ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Πρωταθλητές ... κερδοφορίας!

Το μεγάλο κεφάλαιο θησαυρίζει και η κυβέρνηση προετοιμάζει τα λαϊκά στρώματα για συνέχιση της λιτότητας

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εισρέουν στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν για το πρώτο εξάμηνο του 2004, ενώ η κερδοφορία «τραβάει την ανηφόρα», δημιουργώντας τις καλύτερες προϋποθέσεις και για τα αποτελέσματα του 9μηνου. Είναι δεδομένο ότι η μετα-ολυμπιακή περίοδος θα είναι ακόμη καλύτερη από αυτήν των πρώτων έξι μηνών του 2004, αλλά αυτό δεν εμποδίζει το μεγάλο κεφάλαιο να ζητά νέες περικοπές των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Η σημαντική υπερ-κερδοφορία αρκετών επιχειρήσεων καταγράφεται σε μια περίοδο που οι βιομήχανοι περιμένουν νέα προνόμια και παροχές από την κυβέρνηση και την ανακοίνωσή τους από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς ήδη έχουν καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα της «φορολογικής μεταρρύθμισης» και του «νέου αναπτυξιακού νόμου». Είναι, επίσης, η περίοδος της καταμέτρησης των τεράστιων κερδών από την ολυμπιακή προετοιμασία της χώρας. Αλλά και η περίοδος, που τα λαϊκά στρώματα αγωνιούν για την ακρίβεια και για τις αυξήσεις στα φροντιστήρια, ενώ οι έμποροι δεν αγοράζουν τη σοδειά των αγροτών, για να εκβιάσουν χαμηλότερες, εξευτελιστικές τιμές.

Σ' αυτό το «φόντο» και με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για έναν ακόμη κρατικό προϋπολογισμό λιτότητας, η «Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ», η εταιρία του Στέγκου που έγινε γνωστή από την τροπολογία Πάχτα και το Πόρτο Καρράς, ανακοίνωσε ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2004 ανήλθε σε 1.056 εκατ. ευρώ, έναντι 900 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2003, σημειώνοντας αύξηση 17,3%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 17% και έφτασαν τα 76,42 εκατ. ευρώ, από 65,33 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Η «ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών» καταγράφει μια εντυπωσιακή αύξηση στα προ φόρων κέρδη. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 1,4%, στα 353,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2004, από 348,7 εκατ. ευρώ το 2003. Τα κέρδη προ φόρων και μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 119%, καθώς έφτασαν τα 16,4 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Η «S & B Βιομηχανικά Ορυκτά» αύξησε σε επίπεδο ομίλου τις πωλήσεις της κατά 38,4%, στα 204,4 εκατ. ευρώ από 147,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2003. Τα προ φόρων κέρδη της αυξήθηκαν κατά 9,3%, στα 13,6 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος «ΙΝΤΡΑΛΟΤ», με μείωση του κύκλου εργασιών κατά 13,4% το πρώτο εξάμηνο του 2004, στα 149,8 εκατ. ευρώ από 173 εκατ. ευρώ, σημείωσε αύξηση κερδών προ φόρων κατά 9,5%, καθώς ανήλθαν στα 60,5 εκατ. ευρώ από 55,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2003!

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Στους ιδιώτες η εκμετάλλευση

Νοσοκομεία, σχολεία, μουσεία και οτιδήποτε άλλο, θα κατασκευάζονται με τη μέθοδο της «αυτοχρηματοδότησης»

Η ληστρική μέθοδος της λεγόμενης «αυτοχρηματοδότησης» για το σύνολο των δημόσιων έργων επιλέγεται από την κυβέρνηση ως «λύση» και θα αφορά ακόμη και το χτίσιμο νοσοκομειακών, σχολικών και άλλων εγκαταστάσεων! Πρόκειται, δηλαδή, για μια ακόμη γενναία προικοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγαλοκατασκευαστών, στους οποίους εκχωρείται η μακροχρόνια εκμετάλλευση εγκαταστάσεων και υποδομών, που όμως κατασκευάζονται, πρώτα και κύρια, με κρατικό χρήμα και κρατικές εγγυήσεις.

Οι διαθέσεις της κυβέρνησης ομολογούνται από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Φώλια, ο οποίος με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε πως πρώτα από όλα «θα προχωρήσουμε στη δημιουργία του νομικού πλαισίου το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, όπως νοσοκομεία, μουσεία, σχολεία, ακόμα και έργα παροχής υπηρεσιών»! Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως το δημόσιο θα πληρώνει στους επιχειρηματίες ένα ποσό ενοικίου για κάθε μήνα μέχρι τη λήξη της σύμβασης! Το «νέο νομικό πλαίσιο» στο οποίο αναφέρθηκε, «λύνει τα χέρια» στην κυβέρνηση και στους διάφορους εποπτευόμενους φορείς να προχωρούν σε αναθέσεις έργων γενικότερου ή και τοπικού χαρακτήρα, στη λογική της μεγιστοποίησης των κερδών και με το κριτήριο της ανταποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Είναι απόλυτα φανερό ότι το δημόσιο και όσοι χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα των νοσοκομείων, θα εξαναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν τις παρεχόμενες «κοινωνικές» υπηρεσίες και να γίνονται έρμαια των διαθέσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο Χρ. Φώλιας υποσχέθηκε άμεσα και γρήγορα κέρδη στους επιχειρηματίες, λέγοντας πως οι αναθέσεις των έργων με το συγκεκριμένο τρόπο θα αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2005.

ΕΦΟΡΙΑ
Παράταση για τα «ληξιπρόθεσμα χρέη»

Παράταση μέχρι την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σε οφειλέτες για τη «ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών» προς την Εφορία. Η αρχική προθεσμία έληγε χτες (31 Αυγούστου). Για την ώρα η «συγκομιδή» φόρων είναι αρκετά κάτω από το στόχο που έβαλε το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για παράταση της προθεσμίας. Οι εταιρίες και τα φυσικά πρόσωπα που είτε δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση είτε δήλωσαν «ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία», μπορούν να υποβάλουν αρχικές, συμπληρωματικές ή τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι τις 24 Σεπτέμβρη (για εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι τις 31/12/2003) με κίνητρο την απαλλαγή τους από πρόσθετους φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα. Στη ρύθμιση υπάγονται και οι δηλώσεις ΦΠΑ.

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προσοχή στα σχολικά κυλικεία

Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των αρμόδιων υπουργείων στα κυλικεία των σχολείων, προκειμένου, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, να εξασφαλιστεί ότι δεν πωλούνται είδη περισσότερα από αυτά που προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση, ζητά, με επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας, η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας. Οπως επισημαίνει η Ενωση, τα τελευταία χρόνια έχει οξυνθεί το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται από σχετικές επιστημονικές έρευνες, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.

Η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας επισημαίνει ότι τα είδη που επιτρέπεται να πωλούν τα σχολικά κυλικεία, σύμφωνα με την πρόσφατη υπουργική απόφαση, είναι μόνο σάντουιτς με τυρί, τοστ με τυρί, ψωμί τύπου 90%, τυριά ελληνικής παραγωγής, ψωμί πολυτελείας σε συσκευασία, κουλούρι σιμιτιού, σταφιδόψωμο σε ατομική συσκευασία, φρυγανιές σε μικρές συσκευασίες, γάλα παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία, γιαούρτι χωρίς ζάχαρη ή άλλες προσμείξεις, φρούτα εποχής πλυμένα και τυλιγμένα σε σελοφάν, φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη, ξηροί καρποί σε μικρή συσκευασία, τυρόπιτα - σπανακόπιτα, τσάι και άλλα αφεψήματα και καφές μόνο για το προσωπικό.

ΔΕΗ
Νέα μονάδα στην Κρήτη

Σε λειτουργία τέθηκε και δεύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στον θερμοηλεκτρικό Σταθμό Αθερινόλακκου Κρήτης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ. Η ισχύς της μονάδας είναι 51 MW. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιχείρηση, οι δύο μονάδες του Σταθμού (Αθερινόλακκος Ι και ΙΙ) που μπήκαν σε λειτουργία το καλοκαίρι είναι συνολικής ισχύος 102 MW και «διασφαλίζουν τις ανάγκες του νησιού και για το 2005».

Αυξάνονται τα οχήματα

Αύξηση σε ποσοστό 19,1% εμφανίζει στο επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2004 ο αριθμός των αυτοκινήτων (καινούριων ή μεταχειρισμένων), που μπήκαν για πρώτη φορά σε κυκλοφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι νέες άδειες αυτοκινήτων έφτασαν σε 246.450. Οι μοτοσικλέτες που πρωτοκυκλοφόρησαν αυξήθηκαν κατά 25,4% και έφτασαν σε 50.459.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ