ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκκληση των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Εκκληση σε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις του κόσμου, αλλά και στον ΟΗΕ να παρέμβουν, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για, στοιχειωδώς, ανθρώπινες συνθήκες κράτησης «πριν να βρεθούμε μπροστά σε μια ανθρωπιστική τραγωδία», απηύθυναν, χθες, οι Παλαιστίνιοι απεργοί πείνας στις ισραηλινές φυλακές. Η έκκληση έγινε τηλεφωνικώς προς το Γαλλικό Πρακτορείο από έναν απεργό πείνας, ο οποίος μίλησε εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων στη διαμαρτυρία, από τις φυλακές στην έρημο Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ. Ο Παλαιστίνιος κρατούμενος έδωσε στη δημοσιότητα μόνο το μικρό του όνομα, Ραμί, και υποστήριξε ότι από τις 15 Αυγούστου στην απεργία συμμετέχουν 4.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να αυξηθεί.

Την ίδια ώρα, στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός έκλεινε με σημεία ελέγχου όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, κόβοντας στα τρία το μικρό αυτό κομμάτι γης, μετά από την εκτόξευση ρουκετών τύπου «Κασάμ» στην ισραηλινή πόλη Σντερότ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Επίσης, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφιζε «ύποπτα σπίτια» στη Ράφα, ενώ το βράδυ ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τον ομώνυμο προσφυγικό καταυλισμό, καταστρέφοντας το σπίτι στελέχους της «Τζιχάντ» και τραυματίζοντας 3 άτομα. Δεν είχε διευκρινιστεί πώς προκλήθηκε η έκρηξη.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
«Πλώρη» για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Υπεροπλία σε αέρα και θάλασσα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια επιδιώκει να εξασφαλίσει η Αυστραλία, προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ασίας με πρώτη την Ινδονησία. Το θέμα προέκυψε από τις χτεσινές δηλώσεις του Αυστραλού υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Χιλ και του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, οι οποίοι από κοινού ανακοίνωσαν σχέδιο αγοράς και εξοπλισμού μαχητικών τζετ της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού με πυραύλους αέρος - αέρος με δυνατότητα χτυπήματος στόχου με μεγάλη ακρίβεια σε απόσταση έως και 400 χλμ!

«Το σπουδαιότερο πράγμα είναι η άμυνα της Αυστραλίας. Η αγορά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και η προσάρτησή τους στα μαχητικά τζετ της χώρας θα βελτιώσει τη μαχητική και επιχειρησιακή ικανότητα της Αυστραλίας» δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός Χάουαρντ όταν ρωτήθηκε για τις πιθανές αρνητικές αντιδράσεις των γειτόνων στη Νοτιοανατολική Ασία, με πρώτη την Ινδονησία που έσπευσε να διερωτηθεί εναντίον ποιου θα χρησιμοποιηθούν οι νέοι πύραυλοι της Αυστραλίας. Επιπλέον, Ινδονήσιος αξιωματούχος προέβλεψε πως η εξέλιξη προκαλεί την αρχή μίας νέας κούρσας εξοπλισμών στην ευρύτερη περιοχή...

Για την ιστορία, μολονότι επίκεινται γενικές εκλογές και το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνηθίζει να διαφοροποιείται (κατά τι...) με την ιμπεριαλιστική πολιτική της κυβέρνησης Χάουαρντ, ανακοίνωσε χτες πως είναι απόλυτα σύμφωνο με το νέο εξοπλιστικό πακέτο (εκτιμώμενου κόστους περί των 263 εκατομμύριαν ευρώ)...

ΗΠΑ
Για όλα φταίει το... γκαζόν!

Παράνομη η συγκέντρωση κατά του Μπους... με το αιτιολογικό ότι μπορεί να καταστραφεί το γρασίδι!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Στη «μεγαλύτερη και ισχυρότερη δημοκρατία» του κόσμου, η συγκέντρωση που προγραμμάτιζαν δεκάδες οργανώσεις εναντίον της κυβέρνησης Μπους και ήταν να γίνει στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης κρίθηκε ΠΑΡΑΝΟΜΗ, με το αιτιολογικό ότι μπορεί να καταστραφεί το γρασίδι!

Το συλλαλητήριο είχε προγραμματιστεί με αφορμή την έναρξη του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων και θα ήταν το πρώτο από μία σειρά διαδηλώσεων που θα λάβουν χώρα όλη την επόμενη βδομάδα. Οι οργανωτές κατήγγειλαν ότι η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων της συνάθροισης και της ελευθερίας του λόγου. Προειδοποίησαν, επίσης, ότι εάν δε βρεθεί χώρος όπου θα μπορεί να πραγματοποιηθεί νομίμως το συλλαλητήριο, τότε οι διαδηλωτές ίσως παραβιάσουν τη δικαστική απόφαση και συγκεντρωθούν στο Σέντραλ Παρκ.

Σύμφωνα με τη Λέσλι Κάγκαν, εκπρόσωπο της αντιπολεμικής κίνησης «Ενωμένοι για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη», πίσω από τη δικαστική απόφαση βρίσκεται ο Ρεπουμπλικάνος δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Την ίδια στιγμή, «Αμερικανοί πατριώτες» καλούν σε αντιδιαδηλώσεις εναντίον των «τρελαμένων που θα κατακλύσουν τη Νέα Υόρκη».

Τέλος, τρεις ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον Τζον Κέρι βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις ο Αμερικανός Πρόεδρος, για πρώτη φορά μέσα στο 2004. Ερευνα των «Los Angeles Times» δίνει στον Τζορτζ Ο. Μπους ποσοστό 49% έναντι 46% που συγκεντρώνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Πόσιμο νερό και αποχέτευση - ζητούμενα για εκατομμύρια ανθρώπων...

Associated Press

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Βρώμικο νερό πίνει το ένα έκτο του πληθυσμού της Γης. Το 40% του πλανητικού πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις αποχέτευσης και υγιεινής. Οι επιπτώσεις αυτών των δεδομένων είναι ολέθριες για ένα σημαντικό πληθυσμό ανθρώπων, ιδιαίτερα βρεφών και παιδιών, καθώς πολλοί πεθαίνουν από την έλλειψη αυτονόητων (για τις ανεπτυγμένες χώρες) υπηρεσιών... Τα νεότερα στοιχεία εμπεριέχονται στην τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που, παρ' όλα αυτά, καταγράφει την εκδήλωση σχετικής προόδου στο στόχο για κατά 50% μείωση του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και αποχέτευση έως το 2015. Ωστόσο, η διευθύντρια της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, Κάρολ Μπέλαμι, χτύπησε τον «κώδωνα κινδύνου». «Πρέπει να αναλάβουμε δράση αμέσως», είπε, «αλλιώς το ποσοστό θανάτων θα αυξηθεί»...

ΙΤΑΛΙΑ - ΛΙΒΥΗ
Μέτρα κατά μεταναστών

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Συνάντηση με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι είχε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με αντικείμενο το «πρόβλημα της μετανάστευσης». «Κάναμε σαφές ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπερλουσκόνι μετά την 5ωρη συνομιλία με το Λίβυο ηγέτη. Η Ρώμη (σύμφωνα με σχέδιο που προωθεί και εντός της ΕΕ) επιθυμεί να εγκαταστήσει «στρατόπεδα συγκέντρωσης» στη Λιβύη έτσι ώστε να μην επιτρέπει στους μετανάστες να φτάνουν στις ακτές της Ιταλίας... Τον Ιούλη, οι δύο χώρες είχαν επίσης συμφωνήσει να διεξάγουν κοινές περιπολίες των ακτών της Λιβύης.

ΙΝΔΙΑ
Διπλή βομβιστική επίθεση

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Μια ακόμη βομβιστική επίθεση, και μάλιστα διπλή, σημειώθηκε χθες στο κρατίδιο Ασάμ της Ινδίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Συγκεκριμένα, η μία έκρηξη σημειώθηκε σε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν παραστρατιωτικοί και οι οικογένειές τους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο και ένα παιδί και να τραυματιστούν ακόμη έξι άτομα. Κατά την αστυνομία, η βόμβα είχε τοποθετηθεί εντός φρεατίου σε δρόμο κοντά στο χωριό Σατιπάρα, στο δυτικό Ασάμ, 200 χλμ. από την πρωτεύουσα του κρατιδίου, και εξερράγη μόλις το λεωφορείο με τους στρατιώτες πέρασε από το σημείο. Νωρίτερα, άλλη βόμβα είχε τοποθετηθεί εντός επιβατικού λεωφορείου, λίγο έξω από την πόλη Γκοσαϊγκάον, 250 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας του Ασάμ. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν 33 άλλοι.

Η τοπική κυβέρνηση απέδωσε τη διπλή επίθεση στους αντάρτες που δρουν στην περιοχή, Ενωμένο Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Ασόμ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Μπερούφς - φερμπότ» σε αντιφασίστα

Για πρώτη φορά από το 1993 απαγορεύτηκε σε δάσκαλο στο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης να διοριστεί σε σχολείο, «λόγω πολιτικής δραστηριότητας», μετέδωσε την Πέμπτη (26/8) το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD. Ο 34χρονος δάσκαλος είχε δραστηριοποιηθεί στην «Αντιφασιστική πρωτοβουλία», η οποία, όμως, χαρακτηρίζεται από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος του κρατιδίου σαν «αριστερο-εξτρεμιστική», ανέφερε το ARD.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ