ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναμένοντας τα ισραηλινά αντίποινα
  • 16 νεκροί, περισσότεροι από 80 τραυματίες, από διπλή επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορεία στην Μπεερσεμπά, στο νότιο Ισραήλ
  • Την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς», καταδίκασε η Παλαιστινιακή Αρχή

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Αλλεπάλληλες συσκέψεις με τον υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, τον επικεφαλής του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, και τον αρχηγό των εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών - Σιν Μπετ - Αβι Ντίχτερ, είχε, χθες το απόγευμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, το μεσημέρι, στην πόλη Μπεερσεμπά του νοτίου Ισραήλ, πολλοί δεν απέκλειαν μια νέα «ηχηρή» απάντηση του ισραηλινού στρατού.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν από τη διπλή βομβιστική επίθεση. Σημειώθηκε, νωρίς το μεσημέρι, σε ώρα αιχμής, όταν δύο καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν, με διαφορά δευτερολέπτων, μέσα σε 2 λεωφορεία. Ακολούθησε χάος και προς στιγμήν κυκλοφόρησε η είδηση ότι σημειώθηκε και τρίτη έκρηξη στο εμπορικό κέντρο της πόλης, η οποία, όμως, αποδείχτηκε λανθασμένος συναγερμός. Η χθεσινή επίθεση ήταν η πρώτη, μετά από αρκετούς μήνες, και η πλέον αιματηρή από πέρυσι τον Οκτώβρη.

Λίγη ώρα αργότερα, την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς». Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η βομβιστική επίθεση είναι η «πρώτη» απάντηση της «Χαμάς» για τις δολοφονίες του πνευματικού της ηγέτη, Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν, και του διαδόχου του, Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, αλλά και μια έκφραση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους κρατούμενους απεργούς πείνας.

Ο Γιάσερ Αραφάτ, με γραπτή ανακοίνωσή του, τονίζει ότι οι επιθέσεις κατά πολιτών «δε βοηθούν τον παλαιστινιακό αγώνα και δίνουν το πρόσχημα στο Ισραήλ για νέα εγκλήματα». Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ επανέλαβε ότι η παλαιστινιακή ηγεσία καταδικάζει κάθε επίθεση κατά πολιτών, είτε είναι Ισραηλινοί είτε Παλαιστίνιοι, και απηύθυνε έκκληση στο διαμεσολαβητικό κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) να παρέμβει για να εφαρμοστεί ο «οδικός χάρτης». «Δεν εμπεδώνεται η ειρήνη με αποκλεισμούς, δολοφονίες, τείχη και εποικισμούς», κατέληξε ο Ερακάτ.

Ο Αριέλ Σαρόν, σε μια πρώτη αντίδραση, αρκέστηκε να τονίσει ότι «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με όλες τις δυνάμεις». Μάλιστα, ο σύμβουλός του, Ντόρε Γκολντ, έσπευσε να συμπληρώσει ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να χάσει πολλούς αθώους πολίτες για να κατανοήσουν όλοι την αναγκαιότητα της ύπαρξης του τείχους». Οι δηλώσεις του Γκολντ αναφέρονταν στις σφοδρές επικρίσεις που έχει δεχτεί διεθνώς το Ισραήλ για την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους στη Δυτική Οχθη, το οποίο, κατά την εκτίμηση των Ισραηλινών αξιωματούχων, είναι ο βασικός λόγος που έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των επιθέσεων αυτοκτονίας.

Αντιδράσεις και «συμπτώσεις»

Την καταδίκη τους για την επίθεση αυτοκτονίας στην Μπεερσεμπά εξέφρασαν το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι ΗΠΑ, πολλοί άλλοι διεθνείς οργανισμοί και η ΕΕ. Μάλιστα, η τελευταία, σε ανακοίνωσή της, καλεί την Π. Αρχή, όχι απλώς να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες, αλλά να λάβει μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν, καταλήγοντας ότι «η διαρκής ειρήνη επιτυγχάνεται μόνο μέσα από συνομιλίες».

Πριν από την επίθεση στην Μπεερσεμπά, η είδηση που κυριαρχούσε ήταν η παρουσίαση από τον Αριέλ Σαρόν στην κοινοβουλευτική ομάδα του Λικούντ ενός νέου χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε ότι «το σχέδιο θα εφαρμοστεί, τελεία και παύλα». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το πλήρες χρονοδιάγραμμα, που θα κληθεί να εγκρίνει μέσα στον Οκτώβρη το υπουργικό συμβούλιο, θα κατατεθεί στη Βουλή, στις 3 Νοέμβρη, και προτείνει η αποχώρηση να αρχίσει από το Γενάρη.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην Τζενίν, όπου επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας και έκανε έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, ανακοινώθηκε ότι συνελήφθη 1 Παλαιστίνιος που έφερε «ένα νέο τύπο εκρηκτικού». Στη Ράφα, κατά τη διάρκεια εισβολής και κατεδαφίσεων σπιτιών, 1 14χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, όπως και άλλος ένας συμπατριώτης του στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

ΗΠΑ - ΠΟΕ - ΕΕ
«Πράσινο φως» για την επιβολή κυρώσεων στις ΗΠΑ

ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ινδία, το Μεξικό, η Χιλή και η Ν. Κορέα έχουν πλέον το δικαίωμα να επιβάλλουν απαγορεύσεις στην εισαγωγή αμερικανικών προϊόντων, μετά την εξουσιοδότηση εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Τη «μήνι» της ΕΕ και των υπόλοιπων χωρών που προσέφυγαν στον ΠΟΕ - ο οποίος τους δικαίωσε- προκάλεσε η προστατευτική πολιτική, που εφαρμόζει η αμερικανική κυβέρνηση στην εισαγωγή ξένων προϊόντων, πολιτική που αντιβαίνει στους κανονισμούς του παγκόσμιου εμπορίου. Ο νόμος Μπερντ, που έχει ψηφίσει τον πρώτο χρόνο μετά την εκλογή της η κυβέρνηση Μπους, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανονισμών εμπορίου, επισημαίνει ανακοίνωση του ΠΟΕ.

Βάσει του νόμου, οι αμερικανικές εταιρίες λαμβάνουν ειδικές επιδοτήσεις για να εξισορροπήσουν τυχόν απώλειές τους από τον ανταγωνισμό με τα εισαγόμενα προϊόντα. Ο ΠΟΕ καταγγέλλει ότι με το νόμο Μπερντ, οι αμερικανικές εταιρίες επιχορηγήθηκαν με πάνω από 700 εκατ. δολάρια. Αντιμέτωπος με το ρεαλιστικό ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, ο Πρόεδρος Μπους έχει προτείνει την κατάργηση του νόμου. Ωστόσο, η πρόταση του Προέδρου προσκρούει στη σθεναρή αντίδραση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών γερουσιαστών, που αρνούνται να αποδεχτούν μια τέτοια ρύθμιση, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος που ενδέχεται να έχει.

Στο μεταξύ, ακόμη περισσότερα άσχημα νέα... Νέα υποχώρηση κατά 2.8% κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημείωσε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ. Κύριος παράγοντας θεωρείται η δραστική μείωση του καταναλωτικού δείκτη. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα πια στο τρίμηνο Ιούλη - Σεπτέμβρη, για να διαπιστωθεί κατά πόσον η τάση αυτή είναι παροδική ή έχει πιο μακροπρόθεσμη εμβέλεια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, ο δείκτης καταναλωτού αυξήθηκε μόνο κατά 1.6% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για τα πιο χαμηλά ποσοστά την τελευταία τριετία. Παράλληλα, ο ρυθμός εξαγωγών ήταν μόλις 6.1%, πολύ χαμηλότερος του αναμενόμενου 14.1%.

Η μοναδική «καλή» είδηση είναι ότι ο βασικός πληθωρισμός, μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους ενέργειας και ειδών διατροφής, ήταν μόλις 1.7%, στο όριο δηλαδή που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα για την αύξηση των επιτοκίων. Από την άλλη, σε γάγγραινα» εξελίσσεται το πρόβλημα της αγοράς εργασίας, που μετά την απώλεια 1.1 εκατ. θέσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν μπορεί να μπει σε πορεία ανάκαμψης.

«Η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο», σχολίασε ο Αλαν Γκρίνσπαν. Προειδοποίηση, που δε φαίνεται να ευνοεί τον Πρόεδρο Μπους, ο οποίος χρίζεται, το Σαββατοκύριακο, και επισήμως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ
Ο «πόλεμος χαμηλής έντασης» καλά κρατεί

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων αυτονομιστών και του τουρκικού στρατού, που έχουν αναζωπυρωθεί αυτό το καλοκαίρι, επαναλαμβάνονται τις τελευταίες 3 μέρες. Οι πληροφορίες από την επαρχία Χάκαρι κάνουν λόγο για δεκατρία θύματα σε σφοδρές μάχες στα βουνά, που βρίσκονται κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ το τελευταίο 3ήμερο: 11 «Κούρδους αυτονομιστές» και 2 στρατιώτες, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό.

Το Ασοσιέιτεντ Πρες μεταδίδει πως οι επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών υπήρξαν «οι μεγαλύτερες της τελευταίας πενταετίας», ενώ μεταφέρει την έκκληση -- γι' άλλη μια φορά -- του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλά Γκιούλ, προς τις ΗΠΑ να συμβάλουν στην εξόντωση του ΡΚΚ/Kongra-Gel, σε συνέντευξή του στο CNN Turk: Οπως είπε, η Αγκυρα «αναμένει διεθνή συνεργασία, για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον εχθρό».

Ερωτηθείς, εάν η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον αριθμό των δυνάμεων που διατηρεί στο Βόρειο Ιράκ, για να αντιμετωπίσει την αναθέρμανση των συγκρούσεων, ο Γκιούλ είπε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την ασφάλειά μας». Επισήμως, η Τουρκία έχει 1.500 άνδρες με άρματα μάχης και άλλο βαρύ οπλισμό εντός Ιράκ --στην πραγματικότητα, ο αριθμός τους πρέπει να ξεπερνά τους 5.000.

  • Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός και «αστέρας» της κεντροδεξιάς τη δεκαετία του '90 Μεσούτ Γιλμάζ, εξέφερε την εκτίμηση ότι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εγκολπωθεί την Τουρκία, η χώρα ίσως «βρεθεί υπό στρατιωτική δικτατορία ή μια κυβέρνηση φονταμενταλιστών». Η δήλωση, με προφανείς σκοπιμότητες, έγινε στην εφημερίδα Στάνταρντ της Βιέννης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ