ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξανάρχισε η δίκη για τον «ΕΛΑ»

Μετά από διακοπή ενός περίπου μήνα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, επαναλήφθηκε χτες η δίκη για τον «ΕΛΑ» με τις αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής. Το δικαστήριο είχε διακόψει τις συνεδριάσεις του από τις 3 Αυγούστου, ενώ από τις 2 Αυγούστου είχαν αποφυλακιστεί, λόγω παρέλευσης 18μήνου, οι κατηγορούμενοι Αγ. Κανάς, Ειρ. Αθανασάκη και Κ. Αγαπίου.

Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνεχίστηκε χτες με την αγόρευση του Αλ. Κατσαντώνη από την Πολιτική Αγωγή. Ο Αλ. Κατσαντώνης χαρακτήρισε κορυφαίο πρόσωπο της δίκης τη γνωστή μάρτυρα Σ. Κυριακίδου, για την οποία είπε ότι στις καταθέσεις της οφείλεται η αποκάλυψη της δράσης του «ΕΛΑ».

Ο Αλ. Κατσαντώνης προσπάθησε να αποκρούσει και τον ισχυρισμό των συνηγόρων υπεράσπισης ότι «ένοχος ένοχον ου ποιεί» και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του «τρομονόμου». Στον αντιτρομοκρατικό νόμο, είπε ο Αλ. Κατσαντώνης, ο ένοχος μπορεί να ποιεί ένοχον (!) και μάλιστα γι' αυτό ο νομοθέτης πριμοδοτεί πράξεις σαν αυτές της Σ. Κυριακίδου. «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις μόνο με αυτόν τον τρόπο εξαρθρώνονται», πρόσθεσε ο Αλ. Κατσαντώνης, υπονοώντας τον ...αποτελεσματικό ρόλο των καταδοτών.

Ο Αλ. Κατσαντώνης υπεραμύνθηκε και των λεγόμενων αρχείων της Στάζι. «Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν είναι αποδεικτικά στοιχεία τα έγγραφα της Στάζι, όταν περιέχουν σημαντικά στοιχεία εις βάρος του Κ. Αγαπίου», είπε. Αποσιωπώντας τελείως από πόσες μυστικές υπηρεσίες έχουν περάσει τα αρχεία της Στάζι, διερωτήθηκε «για ποιο λόγο η Στάζι να τα βάλει με τον Αγαπίου»;

Συγκρίνοντας τις οργανώσεις «17 Νοέμβρη» και «ΕΛΑ», ανέφερε ότι ήταν εντελώς διαφορετικές, καθώς η πρώτη διακρινόταν για το έντονο μιλιταριστικό χαρακτήρα της, ενώ η δεύτερη φαίνεται να είχε περισσότερο ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο συνήγορος είπε έτι έχουμε απλή συνέργεια για όλους τους κατηγορούμενους και ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει σοβαρά υπόψη του τη στάση που τήρησαν οι Μ. Κασσίμης και Χρ. Τσιγαρίδας, χαρακτηρίζοντάς την αξιοπρεπή, ενώ για τον Χρ. Τσιγαρίδα συμπλήρωσε ότι δεν είχε ενεργό δράση στον ΕΛΑ και ανήκε στην πνευματική ηγεσία της.

ΝΕΑ ΣΤΥΡΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Σταματούν τα έργα στο λιμάνι

Για δεύτερη φορά σταματούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου λιμανιού στα Νέα Στύρα Εύβοιας. Ο πρόεδρος του θερινού Τμήματος του ΣτΕ Π. Ζ. Φλώρος, μετά από προσφυγή 20 κατοίκων της περιοχής, εξέδωσε προσωρινή διαταγή για να σταματήσουν οι εργασίες της κατασκευής του λιμανιού και έδωσε προθεσμία έξι ημερών στα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να αποστείλουν τις απόψεις τους, για να αποφασίσει επί της αίτησης αναστολής και ακύρωσης που κατέθεσαν οι προσφεύγοντες.

Οι διαδικασίες για την κατασκευή του λιμανιού ξεκίνησαν το 1996, αλλά το 2000 το ΣτΕ εξέδωσε αρνητική απόφαση για το λιμάνι, επειδή δεν υπήρχε όχι μόνο ευρύτερος χωροταξικός σχεδιασμός για τα λιμάνια σε όλη την επικράτεια, αλλά ούτε καν σε νομαρχιακό - περιφερειακό επίπεδο.

Ωστόσο, από την Πολιτεία επανεγκρίθηκαν οι μελέτες για την έναρξη της κατασκευής του νέου λιμανιού που βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από το παλαιό λιμάνι και δίπλα στο καταφύγιο των αλιευτικών σκαφών.

Οι 20 κάτοικοι που κατέθεσαν τη νέα προσφυγή υποστηρίζουν ότι η νέα προσπάθεια για την κατασκευή του λιμανιού παραβιάζει το δεδικασμένο του ΣτΕ, αφού συνεχίζει να μην υπάρχει ο επιβαλλόμενος χωροταξικός σχεδιασμός.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Βρέθηκε χώρος για τους Τσιγγάνους

Τη στεγαστική αποκατάσταση των Τσιγγάνων που μένουν στην περιοχή «τέρμα Ανδριανουπόλεως» του Δήμου Κομοτηνής σε χώρο που ήταν χαρακτηρισμένος ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία στάλθηκε χτες προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με την εν λόγω απόφαση αποχαρακτηρίζεται ο χώρος που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης της Κομοτηνής και βόρεια της υπάρχουσας θέσης του οικισμού Αλάν Κογιού του Δήμου, με το σκεπτικό ότι η αποκατάσταση των Τσιγγάνων είναι μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Θυμίζουμε ότι η μετεγκατάσταση των Τσιγγάνων στο συγκεκριμένο χώρο αποτελούσε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, η οποία δεν εφαρμόστηκε προσκρούοντας σε αντιδράσεις. Στην κοινή υπουργική απόφαση προβλέπεται και η «εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών διαβίωσης» για τους Τσιγγάνους, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται τι μέτρα θα ληφθούν σε αυτή την κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ