ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθυγιεινά βάρη στα Ταμεία

Σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής των νοσηλίων απ' τα Ταμεία, τα νοσοκομεία θα εξοφλούνται από το Γενικό Λογιστήριο, ενώ στη συνέχεια θα γίνεται αντίστοιχη περικοπή της επιχορήγησης προς τα Ταμεία

Στη δρομολόγηση νέων, επαχθών, ρυθμίσεων σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων προχωρά η κυβέρνηση το επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έδωσε ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας στο Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ώστε να εξοφληθούν τα χρέη των νοσοκομείων προς τις προμηθευτικές εταιρίες. Ετσι, λοιπόν, τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές φαρμάκων, που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης, θα καλυφθούν τελικά από την παρακράτηση της επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων, σε περίπτωση που τα Ταμεία αδυνατούν να καταβάλουν τα νοσήλια στα νοσοκομεία.

Τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ανέρχονται σε 90 δισ. δραχμές, ενώ άλλα 90 δισ. είναι και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία. Στο τέλος του 1997, είχαν ρυθμιστεί χρέη ύψους 197 δισ. δραχμών (νόμος 2469/97) των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές. Ωστόσο, όμως, τα νέα χρέη ήταν νομοτελειακό αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία προσπάθησε να μετατοπίσει το οικονομικό βάρος στα ασφαλιστικά ταμεία, με τη θέσπιση των διαφοροποιημένων νοσηλίων (Φλεβάρης του 1998), ενώ στη συνέχεια υπήρξαν απανωτές περικοπές, ακόμα και στα εγγεγραμμένα κονδύλια του προϋπολογισμού του 1999. Τώρα η κυβέρνηση καταλήγει στη συνολική αποδοχή της ανταποδοτικότητας, με βάση το νοσήλιο, παρότι νοσοκομεία, όπως ο « Ευαγγελισμός», έχουν διαπιστώσει ότι το «νοσήλιο ως βασικός τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων δεν έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του, αφού, όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, δεν επιτρέπει τον έλεγχο των δαπανών, δεν εμπεριέχει το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών και τελικά λειτουργεί ως αντικίνητρο στην προσπάθεια μείωσης των ημερών νοσηλείας».

Η συνάντηση του ΣΦΕΕ με τον Λ. Παπαδήμα έγινε προχτές και οι εκπρόσωποι των προμηθευτών έθεσαν επιτακτικά την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης για τα χρέη. Ο υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΦΕΕ, υποστήριξε ότι κύρια αιτία για την εξόφληση των χρεών προς αυτούς είναι η αδυναμία είσπραξης των οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Λ. Παπαδήμας, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΣΦΕΕ, υποστήριξε ότι έχουν ήδη ρυθμιστεί οι διαδικασίες που θα εξασφαλίσουν μέσα στο προσεχές τρίμηνο την εξόφληση των παλιών χρεών των Ταμείων προς τα νοσοκομεία και την εντός των 90 ημερών αποπληρωμή των νέων τιμολογίων. Μάλιστα, ο υπουργός, κατά τον ΣΦΕΕ, δεσμεύτηκε ότι όλα τα εισπραχθέντα ποσά απ' τις οφειλές των Ταμείων προς τα νοσοκομεία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων προς τις εταιρίες.

Ακόμα στις ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι οι εξής:

  • Κάθε μήνα τα ασφαλιστικά ταμεία θα προκαταβάλουν το 75% απ' τα νοσήλια.
  • Σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας των Ταμείων, τα νοσοκομεία θα εξοφλούνται από το Γενικό Λογιστήριο και ταυτόχρονα θα υπάρχει αντίστοιχη περικοπή της επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο υπουργός, κατά τον ΣΦΕΕ, ανέφερε ότι οι παλιές οφειλές του ΙΚΑ (22 δισ.), του ΝΑΤ (18 δισ.) και του ΟΓΑ (30 δισ.) προς τα νοσοκομεία θα εξοφληθούν το πρώτο τρίμηνο του 2000. Να σημειωθεί ότι τα 22 δισ. στο ΙΚΑ επιβλήθηκαν με νομοθετική ρύθμιση για υπερκοστολόγηση πράξεων, τις οποίες είχε αρνηθεί να πληρώσει ο πρώην διοικητής του Ιδρύματος Γρ. Σολωμός, αλλά συμφώνησε ο νυν διοικητής Μ. Νεκτάριος.


ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ Α' ΖΩΝΗΣ
Ψευδαισθήσεις ασφαλών προγραμμάτων

Η κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει 44,675 δισ.  για το 2000 έναντι 42,02 δισ. για το 1999

Με μόλις 2,64 δισ. δραχμές περισσότερα απ' τα προϋπολογισθέντα κονδύλια του 1999 επιχειρεί η κυβέρνηση να «καλύψει» τις εφημερίες των νοσοκομείων της Α' Ζώνης για το 2000. Είναι τα κονδύλια - όπως φαίνονται και στον πίνακα - για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και του Ηρακλείου.

Τα κονδύλια αυτά μπορεί να ανταποκρίνονται στους στόχους για την ΟΝΕ, είναι λίαν επικίνδυνος δείκτης για ασφαλείς εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς βρίσκονται πολύ μακριά απ' τις ανάγκες του και το πόρισμα της Επιτροπής για τις εφημερίες που συγκροτήθηκε επί υπουργίας του Κ. Γείτονα. Το πόρισμα της Επιτροπής προέβλεπε κόστος περίπου 83 δισ. δραχμών για τις εφημερίες του 1999. Εντούτοις η κυβέρνηση ενέκρινε μόλις 64 δισ. - όπως και για το 1998 - τα οποία στη συνέχεια «παραβίασε» η ίδια και έφτασαν τα 76,4 δισ. - σύμφωνα με τον προϋπολογισμό - ή 74,7 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας (21.12.1999). Στον προϋπολογισμό του 2000, έχουν εγγραφεί 78 δισ. για τις εφημερίες, ενώ στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι η κοινή απόφαση των Παπαδήμα - Χριστοδουλάκη προβλέπει 80,8 δισ. δραχμές για τις εφημερίες του 2000.

Στα πλαίσια λοιπόν της κοινής απόφασης για το 2000 τα 44,675 δισ. έχουν κατανεμηθεί στην Α' Ζώνη, ενώ αναμένονται οι κατανομές στη Β' και Γ' Ζώνη, δηλαδή τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της επαρχίας.

Οπως φαίνεται και στον πίνακα, οι εφημερίες της Α' Ζώνης θα κοστίσουν 44,675 δισ. έναντι 42,026 του 1999 (αύξηση κατά 7%). Μέσα σε αυτή την αύξηση «χωνεύονται» τα εξής:

  • Για πρώτη φορά δεν περιλαμβάνονται κονδύλια για εφημερίες στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων - πέρυσι είχαν προϋπολογιστεί 53 εκατ. δραχμές, που δεν έφτασαν και οι γιατροί έκαναν κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα.
  • Στον πίνακα αποτυπώνονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διάλυση των νοσοκομείων των «Αγίων Αναργύρων», του «Αγίου Δημητρίου» και του «Αγίου Παύλου», όπου τα κονδύλια για τις εφημερίες παρουσιάζουν δραματικές μειώσεις.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΛΗΜΝΟΥ
«Αλλοι φταίνε για την καθυστέρηση του νοσοκομείου»

Με σκληρή γλώσσα απαντά το Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φρ. Παπαδέλλη, ο οποίος υποστήριξε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του νοσοκομείου στην περιοχή ευθύνες έχουν «οι εργατοπατέρες και προστάτες οικοδόμοι του νησιού»!

Η προκλητική αυτή δήλωση του βουλευτή της κυβέρνησης έχει ξεσηκώσει τους οικοδόμους της Λήμνου και το Σωματείο τους, που με ανακοίνωσή του παραθέτει - ως απάντηση - στον Φ. Παπαδέλλη τα εξής ερωτήματα:

@ Η καθυστέρηση του έργου ήταν αποτέλεσμα ναι ή όχι των παιγνιδιών μεταξύ των εταιριών, υπήρξε ναι ή όχι δικαστική απόφαση για τη διακοπή των εργασιών στο νοσοκομείο λόγω παράτυπου διαγωνισμού;

@ Η καθυστέρηση ήταν αποτέλεσμα ναι ή όχι των παιγνιδιών της εταιρείας «Ι. Κοροντζής» με τη δήλωση διακοπής του έργου στις 14/7/97, όπου είχε αίτημα την αναπροσαρμογή 20% στο κόστος κατασκευής;

@ Ηταν υποχρέωση της εταιρίας η ανακατασκευή του παλιού κτιρίου και η διαμόρφωση αύλειου χώρου, όπως φαίνεται στη μακέτα, και γιατί θα βγει άλλο κονδύλι γι' αυτά και πόσο θα είναι αυτό;

@ Η επένδυση του κτιρίου με τούβλα υπήρχε στη μελέτη και αν όχι γιατί έγινε και πόσο στοίχισε; Πόσο έχει πάει το κονδύλι για απρόβλεπτες εργασίες; Τελικά πόσο θα κοστίσει το νοσοκομείο μετά και την απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό των εργασιών για το τελείωμά του;

Το «κατηγορώ» του Σωματείου Οικοδόμων, όμως, δε σταματά εδώ. «Αλήθεια, κ. Παπαδέλλη, δε γνωρίζετε ότι η εταιρία "Ι. Κοροντζής" ανάγκαζε τους εργαζόμενους να δουλεύουν παράνομα υπερωρίες και Σαββατοκύριακα και χωρίς ασφάλιση, ότι απασχολούσε παράνομα ξένους εργάτες με αποτέλεσμα να κερδοσκοπεί σε βάρος των εργαζομένων που διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους; Αν όχι, ας φροντίσει να τα μάθει από τις καταγγελίες του ΙΚΑ, από τις μηνύσεις στην Αστυνομία και από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

Οι οικοδόμοι του νησιού τονίζουν ακόμα πως ολόκληρος ο λαός της Λήμνου γνωρίζει ότι το Σωματείο τους πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση για την κατασκευή του νοσοκομείου και ότι θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται για τη γρήγορη και σωστή κατασκευή του, προφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα λεφτά του δημοσίου «από κάθε εταιρία και κάθε πολιτικάντη, που με λεφτά του ελληνικού λαού θέλει να δείξει κοινωνικό πρόσωπο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ