ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τιμούν τον Θόδωρο Δερβενιώτη

Αφιερωμένη στον σπουδαίο λαϊκό συνθέτη Θόδωρο Δερβενιώτη είναι η μεγάλη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (20/9), στις 8.30 μ.μ., στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς (Οδός Διοσκούρων, Μοναστηράκι). Τη συναυλία, προς τιμήν του δημιουργού με την πενηντάχρονη και πλέον δημιουργική παρουσία και προσφορά στο ελληνικό τραγούδι, διοργανώνει η Ενωση Μουσικοσυνθετών - Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ). Κάποια από τα μεγάλα λαϊκά τραγούδια του θα ερμηνεύσουν οι Στάθης Αγγελόπουλος, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δήμητρα Γαλάνη, Καίτη Γκρέυ, Γλυκερία, Μιχάλης Δημητριάδης, Μαρία Εγγλέζου, Τάσος Κατοπόδης, Κατερίνα Κόρου, Ηλίας Μακρής, Μανώλης Μητσιάς, Πόλυ Πάνου, Μάνος Παπαδάκης, Σοφία Παπάζογλου, Μπάμπης Τσετίνης. Επίσης, θα συμμετέχει και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος Φαίδων Λιονουδάκης. Για τον Θ. Δερβενιώτη, θα μιλήσουν ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής, ο στιχουργός Κώστας Βίρβος και ο δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης. Την εκδήλωση επιμελείται το ΔΣ της ΕΜΣΕ και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ο Θεόδωρος Δερβενιώτης, ένας από τους ζωντανούς θρύλους του λαϊκού μας τραγουδιού, με τη λαμπρή πορεία του, που ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '50, στήριξε με τα τραγούδια του την καριέρα πολλών μεγάλων ερμηνευτών, όπως των Στέλιου Καζαντζίδη, Βαγγέλη Περπινιάδη, Πόλυς Πάνου, Μανώλη Αγγελόπουλου, Πάνου Γαβαλά, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Καίτης Γκρέυ, Μπάμπη Τσετίνη, Τόλη Βοσκόπουλου, Μανώλη Μητσιά κ.ά., υπογράφοντας αθάνατες επιτυχίες.

Θέατρο και μουσική στο Αιγάλεω

Συνεχίζονται στη σκηνή του θεάτρου «Αλέξης Μινωτής» οι φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Αιγάλεω. Αύριο: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Ακολουθούν: «Η Χώρα των Πουλιών», σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου από το Παιδικό Στέκι του Εθνικού (11/9). «Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα (12/9 - είσοδος ελεύθερη). «Ολιβερ Τουίστ» του Ντίκενς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα (13/9 - είσοδος ελεύθερη). «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο (15/9). «Ανεβαίνοντας τη σκάλα» του Αγγελου Μοσχονά από το Θεατρικό Μονοπάτι (17/9 - Είσοδος ελεύθερη). «Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο» με τον Δημήτρη Πιατά (20/9 - είσοδος ελεύθερη). «Ο Ψεύτης» του Γκολντόνι από το Θεατροδρόμιο (22/9 - είσοδος ελεύθερη). «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη (25/9). «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη από το Θέατρο Δρόμου Helix (27/9 - είσοδος ελεύθερη). «Ικέτιδες» του Ευριπίδη από το Θίασο Καστάλια (30/9 και 1/10 - είσοδος ελεύθερη), κ.ά.

Σε ό,τι αφορά στις μουσικές εκδηλώσεις του Δήμου, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου: «Οι Κοζάκοι της Ρωσίας» του Ρωσικού Κρατικού Χοροθεάτρου παρουσιάζουν γνωστούς χορούς της χώρας τους (είσοδος ελεύθερη). «Οι Νέες Κυδωνίες: Συναυλία του Σπύρου Πολυκανδριώτη» με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Μικρασιατών Αιγάλεω (16/9). Συναυλία του συγκροτήματος «Δυτικές Συνοικίες» (18/9). Συναυλία του Θέμη Αδαμαντίδη (19/9). Συναυλία του Νίκου Παπάζογλου (24/9), κ.ά.

Χαμένος αρχαιολογικός «πλούτος»

«Ανατολικά της Αττικής (Φωτογραφίες 1930-1970)» τιτλοφορείται το καλαίσθητο λεύκωμα, που από κοινού εξέδωσαν η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, ο Δήμος Μαρκοπούλου, καθώς και το Μουσείο Μπενάκη, αφού «τροφοδότης» του λευκώματος είναι το σπουδαίο και τεράστιο Φωτογραφικό Αρχείο του. Το δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) λεύκωμα προλογίζεται από τους: Λεωνίδα Κουρή (νομάρχης Ανατολικής Αττικής), Φώτη Μαγουλά (δήμαρχος Μαρκοπούλου), Μαρικαίτη Δαρεμά (μέλος Πολιτιστικού Κέντρου Μαρκοπούλου). Τα επιστημονικά κείμενα υπογράφουν οι: Ειρήνη Μπουντούρη (επιμελήτρια Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη), Νένη Πανουργιά (πανεπιστημιακή καθηγήτρια) και Ολγα Κακαβογιάννη (επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων). Να σημειώσουμε εδώ ότι οι πανέμορφες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες του λευκώματος εκτίθενται στην ομώνυμη έκθεση που παρουσιάζει το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μαρκοπούλου (έως τις 30/10, Δευτέρα - Παρασκευή 9πμ-9μμ, Κυριακή 10πμ-2μμ).

Οι φωτογραφίες, πραγματικά καλλιτεχνικές δημιουργίες (έργα επαγγελματιών, αλλά και ερασιτεχνών φωτογράφων, αλλά και της τεχνοκριτικού Ρένας Ανδρεάδη και του αξέχαστου, εξαίρετου ζωγράφου Γιώργου Μανουσάκη), στην πλειοψηφία τους αφορούν σε μεγάλους και μοναδικής σημασίας αρχαιολογικούς χώρους (με επιφανειακές και «θαμμένες» αρχαιότητες) και σε αξιοθαύμαστα τοπία στα ανατολικά της Αττικής. Οι περισσότερες από αυτές τραβήχτηκαν στη δεκαετία του 1950, τότε που ακόμα οι αρχαιότητες και ο περιβάλλων χώρων, λ.χ. σαν της Βραυρώνας, του Μαραθώνα, του Σχινιά, του Ραμνούντα, του Θορικού στη Λαυρεωτική, της Μεσογαίας, δεν είχαν γίνει βορά της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και της άναρχης και ακόρεστης οικοπεδοποίησης των περιχώρων της Αττικής.

Τραγουδούν στη Νίκαια

O Βασίλης Παπακωνσταντίνου, πιστός πάντα στο ραντεβού του με τους φίλους του στη Νίκαια, συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ του Δήμου Νίκαιας, θα βρίσκεται την Πέμπτη στο «Κατράκειο», για μια μοναδική συναυλία. Ο αγαπημένος τραγουδιστής, θα εμφανιστεί με μια μεγάλη παρέα που αποτελείται από την Ευρυδίκη, τον Νίκο Ζιώγαλα και τους Γ. Αλουπογιάννη, Δ. Κοργιαλά. Μια «πολύχρωμη» παράσταση με γνωστά και καινούρια τραγούδια από μια κεφάτη μουσική συντροφιά.

Στη «Γειτονιά» της Ν. Χαλκηδόνας

Για 22η συνεχή χρονιά, ο Δήμος Νέας Χαλκηδόνας διοργανώνει το «Φεστιβάλ Γειτονιάς», που διαρκεί μέχρι τις 11 του Σεπτέμβρη και πραγματοποιείται στον Πολυχώρο της οδού Δροσίνη. Τη Δευτέρα, ο Κώστας Φέρρης παρουσιάζει σμυρναίικα, μικρασιάτικα, πολίτικα, παραδοσιακά και πρώιμα ρεμπέτικα τραγούδια, όπως αυτά ακούγονταν στα περίφημα καφέ αμάν από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στις αρχές του 20ού αιώνα. Στις 7 του Σεπτέμβρη πραγματοποιείται συναυλία του Χρήστου Νικολόπουλου. Στις 8 του Σεπτέμβρη συναυλία του Γιάννη Σπανού. Στις 9/9 συναυλία του Παντελή Θαλασσινού. Στις 10 του Σεπτέμβρη παρουσιάζονται οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και στις 11 του μήνα, παραδοσιακή μουσική και χοροί με τα συγκροτήματα του Δήμου Ν. Χαλκηδόνας.

Εικαστικό σεμινάριο

Το ετήσιο πανελλαδικό σεμινάριό της διοργανώνει η Ενωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, από χτες και μέχρι τις 10/9, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα: Τοιχογραφία - Νωπογραφία - Εγκαυστική, μέθοδοι και πρακτικές καλλιτεχνικής διδασκαλίας στα σχολεία, θέματα παιδαγωγικής σημασίας, παρουσία και συμβολή εικαστικών σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, θέματα σχετικά με το περιεχόμενο των επιχειρούμενων αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση. Στο χώρο του σεμιναρίου θα υπάρχει έκθεση με μαθητικές δημιουργίες, καθώς και οι εκδόσεις της Ενωσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σεμινάριο στο Χόρτο

Στο Χόρτο του Πηλίου, ο Δήμος και το Πολιτιστικό Ιδρυμα «Γ. Αγγελίνη - Π. Χατζηνίκου», διοργανώνουν (1-12/9) το 20ό Θερινό Σεμινάριο Μουσικής και Αρχαίας Τραγωδίας. Τα θέματα του σεμιναρίου και οι εισηγητές είναι: «Εννοια και καταβολές της μουσικής ερμηνείας» (Γιώργος Χατζηνίκος), «Λόγος - μουσική - κίνηση στην αρχαία τραγωδία» (Ζουζού Νικολούδη), «100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Σκαλκώτα» (Γ. Χατζηνίκος), «Προμηθέας Δεσμώτης» (Ζ. Νικολούδη, Γιάννης Τράντας - θεατρική ομάδα Βόλου «Ερινεώς»).

Το σεμινάριο θα πλαισιωθεί με συναυλίες νέων του σεμιναρίου, και τοπικών συγκροτημάτων, καθώς και με παραστάσεις: 4,5/9, παράσταση του Κρατικού Μπαλέτου της Οπερας Οδησσού, και 11,12/9 της χοροθεατρικής ομάδας της Ζ. Νικολούδη «Χορικά», με θέματα από αρχαίες τραγωδίες, κωμωδίες και σατυρικά δράματα.

«Γεύση» από την Κίνα

Ενα κινέζικο υπερθέαμα από τον 60μελή Δημοτικό Θίασο Οπερας του Πεκίνου «Νανζίνγκ» παρουσιάζεται σήμερα και αύριο, στο Ηρώδειο. Από την ίδρυσή του, το 1952, το συγκρότημα έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις σε ολόκληρη την Κίνα και σε διάφορες χώρες στο εξωτερικό (Ιαπωνία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νότια Κορέα κ.ά.). Τα εξήντα μέλη του (ηθοποιοί, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικοί), καλωσορίζονται θερμά, οπουδήποτε εμφανίζονται. Το ρεπερτόριο του συγκροτήματος περιλαμβάνει έργα της κινεζικής παράδοσης αλλά και σύγχρονα θεάματα, ενώ συνδυάζει την όπερα με άλλες μακραίωνες λαϊκές μορφές θεάτρου, χορού, μουσικής, κ.ά.

Υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του διευθυντή τους, Τζανγκ Τσιαντσίνγκ, παρουσιάζεται στην Αθήνα ένα πρόγραμμα με αποσπάσματα από τα θεάματά τους, μεταξύ των οποίων: «Ο βασιλιάς - Πίθηκος κάνει γυαλιά καρφιά το παλάτι του δράκοντα», «Η ουράνια κόρη προσφέρει άνθη», «Βρίσκοντας το περιδέραιο από νεφρίτη», «Ο κλέφτης των ιερών βοτάνων».

Κορυφαία ηθοποιός του θιάσου είναι η φημισμένη διεθνώς Λι Τσι, ειδικευμένη σε ρόλους κουίνγκ γι (νεαρής, ενάρετης κοπέλας), με σπουδές στο Ινστιτούτο Δραματικής Τέχνης της Κίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ