ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΤΡΑ
Ελαμψε το Κάστρο

Πλημμύρισε νιάτα το Κάστρο της Πάτρας
Πλημμύρισε νιάτα το Κάστρο της Πάτρας
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή το 30ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» (τριήμερο) στην Πάτρα, που έχει καταξιωθεί πλέον στη συνείδηση της νεολαίας και του κόσμου ως η κορυφαία νεολαιίστικη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στο νομό. Ο χώρος του Κάστρου έλαμψε στα φώτα του Φεστιβάλ και πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΚΝΕ για να παρακολουθήσει το πλούσιο πρόγραμμα, που περιλάμβανε πολλές συναυλίες, αφιερώματα, ερασιτεχνική δημιουργία, λαϊκά γλέντια και ενδιαφέρουσες συζητήσεις για επίκαιρα θέματα.

Το Σάββατο, στις εκδηλώσεις μίλησε ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ έγινε ένα αξιόλογο μουσικό αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ και τον Γιάννη Ρίτσο. Το πρόγραμμα έκλεισε η Μαριώ η Ρεμπέτισσα με την κομπανία της, που έδωσαν το έναυσμα για χορό και γλέντι μέχρι αργά τη νύχτα.

Θέμης Γκιώνης: Πιο αποφασιστικά στη δράση

Την Κυριακή, τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, μίλησε ο γραμματέας της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, ο οποίος αφού χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας της Πάτρας στο Φεστιβάλ ως έκφραση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης του ΚΚΕ με το λαό στην καθημερινή πάλη, σημείωσε πως «σε τούτη εδώ τη γιορτή της νιότης, του αγώνα, του τραγουδιού, σμίγουν όλες οι ηλικίες για να τραγουδήσουμε όλοι μαζί τους στοίχους του μεγάλου μας ποιητή Γ. Ρίτσου "εμείς αδελφέ μου δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο, εμείς αδελφέ μου τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο"». Η ομιλία διακόπηκε πολλές φορές από τα συνθήματα των χιλιάδων νέων που κατέκλυσαν το χώρο του Φεστιβάλ, με κυρίαρχα «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη» και «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στον περιβόητο «εθνικό στόχο», την Ολυμπιάδα, υπογράμμισε πως στο «ταμείο» που γίνεται, «η άρχουσα τάξη βλέπει να έχει πολλαπλασιάσει τα κέρδη της, ενώ ο ελληνικός λαός βρίσκει να έχει 13 νεκρούς και δεκάδες σακατεμένους. Βρίσκει τα δημοκρατικά του δικαιώματα περιορισμένα εξαιτίας της ενεργοποίησης μιας σειράς μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής, αλλά και το υπέρογκο κόστος να βαρύνει αποκλειστικά τις πλάτες του χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί το ύψος του».

Καταλήγοντας, ο Θ. Γκιώνης απευθυνόμενος στη νεολαία τόνισε πως «τώρα, ακόμα πιο αποφασιστικά στη δράση και τον αγώνα για να γίνει πιο ισχυρός, πιο μαχητικός ο πόλος της σύγκρουσης και της ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Πρώτο αγωνιστικό ραντεβού να είναι αυτό της 9ης Οκτώβρη, στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ στην Αθήνα, με πλαίσιο πάλης τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Νωρίτερα είχε προηγηθεί ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον αθλητισμό, με ομιλητές το Γεράσιμο Αραβανή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Τάκη Πετρόπουλο γυμναστή - προπονητή και η παρουσίαση του βιβλίου «Μακρόνησος» με εισηγητή τον Βασίλη Λάζαρη, ιστορικό και ακολούθησε η μαρτυρία του αγωνιστή Αγγελου Βλαχάκη που τότε ήταν στο «Σύρμα».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, με τη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μετά το τέλος της συναυλίας, αφού καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος, ευχήθηκε «καλή αντάμωση στους δρόμους».


Οχι άλλη ανοχή στους «εθνικούς στόχους»

Αποσπάσματα από την ομιλία του Σπύρου Στριφτάρη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Motion Team

«Η επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού δεν είναι επινόηση των κομμουνιστών. Είναι η μόνη "αναγκαία και ικανή συνθήκη" για να βρουν λύση τα προβλήματα, οι αγωνίες και οι πόθοι των λαών της Γης», υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ο Σπύρος Στριφτάρης, μιλώντας το Σάββατο το βράδυ στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, και συνέχισε: «Εμείς λέμε στο λαό: Μπροστά του ξανοίγονται δυο δρόμοι, δυο προοπτικές.

Είναι ο δρόμος του συμβιβασμού και της υποταγής στα συμφέροντα των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού και ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα, της ρήξης μέχρι την ανατροπή των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού.

Εμείς προτείνουμε τον δεύτερο και αυτόν ακολουθούμε με όσες δυνάμεις έχουμε. Και σ' αυτόν τον αγώνα τον αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό έχει θέση ο κάθε εργαζόμενος, ο φτωχός αγρότης, ο μικρέμπορος και βιοτέχνης, ο μικροεπαγγελματίας, η νέα γενιά, οι γυναίκες και όλοι όσων τα συμφέροντα χτυπιούνται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα από κυβερνήσεις οι οποίες σαν υπάλληλοι των μονοπωλίων και πολυεθνικών φροντίζουν τα κέρδη τους και τη διαιώνισή τους.

Πολλοί καλοπροαίρετοι άνθρωποι μας ρωτούν:

- Καλά, τη συμμαχία του εργάτη, του αγρότη, μικρέμπορου επαγγελματία και βιοτέχνη την καταλαβαίνουμε, όπως και την αναγκαιότητα ένταξής τους σ' ένα τέτοιο μέτωπο.

Δε βλέπουμε όμως πολιτικά κόμματα, γιατί;

Εμείς ποτέ δεν αποκλείσαμε κόμματα. Οι πολιτικές τους πρακτικές είναι αυτές που όχι μόνο δεν επιτρέπουν να έρθουν σήμερα στο μέτωπο, αλλά το πολεμούν και το αντιπαλεύουν. Και δεν το αντιπαλεύουν μόνο τα κόμματα της αστικής τάξης, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλα, που θέλουν να έχουν και την ταμπέλα του αριστερού. Εμείς το λέμε καθαρά! Δεν μπορεί να θεωρείς εθνικό στόχο την ΟΝΕ και το ευρώ, τον ευρωστρατό και να θέλεις συμμαχία. Στόχοι για την πλουτοκρατία της χώρας ήταν η ΟΝΕ και το ευρώ, ο ευρωστρατός, όπως και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας. Δεν ήταν στόχοι όμως του εργάτη, που είδε το μεροκάματό του να εξανεμίζεται, του αγρότη που δεν μπορεί να δώσει τη σοδειά του, ή που του την παίρνουν τζάμπα, του μικροεπιχειρηματία που βογκάει για να τα βγάλει πέρα».

Αναφερόμενος στην πολιτική της ΝΔ, ο ομιλητής τόνισε: «Βλέπουμε σήμερα τη ΝΔ να προσπαθεί να δείξει ένα ευγενικό πρόσωπο, ένα καλό προφίλ. Αυτό που έκανε και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση.

Πίσω όμως από το προφίλ κρύβεται το πραγματικό της πρόσωπο. Πίσω από το κόστος του εθνικού στόχου των Ολυμπιακών Αγώνων, που τώρα το θυμήθηκε και το επικαλείται, κρύβονται τα νέα μέτρα λιτότητας για τη λαϊκή οικογένεια και τα νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο. Νέες παραχωρήσεις στους στρατοκράτες της Αμερικής και του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ευρωστρατού. Νέοι νόμοι για τη φαλκίδευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού.

Εμείς δεν αγνοούμε ότι το υψηλό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων θα οξύνει την οικονομική κατάσταση του λαού. Ομως, δεν είναι μόνο αυτό η αιτία για την επιδρομή που θα γίνει στα δικαιώματα του λαού και στις τσέπες του.

Γιατί άλλωστε να πληρώσει ο λαός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι άλλα; Δεν έφτασαν αυτά που πλήρωσε ακόμη και με την ίδια τη ζωή 13 εργαζομένων;

Σε καμιά περίπτωση δε θα ανεχθούμε την αντίληψη που πάνε να καλλιεργήσουν: Ναι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν κόστος, μας άφησαν όμως και κάποια έργα. Η απάντησή μας είναι: Ο ελληνικός λαός τα χρυσοπλήρωσε αυτά τα έργα γι' αυτό δικαιούται και να τα χρησιμοποιεί. Τα χρέη τα οποία δημιούργησαν οι Αγώνες, που τραυμάτισαν το περιβάλλον, που προσπόρισαν κέρδη στους χορηγούς, στη βιομηχανία θεάματος και ακροάματος, στη βιομηχανία των αναβολικών και των κατασκευαστών αθλητικών ειδών, να τα πληρώσουν αυτοί που κέρδισαν.

Πλήρωσε ο λαός την ΟΝΕ, το ευρώ, πληρώνει το ΝΑΤΟ, τον ευρωστρατό, την τρομοκρατία, που βαφτίζουν "αντιτρομοκρατία". Αρκετά, όχι άλλη ανοχή στους λεγόμενους εθνικούς στόχους».

Καταλήγοντας ο Σπ. Στριφτάρης υπογράμμισε: «Οχι άλλη ανοχή του έθνους των φτωχών στο έθνος των πλουσίων, φτάνει πια! Δε θα κουραστούμε να λέμε το χιλιοειπωμένο αλλά τόσο σοφό και σωστό, "χαμένος είναι ο αγώνας που δε γίνεται". Το "φτάνει πια" σημαίνει διεκδικώ αυτό που μου ανήκει, μέσα από το Σωματείο, το Σύλλογο, την Επιτροπή Αγώνα, εντάσσομαι στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΥ και - γιατί όχι; - στην πρωτοπόρα δύναμη της νεολαίας και της εργατικής τάξης, την ΚΝΕ και το ΚΚΕ. Παλεύω μαζί με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό και τον τόπο. Παίρνω μέρος στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ στην Αθήνα στις 9 του Οκτώβρη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ