ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Προκλήσεις από Τούρκους εθνικιστές
  • Πολιόρκησαν το Πατριαρχείο οι «Γκρίζοι Λύκοι»
  • Διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας

Eurokinissi

Με διάβημα προς την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα διαμαρτυρήθηκε η ελληνική κυβέρνηση για τις προκλήσεις που οργάνωσε, την περασμένη Κυριακή έξω από τον Πατριαρχικό Οίκο στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, ομάδα 200 περίπου Τούρκων «Γκρίζων Λύκων», εθνικιστών, που ανήκουν στο κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας είχε προαναγγελθεί με άρθρο στην εφημερίδα «Γενί Τσαρ» (Νέο Κάλεσμα) από την περασμένη Πέμπτη, άρχισε στη 1.45 την περασμένη Κυριακή και ολοκληρώθηκε μια ώρα αργότερα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή λόγω της προαναγγελίας της συγκέντρωσης, είχαν αποκλείσει τον Πατριαρχικό Οίκο από τυχόν επιθετικές κινήσεις των διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα εναντίον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου προσωπικώς, έδειχναν απειλητικές διαθέσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις εκτόξευσαν πέτρες προς τον εξωτερικό τοίχο του Πατριαρχικού Οίκου. Εκαψαν μάλιστα ομοίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προκλήσεις των Τούρκων εθνικιστών πραγματοποιήθηκαν κοντά στην επέτειο της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955, που οργανώθηκε το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Η Τουρκία δε διαιρείται, έξω ο Βαρθολομαίος». Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκάλεσε την οργή των Τούρκων εθνικιστών. Εικάζεται όμως ότι η αιτία ήταν κάποιο τηλεγράφημα του πρακτορείου «Reuters» τον περασμένο μήνα, που έφερε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να λέει ότι θα πρέπει να επέμβει η ΕΕ για να γίνουν σεβαστές οι θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, στη βάση της οργής των διαδηλωτών.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ουδέποτε είχε κάνει τις δηλώσεις αυτές και το πρακτορείο «Reuters» είχε την επομένη επανόρθωση.

Η τάξη αποκαταστάθηκε πλήρως στην περιοχή του Φαναρίου γύρω από τον Πατριαρχικό Οίκο, μέσα στον οποίο συνεχίστηκαν κανονικά οι δραστηριότητες της πατριαρχικής αυλής.

Η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε χωρίς περιστροφές τα βίαια επεισόδια, γεγονός που ικανοποίησε την ελληνική κυβέρνηση.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τη βίαιη διαδήλωση που διοργανώθηκε την Κυριακή έξω από το ναό Αγίου Γεωργίου της Κωνσταντινούπολης από μέλη εθνικιστικής οργάνωσης. Οπως σημειώνει, «όσα συνέβησαν εδώ έγιναν με την υποκίνηση κύκλων που προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση». Επίσης επισημαίνει ότι «τα συμβάντα θα μπορούσαν να λάβουν σοβαρότατες διαστάσεις, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν κατά τρόπο έγκαιρο και αποφασιστικό». Τέλος, λέει πως «υπογραμμίζουμε εκ νέου ότι πιστεύουμε στην ένταξη της χώρας (σ.σ. της Τουρκίας) στην ΕΕ και ότι, όπως πάντα, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την υποψηφιότητά της».

Η ελληνική κυβέρνηση

Κατά τη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος υπογράμμισε πως «η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τη βία, ιδιαίτερα όταν αυτή στρέφεται κατά διεθνών θεσμών που έχουν το κύρος και την ακτινοβολία του Πατριαρχείου».

«Δείγμα εσωτερικής αντίδρασης στις όποιες αλλαγές προσπαθεί η Τουρκία να κάνει, προκειμένου να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση», χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, την επίθεση των «Γκρίζων Λύκων» κατά του Πατριαρχείου και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα για το Πατριαρχείο, έτσι ώστε να αποδειχθεί πραγματικά ότι η Τουρκία είναι ικανή να πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων».

Η Μ. Γιαννάκου είπε, επίσης, ότι το καλό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ευνοεί και τις δυο πλευρές, «ευνοεί γενικότερα τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές, ευνοεί και το δικαίωμα του Πατριαρχείου και των Ορθοδόξων Χριστιανών και αν θέλετε αφορά γενικότερα στο Χριστιανισμό η δυνατότητα του Πατριαρχείου να αναπτύσσει μέσα στα πλαίσια της Δημοκρατίας τη δράση που χρειάζεται να αναπτύξει για τους πιστούς του».

Το ΠΑΣΟΚ

«Φαινόμενα ακραίου εθνικισμού», χαρακτήρισε τα γεγονότα στο Φανάρι, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Διαμαντοπούλου, η οποία πρόσθεσε ότι «φέρνουν την ίδια την Τουρκία σε δύσκολη θέση απέναντι στην ευρωπαϊκή της προοπτική».

Επίσης η Αν. Διαμαντοπούλου, ανέφερε: «Καταδικάζουμε και βεβαίως ανησυχούμε για τα γεγονότα και την έκτασή τους, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή τη φορά η τουρκική αστυνομία επενέβη και η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε με έναν τρόπο διαφορετικό απ' ό,τι άλλες φορές, που μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους».

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Τη «συμπαράσταση και αλληλεγγύη του» προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μετά τα χτεσινά έκτροπα προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο από Τούρκους εθνικιστές, εξέφρασε με χτεσινή επιστολή του ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Στην επιστολή ανάμεσα στ' άλλα o αρχιεπίσκοπος εκφράζει τη λύπη και την οδύνη του για τις «εκδηλώσεις διαμαρτυρίας», όπως σημειώνει, «εκ μέρους μικράς φανατικής ομάδας ακραίων στοιχείων ενός πολιτικού κόμματος, όπερ εμφορείται εκ πηγαίων ανθελληνικών και μισαλλοδόξων αισθημάτων». Σε άλλο σημείο της επιστολής του εκφράζεται η λύπη της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ακόμα και σήμερα μετά τα τραγικά γεγονότα εις βάρος της ομογένειας πριν 50 χρόνια και της συγχώρεσης που έχει μεσολαβήσει, συνεχίζουν να υπάρχουν και να καλλιεργούνται έστω και σε μικρά τμήματα του λαού τέτοια αισθήματα.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Να ξηλωθούν τώρα όλες οι κάμερες παρακολούθησης

Κάλεσμα σε όλο το λαό του Πειραιά να πάρει μέρος στο αυριανό συλλαλητήριο, στις 7μ.μ., στην πλατεία Λουδοβίκου, έξω από τον Ηλεκτρικό σταθμό και να απαιτήσει να ξηλωθούν τώρα όλες οι κάμερες και οι μηχανισμοί παρακολούθησης, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Πειραιά.

«Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να τελείωσαν, όμως οι κάμερες επεκτείνονται και στους εργασιακούς χώρους, τα "Ζέπελιν" εξακολουθούν να πετούν, οι μηχανισμοί παρακολούθησης του λαού ενισχύονται», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα την ασφάλεια των αγώνων ενισχύοντας το αντιδραστικό αντιλαϊκό πλαίσιο που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ ψήφισε νέους νόμους και διατάξεις σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων του λαού, ανέθεσε στο ΝΑΤΟ τη φύλαξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κυβέρνηση καλλιεργεί συστηματικά το έδαφος για να κρατήσει τους μηχανισμούς παρακολούθησης και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες για "κοινωφελείς' "κοπούς επικαλούμενη το υψηλό κόστος των συστημάτων. Το λιμάνι του Πειραιά και οι γύρω δρόμοι έχουν ζωστεί απ' άκρη σ' άκρη με σιδερένιους φράκτες και θεόρατες σιδερένιες πύλες που κατά μήκος τους έχουν εγκατασταθεί καλωδιώσεις με αισθητήρες και ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα ανίχνευσης και παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών».

Είναι φανερό, αναφέρει η ανακοίνωση, ότι τα μέτρα αυτά καθώς και τα μέτρα γενικής αστυνόμευσης και ΝΑΤΟΪΚΗΣ επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ενταγμένα στο γενικότερο αντιδημοκρατικό πλαίσιο που προωθεί η άρχουσα τάξη και ο ιμπεριαλισμός. Στρέφονται ενάντια στο λαϊκό κίνημα, ενάντια σε όσους αγωνίζονται και αντιστέκονται.

Στα πλαίσια αυτά καλούμε τον Πειραϊκό λαό να αντιδράσει, να αντισταθεί και να δώσει αγωνιστικό παρών στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη στον Πειραιά.

Καταγγέλλουμε, καταλήγει η ανακοίνωση, την κυβέρνηση της ΝΔ για τα αντιδημοκρατικά μέτρα αλλά και το ΠΑΣΟΚ που τα σχεδίασε όταν ήταν κυβέρνηση. Καλούμε τους εργαζόμενους με την πάλη τους, με τον αγώνα τους να συσπειρωθούν σε επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς να σπάσουν τα αντιδραστικά μέτρα. Απαιτούμε να μην αφήσει πίσω της η Ολυμπιάδα μηχανισμούς και μέτρα σε βάρος του λαού. Να ξηλωθούν τώρα οι κάμερες παρακολούθησης και να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί νόμοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ