ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΝΟΙ... ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
Σπεύδουν για τις κρατικές επιδοτήσεις!

Ολοκληρώθηκαν οι συνεννοήσεις κυβέρνησης - «Siemens» για την εγκατάσταση λογισμικού κέντρου

Τις χαριστικές διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου - ακόμη βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας - ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι από τον κλάδο της λεγόμενης «υψηλής τεχνολογίας και καινοτομιών». Οι επενδύσεις αυτές, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, θα επιδοτηθούν με πρόσθετα κίνητρα, γενναιότατες κρατικές επιδοτήσεις και άλλες ιδιαίτερα προκλητικές φοροαπαλλαγές. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, η φορολόγηση, για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας, θα είναι από συμβολική έως και μηδενική. Το συγκεκριμένο πλαίσιο της φιλομονοπωλιακής πολιτικής έσπευσε ήδη να εκμεταλλευτεί ο γερμανικός όμιλος της «Siemens», η διοίκηση του οποίου είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Η επένδυση (άγνωστου ακόμα ύψους) αφορά στην εγκατάσταση λογισμικού κέντρου (Software Center), ενώ η σχετική διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί. Υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνουν πως η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει προσεχώς (προφανώς μετά τη δημοσιοποίηση και ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου). Η επένδυση, σύμφωνα με τους ίδιους, θα δημιουργήσει περί τις 400 θέσεις εργασίας. Οπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε και με τον διαβόητο πρόεδρο του ομίλου της «Siemens», Χάινριχ φον Πίρερ, ο οποίος πρωτοστάτησε στα σχέδια αναδιάρθρωσης της επιχείρησης και στην απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τα γερμανικά εργατικά συνδικάτα. Το συγκεκριμένο μονοπώλιο, εκτός από τις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, έρχεται να εκμεταλλευτεί και τη φτηνότερη εργατική δύναμη της χώρας μας. Και βέβαια, αργά ή γρήγορα, τίποτα δεν αποκλείει την αποχώρησή τους από τη χώρα σε χώρες φθηνότερου κόστους, αφού πρώτα θα έχουν τσεπώσει αρκετό ζεστό και δωρεάν δημόσιο χρήμα.

Υποκατάστημα στην Ελλάδα θα ανοίξει και η πολυεθνική εταιρία του χρηματοπιστωτικού κλάδου, «Morgan Stanley», προφανώς για να το αξιοποιήσει ως βάση επιχειρηματικής διείσδυσης - πλιάτσικου στα κράτη των Βαλκανίων, αλλά και για την εδώ παρουσία τους σε μελλοντικές «δουλιές» που θα πάρουν ως ανάδοχοι και σύμβουλοι ιδιωτικοποιήσεων και για τα παιχνίδια τους με τις μετοχές και τα κρατικά ομόλογα.

Αύριο Κυριακή, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής εταιρίας ηλεκτρικών ειδών «JVC Panasonic».

Λαμπρό πεδίο για κέρδη

Τα ευεργετήματα που θα έχουν οι υποψήφιοι ξένοι επενδυτές αν δραστηριοποιηθούν σε κάποιον από τους τομείς της ενέργειας, τα κίνητρα και τις ευκαιρίες που τους παρέχει η πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση, παρουσίασε χτες σε εκπροσώπους ξένων χρηματοοικονομικών οίκων το υπουργείο Ανάπτυξης. Η σχετική ενημέρωση - πρόσκληση να αξιοποιήσουν το λαμπρό πεδίο που ανοίγεται από την ασκούμενη πολιτική για μεγάλα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο έγινε από τη μεριά της κυβέρνησης στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να προσελκύσει ξένα κεφάλαια. Ο Γ. Σαλαγκούδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαθέσει στο μεγάλο κεφάλαιο εκείνες τις διευκολύνσεις που απαιτεί προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, τόσο σε ζητήματα φορολογίας και αναπτυξιακού νόμου όσο και σε ζητήματα διαδικασιών αδειοδότησης.

Οπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μια επιθετική πολιτική για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας η ενημέρωση στράφηκε γύρω από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί, μεταξύ αυτών και στο σχεδιασμό της προκήρυξης του πρώτου διαγωνισμού για προαγορά Συμβάσεων Διαθεσιμότητας Ισχύος 900 ΜW. Εμφαση δόθηκε όσον αφορά στην εξορυκτική βιομηχανία στις προθέσεις της κυβέρνησης να αντισταθμίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τομέα. Ετσι, λόγος έγινε για θέσπιση «απλοποιημένων κανόνων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ιδιωτικών επιχειρήσεων του κλάδου με απλούστευση διαδικασιών αδειοδότησης και την προσέλκυση νέων επενδύσεων με φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα».

ΤΣΙΓΑΡΑ
Κατώτατη τιμή 1,50 ευρώ το πακέτο!

Πρωτοφανής κυβερνητική μεθόδευση. Τυφλή υπακοή στις αξιώσεις των πολυεθνικών

Ξεδιαντροπιά και ανοιχτή πρόκληση στα λαϊκά στρώματα της χώρας αποτελούν τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει κατώτατη τιμή στα πακέτα τσιγάρων, σε επίπεδα πολύ πάνω, σχεδόν διπλάσια από τις ισχύουσες σήμερα, κατώτατες τιμές. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στα σκαριά υπάρχει ρύθμιση που προβλέπει κατώτατη τιμή στο 1,5 ευρώ το πακέτο, τη στιγμή που κυκλοφορούν φίρμες με τιμές που ξεκινούν από 80 λεπτά για το πακέτο των 20 τσιγάρων! Η συγκεκριμένη κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρύθμιση έρχεται να υπηρετήσει τα ισχυρά ντόπια και ξένα μονοπώλια του κλάδου και να βάλει «τάξη» στον «ανταγωνισμό» που ξέσπασε πριν από μερικούς μήνες, όταν ορισμένες εταιρίες πρωτοκυκλοφόρησαν πακέτα με τιμές στα 80 λεπτά ή 1 ευρώ.

Εξοργιστικό είναι το γεγονός πως η συγκεκριμένη ρύθμιση προωθείται στη λογική της «εξισορρόπησης του ανταγωνισμού»! «Μεσίτης» εμφανίζεται τώρα το ελληνικό κράτος που παρεμβαίνει ανάμεσά τους με ...«εξισορροπητικούς φόρους», έτσι ώστε η κατώτατη τιμή να διπλασιαστεί και να ανέβει στο 1,5 ευρώ. Φανερό είναι ότι αυτές οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις είναι αποτέλεσμα των αξιώσεων που έχουν προβάλει οι πολυεθνικές που στην ουσία απαιτούν να απαγορευτεί κάθε ανταγωνισμός και δυνατότητα να πωλούνται τσιγάρα σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που οι ίδιες κρίνουν ότι τις συμφέρει να πωλούν.

Κατά τα λοιπά, οι κυβερνώντες παριστάνουν τους θιασώτες του λεγόμενου «ελεύθερου ανταγωνισμού», τους προστάτες των λαϊκών εισοδημάτων και πως αγωνίζονται, τάχα, για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Αντίθετα θυμούνται τον «ελεύθερο ανταγωνισμό» και δε σηκώνουν «μύγα στο σπαθί τους» όταν πρόκειται για τις εξευτελιστικές τιμές στις οποίες αναγκάζονται να πουλάνε οι καπνοπαραγωγοί. Για παράδειγμα, η ποικιλία «τσεμπέλια» αγοράζεται από τους καπνοβιομήχανους στην εξευτελιστική τιμή των 70 λεπτών το κιλό.

Στο μεταξύ όλα δείχνουν ότι με το τέλος της χρυσοπληρωμένης Ολυμπιάδας ανεβαίνει και το θερμόμετρο της αντιλαϊκής πολιτικής. Ενόψει του νέου προϋπολογισμού για το 2005 μεθοδεύεται αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στον καπνό, στα αλκοολούχα ποτά και έπεται συνέχεια. Σε αυτή τη φάση δρομολογούνται αυξήσεις και στους ειδικούς φόρους πάνω στα καύσιμα, εξέλιξη που θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και στις βενζίνες. Οι κυβερνώντες αποδίδουν την απόφασή τους για αύξηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα στην «αναγκαστική συμμόρφωση» με τις κοινοτικές οδηγίες, οι οποίες επιβάλλουν σταδιακή - προς τα πάνω - αναπροσαρμογή. Η κυβέρνηση προετοιμάζει από τώρα για το επερχόμενο γεγονός, πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για τα λαϊκά εισοδήματα της χώρας.

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
Αύξηση κερδών κατά 63,8%!

Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση κερδών, δυσανάλογη σε σχέση με την αντίστοιχη αύξηση πωλήσεων, κατέγραψε ο όμιλος της «Μότορ Οϊλ» το πρώτο εξάμηνο του 2004, πλήρως εναρμονισμένη με τις μεγάλες επιδόσεις κερδοφορίας ολόκληρου του κλάδου. Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 85,1 εκατ. ευρώ έναντι 52,06 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2003, σημειώνοντας αύξηση 63,8%! Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 4,8% και έφτασε το 1,003 δισ. ευρώ από 958 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Η μητρική εταιρία κατέγραψε αύξηση κερδών προ φόρων κατά 62,2% με 86,6 εκατ. ευρώ έναντι 53,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2003. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας το πρώτο εξάμηνο του 2004 αυξήθηκε κατά 7,1%, στα 865 εκατ. ευρώ από 807 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ