ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δυναμική κινητοποίηση στη σκιά της Ακρόπολης

Για 1.100 κατώτερο μισθό, με καταγγελίες για την Ολυμπιάδα των πολυεθνικών, που είναι κόντρα στα δικαιώματα των εργατών

«Ολυμπιάδα των πολυεθνικών, κόντρα στα δικαιώματα των εργατών», «1.100 ευρώ βασικό μισθό, κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό», φώναξαν χτες το απόγευμα ξανά και ξανά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσής τους στη Διονυσίου Αεροπαγίτου και στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους γύρω από την Ακρόπολη και το Θησείο. Διαβεβαίωσαν κυβέρνηση και εργοδότες ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας δεν κάνουν βήμα πίσω από τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, για την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, 1.100 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, καθορισμό καθηκόντων, κλπ. Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε 4ωρη στάση εργασίας (5μ.μ. - 9μ.μ.). Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη.

Τον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχουν κάνει δική τους υπόθεση το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα και Ομοσπονδίες της Αθήνας που χτες έδωσαν δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση. Τη συμπαράσταση και στήριξη στον αγώνα του κλάδου εξέφρασε στην κινητοποίηση αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι, συγκεντρώθηκαν γύρω στις 6 το απόγευμα στη Διονυσίου Αεροπαγίτου (απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός) με δεκάδες πικέτες γραμμένες στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και κινέζικα ενημέρωναν τους τουρίστες για τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, το αίσχος των 500 ευρώ μισθό, καθώς και για τα αιτήματα του κλάδου. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μοιραζόταν ανακοίνωση στα ελληνικά και αγγλικά.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Νίκος Παπαγεωργίου, εκ μέρους του Συντονιστικού Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής. «Τα συνδικάτα - τόνισε - παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. Για να μάθουν κυβέρνηση, ξενοδόχοι και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι ο καιρός της σιωπής και της υποταγής, τελείωσε».

Τη στήριξη του ΠΑΜΕ στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων μετέφερε στη συγκέντρωση ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Το ΠΑΜΕ - είπε - θα σταθεί αποφασιστικά στον κλάδο, ώστε αυτός ο αγώνας να λήξει νικηφόρα και για σας και όλους μας».

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας Χρήστος Κατσώτης. «Εμειναν ακόμα - τόνισε - δυο μέρες για να τελειώσει αυτό το πανηγύρι, αυτό το φαγοπότι των λίγων. Για να δούμε όμως τι θα μείνει στον εργάτη; Θα αυξηθεί το μεροκάματο; Θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια; Θα μείνει κανένα εργοστάσιο; Θα αυξηθούν οι θέσεις δουλιάς; Τι θα μείνει στον νέο; Θα μπορεί να αθληθεί χωρίς να πληρώνει; Θα μπορεί να σπουδάσει χωρίς να πληρώνει φροντιστήρια; Δε θα κινδυνεύει από τα ναρκωτικά και την ντόπα;». Για να απαντήσει: «Τι ετοιμάζουν για όλους εμάς μετά την Ολυμπιάδα; Ετοιμάζουν νέα επίθεση στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας». Ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε στο άθλιο εργασιακό περιβάλλον που έχουν επιβάλει οι ξενοδόχοι, αλλά και στο δύσκολο αγώνα που δίνει εδώ και ενάμιση χρόνο ο κλάδος.

«Αγώνας ταξικός, μαζικός, αποφασιστικός, υπογράμμισε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να τους εμποδίσουμε, να έχουμε κατακτήσεις. Αγώνας ενάντια στη συνολική πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκφραστών. Η εναλλαγή των κυβερνήσεων όχι μόνο δε φέρνει τίποτα διαφορετικό για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αντίθετα εντείνεται η επιθετικότητα σε κάθε δικαίωμα, σε κάθε κατάκτηση. Εφαρμόζεται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Με αυτή την πολιτική συγκρουόμαστε. Οικοδομούμε ισχυρό μέτωπο για την ανατροπή της».

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία κατά μήκος της Διονυσίου Αεροπαγίτου και κατέληξε στο σταθμό του Θησείου. «Πιστό» στο ραντεβού του με τους εργάτες ήταν και χτες το «ζέπελιν», όπως και διμοιρίες της Αστυνομίας που ακολούθησαν την πορεία. «Η τρομοκρατία δε θα περάσει "ζέπελιν" και κάμερες ο αγώνας θα τα σπάσει», απάντησαν οι εργαζόμενοι. «Οι συμβάσεις οι ελαστικές, αυξάνουν τα κέρδη στις πολυεθνικές», «μέχρι τα 50 είμαστε καλοί, μετά στα αζήτητα και αντιτουριστικοί», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας. Εντύπωση προκάλεσε στους τουρίστες η χτεσινή κινητοποίηση, που ρωτούσαν μάλιστα για τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Δεν έλειψαν και κάποιοι νεαροί τουρίστες που μπήκαν στη διαδήλωση, φωνάζοντας στα αγγλικά «οι εργάτες θέλουν μεγαλύτερους μισθούς».

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Απεργία σήμερα

Σε δύο 24ωρες απεργίες, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) ενάντια στη συνέχεια του ξεπουλήματος της επιχείρησης από την κυβέρνηση της ΝΔ στα ιδιωτικά συμφέροντα του Λάτση. Με τη μεταβίβαση επιπλέον 8,2% των μετοχών στον μεγαλοεπιχειρηματία που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, ουσιαστικά του παραδίδει και τον έλεγχο του Ομίλου και ολοκληρώνει έτσι το έγκλημα που πρώτη ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύεται έτσι ότι ακολουθεί την ίδια πολιτική εξυπηρέτησης των ντόπιων και ξένων συμφερόντων και στον τομέα της Ενέργειας. Τις απεργίες έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Πετρελαιοειδών, Διυλιστηρίων και Χημικής Βιομηχανίας μετά από ομόφωνη απόφαση όλων των σωματείων του Ομίλου σε κοινή τους σύσκεψη.

Χτες όμως η διοίκηση των ΕΛΠΕ, με πρωτεργάτη και πάλι τον διευθύνων σύμβουλο Π. Καβουλάκο, παίρνοντας προφανώς θάρρος από την ίδια την κυβέρνηση, συνέχισε τις προκλήσεις με νέο εξώδικο που έστειλε αυτή τη φορά προς την Ομοσπονδία. Ετσι μετά το πρώτο εξώδικο προς το Πανελλήνιο Σωματείο, που τους απειλούσε να μην προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, επανέρχεται και «κρίνει» και πάλι σαν δικαστής παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες που έχουν προκηρυχτεί. Μάλιστα, ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει, ότι δεν έχουν λόγο να κάνουν απεργία αφού η μεταβίβαση των μετοχών, δηλαδή το ξεπούλημα, δε βλάπτει τους όρους αμοιβής και εργασίας τους.

ΙΚΑΡΙΑ
Αγώνας για ανθρώπινες υπηρεσίες υγείας

Χρόνια προβλήματα και τεράστιες ελλείψεις αντιμετωπίζουν οι μονάδες Υγείας της Ικαρίας και των Φούρνων, αλλά το ΠεΣΥΠ Βορείου Αιγαίου και η διοίκηση του Πανικάριου νοσοκομείου, όχι μόνο δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας, αλλά επιστρατεύουν τον αυταρχισμό και τα αντεργατικά μέτρα απέναντι σε γιατρούς και εργαζόμενους.

Οπως καταγγέλλει, με σχετική ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους, η διοίκηση του Πανικάριου Νοσοκομείου κάλεσε σε απολογία τον αγροτικό γιατρό του Μαγγανίτη, επειδή μετακινήθηκε απ' το ιατρείο του στο νοσοκομείο για να προμηθευτεί φάρμακα χωρίς άδεια. Επίσης, προσπαθεί να υποχρεώσει τους λιγοστούς οδηγούς ασθενοφόρων, που ήδη έχουν γίνει «λάστιχο» για να καλυφθούν οι ανάγκες, να δουλεύουν σε βάρδιες 12 ωρών, συνεχόμενες νύχτες και χωρίς ξεκούραση.

Ο Μαγγανίτης - τονίζει η Επιτροπή Αγώνα - είναι ένα απομακρυσμένο χωριό με κακό οδικό δίκτυο και οι κάτοικοί του δικαιούνται στοιχειώδεις φροντίδες Υγείας. Γι' αυτό και αντέδρασαν με δυναμικές κινητοποιήσεις στην απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να κάνει ο αγροτικός γιατρός του Μαγγανίτη εφημερίες στο ΚΥ Ευδήλου. Ετσι, στις 13 Αυγούστου, κατέλαβαν το ιατρείο και δεν επέτρεψαν στο γιατρό να φύγει για να πάει στην εφημερία. Οι αρμόδιοι, βέβαια, έδειξαν την ευαισθησία τους στέλνοντας την αστυνομία στο χωριό και καλώντας σε απολογία το γιατρό γιατί δεν πήγε στην εφημερία, αλλά και γιατί έφυγε απ' το ιατρείο του χωρίς άδεια για να πάρει απαραίτητα φάρμακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ