ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΟΡΦΟΥ
Εκρηξη βόμβας στο ναό του Αγίου Μάμαντος

Εντονες αντιδράσεις από την κυπριακή κυβέρνηση και όλα τα κυπριακά κόμματα

Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στο προαύλιο του ναού του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 3.30 π.μ. και σύμφωνα με πληροφορίες προκλήθηκε από εκρηκτική ύλη ΤΝΤ.

Θεωρείται βέβαιο ότι δράστες είναι μέλη εξτρεμιστικών ομάδων στα Κατεχόμενα που έδρασαν με αυτό τον τρόπο δείχνοντας την αντίθεσή τους στη λειτουργία που έχει προγραμματιστεί να τελεστεί στις 2 Σεπτέμβρη, γιορτή του Αγίου Μάμα, από το Μητροπολίτη Νεόφυτο.

Ο ραδιοσταθμός Μπαϊράκ μετέδωσε ότι από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στην είσοδο, τα παράθυρα και τη στέγη του ναού. Οπως δήλωσε ο «υπουργός» Εσωτερικών Οσκάντ Μουράτ, στους τοίχους του ναού γράφτηκαν αισχρά συνθήματα. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές και σε καταστήματα της περιοχής. Οι κατοχικές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ στο χώρο πήγε ο «έπαρχος» και ο «αστυνομικός διευθυντής» της κατεχόμενης κωμόπολης.

Στον εσπερινό που θα τελεστεί την ερχόμενη Τετάρτη θα παραστεί ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναμένεται να εκπροσωπηθούν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ και μικρότερα κόμματα

Ο δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας εξέφρασε συγκλονισμό από τη βομβιστική επίθεση, την απέδωσε σε νυχτοβάτες και εξτρεμιστικά στοιχεία. Ο κ. Πίττας ανέφερε ότι αυτοί που προέβησαν στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια επιδιώκουν τη διχοτόμηση και εργάζονται σε βάρος της Κύπρου και του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Εντονες αντίδρασης κυβέρνησης - κομμάτων

Εντονα αντέδρασαν η κυβέρνηση και τα κόμματα στην έκρηξη στον ιερό ναό Αγίου Μάμα στη Μόρφου.

Η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, καταδίκασε με αποτροπιασμό τη βομβιστική επίθεση εναντίον του ναού, όπως και κάθε είδους τρομοκρατικές και βομβιστικές επιθέσεις που τείνουν να δηλητηριάσουν το κλίμα ηρεμίας που είναι απαραίτητο για την επιδίωξη του τελικού στόχου της λύσης του Κυπριακού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε γραπτή δήλωση, αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση εκφράζει λύπη για τις ζημιές και την καταστροφή που έχουν προκληθεί στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος, η οποία αποτελεί σημαντικό μνημείο της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, καταδίκασε την έκρηξη βόμβας και την απέδωσε σε κύκλους της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που δε συμβιβάστηκαν ποτέ με την ιδέα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να συμβιώσουν. Κατηγόρησε τον Ραούφ Ντενκτάς ότι με τις δηλώσεις του τις τελευταίες μέρες έχει εξωθήσει αυτούς τους κύκλους να συμπεριφερθούν με το συγκεκριμένο τρόπο. Ο κ. Κυπριανού τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί η τέλεση της θρησκευτικής εκδήλωσης χωρίς προβλήματα. Τόνισε ακόμη ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις πρέπει να διεξάγονται με μεγάλη προσοχή και οι τόνοι να διατηρούνται χαμηλοί, προκειμένου να διατηρηθεί η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα των δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, δήλωσε ότι η επίθεση αποτελεί πράξη ακραίων εξτρεμιστικών στοιχείων που όπως είναι προφανές επιθυμούν και επιδιώκουν τη ματαίωση της επαναλειτουργίας του ναού. Είπε επίσης ότι είναι προφανές πως τα άτομα που κινήθηκαν με το συγκεκριμένο τρόπο απεργάζονται την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και δεν επιθυμούν τη συναίνεση, το διάλογο και την επικοινωνία των δύο κοινοτήτων. Ο κ. Μητσόπουλος κάλεσε το λαό να απομονώσει αυτά τα άτομα και να συμμετάσχει μαζικά στις εκδηλώσεις για τη θρησκευτική πανήγυρη, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο Αγιος Μάμας ανήκει στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και από αυτή πρέπει να λειτουργείται.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε αποτροπιασμό και βδελυγμία για τη βομβιστική επίθεση εναντίον της κατεχόμενης εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος. Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι όσο συνεχίζεται η κατοχή και η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα συνεχίζονται και ενέργειες που τραυματίζουν τις προοπτικές για μια δίκαιη και σωστή λύση του Κυπριακού. Ο κ. Ομήρου είπε ότι πρόκειται για επίθεση ενάντια στην ειρήνη και την προοπτική για λύση και υπεύθυνες είναι οι κατοχικές αρχές.

Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι η λειτουργία των παρακρατικών και τρομοκρατικών οργανώσεων που ίδρυσε ο Ραούφ Ντενκτάς, όπως ο ίδιος ομολόγησε, με πρώτη την τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ, συνεχίζουν να λειτουργούν για να τρομοκρατούν τους Τουρκοκυπρίους και για να δυναμιτίζουν το κλίμα συνεννόησης και κατανόησης, που τείνει να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες ανακοίνωσαν ότι η βομβιστική επίθεση κατά του ναού του Αγίου Μάμαντος έγινε από ακραίους σοβινιστές στα Κατεχόμενα που είχαν στόχο να μη λειτουργήσει ο ιερός ναός. Η ενέργεια αυτή, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ΕΔΗ, ενθαρρύνθηκε από τους Ντενκτάς και Ερογλου, αλλά οι δυνάμεις της ειρήνης και της συνδιαλλαγής και στις δύο κοινότητες πρέπει να περιφρουρήσουν την επαναπροσέγγιση και συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Καταδικάζουν και οι Τουρκοκύπριοι

«Βούτυρο στο ψωμί της ελληνοκυπριακής πλευράς» χαρακτήρισε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τη βομβιστική επίθεση στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου. Θα έχει, είπε, αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα των Τουρκοκυπρίων, όπως αυτή διαμορφώθηκε ύστερα από προσπάθειες πολλών ετών.

Την επίθεση, είπε ο κ. Ταλάτ, διενήργησε οργανωμένη ομάδα «που στόχο έχει να δυσφημίσει το κράτος ως τρομοκρατική χώρα». Ο κ. Ταλάτ είπε ότι αισθάνεται ντροπή γιατί υπάρχουν τέτοια άτομα και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από την απόφαση για λειτουργία του ναού του Αγίου Μάμαντος.

Ο συντονιστής της πλατφόρμας «Αυτή η χώρα είναι δική μας», Αλί Γκιουλέλ, άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από τη βομβιστική επίθεση βρίσκεται η τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ. Ο κ. Γκιουλέλ, απαντώντας σε ερώτηση του ΡΙΚ για το ποιους θεωρεί υπευθύνους, απάντησε ότι είναι οι ίδιοι που βρίσκονταν πίσω από τις βομβιστικές ενέργειες στις δεκαετίες του '50 και '60.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τελευταία «προεδρική» θητεία για τον Ρ. Ντενκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε χτες ότι δε θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στην «προεδρία» του ψευδοκράτους στις προεδρικές εκλογές, που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Απρίλη του 2005. «Η απόφασή μου είναι οριστική. Δεν είναι σωστό το ίδιο πρόσωπο να κατέχει συνεχώς το ίδιο αξίωμα. Η αλλαγή είναι καλό πράγμα», δήλωσε ο 80χρονος Ντενκτάς στο πρακτορείο «Ανατολή».

Ο Ντενκτάς ανέλαβε την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Το τελευταίο διάστημα -σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο - ο Ντενκτάς είχε απολέσει την υποστήριξη της Αγκυρας και των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω της αντίθεσής του στο «σχέδιο Ανάν» για την επανένωση της Κύπρου.

Προβληματισμένο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας εκτιμά ότι η Αγκυρα βρίσκεται ενώπιον του άμεσου ενδεχομένου να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, γράφει η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», αναφερόμενη στις αξιολογήσεις, που έγιναν κατά την πρόσφατη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, κατά την οποία το Κυπριακό αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, το Συμβούλιο διαπίστωσε επίσης ότι:

- Οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα έχουν στα χέρια τους το χαρτί του βέτο, για την παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

- Εχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να επιβάλει λύση του Κυπριακού, πριν από το Δεκέμβρη του 2004, απαιτώντας περισσότερα από αυτά που της έχουν δοθεί με το «σχέδιο Ανάν».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας εκτιμά ότι οι απαιτήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς επί του «σχεδίου Ανάν» μπορεί να σχετίζονται με την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, την αποχώρηση των εποίκων και την κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεως, με το επιχείρημα ότι καμιά ξένη χώρα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εξάλλου, η εφημερίδα «Χουριέτ» γράφει ότι στα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας διανεμήθηκε έγγραφο, που ετοιμάστηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και καθορίζει την κοινή στάση της Αγκυρας και των Τουρκοκυπρίων στο Κυπριακό, από τώρα και στο εξής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ