγής τρομοκράτες που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της Ιβηροαμερικανικής συνάντησης, οργιάζουν και η ανακοίνωση της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας οξύτατη: «Η επαναστατική κυβέρνηση καταδικάζει τη νέα αυτή προσβολή του κουβανικού λαού, και επαναλαμβάνει εμφατικά ότι οι εάν δοθεί αμνηστία στους τρομοκράτες που εκτίουν τις ποινές τους σε φυλακές του Παναμά, οι ιστορικές ευθύνες και συνέπειες που απορρέουν από μία τέτοια ενέργεια βαρύνουν αποκλειστικά την Πρόεδρο Μιρέγια Μοσκόσο και την κυβέρνησή της». Και η ανακοίνωση της επαναστατικής κυβέρνησης καταλήγει ότι στην περίπτωση που οι τρομοκράτες αμνηστευτούν τότε αυτόματα οι διπλωματικές σχέσεις Κούβας και Παναμά θα διακοπούν.

Την επομένη της ανακοίνωσης ο υπουργός Εξωτερικών του Παναμά, Αρμόδιο Αρίας, κάλεσε τον πρεσβευτή της Κούβας Κάρλος Ζαμόρα για να του ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησής του να τον εκδιώξει από τη χώρα. Η απόφαση αυτή αποτελεί την απάντηση του Παναμά στην απειλή της Αβάνας για διακοπή των σχέσεων, ακόμη και εάν η αμνηστία δοθεί και για «ανθρωπιστικούς λόγους» όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, αναφερόμενη σαφώς στην περίπτωση του Λουίς Ποσάδα Καρίλες, 76 χρόνων. Ο Καρίλες και τρεις συνεργάτες - Γκασπάρ Χιμένες Σκοπέδο, Πέδρο Ρεμόν και Γκιγιέρμο Νόβο Σαμπόλ - οι οποίοι καταδικάστηκαν το 2000 σε κάθειρξη οκτώ ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο. «Ζητήσαμε από τον πρεσβευτή να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο Αρίας, υποστηρίζοντας όμως ότι πρόκειται για «διπλωματική φόρμουλα» και όχι για «διακοπή σχέσεων». Ο Παναμάς έχει ήδη ανακαλέσει τον πρεσβευτή του στην Αβάνα η οποία προς το παρόν δεν έχει αντιδράσει επισήμως στις κινήσεις αυτές.

ΣΟΥΔΑΝ - ΝΙΓΗΡΙΑ
Αβέβαιες συνομιλίες εν μέσω πολύπλευρων πιέσεων...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ-ΧΑΡΤΟΥΜ-ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν - μετά από διακοπή ενός 24ωρου - οι συνομιλίες μεταξύ σουδανικής κυβέρνησης και των δύο ανταρτικών οργανώσεων. Οι πληροφορίες για την εξεύρεση κάποιου αρχικού συμβιβασμού μεταξύ των αντιτιθέμενων πλευρών είναι αντικρουόμενες με δεδομένες τις έντονες περιφερειακές (στο πλαίσιο της Αφρικανικής Ενωσης) και διεθνείς (στο πλαίσιο του ΟΗΕ) πιέσεις για την έγκαιρη εκδήλωση σημαδιών εκτόνωσης της κρίσης στην περιοχή, που προς το παρόν παραμένουν αόρατα...

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών εκ μέρους της σουδανικής κυβέρνησης (υπουργός Γεωργίας), Ματζούμπ αλ Χαλίφα Αχμέντ, επέμεινε (και χτες) πως το καθεστώς του Χαρτούμ είναι «το μόνο που έχει αρμοδιότητα πάνω στην προστασία του πληθυσμού του Νταρφούρ», απορρίπτοντας έτσι (για πολλοστή φορά) τις πιέσεις του προεδρεύοντος της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ), Νιγηριανού Προέδρου, Ολοσενγκούν Ομπασάντζο, για αύξηση της δύναμης παρατηρητών και στρατιωτών του οργανισμού απ' τους περίπου 450 (που αναμένεται να αναπτυχθούν συνολικά στο Νταρφούρ) σε τουλάχιστον 2.000! Η μόνη «υποχώρηση» που έκανε ο Αχμέντ (μάλλον για τις ανάγκες της διαπραγμάτευσης...) ήταν μία δήλωση, με την οποία αποδεχόταν την «επιτήρηση ή έστω και την καντονοποίηση» περιοχών κίνησης ομάδων ανταρτών του Νταρφούρ από την υπάρχουσα (ισχνή...) δύναμη στρατιωτών και παρατηρητών της ΑΕ...

Ωστόσο, η ισλαμική κυβέρνηση του στρατηγού Ομάρ αλ Μπασίρ εξακολουθεί να πιέζεται για υποχωρήσεις στο Νταρφούρ. Ο Γιαν Προνκ (ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Σουδάν) μίλησε χτες για την «τραγική κατάσταση των κατοίκων και προσφύγων του Νταρφούρ», σημειώνοντας πως «μετά βίας και δυσκολίας» διαφαίνεται οποιαδήποτε πρόοδος «στο ζήτημα της ασφάλειας και του ανεμπόδιστου επαναπατρισμού των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων της δυτικής σουδανικής επαρχίας»... Ορισμένοι θεώρησαν τις χτεσινές δηλώσεις Προνκ ως οιωνό ενδεχόμενης σκλήρυνσης της στάσης των Ηνωμένων Εθνών σε επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Νταρφούρ. Πάντως, χτες, ο ΟΗΕ έκανε επείγουσα έκκληση για τη συγκέντρωση 433 εκατ. δολαρίων για τις ανάγκες των κατοίκων του Νταρφούρ, ενώ νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε τη χορήγηση 20 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ