ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΝΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αρνούνται την ιδιωτικοποίηση της ψυχιατρικής περίθαλψης

Ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Την αντίθεσή της στη δημιουργία ιδιωτικού κέντρου για παιδιά με νοητική στέρηση στην Κόνιτσα , στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, εκφράζει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωση, με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλου στην πόλη όπου, μάλιστα, με εκβιαστικό τρόπο γίνεται προσπάθεια να γίνει αποδεκτό αυτό από τους κατοίκους. Ο Γ. Κωσταντακόπουλος πήγε στην Κόνιτσα για να παρακολουθήσει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και να «πείσει» τους κατοίκους της πόλης να αποδεχτούν τη δημιουργία του κέντρου. Στη συνεδρίαση αυτή μάλιστα παραβρέθηκε και ο ΓΓ Περιφέρειας Ηπείρου Δ. Πανοζάχος με στόχο να πιέσει, εκβιάζοντας, ουσιαστικά, να το δεχτούν γιατί, διαφορετικά, «θα τους πάρει» από την Κόνιτσα τη Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας!!! Παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ Ηπείρου.

«Η στάση των εκπροσώπων της κυβέρνησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δείχνει το χονδροειδή εμπαιγμό που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος των Κονιτσιωτών αλλά και των οπαδών της», επισημαίνει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου δε λύνει το πρόβλημα της απασχόλησης στην περιοχή όπως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι.

«Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην Κόνιτσα με το ιδιωτικό κέντρο είναι πρώτα από όλα απόρροια της απαράδεκτης πολιτικής που κατακερματίζει την Πρόνοια, την υγειονομική και ψυχιατρική περίθαλψη αποδίδοντας σημαντικές δραστηριότητες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι τελευταίες, αν και παρουσιάζονται σα "μη κερδοσκοπικές", απομυζούν τεράστια ποσά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και μετά το κόστος μετατίθεται στους πολίτες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», σημειώνει η ΝΕ Ιωαννίνων.

Αναφερόμενη στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας και στη στάση των αρμοδίων, η ΝΕ Ιωαννίνων σημειώνει ότι «ο μεν υφυπουργός Κ. Κωνσταντόπουλος το 'παιζε ο θεωρητικός της κοινωνικής ένταξης, ο δε ΓΓ της Περιφέρειας Ηπείρου απειλούσε ότι αν δε δεχτούν οι Κονιτσιώτες το ιδιωτικό κέντρο σε οικόπεδο Δημοτικού Συμβούλου της ΠΑΣΟΚικής πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας (ο οποίος όμως είναι μέλος της ΝΔ...) θα τους πάρει τη Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας! Τέτοιο είναι το μέγεθος της ευαισθησίας της κυβέρνησης της ΝΔ ώστε να βάζει στελέχη της να εκβιάζουν!»

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί, τέλος, τους κατοίκους της Κόνιτσας να παλέψουν για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Να καταδικάσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που εμπορευματοποιούν Υγεία, Πρόνοια, Ψυχιατρική Περίθαλψη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΔΚΕ
Συζητούν για την υποχρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης

Με κοινή την κατεύθυνση για υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συναντώνται σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, προκειμένου να συζητήσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου «Για την οργάνωση και λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο, ανάμεσα σε άλλα, θεσμοθετείται το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Θησέας» για την επιχορήγηση των δήμων για επενδυτικές δραστηριότητες, έργα και οριζόντιες δράσεις (σχολικοί φύλακες, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ.). Η οικονομική συμμετοχή του κράτους στο εν λόγω πρόγραμμα φτάνει μόλις το 35% και το υπόλοιπο θα το βάζουν οι ίδιοι οι δήμοι, μέσα από την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν, τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχε θεσμοθετηθεί με το νόμο «Καποδίστρια» και προέβλεπε τη χρηματοδότηση των δήμων που συνενώθηκαν κατά 50% από το κράτος και κατά 50% από τους δήμους. Πρόκειται για μια φανερή μείωση της χρηματοδότησης, στην οποία η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, για μια ακόμη φορά, συναινεί, με επιμέρους παρατηρήσεις.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται και μια σειρά άλλες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των δήμων και των Νομαρχιών, ενώ θεσμοθετείται το Εθνικό Δημοτολόγιο με το οποίο ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει διάφορα πιστοποιητικά από όποιο σημείο της χώρας και αν βρίσκεται. Επίσης, μειώνονται τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών, συστήνεται θέση Γενικού Γραμματέα στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων.

ΝΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής στο Σταυράκι

Αύριο Σάββατο 4 του Σεπτέμβρη, η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Ευτυχία Πρίντζου, γραμματέα της ΝΕ του ΚΚΕ, και τους συντρόφους της - όλοι κομμουνιστές αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης - που εκτελέστηκαν στο Σταυράκι Ιωαννίνων τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτέμβρη του 1948 από το μοναρχοφασιστικό κράτος και παρακράτος του Εμφυλίου. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο μνημείο, στον τόπο της εκτέλεσης των αγωνιστών.

Σύσκεψη για το Εθνικό Πάρκο της Πίνδου

Σύσκεψη με θέμα την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι ζώνες προστασίας, οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, έγινε προχτές στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ Ιωαννίνων και Γρεβενών κατέθεσαν τις προτάσεις των ΟΤΑ που βρίσκονται εντός των ορίων του Πάρκου. Συζητήθηκαν θέματα όρων δόμησης για κατοικία και μεταποιητικές μονάδες, η κατασκευή και συντήρηση έργων υποδομής, η θήρα, η εγκατάσταση και λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων εντός του Πάρκου.

Εκτός αθλητικών επιτροπών οι δικηγόροι

Εκτός των Επιτροπών Επίλυσης Διαφορών του επαγγελματικού αθλητισμού θέτει τους δικηγόρους το νέο νομοσχέδιο που είναι αρμοδιότητας του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ορφανού. Με το νομοσχέδιο τροποποιείται η σύνθεση όλων των Επιτροπών Επίλυσης Διαφορών στον επαγγελματικό αθλητισμό (οικονομικές διαφορές, πειθαρχικές, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες κ.ά.) και τη θέση των δικηγόρων καταλαμβάνουν οι δικαστές, τακτικοί και συνταξιούχοι.

Ο δικηγορικός κόσμος διαμαρτύρεται γι' αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης και σε επιστολή που απέστειλε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, αναφέρει πως «μια τέτοια ρύθμιση είναι υποτιμητική για το δικηγορικό σώμα», όταν είναι γνωστό, ότι «οι δικηγόροι εξετέλεσαν τα καθήκοντά τους με περισσή ευθύνη».

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Ορφανό, αλλά δεν κατέστη δυνατόν.

ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Ενοχή για ηθική αυτουργία ζήτησε ο Γ. Μαύρος

Στην ηγετική ομάδα του «ΕΛΑ» ενέταξαν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής Γ. Μαύρος και Μ. Κεβγά κατά τη χτεσινή αγόρευσή τους τους τέσσερις κατηγορούμενους για την υπόθεση του ΕΛΑ Χρ. Τσιγαρίδα, Αγ. Κανά, Κ. Αγαπίου και Ειρ. Αθανασίου, για τους οποίους ζήτησαν ενοχή για ηθική αυτουργία, ενώ δε συμπεριέλαβαν στην ηγετική ομάδα τον πέμπτο κατηγορούμενο Μ. Κασίμη.

Στην αγόρευσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Γ. Μαύρος υποστήριξε ότι οι δύο οργανώσεις «ΕΛΑ» και «1η Μάη» είναι μία και η αυτή οργάνωση και ανάλογα με τις περιστάσεις εμφανίζεται πότε η μία ονομασία και πότε η άλλη. Μάλιστα για την «1η Μάη» είπε ότι είναι μία ψευδωνυμία του «ΕΛΑ», προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια αριστερή εγκληματική οργάνωση.

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Γ. Μαύρος έπλεξε ιδιαίτερα το... εγκώμιο του εισαγγελέα της έδρας Ελ. Πατσή, ενώ έριξε στα τάρταρα τους κατηγορούμενους, τονίζοντας ότι εκπροσωπούν «τον κόσμο της βίας και του εγκλήματος». Η αγόρευση του Γ. Μαύρου θα συνεχιστεί και σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ