ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πλειοψήφησαν μόνο οι απόντες

«Για να πω ότι είναι παρών, είναι παρών»! Αυτή ήταν η απάντηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, Πέτρου Μαντούβαλου, στην παρατήρηση του επικεφαλής της κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση» Παναγιώτη Σαλπέα ότι οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι ήταν 19 και άρα δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία για να συνεδριάσει το Σώμα. «Ο ένας είναι στη μια τουαλέτα και ο άλλος στην άλλη. Συνεχίζουμε...», είπε ο Πέτρος Μαντούβαλος, ανατρέποντας ετσιθελικά όχι μόνο την αριθμητική, αλλά και την πραγματικότητα. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ήταν αδύνατη η συνέχιση της παρουσίας του Παναγιώτη Σαλπέα και του δημοτικού συμβούλου της κίνησης Κώστα Τζατζάνη, στη συνεδρίαση, αφού αυτομάτως θα σήμαινε αποδοχή και νομιμοποίηση μιας εξόφθαλμης απατεωνιάς. Στη δήλωσή τους ότι αποχωρούν, η αντίδραση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ανάλογη της ανύπαρκτης δημοκρατικής του ευαισθησίας. «Να πάτε στο καλό και η Παναγιά μαζί σας», είπε.

Φυσικά μετά την αποχώρηση των δύο δημοτικών συμβούλων της κίνησης ήταν πια εντελώς αδύνατη η συνεδρίαση, οπότε ενεργοποιήθηκαν τα κινητά τηλέφωνα. Ο εκτελών και χρέη... επιλοχία, επίσης γνωστός ακροδεξιός αστέρας του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδήμαρχος Τάσος Κάρλες, βρήκε δύο από τους απόντες συμβούλους της πλειοψηφίας η απουσία των οποίων δικαιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι είναι στο Δημοτικό Θέατρο, διότι υπήρχε ειδοποίηση για βόμβα. Οταν τελικά εμφανίστηκαν στην αίθουσα αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα λεγόμενα του αντιδημάρχου.

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου βρήκε υποστήριξη των πράξεων από τον πρώην δήμαρχο Στέλιο Λογοθέτη, ο οποίος αφού επιδόθηκε στον προσφιλή του πλέον αντικομμουνισμό, υποστηρίζοντας ότι η Αριστερά έχει χάσει πια τα οράματά της (που προφανώς βρήκε ο ίδιος), είπε ότι δεν πρέπει η αντιπολίτευση να παρακωλύει τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο πώς παρακωλύεται η λειτουργία του Σώματος, όταν απλώς οι παρόντες δε δέχονται να συγκαλύψουν παρανομίες, δεν εξήγησε. Υπάρχει όμως η εξήγηση για τη στάση του ίδιου. Λίγο μετά παρακάλεσε τον Τάσο Κάρλε να πάψει να είναι πολιτικός ενάγων στην επικείμενη δίκη του και εισέπραξε την υπόσχεση πως «με το νέο χρόνο θα γυρίσουμε σελίδα». Αυτή η ασαφής υπόσχεση που απέσπασε από τον Πέτρο Μαντούβαλο, ήταν η μόνη επιβεβαίωση της αναξιοπρεπούς στάσης του Στέλιου Λογοθέτη, ενώ ο Τάσος Κάρλες απλώς υπομειδιούσε.

ΣΚΥΡΟΣ
Οι κτηνοτρόφοι στο στόχαστρο

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Τους κτηνοτρόφους της Σκύρου έχουν βάλει στο στόχαστρο του αφανισμού εδώ και τρία χρόνια η Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους και το υπουργείο Γεωργίας και προσπαθούν να τους εκδιώξουν από εκτάσεις που χρησιμοποιούν για πάρα πολλά χρόνια για τη βοσκή των κοπαδιών τους.

Μάλιστα, προκειμένου να το πετύχει αυτό η Μονή, απειλεί τους κτηνοτρόφους πλέον και με δικαστικές διώξεις, προκειμένου να τα παρατήσουν μην αντέχοντας το κόστος τέτοιων δαπανών, αφού πρόκειται για ιδιοκτήτες μικρών κοπαδιών.

Ο σκοπός της βίαιης εκδίωξης των κτηνοτρόφων - στον οποίο έχει συμφωνήσει το υπουργείο Γεωργίας που τα «βρήκε» με τους εκπροσώπους της Μονής Μεγίστης Λαύρας - έχει δύο πλευρές. Η πρώτη αφορά την απομάκρυνση των κτηνοτρόφων από έκταση 7.000 στρεμμάτων (που περιλαμβάνονται σε μια συνολική έκταση 38.000 στρ. που «κατέχει» η Μονή στο νησί της Σκύρου), για να μην αποκτήσουν δικαιώματα διεκδίκησης. Η δεύτερη πλευρά αφορά την εκμετάλλευση - αξιοποίηση της έκτασης των 7.000 στρ. βοσκοτόπων που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι, για ένταξή της στον Κανονισμό ΕΟΚ 2078/92.

Συγκεκριμένα η δημοσίευση του παραπάνω κανονισμού και ειδικά του υποπρογράμματος που αφορά «στη μακροχρόνια παύση καλλιέργειας γαιών», έδωσε αφορμή και ευκαιρία στη Μονή Μεγίστης Λαύρας για τη σύνταξη σχεδίου περιβαλλοντικής διαχείρισης και την υποβολή προς το υπουργείο Γεωργίας σχετικής αίτησης ένταξης της εν λόγω έκτασης στον Κανονισμό.

Ο σχεδιασμός Μονής - υπουργείου περιλάμβανε τον... αφανισμό της κτηνοτροφίας στη Σκύρο, σε όφελος της πρώτης. Αυτό θα γινόταν με την «εναλλακτική λύση» προ πρότειναν στους κτηνοτρόφους για απόσυρση, δηλαδή σφάξιμο των αιγοπροβάτων, με βάση άλλο υποπρόγραμμα του Κανονισμού και λήψη των αντίστοιχων επιδοτήσεων επί μια πενταετία. Το υπουργείο Γεωργίας (ο υπουργός είναι ενήμερος) - που κατά τ' άλλα κόπτεται, για τη στήριξη των αγροτών και της κτηνοτροφίας - σε μια περιοχή, όπως το νησί της Σκύρου, που η γεωργοκτηνοτροφία είναι συνυφασμένη με την επιβίωση των κατοίκων του, σχεδίασε τον αφανισμό των κτηνοτρόφων του νησιού σε όφελος της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους, που «δεν ξέρει τι έχει». Δυστυχώς, όμως, γι' αυτούς, έπεσαν έξω. Δεν μπόρεσαν να ξεγελάσουν - όπως πίστευαν - τους γεωργοκτηνοτρόφους, που αντέδρασαν σύσσωμοι και δεν αποδέχτηκαν τη «λύση».

Επιπλέον 95 κτηνοτρόφοι υπέγραψαν διαμαρτυρία προς τον υπουργό Γεωργίας όπου την απέστειλαν. Ακόμα και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Εύβοιας, με έγγραφό της (υπ' αριθμ. πρωτ. 18804/21-3-97), είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της και εξηγώντας γιατί δεν προχώρησε στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης, αναφερόταν σε λόγους κοινωνικούς και οικονομικούς. Πάνω από 40 κτηνοτρόφοι και οι οικογένειές τους, με ζωικό πληθυσμό 10.000 αιγοπρόβατα, θα πλήττονταν δημιουργώντας τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα καθ' όσον μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων της Σκύρου, θα αφανιζόταν. Στους οικονομικούς λόγους αναφέρονται η κτηνοτροφία και τα κτηνοτροφικά προϊόντα, σαν βασική πηγή εσόδων για τους Σκυριανούς. Παρ' όλα αυτά όμως, η Μονή Μεγίστης Λαύρας δεν έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια, γιατί έχει «πλάτες». Και κάτι επιπλέον, σημαντικό. Αποτελεί πρόκληση, ένα ολόκληρο νησί να βρίσκεται υπό μοναστηριακή κατοχή.


Γ. Π.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Την αγαπημένη μας αδελφή και θεία

ΙΣΜΗΝΗ ΤΣΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΖΩΓΡΑΦΟΥ

κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 24-12-99 και ώρα 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου του Α' Νεκροταφείου Αθηνών

Οι αδελφοί: Πόπη και Βαγγέλης Λεβέντης, Γιώργος και Στέλλα Ζωγράφου, Αιμιλία, Τσολακοπούλου, τα ανίψια: Νίκη και Βασίλης Κηρύκος, Αιμιλία Καλομοίρου, οι λοιποί συγγενείς.

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή, θεία και εξαδέλφη

ΕΛΛΗ ΜΗΝΗ

το γένος Αλεξ. Τζίμου

Συνταξιούχο του ΟΤΕ

κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 24-12-99 και ώρα 12η μ. από τον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου Χαλανδρίου

Τα παιδιά: Γιούλη και Κώστας. Ο εγγονός: Αρης. Τα αδέλφια: Τάσος και Σοφία Μήνη. Οι ανιψιοί, οι εξάδελφοι, οι λοιποί συγγενείς

Επιφυλακή για το πρόβλημα με το 2000

Σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως προκύψουν κατά την αλλαγή του χρόνου στα ηλεκτρονικά συστήματα, θα βρίσκονται το κρίσιμο διάστημα οι υπηρεσίες και τα στελέχη της Νομαρχίας Αθήνας. Για το θέμα συνεδρίασε χτες, υπό την νομάρχη, Ελ. Μπεσμπέα, το Συντονιστικό Νομαρχιακό Οργανο (ΣΝΟ), παρουσία εκπροσώπων του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση και λειτουργία κέντρων επιχειρήσεων στη Νομαρχία, στελεχωμένα με το απαραίτητο προσωπικό. Τα Κέντρα Επιχειρήσεων θα είναι σε συνεχή επαφή, με τη χρήση ασύρματου δικτύου, με τους παραπάνω οργανισμούς καθ' όλο το κρίσιμο διάστημα.

Επιασαν το ληστή που σκότωσε για μια τσάντα

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε χτες ο οδηγός ενός μικρού φορτηγού αυτοκινήτου, που κατηγορείται ότι παρέσυρε και σκότωσε την 70χρονη Ζαφειρία Ριρή, στην προσπάθειά του να της αρπάξει την τσάντα. Πρόκειται για τον Αλβανό αθίγγανο Φατμίρ Μουσταφά, 25 χρονών, που ζει στον Ασπρόπυργο με την οικογένειά του και ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες. Η αστυνομία τον οδήγησε στον εισαγγελέα, σύμφωνα με τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ηλικιωμένη γυναίκα παρασύρθηκε από το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Αλβανός, όταν ακινητοποιήθηκε από περιπολικά της Αμεσης Δράσης στη λεωφόρο ΝΑΤΟ. Η άτυχη γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου στον Κόκκινο Μύλο στο Μενίδι, ενώ πήγαινε επίσκεψη. Μέσα στην τσάντα που της άρπαξαν, δεν είχε χρήματα, είχε μια μπλούζα - δώρο για τη φίλη της.

Χαπάκια σε ταξίδι προς τους Αγίους Τόπους...

Μετά τη σύλληψη του ιερέα στη Σαλαμίνα, που διακινούσε ναρκωτικά στους νέους της περιοχής του, τώρα έρχεται στην επιφάνεια η σύλληψη ενός ταξιδιωτικού πράκτορα που οργάνωνε παράξενα «ταξίδια» στους «Αγίους Τόπους».

Πρόκειται για το Γεώργιο Μπούτο, ο οποίος διατηρεί Ταξιδιωτικό Γραφείο που διοργάνωνε εκδρομές προς τους Αγίους Τόπους, προφανώς γιατί η κατεύθυνση αυτή εξυπηρετούσε τη δραστηριότητά του στο χώρο διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών. Μαζί με τον Γεώργιο Μπούτο συλλήφθηκαν από τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος ο Τόνι Ελντιν 66 ετών και η Τόνι Μόνα 55 ετών, οι οποίοι κρατούσαν στην αποθήκη της πολυκατοικίας που έμεναν 175.000 ναρκωτικά χάπια. Σε αιφνιδιαστική έρευνα που έγινε στο σπίτι του Γ. Μπούτου, στην οδό Βατατζή 39, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα «Καλάζνικοφ», ένα πιστόλι, καθώς και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών. Οπως προέκυψε από τις ανακρίσεις, τα χάπια τα προμηθεύονταν από παράνομα εργαστήρια της Ολλανδίας και αφού τα έφερναν στην Ελλάδα, πιθανότατα με νταλίκες, στη συνέχεια τα προωθούσαν στις χώρες της Μέσης Ανατολής και κυρίως στην Αίγυπτο. Σημειώνεται ότι προ ημερών οι αιγυπτιακές αστυνομικές αρχές συνέλαβαν το σύζυγο της Tόνι Mόνα και κατέσχεσαν επίσης μεγάλες ποσότητες από τα ίδια χάπια. Το ΣΔΟΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ποσότητες από τα χάπια αυτά να είχαν διοχετευτεί και στην ελληνική αγορά. Η αξία των χαπιών που κατασχέθηκαν, αν λάβουμε υπόψη μας ότι καθένα κοστίζει στη μαύρη αγορά περίπου 25 δολάρια, ανέρχεται περίπου σε 1.500.000.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ