ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καθημερινό φαινόμενο οι βλάβες στα πλοία

Στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΕΞΠΡΕΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ» και το επιβατηγό καταμαράν «ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΙΙ» εκδηλώθηκαν χτες και προχτές οι βλάβες της ...ημέρας, ενώ καταγράφηκε μία ακόμα πρόσκρουση. Το πρώτο πλοίο έμεινε προχτές το βράδυ από δεξιά κύρια μηχανή, κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσής του στο λιμάνι της Ιου, ταλαιπωρώντας 588 επιβάτες. Το πλήρωμα της μηχανής, μένοντας ξάγρυπνο όλο το βράδυ, κατάφερε τελικά να κινήσει το πλοίο χτες λίγο μετά τις 6 το πρωί, με προορισμό τη Νάξο, όπου και θα γινόταν έλεγχος από το τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων.

Η βλάβη στο καταμαράν σημειώθηκε χτες το πρωί κατά τη διάρκεια απόπλου του από το Αγκίστρι με προορισμό την Αίγινα. Το πλοίο ακινητοποιήθηκε και οι 22 επιβάτες του προωθήθηκαν στον προορισμό τους με άλλο καταμαράν.

Οσο για την πρόσκρουση, αυτή έγινε στο λιμάνι Βαθύ της Σάμου από το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» κατά τη διάρκεια χειρισμών πρυμνοδέτησής του. Από την πρόσκρουση προκλήθηκαν μόνον υλικές ζημιές. Στο πλοίο, το οποίο ερχόταν από τον Πειραιά, επέβαιναν 143 επιβάτες. Το πλοίο τελικά απέπλευσε για να εκτελέσει το υπόλοιπο δρομολόγιό του Χίο - Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί τα όσα αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου για τις διαδικασίες που έγιναν, προκειμένου να παρθεί η απόφαση για να συνεχίσει το δρομολόγιό του: «Από Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων της Σάμου έγινε επιθεώρηση με ικανοποιητικά αποτελέσματα και με τη σύμφωνη γνώμη του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων επετράπη η συνέχιση του δρομολογίου του»...

ΤΜΗΜΑΤΑ «ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»
Παράταση της χρηματοδότησης... χωρίς χρήματα

«Παρηγοριά στον άρρωστο» αποτελεί, όπως φαίνεται, τελικά η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για τη χρηματοδότηση των 82 Τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Διεύρυνση της Ανώτατης Εκπαίδευσης». Θυμίζουμε ότι τα Τμήματα αυτά χρηματοδοτούνταν στο μεγαλύτερο μέρος τους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ), που είναι μέρος του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης της ΕΕ και η χρηματοδότηση αυτή προβλεπόταν να λήξει στις 31 Αυγούστου του 2004, με αποτέλεσμα τα Τμήματα αυτά να κινδυνεύουν να μην «ανοίξουν» από την αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Στις αρχές Αυγούστου λοιπόν, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου, εξέδωσε ρυθμιστική απόφαση με την οποία παρατείνεται η χρηματοδότηση των 82 Τμημάτων της Διεύρυνσης από το ΕΠΕΑΕΚ μέχρι και τις 31/12/2004, ενώ από εκεί και πέρα τα Τμήματα της «Διεύρυνσης» εντάσσονται στο σχεδιασμό για τον Τακτικό Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2005. Ομως, η παράταση της χρηματοδότησης για το διάστημα 1/9 έως 31/12 παρέχεται «χωρίς την αύξηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου» του ΕΠΕΑΕΚ, δηλαδή χωρίς πρόβλεψη για επιπλέον χρηματοδότηση των Τμημάτων, αλλά μόνο ως παράταση του χρόνου κατά τον οποίο μπορούν να εκταμιευτούν χρήματα από το αρχικώς προβλεπόμενο ποσό της χρηματοδότησής τους.

Ετσι, τα ιδρύματα στα οποία λειτουργούν Τμήματα της «Διεύρυνσης» καλούνται να «αναπροσαρμόσουν τα σχετικά τεχνικά δελτία, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν πόρους από τους ήδη διατεθέντες». Στην πραγματικότητα, οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων χρηματοδότησης και ΕΠΕΑΕΚ ανά Τμήμα και Ιδρυμα, επιδίδονται σε ένα «νέο αγώνισμα», αυτό της μεταφοράς κονδυλίων από διάφορους κωδικούς και της κατανομής τής - έτσι κι αλλιώς πενιχρής - χρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τέτοιο τρόπο ώστε να «λειτουργήσουν» όλα τα Τμήματα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Εκδήλωση τιμής στο Σταυράκι

Το Σάββατο 4 του Σεπτέμβρη, η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Ευτυχία Πρίντζου, γραμματέα της ΝΕ του ΚΚΕ, και τους συντρόφους της - όλοι κομμουνιστές αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης - που εκτελέστηκαν στο Σταυράκι Ιωαννίνων τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη του 1948 από το μοναρχοφασιστικό κράτος και παρακράτος του Εμφυλίου. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο μνημείο, στον τόπο της εκτέλεσης των αγωνιστών.

Προβλήματα υδροδότησης

Λόγω βλάβης, από χτες το πρωί, στον κεντρικό αγωγό νερού της Αραβήσου, στην περιοχή της Σίνδου, θα υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση της πόλης σε ανατολικές και δυτικές περιοχές. Τα παραπάνω ανακοίνωσε η Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως συνεργεία έχουν ήδη ξεκινήσει την αποκατάσταση της ζημιάς.

Εκδρομή - προσκύνημα

Εκδρομή - προσκύνημα στα «Πετρουλιάνικα» διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ Πειραιά το διήμερο 7-8/9 με δωρεάν μετακίνηση. Το πούλμαν αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 8.30 π.μ. και από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 9 π.μ. Για κλείσιμο θέσεων και πληροφορίες, στα τηλέφωνα: 210.4124.696 (μόνο πρωί) και 210.4526.139 (πρωί - απόγευμα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ