ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΒΟΙΑ
Εκρηκτική η κατάσταση με τη σχολική στέγη

26ο Δημοτικό Χαλκίδας: Ισόγειο πολυκατοικίας χωρίς προαύλιο στα Μπαταργιά. Υπό έξωση από τον Οκτώβρη
26ο Δημοτικό Χαλκίδας: Ισόγειο πολυκατοικίας χωρίς προαύλιο στα Μπαταργιά. Υπό έξωση από τον Οκτώβρη
(Του ανταποκριτή μας, Γιώργου ΠΑΝΤΕΛΗ).--

Στις συνθήκες της δεκαετίας του '70, βρίσκεται η σχολική κτιριακή υποδομή στην περιοχή της Χαλκίδας, ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου οι ανάγκες για κατασκευή νέων σχολικών μονάδων παραμένουν εκρηκτικές. Χιλιάδες μαθητές στοιβάζονται σε μισθωμένες ακατάλληλες αίθουσες, σε «σχολεία φυλακές», κάπου κάπου σε υπόγεια ανθυγιεινά, που ούτε για αποθήκες δε χρησιμοποιούνται. Μεγάλες ελλείψεις σχολικών αιθουσών, όμως, υπάρχουν και στη Β΄ βάθμια εκπαίδευση.

Παρ' όλα αυτά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Α΄ βάθμια και Β΄ βάθμια εκπαίδευση στην πρωτεύουσα, όπου κατοικεί το 1/2 του πληθυσμού της Εύβοιας και στο νομό δε φαίνεται να ιδρώνει το αυτί των αρμοδίων (κυβερνήσεων, υπουργείου, ΟΣΚ, Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης) που καταγράφουν, απλώς, την έλλειψη σχολικής στέγης κάθε σχολική χρονιά, για να επανέλθουν την επομένη πάλι με τα ίδια και τα ίδια.

Αποκορύφωμα αυτής της εσκεμμένης και ταξικής αδιαφορίας των κυβερνήσεων και του ΟΣΚ, απέναντι στο φλέγον λαϊκό πρόβλημα, είναι η αναστολή λειτουργίας του 22ου δημοτικού σχολείου Χαλκίδας (λόγω ακαταλληλότητας) το ...1997, για να κατασκευαστεί νέο, το οποίο όμως, 7 χρόνια αργότερα βρίσκεται στα χαρτιά. Αντίθετα, η αναστολή της λειτουργίας του εν λόγω σχολείου, δημιούργησε πρόβλημα υπερπληρότητας σε δύο άλλα δημοτικά (το 13ο και το 19ο), στα οποία μοιράστηκαν οι μαθητές. Είναι, επίσης, χαρακτηριστική η περίπτωση του 18ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας στη συνοικία Αλάτσατα που λειτουργεί με παραρτήματα σε τρία διαφορετικά ενοικιαζόμενα κτίρια σε αίθουσες - κλουβιά.

Δεν μπορεί να αποκρυβεί το πρόβλημα


Η όξυνση του προβλήματος δεν μπορεί να αποκρυβεί, πλέον, ούτε από τους δημιουργούς του. Χαρακτηριστικά, ένας εξ αυτών, ο νομάρχης Εύβοιας Θ. Μπουραντάς, σε έγγραφό του προς την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, αναφέρει ότι «το πρόβλημα έχει διογκωθεί επικίνδυνα και αν δε ληφθούν άμεσα αποφάσεις (σ.σ. χρηματοδότηση) θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις». Αναφερόμενος δε, στο οικονομικό σκέλος κάλυψης των βασικών αναγκών σχολικής στέγης, επισημαίνει ότι «χρειάζονται πέντε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για μια πενταετία».

Οταν, λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΝΑ Εύβοιας, τον προηγούμενο χρόνο διατέθηκε το ποσόν του 1 εκατομμυρίου ευρώ, μόνο (και μάλιστα σε δύο δόσεις), καταλαβαίνει κανείς τη χρονιάτικη βάση, αύξηση των αναγκών με δεδομένη και την αύξηση των μαθητών στην Α΄ βάθμια εκπαίδευση, τουλάχιστον στην περιοχή της πρωτεύουσας του νομού.

Ούτε του Προέδρου της Δημοκρατίας περνάει

Σε αποθήκες, παλιά εργοστάσια, διαμορφωμένες επαγγελματικές στέγες, αλλά ακατάλληλα κτίρια, δεν μπορεί να προσφερθεί τότε η «δημόσια και δωρεάν Παιδεία» που ευαγγελίζονται τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κι αυτό είναι μια σημαντική απόδειξη ότι λειτουργούν προσχηματικά, στην ουσία προωθούν με «φουλ ταχύτητα» την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της μόρφωσης, στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς, για την αναπαραγωγή του συστήματος της ελίτ των λίγων. Γιατί, παραδείγματος χάριν, για να ξεκινήσουν μόνο οι διαδικασίες κατασκευής του 25ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας (που στεγάζεται σε παλιό εργοστάσιο και φοιτούν παιδιά λαϊκών οικογενειών) χρειάστηκε, οι μαθητές και οι δάσκαλοι του συγκεκριμένου σχολείου, όταν επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές του προηγούμενου χρόνου, να του ζητήσουν, μεταξύ άλλων, (ως ρουσφέτι;) να «μεσολαβήσει» στον υπουργό Παιδείας, για να βγει το όνειρό τους από την τρώγλη. Παρ' όλα αυτά, ενώ ξεκίνησε το έργο, χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας γιοκ!!!


Ετσι, σύμφωνα με το έντυπο «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» της ΝΑ Εύβοιας (αρ. φύλλου 1, Ιούλης 2004), λόγω έλλειψης, ή ελάχιστης χρηματοδότησης, έχουν σταματήσει σχεδόν όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Παιδείας, ενώ προβλέπεται η διάλυση των εργολαβιών μιας σειράς έργων με συνολικό υπόλοιπο πληρωμών 5 εκατομμύρια ευρώ, περίπου. Αυτά είναι:

- 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας (διαλύθηκε η εργολαβία), 210.000 ευρώ.

- Δημοτικό Σχολείο Μαντουδίου (προς διάλυση εργολαβίας) 338.192 ευρώ.

- Νηπιαγωγεία Βασιλικού και Ν. Αρτάκης, 557.000 ευρώ.

- Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων 1ου Δημοτικού σχολείου Αλιβερίου και Γυμνασίου Κύμης, 644.618 ευρώ.

- 23ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας 2.100.000 ευρώ.

- Προσθήκη αιθουσών σε Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, κατασκευή Νηπιαγωγείων (σε όλο το νομό) 588.000 ευρώ.

Επίσης, στη Χαλκίδα χρειάζονται νέα σχολικά κτίρια:

- 11ο Δημοτικό Σχολείο λόγω μεγάλης αύξησης των μαθητών, αφού το υπάρχον δεν είναι δυνατόν να επεκταθεί (προϋπολογισμός 2,2 εκατομμύρια ευρώ).

- 20ό Δημοτικό Σχολείο, που λειτουργεί σε μισθωμένο κτίριο και ο ιδιοκτήτης του ζητάει είτε να εξαγοραστεί το ακίνητο από τη ΝΑ, είτε να του «αδειάσουν τη γωνιά» (προϋπ.. 600.000 ευρώ).

- 22ο Δημοτικό Σχολείο, όπως προαναφέραμε έχει ανασταλεί η λειτουργία του εδώ και 7 χρόνια (προϋπ.. 2,78 εκατομμύρια ευρώ).

Οι τρεις φωτογραφίες έχουν ένα κοινό στοιχείο. Αποτυπώνουν τα παραρτήματα σε τρία διαφορετικά κτίρια του ίδιου σχολείου. Του 18ου Δημοτικού Χαλκίδας
Οι τρεις φωτογραφίες έχουν ένα κοινό στοιχείο. Αποτυπώνουν τα παραρτήματα σε τρία διαφορετικά κτίρια του ίδιου σχολείου. Του 18ου Δημοτικού Χαλκίδας
- 24ο Δημοτικό Σχολείο, στεγάζεται σε αποθηκευτικούς χώρους και σε κοντέινερ, με πολλά προβλήματα και χωρίς θέρμανση (προϋπολογισμός μαζί με αγορά τμήματος οικοπέδου, 2,51 εκατομμύρια ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» το συγκεκριμένο σχολείο στους Αγίους Αναργύρους στεγάζεται στο υπόγειο της ομώνυμης εκκλησίας σε αίθουσες 2 επί 3 και η Μητρόπολη εισπράττει το χρόνο 1.875 ευρώ.

- 25ο Δημοτικό Σχολείο βρίσκεται σε ακατάλληλο για σχολική χρήση και μισθωμένο κτίριο, ενώ ο ιδιοκτήτης ζητάει την έξωση (βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία) προϋπολογισμός 3,61 εκατομμύρια ευρώ.

Και στην υπόλοιπη Εύβοια έντονο το πρόβλημα

Παρ' ότι, για να συρρικνωθεί το πρόβλημα της έλλειψης κτιριακής υποδομής, ανακαλύφθηκε η μέθοδος της σύμπτυξης σχολικών μονάδων, εξόχως έντονο παρουσιάζεται και στην υπόλοιπη Εύβοια.

Ετσι, έχουμε τους 200 και πλέον μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου να βρίσκονται διασκορπισμένοι σε διάφορες ακατάλληλες αίθουσες, γιατί το σχολικό κτίριο έχει κριθεί ακατάλληλο (προϋπ.. 2,2 εκατομμύρια ευρώ). Στους μαθητές δε, του Ενιαίου Λυκείου Καρύστου έχει «παραχωρηθεί το προνόμιο», να στεγάζονται σε 11 ανεξάρτητα κτίρια, ιδιοκτησίας του υπουργείου Παιδείας, κατασκευασμένα στη δεκαετία του 1960 (!!) για ...κατασκηνώσεις. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες της ΝΑ Εύβοιας προτείνουν την παραμονή σε αυτά τα ερείπια, αφού αναπαλαιωθούν (προϋπ.. 650.00 ευρώ).

Ανάγκη κατασκευής νέου κτιρίου - λόγω ακαταλληλότητας του υπάρχοντος - υπάρχει και για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερέτριας (προϋπ.. 2,1 εκατομμύρια ευρώ).

Σε κακή κατάσταση βρίσκεται ο φέρων οργανισμός στο κτίριο που στεγάζεται το 1ο Λύκειο Αλιβερίου, ενώ τυχόν ενίσχυση και αποκατάστασή του έχει προϋπολογιστεί σε 360.000 ευρώ. Λόγω έλλειψης σε ένα από τα υπάρχοντα σχολικά κτίρια θα λειτουργήσει (σε διαφορετικές ώρες) από φέτος και το λεγόμενο «σχολείο δεύτερης ευκαιρίας».

Τέλος, χωρίς δικά τους κτίρια λειτουργούν τα ΤΕΕ Ψαχνών, Ιστιαίας και Βασιλικού. Το νέο σχολικό έτος 2004 - 2005 και ξεκινάει στις 13 Σεπτέμβρη, θα βρει χιλιάδες μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Εύβοια, «άστεγους» και όχι μόνο.

Για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονιούς, αλλά και για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αποτελεί πρόσκληση που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Αυτή η «εξίσωση» μπορεί να λυθεί μόνο με συντονισμένους και ενωτικούς αγώνες, με καθαρά ταξικό περιεχόμενο, στην κατεύθυνση της χωρίς ταξικούς φραγμούς Παιδείας για όλο το λαό, του Ενιαίου Δημοσίου και Δωρεάν 12χρονου σχολείου, για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική που θα το εφαρμόσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ